Sunt toate șansele ca în primă instanță(după lectura titlului) să nu înțelegi despre ce este vorba. Ce îți promit însă este că citind până la final acest articol poți face loc în viața ta unei informații care să te facă să nu mai experimentezi niciodată realitatea așa cum ai experimentat-o până acum. Și când spun acest lucru mă refer la faptul că vei experimenta o realitate mult mai armonioasă decât actuala realitate. Și asta se va întâmpla prin simpla permisiune ca o conștientizare să intre în viața ta.
Au fost multe lucruri de care nu am fost conștient pe durata acestei vieți. Iar cele mai mari salturi în perceperea realității au fost cele în care am permis noilor conștientizări să intre în viața mea.
Fac apel la puțină deschidere. Nu este nevoie să fii de acord cu ceea ce o să citești, dar dacă te-ai apucat să citești, pentru ca lucrurile să aibă măcar un oarecare sens, te invit să citești până la capăt. Articolul nu este foarte lung. Nu cred că îți mai mult de 10 minute să îl parcurgi. Dar numai așa îți poți face o idee cât mai corectă despre informația pe care am simțit să ți-o transmit.
De Ce Pune Societatea Pe Un Piedestal „Vorbitul Din Experiență”
Înainte de a-ți spune de ce sfaturile „din experiență” nu sunt atât de valoroase pe cât le credeai, simt să clarific într-o oarecare măsură de ce societatea pune atât de mult preț „experiență”.
Sunt șanse ca și tu să fi avut în minte imaginea bătrânului înțelept a cărui înțelepciune provine din faptul că a avut o vastă experiență de viață. Să vin să spun că „vorbitul din experiență” ar trebui ascultat foarte puțin sau deloc contravine normelor unanim acceptate ale societății, dar îmi asum acest lucru. Nu e prima dată când spun ceva ce contravine normelor 🙂
Revenind, unul dintre pilonii care formează piedestalul „vorbitului din experiență” este premisa conform căreia realitatea pe care noi o experimentăm este una obiectivă. Când de fapt realitatea este subiectivă. Iar noi ne alegem realitatea. Și realitatea mea nu este aceeași cu realitatea ta.
Se pleacă de la premisa că există evenimente exterioare care pot exista de sine stătător. Se pleacă de la premisa că dacă bagi un om într-un bazin cu apă foarte rece și acel om a avut o anumită reacție, toți oamenii vor avea aceeași reacție. În realitate însă stimulii nu dau aceeași experiență în viața unui individ. Și asta pentru că un alt om poate înota în apă de zero grade fără să simtă niciun disconfort. Primul om ar putea să îi spună celui de-al doilea: „Dacă intri în apă ce se află la temperatura de 0 grade vei intra în șoc hipotermic. Eu așa am făcut și vorbesc din experiență”. Numai că pentru cel de-al doilea om acest lucru s-ar putea să nu fie valabil. Mai ales dacă cel de-al doilea om s-a și pregătit înainte de a intra în apa cu temperatura de 0 grade.
Un al doilea pilon care susține piedestalul „vorbitului din experiență” este faptul că oamenii nu sunt conștienți de faptul că ei înșiși își aleg realitatea prin gândurile lor. Senzația că viața ți se întâmplă te face să asculți sfaturi „din experiență” pentru a ști și tu cum să reacționezi când ți se va întâmpla și ție ceea ce i s-a întâmplat unui alt om.
De fapt însă, viața nu ți se întâmplă, ci tu te afli în control. Tu poți să nu ajungi niciodată în situația respectivă despre care ți se vorbește „din experiență” și asta pentru că tu îți alegi realitatea. O alegi conștient și inconștient, dar tu o alegi.
Ce Este De Fapt O Experiență
O experiență este o manifestare în plan fizic a unei credințe de-a ta. Și asta pentru că realitatea pe care tu o experimentezi vine să îți confirme exact ceea ce tu crezi.
Lasă-mă să exemplific.
Cunoști vreun om care are următoarea convingere sau una asemănătoare: „Viața este grea și trebuie să mă lupt”? Dacă da, poți observa că în realitatea acelui om apar situații și contexte care îi confirmă în permanență că viața este grea și trebuie să lupte.
De ce se întâmplă asta? Fiindcă realitatea fizică se grăbește să ne acorde experiența a ceea ce noi credem.
Cunoști vreun alt om care are următoarea convingere sau una asemănătoare: „Viața este armonie desăvârșită. Mă bucur să trăiesc și tot ceea ce îmi doresc se transformă ușor în realitate”? Dacă nu cunoști, te invit să cauți rapid și să permiți unui astfel de om să intre în realitatea ta. 😀
Dacă însă îl cunoști deja, poți observa că în viața acelui om toate par să meargă strună. Toate se întâmplă de parcă o forță supranaturală îl susține în tot ceea ce face la fiecare pas. De ce se întâmplă asta? Fiindcă realitatea fizică se grăbește să ne acorde experiența a ceea ce noi credem.
Ce Îți Spune De Fapt Un Om Care Te Invită Să Îl Crezi Fiindcă Vorbește Din Experiență
Îți spune că el a avut niște credințe, pe care realitatea fizică l-a ajutat să și le confirme la nivel de experiență. De acest lucru te invit să fii conștient de fiecare dată când ți se mai vorbește din experiență.
Amintește-ți că fiecare om experimentează realitatea pe care el însuși și-o alege prin credințele sale.
Ce se întâmplă de multe ori este că aceste „vorbe din experiență” se transformă în sugestii induse în subconștient. Dacă cel care ascultă „sfaturile înțelepte din experiență”, ia acele sfaturi de bune, iar sfaturile sunt despre o realitate de vibrație joasă, atunci el poate ajunge să experimenteze exact ceea ce interlocutorul „experimentat” îi prezice.
Dar asta nu se întâmplă fiindcă ceea ce spune interlocutorul care „vorbește din experiență” ar fi adevărat, ci se întâmplă din cauza credințelor pe care cel de-al doilea om le-a acceptat.
Ce E De Făcut
Nu prea mare lucru, dar totuși este ceva foarte eficient ce poți face. În momentul în care cineva îți dă sfaturi amintindu-ți că „vorbește din experiență”, tu amintește-ți ce ai citit astăzi.
Amintește-ți că de fapt acel om a avut niște credințe care l-au făcut să experimenteze o anumită realitate. Punct. Dacă nu vrei să experimentezi ceea ce el a experimentat, refuză în mod conștient să crezi ceea ce el a crezut.
În acest fel, să trăiești conștient de prezența acestui mecanism, poate funcționa asemeni unui scut care te protejează să ajungi pe trasee ale realității pe care au mai mers și alții, trasee și situații de viață pe care nu le percepi ca armonioase.
Experiența ta îți confirmă credințele tale. Iar experiența altcuiva, îi confirmă credințele lui.
Trăiește conștient!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu