Atunci când te contrazici, există două variante. Se poate să ai dreptate sau se poate să nu ai. Totuși indiferent dacă ai sau nu ai dreptate, a te contrazice nu este sănătos pentru evoluția ta spirituală.
Dacă nu ai dreptate prin ceea ce spui sau crezi, e clar de ce nu e armonioasă contrazicerea. Dacă însă ai dreptate, singurul care își ia beneficii de pe urma contrazicerii experimentate este ego-ul.
Aplicarea acestui principiu simplu se poate dovedi dificilă în practică. Chiar și cel care scrie aceste rânduri încă lucrează la a-l integra, fiindcă viața îți oferă oportunități multiple de a rula programe, de a te atașa de aceste programe și de a le demonstra celorlalți că ei se înșală și tu ai dreptate.
Totuși prin exercițiu, propunându-ți intenția de a nu te mai contrazice indiferent de context, poți face progrese semnificative într-un timp relativ scurt.
Sunt trei aspecte în contrazicerea de orice tip care funcționează asemeni unui blocaj în realitatea experimentată:
1. Atunci când te contrazici, împarți lucrurile, conceptele, oamenii, situațiile de viață și orice altceva în corecte și greșite. Această împărțeală te ține în dualitate și deci departe de esența ta Divină.
2. Progresul spiritual de orice fel este un dar din partea Divinului și apare odată cu renunțarea la atașamente. Orice școală autentică de spiritualitate ai urma, mai devreme sau mai târziu vei fi invitat să cedezi atașamentele. Contrazicerea și apărarea unui punct de vedere nu face altceva decât să reflecte atașamentul tău în raport cu convingerea sau punctul de vedere pe care îl aperi.
3. De pe urma oricărei contraziceri, ego-ul iese mai puternic, și își va juca și mai eficient rolul de a te ține departe de adevăr.
Totuși a nu te mai contrazice nu înseamnă să taci și să înghiți, nici să dai dreptate tuturor, și nici să încetezi să îți mai spui părerea sau punctul de vedere. A nu te mai contrazice nu înseamnă nici una din toate acestea.
Iată care sunt recomandările cu care vine prezentul articol:
1. Spune-ți punctul de vedere, însă renunță la a „a-i converti” pe ceilalți spre a vedea lucrurile așa cum le vezi tu. Fiecare om trăiește în propria-i realitate subiectivă. Apreciază această fațetă a Universului în care te afli.
2. Dacă observi un comportament nociv la celălalt și simți să îl faci atent asupra acestui aspect, fă-o, însă permite acestui gest să plece din iubire. Nu insista ca omul din fața ta să se schimbe. Alege în schimb să îl învălui cu iubire.
3. Când cineva încearcă să te convingă de ceva opus felului în care percepi tu realitatea, nu mai sări imediat cu argumente contrare. Mulțumește-i în schimb într-un mod onest și sincer pentru că s-a gândit să îți spună ceea ce ți-a spus. Oamenii sunt buni în mod fundamental fiindcă scânteia de dumnezeire se află în interiorul lor. Poți să îi spui chiar că ești recunoscător pentru bunele sale intenții și că apreciezi cuvintele pe care le-a rostit crezând că îți sunt de folos.
4. Recunoaște intenția celuilalt de a te ajuta, iar în funcție de situație, o poți chiar și verbaliza. Sunt foarte rare spre inexistente situațiile în care cineva încearcă să te convingă de ceva ca să îți facă rău în mod intenționat. Adică se întâmplă foarte rar ca tu să crezi X, iar altcineva să creadă Y și acel altcineva să știe că Y e rău, dar să încerce să te convingă de Y ca să îți fie ție rău. Omul din fața ta te contrazice fiindcă din perspectiva lui te ajută. Recunoaște așadar acest aspect și mulțumește pentru el.
5. Amintește-ți că de fiecare dată când apare impulsul de a te contrazice și de a-i dovedi celuilalt că se înșală, există un ceva de care ești atașat. Dă-ți voie să fii observatorul conștient al emoției din spate și îi vei permite astfel să curgă înspre evaporare. Cu cât mai puțin atașat vei fi de lucruri, oameni sau concepte, cu atât mai liber te vei simți.
6. Acceptă punctul celuilalt de vedere așa cum este și apreciază faptul că fiecare om este liber să creadă ce vrea.
7. Vezi dacă ai ceva de învățat din punctul de vedere care a apărut în realitatea ta prin intermediul celuilalt. Nimic nu apare în experiența ta întâmplător. Situațiile și conceptele pot apărea pentru a învăța ceva, pentru a-ți oferi posibilitatea de a te detașa sau pentru a le integra ca fiind utile în propria-ți evoluție.
Fii cât mai prezent și vei trece testul cu brio.
Indiferent de intenționalitatea pe care o alegi pentru această viață, Universul și realitatea experimentată vor veni imediat și îți vor furniza contextul prin care să confirmi exact ceea ce ți-ai propus.
Strict pe subiectul articolului, în situația în care tu alegi să nu te mai contrazici fiindcă înțelegi că prin asta hrănești ego-ul, te ții departe de adevăr și întreții atașamente, atunci vei întâlni o sumedenie de oportunități de a te contrazice.
Aceste oportunități vor fi chiar mai clare și mai dese decât înainte și vei fi chiar și mai convins decât înainte că ai dreptate și că ar trebui să îl convingi și pe celălalt de asta. Oferirea acestor oportunități reprezintă mecanismele și sforile pe care le trage ego-ul pentru a te ține mai departe înlănțuit în iluzie.
Tot ce ai de făcut este să îți reamintești de intenția ta de a renunța la orice contraziceri și mai apoi să aplici cele 7 recomandări pe care le găsești mai sus în articol. Ia energia iubirii drept aliat și vei trece testul cu brio dovedind și în practică faptul că într-adevăr dorești să renunți la orice formă de contrazicere spre armonia ta și a Întregului.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu