
Este dimineață. Începe o nouă zi la birou. De obicei sarcinile se amestecă între ele. Există sarcini de creație, cum ar fi scrierea acestui articol. Există ședințele 1 la 1 în care este facilitată o postură Letting go spre eliberarea energiilor blocante. Filmat episoade de podcast. Răspuns la e-mailuri și multe altele.
Printre aceste sarcini care tind să atragă înspre ele o planificare oarecum liniară, intenția este aceea de a naviga tot cu o postură Letting go. În sensul că am observat că nu mi se potrivește deloc rigiditatea, controlul și programul strict.
Scrierea acestui articol este un exemplu clasic de navigare printre sarcini în funcție de cum o propune curentul Vieții însuși.
La momentul scrierii acestor rânduri există foarte multe e-mailuri care se află necitite în inbox și așteaptă un răspuns. S-au adunat în cele 3 săptămâni de pauză. Așa că eu am crezut că am de făcut curățenie în inbox. Fluxul Vieții a venit însă cu o altă propunere. Și mă strădui ca de fiecare dată să îi dau crezare Fluxului Vieții și nu acelor gânduri liniare și care reflectă control pe care le propune mintea.
Ce s-a întâmplat mai exact? Păi începând curățenia în inbox, al doilea sau al treilea e-mail a fost unul de la Hale Dwoskin. Un e-mail scurt în care Hale își promovează un curs nou. Numai că, citind textul e-mailului, o propoziție mi-a sărit în ochi, mai să mă lovească. Senzația, chiar dacă propoziția nu se evidenția în niciun fel obiectiv în text, a fost că propoziția este inițial îngroșată, iar mai apoi devine din ce în ce mai mare, părăsește ecranul îndreptându-se înspre fața mea și îmi spune astfel: „Scrie un articol plecând de la această idee”.
Zis și făcut. Abandonată este temporar curățenia în inbox, și are loc scrierea unor cuvinte. Intenția fiind aceea ca o eventuală lectură a acestor cuvinte de către vreun alt punct local al singurei Conștiințe, să susțină sau faciliteze măcar o minimă armonizare și deschidere în sensul unei evoluții mai line.
Cititorul poate se întreabă care este propoziția citită în e-mail. Ei bine aceasta sună așa: „The goal is not necessarily to replace bad beliefs with good beliefs, the goal is to let go of all belief.” – Hale Dwoskin
În traducere: „Scopul nu este neapărat de a înlocui credințele rele cu credințe bune, scopul este de a renunța la toate credințele”.
Ei bine, fix înspre asta este invitat și cititorul acestor rânduri. Și anume, înspre a renunța la toate credințele. Ideea a mai fost amintită și în alte materiale de pe blog, numai că invitația era formulată puțin diferit. Și ea suna așa: „Cedează toate poziționalitățile, indiferent de natura lor, iar mai apoi cedează-te pe tine însuți și întreaga ta viață lui Dumnezeu”. Iar prin poziționalități înțelegem convingeri sau gânduri de care ne-am atașat în vreun fel sau altul.
Iar în continuare se va descrie puțin mecanica energetică pentru ca lucrurile să fie cât mai clare cu putință.
Ideea este că noi suntem deja Conștiința însăși. Suntem deja Iubire. Și suntem deja Adevăr. De asemenea, suntem deja Viața însăși. Iar între Conștiință, Iubire, Viață și Adevăr se poate pune semnul „=”.
Iar pentru ca ceva ce poate părea abstract să poată fi și vizualizat cât de cât, ne putem imagina acest Câmp al Conștiinței drept Lumină. Sau, dacă și așa rămâne abstract, ne putem imagina Conștiința asemeni unui bec care radiază lumină.
Numai că în ciuda faptului că în mod esențial și profund, noi suntem această Conștiință, sunt toate șansele ca în acest moment să nu fim conștienți de asta.
Ei bine, noi nu suntem chiar acum conștienți de asta din cauza unor convingeri, gânduri și programe mentale gunoi care se află în minte. Toate aceste convingeri, gânduri și programe mentale gunoi funcționează asemeni unei pături care blochează lumina din a radia, și odată cu asta apar și experiențele cărora noi le atribuim eticheta de probleme în viața de zi cu zi.
Orice om care este cât de cât familiarizat cu literatura de dezvoltare personală și spiritualitate, a auzit despre recomandarea de a înlocui convingerile negative cu altele pozitive.
Acest lucru chiar poate fi făcut, și chiar funcționează. Esențial de subliniat este faptul că intenția acestui articol nu este aceea de a nega utilitatea înlocuirii convingerilor negative cu altele pozitive. În mod cert, de pe urma unui astfel de proces sunt resimțite beneficii. Atât doar că este esențial să înțelegem efectul.
Iar efectul, dacă ne reîntoarcem la alegoria becului aprins peste care se așază o pătură groasă, este ca și cum am da pătura jos, și în locul ei am pune o eșarfă mai subțire. Dacă am înlocuit convingerile negative cu altele pozitive, într-adevăr becul poate să transmită mai multă lumină care nu mai este blocată la fel de tare.
Schepsisul este că, totuși, o convingere sau credință, indiferent de natura ei, încă blochează Lumina. De aceea, scopul ultim, este acela de a renunța la toate credințele. Asta fără a infirma că drept etapă intermediară, este minunat să începem să înlocuim convingerile negative cu altele pozitive.
Pentru claritate ne vom mai folosi de o alegorie. Să zicem că ne aflăm pe un câmp. Cerul este senin, iar soarele este sus pe cer. Numai că pe câmpul pe care ne aflăm, sunt buruieni de 2 metri. Și sunt dese. Noi vrem să vedem soarele. Numai că din cauza buruienilor nu putem să facem asta.
Acum să zicem că tăiem buruienile și punem în loc o sumedenie de flori. Aceste flori cresc mari de 2 metri. Iar noi ne aflăm pe câmp. Experiența este mult mai plăcută decât atunci când eram în buruieni. Florile sunt colorate, ne îmbie cu parfumul lor. Și mai că am putea uita că noi vrem de fapt să vedem soarele. Fiindcă florile, fiind la fel de dese ca buruienile, chiar dacă este mai plăcut să stai printre ele, tot vor obtura accesul direct la soare.
Exact așa stau lucrurile și cu convingerile negative și înlocuirea lor cu convingeri pozitive. În cele din urmă, studentul spiritual este invitat să conștientizeze că scopul ultim este cedarea tuturor convingerilor indiferent de natura lor.
Desigur, nu este neapărat recomandat să ardem etape. Dacă cineva este la început, a înlocui convingeri negative cu altele pozitive se poate dovedi exact lucrul de care are nevoie. Iar studentul spiritual care se află la început nu este nici superior nici inferior celui care conștientizează pentru prima dată că a venit timpul să renunțe la toate convingerile indiferent de natura lor.
Un ultim lucru relevant a fi spus despre convingeri este acela că, motivul pentru care suntem invitați să cedăm toate convingerile este acela că, de fiecare dată, o convingere este a lui „eu”. Adică a ego-ului. Și știm deja că, progresul spiritual real și autentic vine numai prin transcenderea ego-ului.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu

