În acest articol vei învăța un proces în patru pași pe care dacă te vei antrena să îl folosești atunci când comunici, vei avea numai de câștigat. Ideea de a scrie acest articol mi-a venit după ce am citit cartea Comunicare Nonviolentă de Marshall. Este o carte interesantă, dar care este mai mult axată pe o prezentare a mesajului din punct de vedere strict psihologic. Ce am simțit eu citind cartea este că pașii prezentați și sugerați sunt corecți, doar că o abordare mai profund spirituală ar fi dat o cu totul altă aromă și claritate textului.
De aceea, în articolul de astăzi, îți vor fi prezentați cei patru pași pe care îi propune Marshall în carte, doar că perspectiva asupra lor va fi una energetică spirituală.
Înainte de a trece la pași, mai este un aspect important pe care te invit să îl înțelegi. Și anume că tot ceea ce înseamnă cuvânt poate fi considerat o traducere sau o numire a unei forme de energie în stare pură.
Ca să înțelegi ce vreau să spun cu asta, gândește-te la un moment din viața ta în care te-ai simțit fericit. În acele clipe, tu experimentai la nivelul trupului fizic o energie(localizată în furca pieptului sau pur și simplu non-localizată) pe care în timp, atunci când ai învățat să folosești cuvintele, ai asociat-o cu înșiruirea de caractere „f e r i c i r e”. În realitate, ceea ce tu simțeai era o energie fără nume.
Cuvintele au fost inventate ca unelte de limbaj. Numai că în executarea acestei invenții, o parte din ceea ce simte omul de fapt nu a putut fi surprins în cuvinte. De aceea, cuvintele sunt(fără a le nega forța și însemnătatea) niște unelte șchioape atunci când vine vorba de a descrie ceea ce simțim.
Cu toate acestea, procesul atunci când cuvintele sunt folosite este unul de traducere a unei vibrații care se află dincolo de cuvinte. Desigur că prin antrenament și cu foarte mare grijă, putem folosi în limbaj numai cuvinte armonioase care vor selecta pentru noi o realitatea armonioasă. Și tot prin antrenament putem ajunge să folosim cuvinte care să reflecte cât mai precis ceea ce simțim. Pentru asta însă, fiecare dintre noi(inclusiv eu) trebuie să lucrăm în primul rând la a ne îmbogăți limbajul. Sunt o sumedenie de cuvinte din limba română folosite foarte rar de oameni, dar care dacă ar fi folosite mai des ar crește considerabil calitatea comunicării.
Iar ca să leg cumva acest articol de precedentul, este important de știut și că înșiruirea de cuvinte pe care o experimentăm sub formă de gânduri poate avea drept sursă vibrațiile din exterior sau vibrațiile din interior care vin din partea Sinelui. Și de preferat ar fi în comunicare să transmitem mesaje care vin de la Sine putere și nu din vibrațiile trimise către noi din exterior prin programare.
Acum ești conștient că formele de energie sunt de fapt baza comunicării. Mai ești conștient și de faptul că folosirea cuvintelor este un strat suplimentar pe care l-am adăugat. Prin urmare știi care este sursa gândurilor(îți recomand să citești articolul precedent pentru asta). Așadar putem merge acum la a aborda cei 4 pași pentru o comunicare armonioasă dintr-o perspectivă diferită comparat cu felul în care îi abordează Marshall în carte:
1. Observarea
Acest prim pas este strâns legat de capacitatea de a te menține pe tine însuți în postura de observator non-judecativ. Îți spuneam în unul din paragrafele de mai sus că și eu lucrez la îmbogățirea vocabularului. Și la cultivarea stării de observator încă lucrez, lucru pe care îți recomand să îl faci și tu.
Pentru a-ți lăsa libertate, pentru început îți spun doar că orice metodă sau tehnică de meditație care te ajută să nu mai experimentezi gânduri preț de câteva secunde sau minute este ok pentru început. După zile sau săptămâni de practică cu o anumită metodă vei putea alege să te orientezi înspre lucruri care sunt din ce în ce mai potrivite pentru tine. Dar ca să pleci de undeva, lucrează cu asta. Și nu lăsa gândul care s-ar putea să îți spună că e greu, să te saboteze. Tu lucrează și o să vezi și rezultate.
Când vine vorba de comunicare, a fi observator atunci când interlocutorul îți adresează un mesaj este primul pas. Fără acest pas, toți ceilalți pași nu mai sunt relevanți fiindcă dacă nu ai startat procesul cum trebuie, nu te mai afli pe cale. Este ca și cum ai vrea ca dintr-un șir de scări să urci direct pe treapta 10. Nu poți, fiindcă nu ai pășit mai întâi pe primele.
Pentru o comunicare armonioasă însă, primul pas este ca tu să te menții în prezent și doar să observi fără a emite niciun fel de judecată mesajul care vine înspre tine.
După ce ai făcut asta, poate interveni pasul…
2. Identifică Felul În Care Te Simți
Ca să fie clar, după ce tu nu ai emis nicio judecată în raport cu mesajul pe care interlocutorul ți l-a transmis, nu te apuci să gândești și nici să răspunzi. Ci observi preț de câteva momente cum te simți.
Dacă pentru primul pas puteai exersa cu meditații și alte metode de stopare a gândurilor preț de câteva secunde, pentru ca să îți vină ușor să pui în aplicare acest al doilea pas, îți recomand să folosești Letting go-ul lui Hawkins. Am vorbit în acest articol despre metodă.
Ținând cont și de ceea ce ai citit în introducerea prezentului articol, te invit să ai în vedere că în acest pas, prin identificare se înțelege perceperea în mod clar a vibrației de dincolo de cuvinte. În raport cu ceea ce ți s-a spus, tu simți o emoție sau o energie. Ei bine, acea energie o observi și ți-o clarifici. Cuvintele încă nu au intervenit.
3. Numește Cât Mai Corect Vibrația Pe Care O Simți
De abia în pasul trei, dai voie cuvintelor să intervină. Însă ai grijă ca acel cuvânt pe care îl alegi, să reflecte în cea mai mare măsură, vibrația de dincolo de cuvinte pe care tu ai identificat-o în pasul 2. Pentru asta, un vocabular bogat îți poate fi de folos. Însă de fiecare dată, este important să alegi cuvântul care reflectă cât mai autentic felul în care simți ce vrei să transmiți.
Iar la final, pentru ca dialogul să fie cu adevărat eficient și armonios, intervine pasul…
4. Leagă Numirea A Ceea Ce Simți Cu O Intenție Pe Care O Ai
Marshall în loc de intenție, folosește cuvântul nevoie. Mie mi s-a părut mult mai armonios să schimb aceste două cuvinte între ele.
De cele mai multe ori, în spatele unei fraze pe care o rostești, se află o intenție. Ea poate fi conștientă sau inconștientă, măruntă sau foarte importantă, dar de cele mai multe ori există acolo. Fiindcă dacă nu ar exista nicio intenție, comunicarea nu ar mai interveni.
Așa că în ultimul pas, legi de primii trei pași, cât mai clar și specific, acel lucru pe care îl vrei tu din partea interlocutorului.
***
Iar la final de articol, îți pot da un exemplu de frază care se pliază pe cei patru pași. Și contextul care mi-a venit în minte este acela în care doi parteneri de cuplu dialoghează.
Să zicem că bărbatul îi spune ceva fetei. Iar fata execută în primul rând pasul 1 care presupune observarea non-judecativă.
Mai apoi, identifică felul în care se simte, iar cuvântul cel mai bun îi apare ca fiind „entuziasm”.
În pasul 3, construiește fraza completă: „Sunt entuziasmată când te afli lângă mine, fiindcă asta îmi satisface nevoia de a mă simți în siguranță”.
Iar propoziția de mai sus include și pasul patru din procesul comunicării armonioase, în care fata își comunică intenția din spatele afirmației. Și anume dorința ei de a se simți în siguranță.
Recunosc că procesul poate părea mai greoi la început. Cu puțin exercițiu însă, el va deveni ceva natural. Iar dacă îți vei armoniza comunicarea folosind acești pași, vei avea de câștigat pe toate planurile. Așa că îți doresc mult succes!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu