Există o întreagă literatură pe subiectul succesului. De foarte multe ori succesul este tradus ca fiind suma realizărilor care satisfac ego-ul. Iar în acest fel oamenii ajung să aibă mai mult decât necesar din punct de vedere material, iar cu toate acestea se surprind ca fiind nefericiți.
Felul în care acest articol definește succesul face referire atât la componenta materială și vizibilă a succesului, dar mai ales la componenta invizibilă a ceea ce presupune o viață de succes.
Încă de foarte mic, fiind o fire competitivă de la o vârstă fragedă, am tot urmărit tot felul de recomandări care țin de succes. Prima dată am urmat recomandările oamenilor din jurul meu, oameni asemeni cărora voiam să ajung și eu cândva. Mai apoi au fost descoperite cărțile de dezvoltare personală și tot felul de sugestii au fost aplicate. A fost urmată în această viață calea minimalismului, a disciplinei zilnice într-o anumită arie, efortul până la epuizare, schimbarea tiparelor de somn, reprogramarea convingerilor din subconștient, EFT, Ho opoponono, metoda Lefkoe și multe, multe altele. Lista ar fi prea lungă pentru a se apropia de stadiul de completă.
Interesant este că multe din modalitățile,tehnicile și sugestiile care au fost aplicate, au și funcționat în realitatea subiectivă experimentată. Doar în cazul a foarte puține dintre ele, nu s-a putut simți niciun efect.
De aceea, un lucru care a fost observat e acela că multe dintre căi pot conduce la același rezultat. Fiind dedicat adevărului și iubirii ca intenție de fundal, multe căi te pot conduce la a descoperi lumina din interiorul tău. Totul este ca odată aleasă o cale să o aprofundezi până la desăvârșire sau până când stăpânești metodele acelei căi la un nivel destul de bun cât să mergi înspre a experimenta altceva.
Cum multe dintre căi pot conduce la succes, prin succes înțelegându-se plenitudinea spirituală și materială din spatele cuvântului, sugestia cu care vine acest articol este doar una dintre posibilele căi. Această cale, conform experienței subiective de viață a autorului acestui articol, este văzută ca fiind o cale armonioasă. Ea nu invalidează celelalte posibile căi, ci le respectă și se înclină în fața altor posibile variante armonioase.
De asemenea, articolul nu este scris în principiu pentru oamenii care experimentează deja o stare de împlinire autentică în care succesul face parte din viața lor. Ci textul pe care îl citești este pentru cei care încă se află în căutarea succesului. Simt că ceva lipsește în realitatea lor și încă nu pot afirma despre ei înșiși că au succes și că se simt împliniți în mod autentic.
Pentru aceștia din urmă, calea pe care o propune prezentul articol poate fi sintetizată destul de simplu. Și poate fi scrisă asemeni unei formule: stare de prezență + nonatașament = succes.
Tot ce îți mai rămâne de făcut este să exersezi această formulă în realitatea ta subiectivă observând cum funcționează în cazul tău. Ea s-ar putea, sau nu, să funcționeze. S-ar putea să necesite anumite adaptări personale. Sau ar putea fi nevoie de o reinterpretare a noțiunilor în limbajul tău în așa fel încât starea experimentată să fie cea așteptată. Însă funcționalitatea și eventualele ajustări le poți deduce numai aplicând.
Primul mit pe care îl avem de dat la o parte este acela că pentru a te numi om de succes este necesar să faci ceva cu un impact la nivel planetar sau măcar național. Există tendința ca oameni de succes să fie considerați numai vârfurile dintr-un domeniu, uitându-se că și un cizmar poate fi om de succes, și un tractorist poate fi om de succes, ba chiar îndrăznesc să spun că și un măturător de stradă poate fi om de succes.
Așadar, textul pe care îl citești te invită să nu te mai raportezi la succes ca fiind ceva colosal care te așteaptă undeva spre a fi obținut sau atins. În schimb, tu te poți transforma de astăzi înainte într-un om de succes urmând două linii directoare foarte simple. Una este starea de prezență, iar cealaltă este nonatașamentul în raport cu un posibil rezultat. Trăind aliniat acestora două, succesul este inevitabil. Atât doar că de la caz la caz s-ar putea să fie nevoie de mai multă sau mai puțină persistență pe cale.
Când vine vorba de starea de prezență, aceasta se cere a fi cultivată în fiecare secundă din viața ta. Tu poți să te dai jos din pat dimineața cu succes, să mănânci cu succes, să conduci în trafic cu succes, să mergi la cumpărături cu succes și tot așa. Orice activitate pe care o faci dintr-o stare de prezență poate fi considerată și chiar este un succes.
Cea mai mare piedică în experimentarea unei vieți armonioase este frica, atașamentul, entuziasmul exagerat sau orice alt tip de atitudine care te deconectează de la momentul ACUM. Din prezent conștient în prezent conștient, vei ajunge inevitabil la succes. A te atașa de rezultat simțind că viața ta nu are niciun sens dacă nu îl obții, nu face decât să îți blocheze drumul spre reușită.
Acesta este și unul din marile aparente paradoxuri ale Universului. Pentru a avea sau obține ceva este necesar ca în mintea și sufletul tău să îi „dai drumul”. Asta pentru că atașamentul de orice fel blochează, iar nonatașamentul reflectă iubire și apropie.
Așadar, concluzionând, pentru a avea succes în această viață, ai de urmărit două lucruri simple. Primul este acela de a te bucura deplin de momentul prezent fiind în ACUM de fiecare dată când ai ocazia. Indiferent de cât de nesemnificativ pare ceea ce faci, tu fii prezent.
Iar al doilea este atenția în a nu te atașa de niciun posibil rezultat. Când prepari ceaiul este posibil să te atașezi de gustul pe care urmează să îl savurezi. Când mergi pe stradă e posibil să te atașezi de destinație. Și tot așa. Atașamentul poate interveni foarte ușor în raport cu rezultatul, însă tu ai grijă să nu pici în această capcană.
Dă-i voie formulei „stare de prezență + nonatașament = succes” să își urmeze cursul și fii împlinit!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu