Conceptul de soartă a fost inventat atunci când primul om și-a pus întrebarea: „De ce tocmai mie?” și nu a găsit niciun răspuns. Atunci el a concluzionat că experiențele lui sunt dictate de o forță sau voință supranaturală. Această concluzie poate avea o mireasmă fermecătoare pentru că ea te eliberează de responsabilitatea acțiunilor și gândurilor tale. Soarta îți vinde însă o eliberare falsă, soră cu ignoranța.
În limbajul comun s-a încetățenit o expresie. Atunci când doi oameni se întâlnesc, iar unul dintre ei începe să îi povestească celuilalt o serie de evenimente și întâmplări care nu îi plac, cel care ascultă se întâmplă deseori să afirme: „Soarta!”. Expresia este întâlnită mai ales în discuțiile amicale între prieteni, și cred că este foarte posibil să îți fie familiară. Indiferent însă dacă dai drumul la televizor, asculți radioul, vizionezi un spectacol sau o piesă de teatru, este foarte posibil să dai peste ideea de soartă. Motivul pentru care am scris articolul pe care tocmai îl citești este acela de a aduce câteva claricări asupra nonsensului ideii de soartă.
Dex-ul ne spune că soarta este:
SOÁRTĂ, sorți, s. f. 1. (în superstiții) Forță (sau voință) supranaturală despre care se crede că hotărăște tot ce se petrece în viață
Aceasta este definiția din dicționar, iar acum că am stabilit la ce mă refer atunci când spun soartă, hai să facem puțină lumină asupra subiectului.
Nu Există Soartă
Nu există niciun fel de forță supranaturală exterioară ție care să fie responsabilă cu ceea ce se întâmplă în viața ta. Tu ești „forța supranaturală” 100% responsabilă de absolut toate experiențele pe care le-ai avut până acum și pe care o să le ai în viitor.
Cunosc mulți oameni care sunt de acord cu ideea atât timp cât este vorba despre alții. În momentul în care li se întâmplă lor ceva perceput ca fiind rău. Atenție! Am scris „perceput ca fiind rău”(în realitate binele și răul nu există. Poți citi clarificări aici). În acel moment hazardul este îmbrățișat, prin susținerea ideii conform căreia ei nu au făcut nimic ca să se îmbolnăvească, să aibă acel accident de mașină sau să fie părăsiți de partener.
Mi s-a spus de multe ori: „Cosmin, acum ești tânăr și sănătos. Mai vorbim peste câțiva ani când trupul o să ți se șubrezească și o să treci prin experiențe cărora nu o să le găsești niciun sens. Să vedem atunci dacă o să mai fii de aceeași părere.”
Știu și îți spun acum și ție cu toată sinceritatea de care dispun că dacă de exemplu o să mă îmbolnăvesc, acest lucru va fi în totalitate alegerea mea. Dacă tu ești bolnav, aceasta nu este altceva decât o alegere pe care ai făcut-o. Poate nu ești conștient când și cum ai făcut această alegere. Și o să explic până la final cum anume se poate să nu fii conștient de alegerea făcută.
Calitatea relației cu partenerul, este și ea în procent de 100% alegerea ta, așa cum sunt și numărul banilor din cont. Exemplele sunt de altfel nenumărate. Soarta pur și simplu nu există. Fiecare experiență pe care o ai a fost aleasă de către tine în prealabil, iar pentru că lucrurile poate încă par confuze dă-mi voie să îți spun o poveste.
Călătoria sufletului
Tu ai fost cândva doar o energie care avea potențialul de a avea un trup. Din acel plan, ți-au fost prezentate potențialitățile lumii în care ai ales să te întrupezi. Ai putut astfel să alergi din miliardele de posibilități acel trup despre tu ai considerat la acel moment că este cel mai potrivit pentru tine.
Dar ce este o potențialitate? Un sinonim cât de cât corect ar fi „posibilitate”.
O să îți dau un exemplu ca să înțelegi mai clar la ce mă refer atunci când spun potențialitate. Să presupunem că un om bea cola și multă bere, fumează, mănâncă numai de la fast-food și nu face deloc mișcare. El dă naștere astfel unei potențialități de a se îngrășa. Nu devine mai gras cu 40 de kg în primele săptămâni în care face alegerile enumerate mai sus. În primele săptămâni, el doar întărește potențialitatea de a deveni o persoană cu o greutate mult peste medie.
Ei bine, în momentul în care tu erai doar un suflet gata să aleagă un viitor corp, pe planeta pământ existau miliarde astfel de potențialități în toate domeniile posibile la care te-ai putea gândi. În momentul în care tu te-ai întrupat existau cu siguranță o sumedenie de posibile trupuri din care puteai alege. Unul îți promitea predispoziții care să te ajute să fii un bun muzician. Un alt corp îți promitea o structură osoasă de individiat. Un altul îți propunea o anomalie(de exemplu absența unei mâini sau a unui picior), iar toate aceste trupuri potențiale tindeau ca număr spre infinit. Tu ai ales unul(care ți s-a părut ție potrivit) și ești acum în această lume.
Ceea ce te invit să observi este faptul că până aici noțiunea de soartă nu intervine în niciun fel, ci totul este o chestiune de alegere. Fac o pauză și îți amintesc că soarta nu există. Tot ceea ce există atunci când vine vorba de experiențele tale sunt alegerile tale.
Dar să continuăm călătoria sufletului cu cea de-a doua parte…
„Funcția” experiențelor tale
Am început acum câteva paragrafe ceea ce am numit „Călătoria Sufletului”. Am explicat acolo cum întruparea ta nu este o chestiune de destin, hazard sau soartă, ci o simplă chestiune de alegere. Acum, în această a doua parte o să explic de ce toate experiențele tale de pe parcursul vieții în acest corp în care te afli acum, sunt la fel, simple alegeri.
Iar pentru că ideea în sine am amintit-o în nenumărate rânduri pe fiimplinit.ro ceea ce urmează să fac este să exprim aceeași idee, folosindu-mă de o modalitate diferită. Iar pentru asta sper că ți-a plăcut matematica la școală. Acesta ar fi cazul ideal. Dacă nu ți-a plăcut matematica nu este însă nicio problemă pentru că voi explica lucrurile cât mai simplu posibil.
Ce vezi mai sus este un exemplu de funcție împreună cu rezultatul returnat. Iar ca să fie și mai clar am făcut asta:
f, este numele funcției, x, y și z sunt intrările pe care funcția le primește, iar cele 3 puncte semnifică posibilitatea existenței unei infinități de intrări. În cele din urmă A este rezultatul pe care funcția îl returnează, rezultat care este tot timpul altul dacă valorile intrărilor se modifică.
Dar ți-am promis că urmează să explic de ce toate experiențele pe durata prezenței tale în trupul în care te afli acum sunt alegeri și că soarta nu există așa cum spune și titlul articolului pe care îl citești. Ce legătură poate să aibă asta cu matematica? Îți spuneam însă că puțina matematică de mai sus, nu este altceva decât o altă modalitate prin care exprim o idee pe care am mai mai amintit-o și în alte articole cum ar fi acesta sau acesta.
Acum, păstrează imaginea de mai sus în minte și privește poza de mai jos:
În „funcția” numită viață tu introduci în fiecare secundă a vieții tale gânduri, fapte, vorbe, dar și alte posibile intrări. Iar în fiecare secundă viața îți dă un rezultat(experiență) conform gândurilor, faptelor și vorbelor tale. Tu nu ești conștient de ceea ce introduci în această funcție în fiecare secundă a vieții tale. Și de acolo te poți trezi cu experiențe despre care să nu știi când le-ai generat. Te poți îmbolnăvi, te poți îngrășa, poți face un accident de mașină, poți pierde niște bani, poți să divorțezi și tu să nu știi când anume și cum ai ales să ai respectiva experiență. Faptul că tu nu știi că ai ales, nu înseamnă însă că nu ai ales. Este posibil ca tu să nu știi care gând, faptă sau vorbă produsă de către tine și introdusă în funcția de mai sus, a generat experiența A.
Viața este alegerea ta, precum și toate experiențele pe care ea ți le oferă. Toate experiențele pe care tu le ai nu sunt nimic altceva decât rezultatul alegerilor tale. Soarta este un concept fals și superficial. Conștientizează că alegerile sunt sursa experiențelor tale și trăiește conștient!
Cu recunoștință,
Cosmin Constantin-Cîmpanu