Cred că fiecare om poate fi cu adevărat împlinit. În tot ceea ce fac, cred în ideea de provocare și în gândirea creativă. Mai cred că împlinirea poate fi găsită în lucruri mărunte…dar esențiale. Îmi place să scriu, și îmi place să provoc oamenii să ducă o viață împlinită.
De aceea, aici pe Fii Împlinit, am pus de multe ori la îndoială convingerile vechi. Am discutat idei noi, și am ajutat mii de oameni să facă pașii esențiali spre o viață împlinită.
La fel fac și în articolul de astăzi. Te provoc. Îți testez deschiderea spre nou. Și îți propun să faci câțiva pași simpli, dar esențiali, înspre viața împlinită pe care o vrei și o meriți!
Am structurat articolul ca pe o provocare de 1 săptămâna. În fiecare zi din cele șapte îți propun să faci un singur lucru. După încheierea provocării, tu vei fi deja îmbogățit cu experiențe noi care te vor ajuta în viața ta de zi cu zi. Vei putea atunci să alegi în deplină cunoștință de cauză cu ce activități continui și după săptămâna de provocare, și pe care le elimini. Poate nu toate provocările vor funcționa pentru tine. O parte însă vor funcționa cu siguranță.
Majoritatea oamenilor nu își alocă niciodată timp să facă nici măcar una din sugestiile care urmează. Tot această majoritatea a oamenilor este neîmplinită. Tu ai demonstrat însă deja că ești un om de acțiune și că îți plac provocările. Ai făcut asta deschizând articolul și parcurgându-l până aici.
Așa că, pentru tine, omul care crede și el în provocare, gândire creativă și spulberarea tiparelor vechi, iată care sunt sugestiile:
Ziua 01: Meditează!
Bineînțeles că meditația nu este o activitate pe care să o faci o zi după care să închei acest capitol. Meditația este o activitate pe care să o faci pentru tot restul vieții. Totuși, decât să nu începi niciodată, obții infinit mai multe beneficii dacă începi astăzi.
Nu este neapărat să continui să meditezi pe durata celorlalte 6 zile ale provocării. Important este ca în fiecare zi din cele 7 să îți aloci 10-15 minute pentru a da curs provocării zilei. În acest fel, la finalul săptămânii vei fi făcut un pas important spre o viață împlinită. Pe lângă asta, vei putea alege care activități le păstrezi și pe care le elimini în funcție de rezultatele pe care fiecare dintre ele ți le-au adus. Iar fiindcă tot vorbim de rezultate…
Să meditezi este mai simplu decât poate îți imaginezi tu în acest moment. Iar această practică îți poate aduce mai multă concentrare, liniște interioară, calm pe parcursul zilei. Meditând poți învăța cum să îți dozezi energia pe parcursul zilei, poți obține un somn odihnitor și multe…multe altele.
Ziua 02: Practică Recunoștința
Dacă ești unul din cititorii mei fideli este posibil să mai fi auzit acest îndemn. Dacă ești nou venit, spre finalul acestui punct ți-am pregătit o resursă de excepție. Indiferent însă dacă ești pentru prima dată pe Fii Împlinit sau ai mai fost, iată un moment bun în care să te întrebi dacă tu ești cu adevărat recunoscător pentru lucrurile minunate din viața ta.
Mi s-a spus de multe ori de către persoane care nu practicau recunoștința că a fi recunoscător nu poate fi o practică. A fi recunoscător este ceva spontan care pur și simplu vine asemeni inspirației. Nu poate fi controlat. Aceasta este o minciună gogonată prin care respectivii se scuzau de fapt pentru lipsa lor de disciplină.
Așa cum a medita este o practică. Și a fi recunoscător poate fi o practică. Mai interesant este că poți dobândi această obișnuință prin joacă. Iată cum:
Pune-ți telefonul să vibreze la anumite intervale de timp pe parcursul unei zile. Alege tu intervalul în funcție de cum ți se pare potrivit pentru tine. Eu am experimentat cu intervalul de o oră. Iar atunci când telefonul vibrează, oprește-te un minut din ceea ce făceai și fii recunoscător pentru ceea ce este în jurul tău sau experimentezi în acel moment.
Fii recunoscător pentru că exiști, pentru că respiri, pentru că vezi. Dacă ești la serviciu fii recunoscător pentru că ai un loc de muncă. Sunt sute de mii de oameni pe acest pământ care ar vrea un loc de muncă, dar nu au. Și tot așa… Fii recunoscător pentru lucrurile simple dar extraordinare pe care viața ți le face cadou zilnic.
Ziua 03: Citește 30 Minute Dintr-o Carte
Neapărat cartea să fie de non-ficțiune. Poți alege orice carte din categoria carte practică, dezvoltare personală sau carte motivațională. Nu spun că a citi beletristică este ceva de evitat. Nici pe departe. Provocarea pe care eu ți-o propun însă constă în a citi 30 de minute dintr-o carte aflată în una din categoriile enumerate mai sus.
Dacă ți se întâmplă ca în această a treia zi a provocării să crezi că nu poți aloca sub nicio formă 30 de minute pentru a citi, atunci îți propun să asculți un material audio din aceeași categorie.
Foarte multe cărți vin astăzi cu variantă audio.
Personal, citesc zilnic non-ficțiune timp de cam 2 ore pe zi. Nu reușesc tot timpul să aloc 2 ore pentru această practică. Însă am observat efectul pe care cărțile l-au avut de-a lungul timpului asupra mea și am considerat că recomandarea lecturii nu poate lipsi din acest articol.
Dacă nu știi ce carte să alegi, îți recomand cartea scrisă de mine: Arta De A Duce O Viață Împlinită. Are 256 de pagini și poate fi comandată cu un click pe acest link.
Ziua 04: Nu Te Mai Plânge
Iar aici lucrurile sunt foarte simple. În acest Univers există niște legi. Care au funcționat, funcționează și vor funcționa pentru totdeauna.
Există o lege a echilibrului care poate fi ușor observată prin tendința Universului de a face „dreptate” și de a restabili echilibrul.
Există o lege care spune că toate experiențele pe care le ai sunt cele pe care tu însuți le-ai ales. Și o lege a lui „ai exact ceea ce meriți”. Mai există o lege a non-dualității.
Despre toate acestea și multe altele am discutat deja pe blog și nu o să le mai reiau în acest articol. Nu trebuie decât să consulți arhiva și vei descoperi explicațiile tuturor celor enumerate mai sus, dar și multe altele.
Astăzi o să îți spun altceva. Și anume că, toate aceste legi există exact așa cum există și legea gravitației. Tot ceea ce experimentezi în viața ta, experimentezi în relație cu legile Universului din care faci parte.
Indiferent de locul în care te afli când citești aceste rânduri, legea gravitației funcționează asupra ta. Îți trece prin cap să te plângi pentru că din cauza gravitației stai locului și nu începi să plutești în derivă? Nu te plângi așa-i?
Atunci de ce te-ai plânge că din cauza „legii abundenței” nu ai suficienți bani. Din cauza legii „cauzei și a efectului” ai anumite boli. Sau că din cauza legii lui „ai exact ceea ce meriți”, chiar ai exact ceea ce meriți?
Legile acestea există exact așa cum există și legea gravitației. Așa că începe de astăzi să lucrezi cu tine însuți pentru a înțelege legile care guvernează acest univers și nu te mai plânge.
Pe parcursul acestei zile, provocarea pentru tine este aceea de a nu te mai plânge. Observă-te când ești gata-gata să lansezi un astfel de gând și amintește-ți de explicația pe care ți-am oferit-o în cadrul acestui punct.
Ziua 05: Renunță La „Nu Pot”
George Dantzig era masterand la Facultatea de Matematică a Universității California din Berkeley, a întârziat la un curs de statistică postuniversitar și a descoperit pe tablă două probleme de matematică despre care credea că erau temele pentru acasă, așa că le-a notat în caiet. Fără să știe că fuseseră scrise pe tablă ca exemplu de probleme de matematică „nerezolvabile”, s-a apucat să le rezolve.
Dantzig își va aminti mai târziu că „problemele păreau mai dificile decât de obicei”, dar la câteva zile după ce le-a copiat, le-a dat înapoi rezolvate, crezând în continuare că făceau parte din temele pentru acasă al căror termen fusese depășit.
Dantzig a spus: „Dacă știam că acele probleme nu erau tema pentru acasă, ci două probleme faimoase pentru faptul că erau de nerezolvat, probabil că nu aș fi gândit pozitiv, m-aș fi descurajat și niciodată nu le-aș fi rezolvat”. Povestea lui Dantzig este un exemplu minunat despre cum, atunci când îți urmezi obiectivele fără credințe limitative despre ce poți să realizezi, poți crea rezultate neașteptate și extraordinare.1
Provocarea pentru tine pe parcursul zilei 5, este să te observi atunci când îți vine să spui „nu pot” și să pui sub semnul întrebării această atitudine a ta. Chiar nu poți? Sau este vorba de o convingere limitativă.
Ziua 06: Fă Ce Îți Place
Măcar 1 oră din această zi fă un lucru care îți face plăcere. Povestea un psiholog că vin oamenii la el și îi spun: „Vreau să fiu fericit. Ce să fac?”. Iar el le răspunde: „Fă lucrurile care te fac fericit”. Atunci, spunea el, oamenii fac ochii mari și zic: „Băi, la asta nu m-am gândit!” 🙂
Trebuie să existe un lucru care îți face plăcere să îl faci. Am credința sinceră că orice om poate transforma orice activitate care îi face plăcere într-o sursă de venit. Dacă tu nu crezi același lucru, te provoc în secțiunea de comentarii să îmi spui care este acel lucru care ție îți face plăcere și din care nu crezi că poți face bani. Iar eu îți voi spune o modalitate prin care să transformi respectiva activitate într-o sursă de venit. Există o singură condiție. Trebuie chiar să îți placă și chiar să fii pasionat de acel lucru.
Provocarea acestei zile, este una pe care îți recomand să o continui și după încheierea acestei săptămâni. Pe termen lung, să faci zilnic ceea ce îți place te poate transforma într-un om cu adevărat împlinit.
A existat cândva un om căruia îi plăcea să scrie. A continuat să scrie schițe în timpul său liber. Cu fiecare creație nouă, el își ascuțea talentul. Timp de un an și jumătate a scris fără să fie plătit, primind în schimb doar mulțumirea redactorilor și aprecierea publicului cititor.
Munca sa primea deja atâta atenție încât ziarul la care era angajat, The Evening Chronicle, l-a însărcinat cu scrierea mai multor schițe pentru revistă.
A fost de acord să o facă pe gratis, însă a sugerat că i-ar plăcea dacă i s-ar mări puțin salariul. Patronul i-a mărit salariul de la cinci la șapte guinee pe săptămână.
Primele șase schițe publicate nu erau semnate cu nici un nume. Apoi a început să folosească pseudonimul Boz. În următorii trei ani a publicat peste șaizeci de schițe în diverse reviste.
Spre surprinderea și încântarea sa, în 1839 a fost abordat de un tânăr editor care dorea să-i adune toate povestirile într-un volum și să le ilustreze cu zece desene realizate de un artist cunoscut al vremii.
Cartea s-a numit Schițe de Boz. Aceasta a avut un asemenea succes încât a fost tipărită în patru ediții numai în primul an. Mai mult, i-a adus recunoașterea de care avea nevoie pentru a fi solicitat să lucreze la un alt proiect: o colecție de povestiri cu ilustrații care să apară lunar. Anii în care a lucrat la scrierea schițelor erau gata să dea roade bune. Charles știa că dorea să-și intituleze noua operă The Pickwick Papers și a hotărât să-și folosească numele adevărat: Charles Dickens. 2
Charles Dickens este considerat cel mai talentat autor de ficțiune din istoria Angliei – după Shakespeare. A ajuns acolo fiindcă a făcut în fiecare zi activitatea care lui îi făcea cea mai mare plăcere. A scris. Te invit să dai în această zi 6 o șansă unei activități care îți place. Astfel faci un pas esențial spre o viață împlinită.
Ziua 07: Fă Un Exercițiu De Conștientizare
Găsește un loc unde poți sta singur, fără a fi întrerupt, și apoi fă următorii pași:
- Scoate o foaie de hârtie sau deschide un document Word, ceva deci pe care să poți scrie. În funcție de mediul care ți se pare ție mai confortabil. Hârtia sau ecranul calculatorului.
- Scrie în susul paginii: Care este scopul meu real în viață?
- Notează un răspuns(de orice fel), primul care-ți trece prin minte. Nici nu trebuie să fie o propoziție sau o frază în toată regula. Și o expresie simplă este suficientă. Dacă te afli într-o stare de negare, începe cu răspunsul: „Nu am un scop anume” sau „Viața nu are niciun scop”, și mergi mai departe din acest punct.
- Repetă pasul 3 până când scrii scrii răspunsul așteptat, cel care să te facă să plângi. Acesta este mesajul tău de bază.3
Dacă insiști până ce scrii acel lucru care te va face să plângi te pot anunța că tocmai ai descoperit o mină de aur. Nu mai trebuie decât să faci acel lucru sau altele care să susțină ideea descoperită de tine pe hârtie. Făcând asta vei ajunge la cel mai mare grad de împlinire posibil. Fericirea și împlinirea nu sunt chiar atât de greu de accesat. Totul se leagă însă de alegerea ta de a face sau nu exercițiul descris în acest punct.
Aici se încheie provocarea celor 7 zile. Eu îți doresc din toată inima să fii împlinit, iar dacă și tu îți dorești asta, poți alege să faci din următoarele 7 zile unele magnifice.
Dacă ți-a plăcut articolul dă-i un share pe rețelele sociale, iar pentru orice fel de observații sau sugestii folosește cu încredere secțiunea de comentarii de mai jos.
Cu recunoștință,
Cosmin Constantin-Cîmpanu
Bibliografie:
- Jack Canfield (2015). Principiile succesului, 97
- John C. Maxwell (2008). Talentul nu este suficient, 119-120
- Steve Pavlina (2009). Dezvoltare personală pentru oameni isteți, 186-187