Cred cu tărie în capacitatea oricărui om de a se cunoaște pe el însuși cu adevărat. Cred că fiecare om poate fi cu adevărat fericit. Tu poți să te conectezi la sinele tău profund, trăind astfel o viață prosperă și împlinită.
Prin tot ceea ce fac, ajut oamenii să se cunoască pe ei înșiși. Misiunea mea este să te ajut pe tine să duci o viață împlinită în care fericirea să îți fie alături zi de zi. Este o provocare și o plăcere pentru mine să fac asta.
Pentru a fi alături de lucrurile în care cred și misiunea mea, mă trezesc în fiecare dimineață la 5AM și creez articole precum acesta pe care tu îl citești acum. În același timp scriu cărți, creez cursuri online, înregistrez materiale audio și video pe care mai apoi le las să circule pe internet. Fac asta pentru ca mesajul meu să ajungă la cât mai mulți oameni.
Ating zilnic viața a mii de oameni și sunt recunoscător pentru asta. Astăzi, te voi ajuta să îți alegi cel puțin un obicei pe care să îl implementezi mai apoi în noul an. În total, am selectat mai jos 3 obiceiuri esențiale pe care le-am aprofundat dintr-o perspectivă spirituală. Este important să ai în viața ta obiceiuri sănătoase. Citește cu atenție toate cele 3 puncte. Extrage mai apoi obiceiul esențial pentru tine în anul care tocmai a început și pune-l în practică.
3 Obiceiuri Esențiale În Noul An (perspectiva spirituală)
1. Meditează
Beneficii: Beneficiile meditației sunt celebre și atent documentate. Am referințe pentru fiecare punct din enumerarea care urmează. Nu o să dau link înspre fiecare fiindcă nu vreau să îngreunez articolul. Să meditezi te poate ajuta în următoarele moduri: îți crești capacitatea de a te concentra, reducerea stresului, somn odihnitor, stabilitate emoțională, devii mai empatic și meditația este folosită chiar ca formă de tratament pentru unele boli mentale.
Cum să faci: Multă lume are o impresie greșită despre meditație. Multora li se pare că a medita este ceva complicat. Meditația li se pare un lucru foarte sofisticat pe care îl fac călugării ăia îmbrăcați în portocaliu prin Tibet.
În realitate există foarte multe forme de meditație, iar metodele tibetane reprezintă numai o parte dintre acestea. Spre exemplu, în religia creștin-ortodoxă călugării meditează mai mult pe bază de mantre. Mulți dintre ei rostesc rugăciunea inimii în timp ce își poartă degetele pe acel șirag de noduri care mai este numit și metanier.
Indiferent de forma ei, beneficiile meditației sunt incontestabile. Tot la acest punct „Cum să faci” vreau să îți mai atrag atenția asupra a două aspecte esențiale. Unul dintre ele ar fi acela că dacă nu ai mai meditat niciodată, să începi cu o durată banal de mică. De exemplu începe cu 1 minut de meditație zilnic. Iar al doilea ar fi acela ca dacă alegi meditația pe bază de mantre să fii foarte atent la fraza-mantră pe care ți-o alegi. Recomandarea mea ar fi fraza: „Te iubesc” sau „Mă iubesc” așa cum am detaliat aici. Sau, o altă formă de mantră: „Mă extind în abundență, succes și iubire în fiecare zi, și îi inspir și pe cei din jurul meu să facă la fel”.
Fără a intenționa să atac pe nimeni, mantra celebră a ortodoxiei: „Doamne Iisuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine păcătosul” nu este tocmai armonios alcătuită cel puțin partea de final. Asta pentru că păcatul nu există, așa cum am detaliat aici.
Exerciții practice:
- Stai nemișcat 15 minute zilnic. În acest timp analizează-ți starea. Lasă-ți gândurile să zboare libere în orice direcție vor. Devino observator pentru 15 minute, simte senzațiile pe care corpul tău fizic ți le transmite. Este exact ca și mersul la sală pentru antrenarea mușchilor. Analizându-ți senzațiile timp de 15 minute, îți antrenezi „mușchii” senzitivi.
- Fă următorul exercițiu de meditație: Trebuie să fii singur în cameră și să stai în poziția șezut cu spatele drept. Nu fă exercițiul întins în pat. Imaginează-ți că în furca pieptului(spus popular), plexul solar(exprimarea mai sofisticată) ai o mică bilă luminoasă de mărimea unei boabe de strugure. Treptat, fără grabă, imaginează-ți cum bila luminoasă crește, se expandează și este tot mai mare. Înaintează în exercițiu atât cât poți la început. Mai apoi poți crea mental o bilă de dimensiunea întregii planete sau a întregii galaxii. Atunci când simți că nu mai poți crește, menține aproximativ 1 minut bila la dimensiunea la care a ajuns. Fii recunoscător că ai reușit să pătrunzi cu energia ta spațiul din jur și lasă bila să se evapore.
- Fii atent la respirația ta: Pentru 1 minut în fiecare zi, oprește-te din tot ceea ce faci și devino conștient de faptul că respiri. Nu îți controla respirația, doar devino conștient de aceasta.
2. Fă networking(socializează mai mult)
Beneficii: Dacă în cazul meditației am enumerat câteva rezultate ale unor studii, la fel o să fac și aici. Un astfel de studiu făcut în 2015 a demonstrat că oamenii care refuză în mod voit să se înconjoare de alți oameni își periclitează sănătatea cu aceleași efecte pe care le-ar avea asupra lor fumatul excesiv sau obezitatea. Bineînțeles că studiul nu a fost făcut pe călugării tibetani, ci pe oameni din societatea actuală americană, dar am încredere că ai prins ideea.
Un alt studiu a demonstrat că oamenii singuri sunt mult mai susceptibili de a experimenta stări depresive. Poate te întrebi acum cum se împacă rezultatele acestor 2 studii cu îndemnul clasic pe care l-am oferit de atâtea ori pe Fii Împlinit, și anume: „Ia-te de mână și ieși la o plimbare în parc alături de tine însuți”.
Și o să explic această aparentă contradicție dintr-o perspectivă spirituală pe care ți-am promis-o încă din titlu. Este esențial să te cunoști cât mai profund pe tine însuți. Pentru asta ai două modalități la fel de eficiente: interiorizare și exteriorizare.
Din punct de vedere spiritual, este unanim acceptată ideea căii de mijloc. Echilibrul în tot ceea ce faci este cheia împlinirii tale ca ființă umană. Extremele conduc de obicei la boală și neîmplinire. De aceea, recomandarea mea pentru ca tu să duci o viață fericită este să găsești calea de mijloc între plimbările în parc alături de tine însuți și ieșirile cu prietenii alături de un cerc social numeros.
Tu ești o scânteie de dumnezeire, iar experiența, inteligența și splendoarea Întregului este îmbogățită în fiecare zi odată cu experiențele tale. Bucură-te de singurătate în aceeași măsură în care te bucuri de o discuție sau o întâlnire cu un om care de abia a apărut în viața ta. Ambele experiențe te ajută să crești și să conștientizezi și mai multe despre ființa spirituală cu o temporară existență materială care ești.
Cum să faci: Și aici, multă lume crede că a face networking este ceva complicat, că îți trebuie să citești cărți pe acest subiect, și că, nu-i așa, numai anumiți oameni fac networking. Multora le vine incomod să înceapă o discuție cu un necunoscut, și recunosc că și eu mai am de lucrat asupra acestui aspect, fapt care se aplică probabil majorității oamenilor.
Ce am descoperit eu prin experiență personală că funcționează pentru mine, s-ar putea să te ajute și pe tine. Eu am observat în viața mea de zi cu zi că dacă pornesc conversația din conștiința faptului că în fața mea stă o altă scânteie de dumnezeire, asemeni mie, dialogul curge mult mai natural și mai ușor. Cu toții suntem părți din Dumnezeu cu o temporară experiență materială. Hai să ne îmbogățim viețile unul altuia, în cel mai frumos mod.
Exerciții practice:
- Dialoghează cu cineva nou în fiecare zi. Indiferent dacă îi scrii pe facebook sau discutați față în față, fii autentic și arată-ți adevăratul sine. Nimănui nu îi place să cumpere un măr superb pe dinafară, dar stricat în interior. De aceea în noul an, un obicei bun pentru tine și autenticitatea ta ca ființă spirituală ar fi acela de a dialoga cât mai mult cu oameni noi din conștiința faptului a ceea ce sunteți voi cu adevărat, și anume părți din Dumnezeu.
- Caută un club de networking în orașul tău. Iar dacă nu este, fă tu unul. Alătură-te unui grup de oameni cu care împărtășești idei și convingeri asemănătoare. Creează-ți astfel prieteni noi și extinde-ți cercul social. O idee bună pentru acest punct ar fi și aceea de a te alătura Academiei Fericirii. Academia Fericirii este o comunitate remarcabilă pe care am inițiat-o la finalul anului trecut. Poți cunoaște în interior o mulțime de oameni frumoși dornici să afle mai multe despre ei înșiși și dornici să se pună în slujba celorlalți găsindu-și astfel fericirea și împlinirea personală în armonie însă cu Întregul din care fac parte.
3. Citește
Beneficii: Am structurat fiecare punct sub forma acestor 3 părți: beneficii, cum să faci și exerciții practice pentru ca ție să îți fie mai ușor să parcurgi articolul și să îl ții minte. În partea de beneficii am apelat la rezultatul anumitor studii, și la fel o să fac și pentru acest punct.
Unii istorici cred că cititul stă la baza civilizației umane. În lipsa abilității de a percepe gândurile oamenilor din jurul nostru, nu am avea niciun fel de identitate culturală și am fi mult mai puțin empatici. Multe studii au demonstrat că oamenii care obișnuiesc să citească des sunt mai empatici. Cititorii relaționează mult mai bine cu oamenii din viața lor, această idee venind cumva să sprijine obiceiul cu numărul 2 despre care am vorbit deja în articol.
Cum să faci: Dacă ai citit deja până aici, probabil ești deja o persoană care citește des, fapt care este îmbucurător. Ceea ce ți-am promis eu însă astăzi, este că voi vorbi despre aceste obiceiuri dintr-o perspectivă spirituală.
Ei bine, cuvântul este energie. Am detaliat asta aici. Indiferent dacă se află în forma sa scrisă sau rostită cuvântul este energie.Iar din punct de vedere spiritual, să citești este echivalent cu a interacționa cu foarte multe tipuri de energie. Această experiență nu îți poate decât îmbogăți spiritul.
Prin lectură, interacționezi în mod direct cu energia gând a autorului. Fapt care este senzațional. Este fantastic să te poți întâlni și acum cu oameni care au trăit acum sute sau chiar mii de ani. Este minunat că îți poți îmbogăți viața în acest fel, și ar fi păcat să nu profiți de această oportunitate.
Exerciții practice:
- Citește măcar o pagină dintr-o carte în fiecare zi. Pentru ca să poți transforma o anumită activitate în obicei este nevoie să o faci zilnic timp îndelungat. Secretul constă în faptul că timpul pe care îl investești în respectiva activitate nu are relevanță. Poți citi chiar și 1 minut zilnic. Dacă citești câte un minut în fiecare zi timp de un an, cu siguranță activitatea de a citi a devenit un obicei. Și cu siguranță vei fi citit într-un an mai multe cărți decât dacă ai fi citit 0 minute pe zi.
- Ia recomandări de calitate. Pentru asta poți să îmi scrii mie, și îți dau recomandări personale. Poți citi acest articol în care am pus în același loc câteva cărți senzaționale, sau te poți uita la recenzii pe internet. Nu cumpăra prea des cărți fără să te interesezi înainte dacă informația prezentată acolo este de calitate sau nu.
Dacă ești de părere că acest articol este util în vreun fel, dă-i un share pe facebook. Implementează tu însuți măcar unul din aceste 3 obiceiuri, și ajută-ți și prietenii în acest sens arătându-le și lor articolul. Fă din noul an, unul plin de obiceiuri sănătoase și armonioase!
Cu recunoștință,
Cosmin Constantin-Cîmpanu