Zilele trecute citeam un articol pe internet, iar la un moment dat am ajuns la ideea conform căreia noi nu putem controla tot ceea ce ni se întâmplă. Importantă este reacția noastră la ceea ce ni se întâmplă fiindcă unele lucruri chiar nu pot fi controlate.
Ajuns în acest punct m-am oprit pentru o clipă. Mi se părea că ceva nu sună potrivit.
Imediat mi-a venit în minte principiul creat de Stephen Covey. Teoria a ajuns foarte populară pentru că la o primă vedere pare adevărată și evidentă. Ea stă sub denumirea de
Principiul 90/10
Enunțat pe scurt acest principiu spune că
- 10% din viață este compusă din ceea ce ți se întâmplă, iar
- 90% din viață se decide în funcție de cum reacționezi
Ce înseamnă asta?. Răspunsul dat este acela că tu chiar nu ai control asupra a 10% din ceea ce ți se întâmplă.
Nu poți opri mașina din a se strica. Avionul va întârzia, iar asta îți va da tot programul peste cap. Un șofer s-ar putea să îți taie calea în trafic.
Toate acestea sunt puse de către Stephen în categoria lucrurilor care ni se întâmplă fără a le putea controla. El ne îndeamnă la calm atunci când dăm peste astfel de situații de viață. Oricum nu le putem controla așa că de ce să ne agităm?
- Dacă cineva îți taie calea în trafic îți pierzi controlul, înjuri, țipi? Stephen te întreabă: ”Cui îi pasă că întârzii 10 secunde la muncă?”.
- Dacă îți pierzi slujba devii nervos și iritat. De ce faci însă asta? Stephen îți spune că toate se vor rezolva. Folosește energia pe care o investești în îngrijorare pentru a-ți găsi o nouă slujbă.
- Avionul întârzie. Asta îți va da tot programul peste cap. Totuși, nu deveni frustrat din această cauză. Întârzierea avionului nu este un lucru pe care tu îl poți controla. Folosește-ți timpul pentru a studia sau discută cu ceilalți pasageri.
Teoria pare validă și în același timp logică. Ar trebui să ne concentrăm pe a face cât mai bine ceea ce ține de noi și să ignorăm lucrurile pe care nu le putem controla. Stephen încheie astfel: ”Acum, știi principiul 90/10. Aplică-l și vei fi uimit de rezultate. Nu ai ce să pierzi dacă îl încerci.”
Principiul este într-adevăr folositor. Dacă te regăsești în exemplele de mai sus este foarte bine să începi cu acest principiu. Imediat îți voi spune de ce principiul este totuși eronat. Am fost curios să caut alte figuri celebre care cred că nu putem controla tot ceea ce ni se întâmplă, așa că iată câteva exemple:
”Nu întotdeauna poți controla ceea ce ți se întâmplă. Trăiește, dezvoltă-te și ceea ce este menit să se întâmple se va întâmpla.” – Deepak Chopra
”Nu poți controla totul. Câteodată trebuie doar să te relaxezi și să ai credință că lucrurile vor merge bine. Mai fă un pas înainte și lasă viața să se întâmple.” – Kody Keplinger
”Schimbări incredibile se vor petrece în viața ta când vei decide să iei controlul asupra a ceea ce poți controla, în loc să îți dorești să obții controlul asupra a ceea ce nu poți controla.” – Steve Maraboli
”Sunt câteva lucruri pe care nu le pot controla, și pur și simplu așa stau lucrurile.” – Susane Colasanti
”Omul nu poate controla cursul evenimentelor. Tot ceea ce poate el face este să ”curgă” împreună cu ele și să le dirijeze.” – Otto von Bismarck
Mă opresc aici surprins fiind de ușurința cu care am găsit aceste exemple. Am făcut o simplă căutare iar toate aceste citate au ieșit imediat la iveală.
Nu sunt împotrivă
Principiul 90/10 reprezintă un foarte bun punct de plecare. Dacă te enervezi din nimicuri sau te enervezi când plouă afară, este timpul să devii conștient. Aplică principiul și îmbunătățește-ți viața. Sincer vorbind, care ar fi motivul pentru care să te enervezi dacă nu ajunge autobuzul. Enervându-te, nu îl faci să ajungă mai repede.
Totuși 90/10 împreună cu mesajul celor 5 citate reprezintă o cunoaștere incompletă. Primul pune pe seama hazardului 10% din viața ta, iar cele 5 citate îți spun că nu poți controla totul. Înțelegerea deplină constă în
Principiul 100/0
Sau pe scurt: ”Controlezi 100% din viața ta.” Știu că poate fi greu de acceptat. Am mai vorbit și în alte rânduri despre asta. Articolele de referință sunt: Ai exact ceea ce meriți (I), Ai exact ceea ce meriți (II), Ai exact ceea ce meriți (III).
Acum în mintea ta se pot naște unele întrebări legitime care sună cam așa:
- ”Dacă întârzie autobuzul, iar eu vroiam să ajungă la timp, cum se poate să fi avut eu control asupra acestui fapt?”
- ”Dacă întârzie avionul, vrei să spui că tot eu am controlat asta?”
- ”Dacă cineva îmi taie calea în trafic, eu sunt autorul incidentului?”
Răspunsul meu este da pentru fiecare dintre întrebările de mai sus. Tu ești pe deplin autorul propriei tale vieți. Ți-ai dat acordul anticipat să experimentezi fiecare dintre evenimentele pe care le-ai trăit.
Acest acord nu este neapărat unul verbal. Dacă cineva îți taie calea în trafic, asta nu înseamnă că în ziua dinainte tu ai spus: ”Este în regulă pentru mine, ba chiar sunt de acord ca mâine un șofer neatent să îmi taie calea.” Nu așa stau lucrurile.
Acordul tău nu este unul verbal, acordul tău este existența ta. Spre exemplu, prin citirea acestui articol tocmai îți dai acordul anticipat. Citind, accepți să faci un pas în plus în drumul tău spre conștientizare. Prin tot ceea ce faci ești de acord cu anumite experiențe viitoare.
Tu controlezi fiecare aspect al vieții tale. Dacă cei 10% asupra cărora nu ai control ți se vor părea la un moment dat fără sens, răspunsul este acesta: ”Ești creatorul propriei tale vieți.”
Pentru a adopta o astfel de atitudine îți dau un principiu care te va ajuta:
Ți se întâmplă cel mai bun lucru care ți se poate întâmpla
Atunci când ceea ce experimentezi nu îți dă prea mari bătăi de cap îți poate fi ușor să adopți acest principiu.
Cu prima ocazie când ceva te deranjează este foarte ușor să uiți de ideea conform căreia ți se întâmplă cel mai bun lucru din mulțimea posibilităților. Experimentezi cea mai potrivită situație pentru tine și ar trebui să fii recunoscător pentru asta.
Pentru că noi nu ne putem schimba principiile de la o zi la alta și pentru că tuturor ne place să ne jucăm, eu îți propun să te joci.
Să presupunem că îți este furat portofelul. Este destul de probabil ca oricâtă dreptate mi-ai fi dat până acum, aceasta să fie limita până la care mă aprobi. Ești responsabil în proporție de 100% pentru viața. Totuși nu poți accepta faptul că ai fost de acord să îți fie furat portofelul. Este normal. Eu îți propun să te joci.
Din punctul de vedere a lui Stephen Covey, furatul portofelului se încadrează în cei 10%. Ceea ce contează de aici încolo este reacția ta în fața acestui fapt.
Eu îți spun că tu ți-ai dat acordul anticipat pentru a-ți fi furat portofelul. Deții controlul în proporție de 100%.
Pentru a te apropia de idee începe să te joci. Nu lua pe deplin în serios ideea conform căreia ți se întâmplă în permanență cel mai bun lucru dintre toate care ți se puteau întâmpla.
Joacă-te și începe să găsești motive. Hai să îți dau un exemplu.
În timp ce mergeai pe stradă îți este furat portofelul. Tu nu îți dai seama de momentul în care ți-a fost furat, însă constați dintr-o dată că nu îl mai ai. Te oprești pe loc să îl cauți. În 10 metri era o trecere de pietoni pe care intenționai să o traversezi.
Dacă nu îți era furat portofelul, continuai să mergi, iar un șofer neatent te accidenta. Acesta este un posibil motiv pentru care ție ți s-a întâmplat cel mai bun lucru posibil. Acest cel mai bun lucru a fost să îți fie furat portofelul, altfel, ai fi fost călcat de mașină.
Variantele sunt nenumărate. Ceea ce îți propun eu este să te joci cu această idee. Ea te apropie mai mult de a conștientiza că: ”Ești autorul propriei vieți în proporție de 100%.”
În concluzie, ceea ce îți propun este ca dacă simți că te enervezi pentru lucrurile pe care Stephen le trece în categoria celor 10%, începe aplicând principiul 90/10. Încet vei putea face trecerea spre a conștientiza că îți creezi în totalitate viața.
Și nu uita să te joci. Chiar acum, ți se întâmplă cel mai bun lucru dintre toate care ți se puteau întâmpla.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu