După ce am aflat și am experimentat cu ceea ce urmează să îți descriu în acest articol, am fost șocat. Șocat de simplitatea metodei și de eficiența ei extraordinară.
În același timp mi-am dat seama că foarte mulți oameni pot trăi vieți îndelungate neauzind niciodată despre metoda în sine. Așa că am simțit să scriun un articol în care să descriu starea de predare în fața unei emoții pe care poți ajunge să o experimentezi la un moment dat.
Pentru a descrie același lucru, am mai putea folosi și cuvântul capitulare care s-ar putea să descrie mai bine ideea de bază din spatele tehnicii.
Înainte de a-ți descrie în ce constă tehnica la modul concret vreau să îți spun că am învățat-o de la David R. Hawkins. În a sa carte „Letting go: The pathway to surrender” el descrie într-o propoziție simplă în ce constă această tehnică de „letting go”, iar mai apoi descrie cum folosind-o, un om poate elimina toate blocajele care stau în calea experimentării unei realități percepute ca armonioasă.
După ce descrie tehnica într-un paragraf, restul cărții este despre aplicabilitatea universală a tehnicii. Fiindcă indiferent de emoția pe care tu o poți experimenta la un moment dat, tehnica este exact aceeași. Nu există nicio diferență.
Pentru a nu știrbi deloc acuratețea tehnicii, am luat paragraful din cartea lui Hawkins și l-am tradus(eu am citit cartea în engleză). Iată cum sună o unealtă care te poate ajuta enorm în viața ta de acum înainte dacă vei alege să o aplici:
„Să lași lucrurile să treacă implică să fii conștient de emoție, să îi permiți să apară, să stai cu ea, și să îi permiți să își urmeze cursul fără să vrei să o faci diferită sau să faci ceva specific cu ea. Înseamnă să lași emoția să fie acolo și să te focusezi pe a permite energiei din spate să iasă în afară” – David R. Hawkins
Personal cred că dacă acest lucru s-ar preda la școală în clasa I, copiii ar prinde foarte rapid ideea. De obicei cu cât un om este mai tânăr cu atât există mai puține programe în interiorul lui care să îl blocheze din a experimenta ceva nou.
Pe lângă faptul că ar prinde foarte rapid ideea, acei copii s-ar transforma în niște adulți mult mai sănătoși, împliniți, responsabili și fericiți într-un mod autentic.
Iar dacă tot am ajuns la capitolul copii, dacă ai un copil mic te invit să îl înveți această tehnică pe care am tradus-o între ghilimele mai sus. S-ar putea să se dovedească a fi tot ceea ce are nevoie pentru a fi fericit în viață.
În continuare o să disec puțin citatul și recomandarea lui Hawkins în așa fel încât să fie 100% clar ce ai de făcut.
A fi conștient de emoție
1. A Fi Conștient De Emoție
Acest prim pas este foarte important și asta fiindcă el pleacă din cultivarea unei stări de prezență.
Din păcate majoritatea oamenilor își trăiesc viețile de zi cu zi într-o stare de ignorare totală a emoțiilor pe care le experimentează.
Aceste vibrații energetice numite emoții sunt experimentate în interiorul lor, dar oamenii nu devin conștienți de natura emoțiilor.
A fi conștient de o anumită emoție nu presupune a o caracteriza, a o traduce în cuvinte sau orice altceva. A fi conștient de emoție înseamnă doar a fi conștient de emoție și nimic mai mult. Prima parte a tehnicii presupune să te menții conștient de ceea ce simți.
2. Să Îi Permiți Să Apară
Cultivând starea de prezență de care vorbeam la primul punct, tu îți poți da seama la un moment dat că o emoție stă să apară sau este în fața apariției ei incipiente.
Ce se întâmplă în cazul majorității oamenilor este că atunci când această situație apare, ei intră pe facebook, dau drumul la radio sau televizor, inițiază un dialog cu cineva. În principiu fac absolut orice pentru ca emoția respectivă să nu mai apară sau să fie suprimată.
Dacă vrei să folosești tehnica, chiar dacă emoția este una neplăcută trebuie să îi permiți să apară.
3. Să Stai Cu Ea
Aici intervine partea care este percepută ca dificilă de către majoritatea oamenilor. Fiindcă în cazul în care emoția a apărut, și ea este de exemplu frica, oamenilor nu le place să experimenteze frică. Așa că tendința pe care s-ar putea să o ai conform cu felul în care ai învățat tu să funcționezi până acum în această viață, s-ar putea să fie aceea de a fugi de emoție. Pentru a aplica cu succes tehnica „fuga” este interzisă. Recomandat este chiar să ceri mai mult din respectiva emoție. Să o trăiești deplin. Și să stai pur și simplu în prezența emoției.
4. Să Îi Permiți Să Își Urmeze Cursul
Dacă ai devenit conștient de o emoție, i-ai permis să apară și ai început să stai cu ea, nu îți mai rămâne nimic de făcut decât să permiți acelei emoții să își urmeze cursul. Tu doar observ-o. Dacă este necesar să stai câteva minute în prezența unei emoții neplăcute, pur și simplu stai cu emoția.
Ajuns în această fază nu mai contează dacă îți place sau nu îți place, tot ce îți mai rămâne de făcut este să stai acolo și să permiți acelei energii pe care o experimentezi la nivel de emoție să se desfășoare conform naturii sale.
5. Permite Energiei Să Iasă În Afară
Acest ultim pas îl faci prin concentrarea pe emoție și nu pe gândurile asociate pe care le experimentezi tu în acel moment. Gândurile sunt mai degrabă o traducere a unei vibrații și indiferent care ar fi gândurile pe care le experimentezi în momentul respectiv, asigură-te că focusul tău principal este pe emoție.
De Unde Știu Că Am Eliberat Emoția?
Hawkins spune că de obicei oamenii nu își dau seama că au reușit să elibereze emoția. Iar de cele mai multe ori oamenii trag concluzia pripită că tehnica nu funcționează.
El spune că în timp însă oamenii apropiați ție îți vor semnala că există o diferență în tine. Iar atunci tu vei ști că tehnica funcționează.
Un alt lucru prin care poți ști că o emoție a fost eliberată este o stare de plăcere pe care o experimentezi imediat ce o emoție sau un fragment a fost într-adevăr eliberat. Este un moment când te vei simți pe val și foarte bine. Asta după ce preț de câteva secunde sau minute ai simțit un disconfort asociat emoției pe care tocmai o eliberai. Astfel vei ști că tehnica funcționează.
Acum că știi toate acestea, nu îți mai rămâne decât să aplici acest lucru simplu, dar fenomenal de eficient. Iar dacă ți-a plăcut articolul dă-i un share în așa fel încât să audă și prietenii tăi despre existența acestei tehnici fenomenale.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu
Mulţumesc pentru articol, Cosmin.
Eu folosesc metoda aceasta legată de emoţii, fără să fi citit despre ea sau să fi auzit de ea de la altcineva. Etapele sunt cam aceleaşi, iar rezultatul final este o stare de plăcere şi linişte interioară.
Sincer, am rămas puţin surpris că mai foloseşte şi altcineva această metodă înafară de mine. Eu o numesc transpunerea sufletului pe hârtie.
Aş dori să completez ce ai scris aici, dacă îmi permiţi, cu un al şaselea pas. Şi anume, exprimare emoţiei dându-i o formă fizică. Adică ceva care să reprezinte emoţia căreia tocmai i-ai dat voie să existe. Eu fac asta desenând.
Tot ce trebuie să faci este să desenezi concentrându-te doar pe emoţia respectivă (indiferent de ce fel de emoţie este). Scopul desenul NU este să scapi de emoţie, din contră. Scopul este să-ţi înţelegi mai uşor emoţia şi să o ajuţi să se exprime în realitatea fizică, de asta a şi apărut emoţia, pentru că doreşte să fie exprimată.
Avantajul desenatului este că nu-ţi trebuie neapărat talent la desen pentru a-l folosi în exprimarea emoţiilor şi poate fi folosit cu uşurinţă de oricine. Ai nevoie doar de o foaie şi un pix (sau orice alt instrument pentru scris).
Îsă desenatul poate fi înlocuit cu orice altceva doreşti.
Şi se foloseşte doar după ce ai îndeplinit primi 5 paşi prezentaţi în articol de către Cosmin.
Este vorba de asa numita tehnica a desenului cu emisfera dreapta ??
Ce fac eu n-are legătură cu tehnica desenului cu emisfera dreapta. După ce aplic paşii prezentaţi în acest articol, desenez pentru a exprima emoţia într-o formă fizică (în cazul meu, într-un desen).
Cum am spus în comentariul anterior, eu am o metodă proprie pe care o numesc “transpunerea sufletului pe hârtie” care funcţionează şi dacă îţi doreşti doar să te relaxezi (eu, de obicei, pentru asta o folosesc). Am testat-o pe câţiva oameni şi pentru ei a funcţionat, posibil să funcţioneze şi în cazul tău.
Când folosesc această tehnică este important să NU am intenţia de a desena ceva specific (precum o casă, o maşină, o persoană, etc). În caz contrar, exerciţiul nu mai funcţionează. Pur şi simplu, încep să desenez concentrându-mă pe emoţia pe care vreau să o exprim (oricare ar fi aceasta).
Nici măcar eu nu ştiu cum va arăta desenul până ce nu este gata. De obicei, rezultatul final al desenului este ceva abstract şi nespecific.
Iar, dacă eu consider că un desen este terminat şi senzaţia de relaxare nu apare, mai încep unul. Starea de relaxare apare după maxim 3 desene. Dar, de obicei, obţin relaxare şi pace interioară după un singur desen.
În mod normal, oamenii îşi dau seama în mod intuitiv când un desen facut prin metoda mea este gata. Dacă nu simţi că ai terminat desenul, însemnă că nu este gata.
Dacă vrei să testezi ce am sris eu aici… Desenează, concentrândute doar pe emoţie. Nu trebuie să ştii ce vei desena, inventează pe parcurs.
Exemplu, îţi repeţi în gând: Fericire, fericire, fericire (sau care este emoţia pe care vrei să o exprimi). După ce te obişnuieşti cu metoda, nu va mai fi nevoie să-ţi repeţi nimic în gând.
Cât despre tehnica desenului cu emisfera dreapta, testeaz-o şi pe aceea dacă tu crezi că te poate ajuta. M-ai făcut curios, aşa că o să mă interesez şi eu despre tehnica desenului cu emisfera dreapta.
Sper că ţi-a fost de folos răspunsul meu, Constantin GRIGORAS.
Multumesc pentru informatie si am sa invat sa aplic aceasta metoda de cate ori este nevoie .
și eu mulțumesc Adriana!