Când te ocupi de fiecare aspect din cele trei și îi arăți respectul cuvenit atât Sufletului cât și minții și trupului, realitatea pe care o consideri înconjurătoare se armonizează la rândul ei. Și asta pentru că exterioritatea nu există cu adevărat, realitatea exterioară fiind imaginea în oglindă a gândurilor pe care le întreții. Tot Universul este în interiorul tău.
Mulți oameni consideră că pentru ca lor să le meargă bine este necesar ca ceva în exterior să se întâmple. „Paradoxul” este că atunci când interiorul se armonizează ceea ce numești tu exterior se armonizează la rândul său. Este imposibil ca în interiorul tău să fie pace, bucurie, armonie și dumnezeire conștientizată, iar în exterior să vezi război, tristețe, lipsă de armonie și iadul pe pământ. Realitatea înconjurătoare e oglinda minții fiindcă prin gânduri „sculptezi” experiențele din viața ta de zi cu zi. Nu există nimic care să fie experimentat și să nu fi fost gândit anterior. Desigur că un ceva experimentat poate fi rezultatul unui gând conștient sau inconștient, dar aceasta este altă poveste.
Ce își propune articolul de astăzi este să ia pe rând: Sufletul, mintea și trupul și fără a intra în prea multe detalii, câteva sugestii scurte și la obiect îți vor fi oferite în așa fel încât tu să armonizezi fiecare aspect al Trinității care ești.
1. Sufletul
Sufletul e ceea ce ești tu cu adevărat. Tu nu ești mintea sau trupul fizic, ci ești acel aspect nemuritor din tine care este sufletul.
Sufletul este instanța care comandă minții în această matrioșkă Universală în care trăim. Îți spuneam însă că acesta este un articol practic așa că uite ce poți face efectiv pentru a te ocupa de Suflet.
a) În primul rând ascultă-l. Nu mă întreba cum, fiindcă nu există om căruia Sufletul să nu îi trimită mesaje în permanență. Gândește-te la următoarea imagine metaforică. Imaginează-ți că din prima secundă a existenței la nivelul planetei pâmânt ar fi prezent un sunet permanent. Să zicem că ar fi prezent sunetul notei „La”. Nu s-ar întrerupe niciodată. După zeci de ani cu această notă pe fundal, ea ar deveni ceva normal și nu ai mai sesiza-o și nici nu te-ar deranja. Mai apoi ar veni cineva la tine și ți-ar spune: „Uite ce frumos sună nota la”. Însă fiindcă tu erai obișnuit cu această notă ca zgomot de fond pe care ai ajuns să îl ignori, îi vei spune că nu auzi nimic. Tot așa e și cu vocea Sufletului. După mulți ani de ignorare, ai ajuns să nu o mai auzi. De cele mai multe ori însă nu e necesar decât foarte puțină atenție și conștientizare, iar mesajele devin clare.
b) După ce l-ai ascultat, fă ceea ce îți transmite sufletul. Tu ai practic integrat un sistem care îți spune de ce să te ferești și ce să faci în raport cu Planul Divin asupra căruia ai consimțit înainte de întrupare. Ideea e că degeaba te simți armonios în raport cu o activitate, dacă ulterior intervine mintea și o asculți pe aceasta din urmă alegând să nu mai experimentezi ceea ce ți-a sugerat Sufletul.
Ar mai fi și alte lucruri, dar ți-am promis la început că o să fiu concis, așa că o să trec mai departe.
2. Mintea
Mintea este instanța care comandă trupului fizic. Iar să lucrezi cu mintea, presupune să devii conștient de gândurile pe care le experimentezi. În primă fază este suficient doar să le observi non-judecativ. Mai apoi, poți trece înspre a întreține gânduri armonioase „de la Sine putere”. Și continuând poți ajunge să experimentezi starea de non-minte.
Dar hai să vedem ce poți face concret ca să lucrezi cu mintea.
a) Citește. Să citești cărți este un exercițiu excelent pentru minte. Dacă o să te uiți în realitatea ta și ai să iei câteva exemple de persoane în vârstă care citesc minim o carte pe săptămână, o să vezi că sunt mult mai coerente și lucide decât persoanele de aceeași vârstă care nu au obiceiul de a citi.
b) Meditează. Meditația a devenit ceva destul de popular. Ai foarte multe variante dintre care să alegi. Pentru început e vital să pleci de undeva. Așa că nu te îngrijora foarte mult asupra formei de meditație pe care o alegi. Cu timpul, acele exerciții de meditație armonioase pentru tine îți vor ieși în cale.
3. Trupul
Trupul se supune gândurilor experimentate în minte. Din cauză că în minte foarte multe lucruri se petrec la nivel subconștient, ajungem să vedem reacții la nivel de trup care par să nu ne aparțină. Dincolo de asta însă, trupul se conformează minții. În cazul persoanelor cu personalități multiple, o personalitate poate fi alergică la anumite substanțe. Și asta pentru că anumite lucruri sunt crezute. Iar cealaltă personalitate, poate să nu fie alergică la aceiași stimuli. Și asta pentru că ce-a de-a doua personalitate nu crede lucrurile pe care le crede prima.
Cum lucrezi cu trupul?
a) În primul rând fă sport sau mișcare. Prin stilul meseriilor noastre, ajungem să fim sedentari, iar trupurile, după mii de ani de evoluție au ajuns să iubească mișcarea. Așa că indiferent dacă e vorba de mers, alergat sau ridicat greutăți la sală, alege ce îți este pe plac, dar menține-ți trupul fizic sănătos prin mișcare.
b) Alimentează-te cu ceea ce trupul îți cere. Acum știința știe că mărul are cutare și cutare vitamine, iar morcovul le are pe cutare și cutare. Dacă tot avem aceste date la dispoziție, ne putem folosi cu ele. Dar dacă îți vei da voie să îți asculți trupul, acesta îți va transmite pofte în raport cu alimentele care îți sunt cu adevărat necesare.
c) Nu îți abuza trupul fizic cu tot felul de dependențe. Dacă îți propui cu adevărat și ești dispus să lucrezi cu tine însuți, poți ajunge în punctul în care să nu mai ai niciun fel de dependență. Asociată aceste stări este libertatea și o conexiune mai profundă cu Divinul.
***
Acestea fiind spuse, mie nu îmi mai rămâne decât să îți urez spor la aplicat. Felul în care îți recomand să lucrezi este să iei doar o sugestie din zona Sufletului, una din zona minții și una din zona trupului și să lucrezi simultan cu acestea trei.
Lucrând tot ansanmblul, sunt șanse mai mari ca armonia să fie obținută și menținută. Sub nicio formă însă nu te apuca să implementezi toate sugestiile din articol dintr-o dată fiindcă sunt șanse foarte mari să nu îți iese. Ori dacă nu îți iese, poți începe să dai vina pe tine și să te simți inconfortabil, iar de aici nu mai este decât un pas până la a nu mai face nimic. Mergi cu pași înceți dar siguri. Este variantă optimă, ușoară și care îți aduce și rezultate.
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share să îl citească și prietenii tăi, și te mai aștept și în viitor pe blog!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu