Este destul de probabil să fii utilizator de facebook. Dacă da, ești familiarizat ca atunci când dai scroll să observi din când în când tot felul de citate. Oamenii dau share acelor idei cu care simt că rezonează, și de multe ori mi s-a întâmplat să am de învățat din citate care au ajuns la mine în acest mod.
Dacă nu ai facebook, nu îți fă griji, acest articol este și pentru tine.
Ieri seară, chiar când mă pregăteam de somn, „m-a lovit” instant o idee. Am conștientizat că există o categorie de citate atribuite unor persoane celebre, însă care transmit niște idei pe o vibrație joasă. Idei care contrazic realitatea în primul rând, și principiile spirituale în al doilea rând.
Prin urmare, m-am gândit să fac o listă cu citatele cele mai semnificative și să le prezint din perspectiva unei realități spirituale. Pentru a crește suspansul am creat și o ierarhie inversă, punând pe locul 1. citatul care exprimă ideea cea mai contradictorie.
Top 9 citate celebre cu care nu sunt de acord
9.Unii oameni sunt atât de săraci încât singurul lucru pe care îl au sunt banii. Cultivă-ți creșterea spirituală. – Rodolfo Costa
Aceasta este o greșeală intens propovăduită de unii așa-ziși guru spirituali. Aceștia nu au înțeles că respingerea abundenței materiale nu îi va duce niciodată mai aproape de cunoaștere. Respingând, singurul lucru pe care îl faci este să te blochezi pe o anumită vibrație.
Adoptând o poziție contra abundenței materiale, nu vei obține niciodată abundența spirituală. Întregul este format din + și -, fiecare având un rol determinant. Respingând natura materială a vieții îți va fi imposibil să o înțelegi pe cea spirituală și invers. Țintește înspre echilibrul.
8.Suprema înțelepciune este a distingele binele de rău. – Socrate
Suprema înțelepciune este să conștientizezi faptul că binele și răul nu sunt două noțiuni separate, ci ele constituie întregul numit Bine-Rău. Între bine și rău nu trebuie făcută o distincție pentru că nu există una. Ceea ce există este întregul.
Pe o față a monedei se află binele, iar pe cealaltă răul. Fețele monedei au un rol determinant. Existența împreună a acestor două extreme formează însă întregul reprezentat de monedă. Adevărul se află întotdeauna în întreg.
Numai o viziune limitată etichetează realitatea înconjurătoare împărținând-o în bună și în rea. Dacă privești dintr-o perspectivă lipsită de ego, înțelegi imediat că binele și răul sunt relative. Ceea ce pentru mine poate fi bine, pentru tine poate fi rău, și invers. De aceea spun că Socrate s-a înșelat. Nu obții înțelepciune scindând întregul, ci privindu-l ca atare. Dacă vrei să înțelegi mai multe despre acest subiect, îți recomand să începi de aici.
7.Sinceritatea este un dar foarte scump. Să n-o aștepți de la oameni ieftini. – Warren Buffet
Oamenii îți sunt oglindă și sunt în esență altruiști. Cu toții facem parte dintr-un organism imens numit Dumnezeu și care nu are sub nici o formă celule canceroase. Dumnezeu este perfect. Prin urmare fiecare parte care îl constituie are rolul său bine determinat în tot acest angrenaj.
Să spui despre oameni că sunt ieftini, înseamnă să te negi pe tine în esență. Încearcă să înțelegi ce parte din tine nu o vezi, iar cel din fața ta te ajută să ți-o percepi prin el. Fiindcă despre asta e vorba. Și cu cât mai des îți vei pune întrebarea, cu atât mai des vei găsi răspunsurile.
6.Nu te îngrijora referitor la ce gândesc ceilalți. Majoritatea oamenilor nu își folosesc creierul foarte des. – Venkant Desireddy
Să nu te îngrijorezi de spusele celorlalți este o atitudine din care ai de câștigat în măsura în care înțelegi realitatea oglindirii de care îți vorbeam mai sus. Considerându-i pe ceilalți inferiori, o să îți fie greu să ajungi la acele persoane care să îți ridice vibrația.
Lumea frumoasă în care trăim, ne confirmă întotdeauna credințele noastre profunde. Așa că dacă tu crezi că ceilalți nu își prea folosesc creierul, vei găsi zeci de persoane care să îți confirme prin comportamentul lor asta.
Universul „ascultă” ceea ce gândești, și spune de fiecare dată: „Da șefu!”. Minunat este că ceea ce gândești se află tot timpul la îndemâna ta. Nu îi considera pe ceilalți inferiori, ci mulțumește-le pentru că îți dezvăluie întotdeauna părțile din tine care altfel ar fi trecut neobservate. Înțelege că tu împreună cu ceilalți oameni constituiți un întreg. Fii recunoscător pentru asta, și ridică-ți vibrația folosindu-te de energia grupurilor.
5. Totul în viață este noroc. – Donald Trump
Viața este. Doar atât. Și este lipsită de noțiunile inventate de către oameni, și pe care aceștia le-au numit noroc și ghinion.
A fost pasiunea oamenilor dintotdeauna să atribuie ceea ce nu înțelegeau unor forțe exterioare lor. Viața nu înseamnă însă lucruri lăsate la voia întâmplării. Viața este un șir de decizii pe care tu le iei, împreună cu consecințele acestora.
Faptul că noi nu suntem capabili să depistăm cărei decizii trecute se datorează ceea ce experimentăm în prezent, ne face de multe ori să spunem că avem noroc sau ghinion. În realitate însă nici norocul și nici ghinionul nu există.
Pentru a te documenta în amănunt pe această temă, îți recomand să începi de aici.
4.Oamenilor trebuie să le faci binele fără voia lor. – Romain Rolland
Am întâlnit foarte des această atitudine. Am discutat cum stă treaba cu binele și răul la citatul nr. 8, iar tot acolo ți-am indicat și o a doua resursă pentru a aprofunda subiectul.
Acum urmează să îți spun o poveste.
Să presupunem că tu mergi pe stradă, ajungi la o răscruce de drumuri, și observi o femeie care este nedumerită cu privire la ce direcție să aleagă. Fața ei exprimă foarte clar asta. Este evident că nu știe ce drum să aleagă.
Tu ești un cunoscător al respectivului traseu, și știi exact care sunt destinațiile ce o așteaptă la capătul fiecăruia dintre drumuri.
Chiar dacă evident nedumerită, treci pe lângă femeie, iar aceasta nu îți cere ajutorul.
Tu, dorindu-ți să faci un bine, îi spui binevoitor:
„– Bună ziua. Observ că nu știți ce drum să alegeți, aș putea să vă ajut?”
„- Da, sigur.(răspunde femeia) Aș vrea să ajung la moară și chiar nu știu dacă ar trebui să merg la stânga sau la dreapta.”
„- Veți ajunge la moară dacă mergeți la stânga.(îi spui tu, mulțumit de fapta bună pe care ai făcut-o, și îți continui drumul).”
Nu apuci însă să faci nici măcar 10 pași și auzi în urma ta un țipăt și o bufnitură. Femeia a fost strivită pe șinele de cale ferată.
Cum rămâne cu binele făcut cu forța?
3.Nu poți controla tot ceea ce ți se întâmplă, însă poți alege să nu fii limitat de acestea. – Maya Angelou
Tot ceea ce ți se întâmplă, ți se întâmplă datorită alegerilor tale. Prin urmare, chiar dacă inconștient, tu te afli în procent de 100% în control. Toate experiențele tale sunt alese anticipat, și nu există nici o situație care să facă excepție.
De aceea Maya greșește. Viața este creația ta, și nu un lucru care ți se întâmplă. Viața nu te trăiește, ci tu trăiești viața.
2.Viața este 10% ceea ce se întâmplă, și 90% modul în care eu reacționez la ceea ce se întâmplă. – Charles W. Swindoll
Acest citat este practic o exprimare în procente a aceleiași idei pe care o transmite și citatul nr.3. Această raportare procentuală a fost introdusă inițial de Stephen Covey, iar ideea a avut un succes răsunător la vremea sa. Am vorbit despre asta pe larg aici.
Perspectiva spirituală spune însă că viața este 100% creația ta. Eu vin să te asigur că acesta nu este doar un alt punct de vedere, ci realitatea însăși. Evoluția s-a produs întotdeauna lăsând hainele vechi jos, și îmbrăcându-le pe cele noi.
Ideea conform căreia doar 10% din experiențele tale „se întâmplă”, iar restul au legătură cu reacțiile tale și-a adus contribuția benefică omenirii. Astăzi este un moment mai bun ca niciodată să înțelegi că tu controlezi totul, experimentând ceea ce cândva ai ales.
1.Dă-mi Doamne seninătatea de a accepta ceea ce nu pot schimba, curajul de a schimba ceea ce îmi stă în putere să schimb, și înțelepciunea de a face diferența între ele – Reinhold Reinbuhr, Rugăciune pentru seninătate
Nu-i așa că ai mai auzit acest citat?
Realitatea este că nu există cele două tabere între care să faci diferența. Alege orice, și poți fi sigur din momentul următor că stă în puterea ta să schimbi acel ceva.
Nu există limite reale, ci doar impuse. Aici ai un articol care te va apropia de vibrația adevărului. Eu aș înlocui acest ultim citat cu următoarele cuvinte: Fii senin și recunoscător pentru experiențele tale. Ele sunt exact cele pe care tu le-ai ales. Stă în puterea ta le schimbi pe oricare dintre ele.
Am scris acest articol ca un îndemn la a nu mai lua lucrurile de bune atât de ușor. Opinia unei celebrități nu poate transforma sub nici o formă o idee falsă în una adevărată. Iar o minciună repetată de 1000 de ori, nu devine adevăr, contrar credinței majorității.
Dacă ai facebook, dă un share acestui articol, și propune-le prietenilor tăi o altă perspectivă. Fii unul dintre cei care schimbă mentalități prin acțiunile sale.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu