Lucrurile cărora le acorzi atenție persistă și cresc. Aceasta este o idee pe care mulți oameni fie nu o știu, fie pur și simplu refuză să o folosească în avantajul lor.
De aceea, unul dintre motivele pentru care scriu articolul de astăzi este acela de a te invita să folosești acest principiu în avantajul tău. Îți voi spune exact cum și îți voi da pașii de acțiune.
Înainte de asta însă, o să îți dau două exemple. În primul, focalizarea atenției este folosită greșit. În al doilea, situația căreia i se acordă atenție este aleasă cât se poate de înțelept.
1.Campaniile De Prevenire A Furturilor Desfășurate În România
În Iași, orașul în care locuiesc de 6 ani, toate autobuzele au fost împânzite la un moment dat cu afișe al căror mesaj era aproximativ acesta: „Poți fi furat oricând. Păzește-ți buzunarele” sau „Atunci când vorbești în public la telefon, tot ceea ce văd hoții sunt banii pe care i-ar putea lua pe telefonul tău. Așa că ai grijă cum și în ce locuri îl folosești”.
De ce spun că focalizarea atenției este folosită greșit în această situație? Fiindcă lucrurile cărora le acorzi atenție persistă și cresc. Cu alte cuvinte, dacă acorzi atenție furatului, tot ceea ce se va întâmpla este că această activitate de vibrație joasă va persista și vor exista tot mai multe situații de acest gen.
Lucrurile ar fi stat cu totul altfel dacă mesajele de pe acele afișe era: „Fă un mic gest de compasiune astăzi” sau „Ajută-i pe acei oameni din jur care îți cer ajutorul și bucură-te pentru asta”.
Poate o să îmi spui: „Cosmin, o să vezi tu așa ceva când o zbura porcul”. Însă eu cred sincer în viziunea mea și în capacitatea oamenilor de a duce o viață împlinită. Văd cum interesul pentru dezvoltare crește în fiecare zi. Așa că sper să văd pe durata vieții mele astfel de campanii.
Fiindcă dacă nu vom vedea cât mai curând astfel de campanii, lucrurile nu vor arăta cu mult diferit de felul în care majoritatea le percepe astăzi. Diferența dintre cele două tipuri de mesaje este exact ca și diferența dintre manifestațiile anti-război sau pro-pace. Dacă s-ar milita mai mult pro-pace decât anti război am vedea mai puține războie. De ce? Fiindcă lucrurile pe care îți concentrezi atenția cresc ca intensitate. Militezi anti-război, tot ceea ce faci este să susții de fapt războiul. Militezi pro-pace, acum te concentrezi pe ceea ce îți dorești cu adevărat.
Concentrează-te pe ceea ce vrei și nu pe ceea ce nu vrei pentru a obține ceea ce vrei. Diferența este una de nuanță, dar impactul este unul colosal.
Și acum, dovada că se poate.
2.O Campanie A Poliției Din Richmond, USA
Felul în care acționează poliția în general este știut de către majoritatea oamenilor. Polițiștii de la rutieră se concentrează pe ilegalități și amendează abaterile de la reguli în trafic. Criminaliștii se concentrează pe crime. Poliția în general, oriunde pe această planetă se concentrează pe ceea ce se produce negativ în societate și pedepsește. Se aplică sancțiuni celor care nu fac ceea ce spune legea că ar trebui să facă.
Și multora li s-ar părea că lucrurile nu pot sta altfel. Poliția din Richmond însă a luat decizia corectă. Ei s-au hotărât să își mute atenția pe ceea ce se întâmplă armnios și pozitiv în societate.
Și au acționat efectiv în această direcție. Cu alte cuvinte, dacă un participant la trafic era văzut că face ceva pentru a evita un accident și chiar reușea, era recompensat. Dacă un tânăr ajuta o bătrână să treacă trecerea de pietoni, un polițist venea la el și îi dădea un tichet în semn de recunoștință. Ticketul respectiv nu era doar o hârtie și atât, ci putea reprezenta o seară gratuită de bowling într-un anumit club, acces timp de o oră într-un spațiu de relaxare alături de prieteni și multe altele.
Acum imaginează-ți cum tu stai la semafor fiindcă este roșu, iar un polițist vine la tine, te felicită pentru asta și îți dă un astfel de ticket al recunoștinței. Cum te-ai simți? Eu bănuiesc că extraordinar, și ai împărtăși această experiență cu toți oamenii apropiați ție. Și astfel i-ai încuraja și pe ei, prin entuziasmul tău, să adopte la rândul lor un comportament amonios în societate.
Ce a făcut poliția din Richmond este că și-a mutat atenția în mod echilibrat și asupra a ceea ce ei își doreau să vadă în societate. Dacă vrei să vezi mai multe fapte „bune”, trebuie să le recompensezi pe acestea și nu să lupți împotriva faptelor „rele”. Pe ce îți concentrezi atenția, crește, persistă și se dezvoltă.
Ca și concluzie a acestei practici a poliției din Richmond ei au putut observa cum recidiva în cazul activităților ilegale a scăzut de la 60% la 8%. Și asta fiindcă s-au concentrat pe ceea ce își doreau și nu pe ceea nu își doreau.
—
În lumina acestor exemple sunt convins că ai vrea și tu în viața ta ca de astăzi înainte să îți folosești atenția în mod corect. De aceea, în rândurile care urmează ți-am pregătit câteva sugestii pe care aplicându-le îți vei muta ușor-ușor atenția înspre ceea ce contează cu adevărat.
1.Fă Din Recunoștință O Practică Zilnică
Dacă stai să te gândești puțin la campania poliției din Richmond ei practic asta au făcut. Și-au arătat recunoștința la adresa oamenilor care „făceau ce trebuie”. Același lucru îl poți face și tu în viața ta. Fii recunoscător la adresa situațiilor care îți plac și adresa oamenilor care fac în relația cu tine ceea ce tu te aștepți să facă. Modalitățile prin care îți poți arăta recunoștința sunt infinite. Nu trebuie decât să vrei. Eu îți recomand doar din toată inima să fii recunoscător cât mai des și să îi lași și pe ceilalți să știe asta.
2. Concentrează-te În Viața Ta Pe Ceea Ce Îți Dorești, Nu Pe Ceea Ce Nu Îți Dorești
Păstrează în minte diferența între a milita anti-război și pro-pace. La prima vedere cele două pot părea același lucru. În realitate însă lucrurile nu stau deloc așa.
3. Observă
Eu ți-am dat în acest articol un exemplu de „așa nu”, dar și un exemplu de „așa da”. Te invit să nu mă crezi neapărat, ci să îți confirmi principiul. Și asta fiindcă este foarte ușor de confirmat. Și ai două variante destul de ușoare. Prima presupune să ai un moment de introspecție și să îți dai seama care sunt acele lucruri, convingeri sau atitudini pe care te concentrezi în viața ta. Dacă ești sincer, o să ajungi la concluzia că acele lucruri cărora le acorzi atenție persistă.
Dacă această variantă ți se pare incomodă, atunci te invit să privești în viața celorlalți. Uită-te la pretenii tăi, la membrii familiei tale, la colegii de muncă și observă pe ce se concentrează ei. Întreabă-te care este direcția permanentă a atenției lor. La fel, dacă te uiți cu atenție vei observa că au exact acele lucruri pe care se concentrează.
***
Acestea fiind spuse, eu consider articolul încheiat. Nu mai rămâne decât să aplici în viața ta ceea ce ai citit astăzi. Iar dacă este să rămâi cu o singură idee din tot ceea ce ai citit, ține minte asa: „Concentrează-te pe ce vrei și nu pe ce nu vrei.”
Dacă ți-a plăcut articolul, te rog să îi dai un share pe rețelele sociale. Prin asta îi ajuți și pe ceilalți să conștientizeze cât de important este să concentreze pe ce vor și nu pe ce nu vor. Ideea este una simplă. Totuși foarte puțini o aplică în viața lor.
Iar dacă simți că completezi cu ceva sau ai orice fel de întrebări, folosește cu încredere secțiunea de comentarii.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu