În articolul de astăzi mi-am propus să ofer un răspuns acestei nedumeriri. Ideea mi-a venit după ce am citit cartea „War of Art” scrisă de Steven Pressfield. El dedică acolo un spațiu destul de consistent în care vorbește despre rezistență.
Rezistența, așa cum o definește el este o forță naturală care se împotrivește de fiecare dată când vrei să faci bine.
Cu alte cuvinte, dacă tu vrei să scazi în greutate prin sport, lucru care este sănătos pentru tine, vei întâmpina rezistență.
Dacă eu vreau să scriu 2000 de cuvinte în fiecare zi, fiindcă asta mă ajută să mă dezvolt ca scriitor, rezistența intervine și face să îmi fie greu.
Dacă vrei să mănânci sănătos sau să ții o dietă sănătoasă, din nou, rezistența apare.
Și exemplele sunt nenumărate.
De fiecare dată când vrei să faci bine, rezistența apare.
Acum, problema mea principală cu această definiție a rezistenței este faptul că binele și răul nu există de fapt. Totuși am văzut definiția lui Pressfield ca un excelent punct de plecare pentru acest articol.
În War of Art, Pressfield te învață cum să faci față și să depășești rezistența. Dar nu explică de ce ea există. O amintește pur și simplu și o ia ca atare. Se raportează la rezistență exact cum se raportează și la gravitație. Pur și simplu există și ne vedem nevoiți să învățăm cum să ne descurcăm cu ea.
Eu în acest articol îmi propun să dau un răspuns și întrebării: „de ce există rezistența? Cine ți se opune când vrei să faci bine?”. Înainte de asta, avem nevoie și de cealaltă față a monedei.
Iar cealaltă față a monedei este „lipsa rezistenței când vrei să faci rău”.
Cu alte cuvinte, dacă vrei să te îngrași ca porcul, nu o să întâmpini nicio rezistență în a mânca nesănătos și a bea un pet de bere zilnic.
Dacă vrei să mănânci nesăntos, mult și dezordonat, la fel, îți va fi foarte ușor să faci asta.
Pentru mine, să nu scriu niciun cuvânt zi după zi și să pierd timpul pe facebook(de exemplu) îmi va fi foarte ușor.
Citind cartea lui Pressfield mi-am amintit și de o experiență interesantă din copilăria mea.
Nu știu dacă aveam 10 ani, iar bunicii mei s-au hotărât să dărâme grajdul vechi pentru a construi unul nou. Să punem grajdul la pământ a fost foarte ușor pentru o mână de oameni. În câteva ore l-am făcut zob.
De construit însă, bunica povestea că s-au muncit multe zile și mult mai mulți oameni au fost implicați.
Chiar dacă poate părea ciudat, mi-am amintit cum încă de atunci mă întrebam: „De ce Dumnezeu e mai ușor să dărâmi decât să construiești?”. Acestea fiind spuse, asta m-a inspirat să abordez subiectul într-un articol. M-am gândit că s-ar putea să mai fie și alții ca mine care și-au pus aceeași întrebare, dar care poate nu au depășit rezistența în a afla răspunsul.
Ajuns în acest punct al articolului m-am întrebat cum ar fi indicat să continui. Să explic mai întâi de ce există rezistența, iar mai apoi ce putem noi face pentru a o depăși, sau să fac invers? Am decis să încep prin a răspunde la „de ce?”
Așadar, hai să vedem…
De Ce Întâmpini Rezistență?
Sper că nu ai niciun dubiu că ea ar exista. Rezistența este cât se poate de reală. Așa cum am descris și paragrafele anterioare, apare de fiecare dată când îți propui să mergi constant la sală sau să mănânci sănătos. 😀
Dar totuși care este rolul ei?
De ce forța care guvernează acest Univers nu ne permite să vedem mersul la sală ca fiind ceva ușor. Să fie la fel de ușor mersul la sală cu statul pe facebook ore în șir? De ce există această diferență în rezistență?
Pentru că tu vrei să te simți bine ACUM!!! Nu peste o săptămână, nu peste două săptămâni, ci ACUM!!!
Iar pentru că tu cauți în permanență fericirea și „starea de bine” pe care să o experimentezi în chiar această secundă, rezistența apare.
De ce?
Păi hai să analizăm un pic exemplele pe care le-am dat până acum în acest articol.
Dacă tu vrei să construiești o casă, sau vrei să construiești grajdul bunicii(despre care am vorbit adineaori) atunci o să fie nevoie de efort, care presupune disconfort. Și pe deasupra nu o să vezi niciun rezultat astăzi.
Și atunci partea din tine care vrea să se simtă bine chiar acum o să strige:„Pooooftim???!! Păi tu mă pui să muncesc de să îmi sară capacele, și pe lângă faptul că asta îmi produce disconfort, trebuie să mai fac asta și mai multe zile în șir? Nu mulțumesc!”. Iar aceasta este rezistența.
La fel, dacă vrei să mergi la sală, o poți face. Te duci acolo o zi, faci efort. Cui îi place să facă efort? Nimănui în mod natural. Iar după o zi de efort, te uiți în oglindă și arăți fix la fel. Și rezistența apare.
Dacă îți propui să mănânci sănătos, asta poate presupune de exemplu să îți gătești tu însuți. Păi să îți gătești presupune disconfort pentru majoritatea oamenilor. Comparat cu statul pe facebook sau lenevitul pe canapea, a găti este cu siguranță un disconfort.
Iar sinele tău care vrea în permanență să fie fericit și să se simtă bine, o să îți spună imediat: „De ce să alegi disconforul? Ești nebun?”. Și tu poate o să-i răspunzi: „Aleg disconfortul de a-mi găti mâncare sănătoasă fiindcă astfel voi fi mai sănătos și voi trăi mai mult.”
Iar el o să-ți răspundă: „Ești sigur? Dai tu vrabia din mână pentru cioara de pe gard? De unde știi tu că nu ieși mâine din casă și un șofer beat își bagă picioarele în tot mâncatul tău sănătos și te omoară. Nu mai bine mănânci un snacks delicios care te va face să te simți bine chiar acum? Nu-i așa că e mai bine? Hai mănâncă…” Aceasta este rezistența.
Și sper că am făcut clar până aici de ce există ea. Rezistența există pentru că tu ești programat să îți dorești gratificare imediată.
Să înțelegi însă de ce există rezistența este numai o satisfacție pe care i-ai oferit-o filosofului din tine. Acum hai să vedem ce poți face practic pentru a depăși rezistența. Fiindcă rezistența poate fi depășită.
Dacă nu ar putea fi depășită, oamenii cu pătrățele pe abdomen, scriitorii care scriu zilnic un număr de cuvinte și sportivii olimpici care câștigă medalie de aur după medalie de aur, nu ar mai exista nici ei.
Și acestea sunt desigur doar primele exemple care mi-au venit în minte.
Toți acești oameni depășesc cu succes rezistența. Iar dacă vrei să o faci și tu, citește cu atenție în continuare.
A Asculta Sufletul Vs. A Asculta Trupul
În lumina ultimelor articole de pe Fii Împlinit, înainte de a trece la pașii practici, vreau să lămuresc un aspect.
Știu că poate creea confuzie, de a ceea este esențial să explic acest mecanism.
Te-am îndemnat în articolele precedente să acorzi o mai mare atenție emoțiilor tale. Și asta pentru că emoțiile sunt limbajul prin care Energia Universală comunică cu tine.
Dacă faci ceva și simți bucurie, atunci înseamnă să ești aliniat intenției universale. Dacă faci altceva și îți produce disconfort sau tristețe înseamnă că nu mai ești aliniat. Pentru o descriere mai în detaliu a procesului, îți recomand să citești acest articol.
De ce spun că poate apărea o confuzie?
Fiindcă la prima mână, ai putea spune că dacă ție îți produce bucurie să mănânci ciocolată sau să bei alcool, ar trebui să faci asta toată ziua. Corect?
Incorect. Și tocmai aceasta este chestiune de finețe la care te invit să fii atent.
Tot pe același principiu, dacă să faci sport îți produce disconfort, ar trebui să nu mai faci nu? Fiindcă tu îți dorești în permanență să te simți bucuros. Iar activitatea fizică îți produce disconfort.
Așa că fii atent. Este foarte important să înveți să îți asculți sufletul și nu trupul. Trupul este un vehicul care poate fi manipulat în a simți plăcere fizică. Nu spun că nu ar trebui niciodată să îți asculți trupul. Aceasta ar fi o altă greșeală. Însă trebuie să înveți să faci diferența.
Când te invit să îți asculți emoțiile, eu te invit să asculți acele mesaje independente de o eventuală manipulare fiziologică.
Și ce vreau să spun cu asta, este că dacă ți-ai asculta cu adevărat sufletul, ai simți bucurie și referitor la a face sport. Și ai ajunge să simți disconfort cu privire la ciocolată sau junk food.
Iar dacă ar fi să merg mai departe pe subiectul sport, ai putea observa cum fizicul urmează spiritul în manifestare.
Nevăzutul creează întotdeauna văzutul.
Iar tot ceea ce există în lumea materială, are drept sursă lumea spirituală.
O să observi că lucrurile stau chiar așa, după vreo 30-50 de minute de sport. Și asta pentru că atunci când vei încheia sesiunea te vei simți extraordinar de bucuros din toate punctele de vedere. Atât spiritual, cât și fizic. Iar fizic, vei simți bucurie datorită endorfinelor.
Cred că acesta este un exemplu excelent prin care îți poți demonstra că o concluzie de genul: „sportul presupune disconfort, deci nu îl fac” este greșită. Și pe deasupra este și un exemplu care demonstrează că este foarte important să asculți emoția reală și nu mecanismele fizice de suprafață.
Așadar, una din căile de depășire a rezistenței, ar putea fi chiar ascultarea emoțiilor tale autentice. Iar ulterior acestei conștientizări, să te menții pe perioade extinse de timp în armonie.
Ce îți recomand eu, este să mai faci ceva în paralel. Pe lângă a munci la a înțelege cu adevărat mesajul emoțiilor tale. Muncă în care focusul tău ar trebui să fie pe a face diferența dintre o bucurie pe care ți-o generează ciocolată, cafeaua sau drogurile și o bucurie generată de un semnal primit de la Energia Universală. Îți recomand să faci și o muncă practică de depășire a rezistenței. Iar pentru asta, ai câteva sugestii mai jos:
Cum Să Depășești Rezistența?
Sau cum să faci în așa fel încât atunci când îți pui în minte ceva, chiar să reușești.
În cele ce urmează îți voi da câteva sugestii practice pentru a face exact asta.
1. Caută-ți Un Motiv Care Să Te Miște Din Loc
Ce vreau să spun cu asta? Dacă ți-aș spune: „Dragul meu cititor, dacă nu respiri, o să mori” m-ai crede? Cel mai probabil da. Mai toată lumea știe că dacă nu respiră moare. Așa că toți continuăm să facem asta cât mai corect posibil.
Dar dacă ți-aș spune: „Dragul meu cititor, dacă nu începi să faci sport constant chiar de astăzi, în exact 5 minute mori. Dacă însă ai începe să faci sport, o să trăiești o viață lungă și plină de bucurii.” acum m-ai mai crede? Cel mai probabil nu. Și ai avea și dreptate. Dacă nu începi să faci sport acum, nu o să mori în 5 minute. Pur și simplu nu așa funcționează lucrurile.
Dar dacă ar fi adevărat? Dacă ar fi adevărat că ai muri în 5 minute? Atunci cred că 99% din oameni s-ar apuca să facă sport începând de astăzi. Și nu de mâine cum își propun majoritatea.
Observi diferența între primul exemplu și al doilea? Dacă ai putea trăi mai multe săptămâni fără să respiri, nu m-aș mira să văd oameni care încetează să mai facă această activitate. De ce să îți consumi energia pe respirat când poți să faci alte lucruri mai utile cum ar fi statul pe facebook sau frecatul mentei?
Diferența dintre primul și al doilea exemplu este aceea că în primul exemplu efectul este rapid. Iar în al doilea putea dura ani să vezi efectele.
Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci pentru a reuși să te miști din loc este să îți găsești un „de ce” puternic. Indiferent de activitatea în care simți cum rezistența ți se opune.
2. Fă-o Pentru Altcineva
Știu oameni pentru care a se pune în slujba celorlalți poate fi mai motivator de cât să se pună în slujba propriei persoane.
Și vreau să știi că și eu mă folosesc chiar și de acest principiu. Toată activitatea pe care o desfășor eu aici, o fac pentru tine. O fac pentru oameni. Și de fiecare dată când un om îmi scrie cât de mult l-a ajutat ceea ce a citit, eu trăiesc un moment de satisfacție unic.
Am învățat însă în timp că forma mea fizică de exemplu influențează destul de mult calitatea articolelor de pe blog. De aceea, atunci când mă urc în fiecare zi pe bicicletă pentru porția de 50 de minute de sport, nu mă motivează doar sănătatea mea. Mă motivează și faptul că știu că dacă sunt în formă îi pot servi mai bine pe ceilalți.
3. Caută Beneficiile Activității Respective
Uneori, a căuta efectiv ce beneficii ai de pe urma unei activități, te poate motiva să o faci.
Spuneam că rezistența apare de fiecare dată când vrei să faci o activitate benefică pentru tine. De exemplu să faci sport este benefic. Dar rezistența este prezentă.
Fiindcă este unanim acceptată ideea conform căreia sportul și mișcarea sunt sănătoase, îți va fi foarte ușor să găsești o sumedenie de resurse care îți prezintă beneficiile.
4. Folosește Metoda Seinfeld
Despre această metodă, am mai vorbit și o să mai vorbesc. Așa cum ți-am mai spus de multe ori. Important nu este să știi ce presupune ea, ci să o aplici.
Așa că dacă știi deja despre ce este vorba, mai citește o dată cu deschidere și mai apoi aplică. Dacă nu știi ce presupune metoda Seinfeld, fii pregătit să descoperi o unealtă extraordinară de productivitate.
Când scriu acest articol eu sunt în ziua 264 de scris minim o mie de cuvinte în fiecare zi. Nu am ratat absolut nicio zi. Iar când voi face 365 de zile, voi scrie un articol aniversar pe Fii Împlinit despre această metodă.
Metoda presupune să printezi un calendar mare pe care apar toate zilele din an. Iar mai apoi, pui X-uri pe calendar asociate unei anumite activități. Poate fi vorba de timp în care faci ceva(sport 30 de minute, citit o oră, etc.) Sau poate fi vorba de cum cuantifici activitatea respectivă(scris 1000 de cuvinte indiferent dacă îmi ia o oră sau cinci ore, citit 50 de pagini dintr-o carte indiferent de timpul investit, etc.).
Iar în fiecare zi în care faci activitatea respectivă în cantitatea aleasă de tine, cu un marker roșu pui un X pe calendar. Ideea este că atunci când vei strânge un șir de vreo 2 săptămâni de X-uri, vei deveni tot mai motivat să te ții de treabă.
Și îți spun din proprie experiență că funcționează. Folosesc această metodă pentru a depăși rezistența când vine vorba de scris. Și o folosesc de 264 de zile. Probabil o voi folosi toată viața.
5. Alimentează-te Corect
Datorită mediului în care trăim, noi acumulăm în interiorul nostru tot felul de toxine. De aceea este foarte important să fii atent la ce toxine introduci sau nu în trupul tău.
Poate te întrebi ce legătură au toxinele cu depășirea rezistenței. Și vreau să știi că legătura este chiar mai strânsă decât pare.
Un corp plin de toxine este un corp care nu doarme bine, este un corp stors de energie în mod inutil. Iar depășirea rezistenței presupune investirea unei anumite energii. Dacă nu ai energie, rezistența va câștiga. Iar tu nu vrei asta.
La cum sunt produse alimentele astăzi, este aproape imposibil să mănânci alimente curate. Legumele sunt stropite și radiate, fructele la fel, de carne nu mai are rost să vorbesc, iar peștele este unul dintre cele mai poluate alimente din cauza poluării oceanelor.
Asta nu înseamnă totuși să trebuie să te descurajezi. Încă mai sunt surse sănătoase pe care le poți accesa. Iar librăriile sunt pline de cărți despre nutriție. Ce te invit eu este să investești o parte din atenția ta în acest subiect și să ai grijă ca alimentele să îți dea cât mai multă energie în mod armonios.
***
După cum ai putut vedea, am plecat de la o realitate pe care sunt convins că și tu o experimentezi: REZISTENȚA. Și este evident pentru toată lumea că a strica este mai ușor decât a construi.
Mai apoi am oferit explicația spirituală și energetică pentru care lucrurile stau așa.
Și în final ți-am dat câteva sugestii practice. Dintre acestea nu trebuie să le aplici pe toate, cu toate că ar fi ideal să faci așa. Dar te invit să aplici măcar o parte dintre ele.
Aplicându-le, sper doar că vei deveni un expert în a depăși rezistența. Și odată cu asta să reușești să transformi în realitate tot ceea ce îți pui în minte.
Am o ultimă rugăminte. Dacă ți-a plăcut articolul și ai avut ceva de învățat, dă-i un share pe rețelele sociale. Făcând asta dovedești că te implici armonios și activ în societate.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu