Iată că a venit momentul și pentru cea de-a treia și ultima parte din seria articolelor despre trăit în prezent. Primele două părți le poți citi mai jos:
>>>Partea 1<<<
>>>Partea 2<<<
În principiu, textul de astăzi este o încheiere a seriei. Intenția mea este să răspund la întrebarea: „cum fac din prezent o stare de a fi?” Cu alte cuvinte, cum poți să nu mai lași trecutul și viitorul să te macine și să te bucuri sincer de clipa ACUM.
Am structurat materialul sub forma unei liste de recomandări. În acest fel informația este mai ușor de parcurs și integrat pentru tine. De asemenea, poți extrage foarte ușor punctele cu care simți că rezonezi urmând ca mai apoi să le aplici în viața ta.
1. Metoda alarmei ciclice
Personal am experimentat cu această metodă în practica recunoștinței, dar și pentru a-mi obișnui organismul să respire corect. Pentru a o aplica, ai nevoie de un telefon pe care îl poți programa să sune la anumite intervale. Desigur că poți folosi și orice alt dispozitiv ai la îndemână și îndeplinește această funcție.
Atunci când o folosești pentru a te obișnui să fii recunoscător, odată cu sunetul alarmei începi să emiți gânduri de recunoștință la adresa situației în care te afli în acel moment. Când o folosești pentru respirație, de fiecare dată când sună îți analizezi respirația. Astfel îți dai seama dacă pe parcursul zilei respiri profund abdominal sau mai degrabă tinzi să ai o respirație superficială.
Amintesc această tehnică în articolul despre trăit în prezent pentru că o poți aplica foarte ușor și aici. Tot ce trebuie să faci este să îți pui alarma să sune la intervale regulate. Recomandarea mea este să alegi orice interval între 1 oră și 3 ore. Pe parcursul zilei, de oricâte ori sună alarma fă următoarele lucruri.
- a) Devino conștient de faptul că respiri. (Respiratul este o activitate pe care o facem în mod inconștient în general). Să devii conștient de faptul că respiri este cea mai simplă ancoră de care te poți folosi pentru a te conecta la momentul prezent.
- b) După ce câteva clipe îți menții atenția pe respirație, o să te invit să îți amintești preț de 10-15 secunde de experimentul lui Leibovici cu rugăciunea. Mai apoi de cel al lui Glen Rien cu ADN-ul. Să treci în revistă aceste experimente nu ar trebui să îți ia mai mult de 30 de secunde. Asta îți va da încredere în forțele proprii. Îți vei reaminti astfel cât de puternic ești și cât de multe ești capabil să faci prin intențiile pe care le emiți în Univers.
- c) Menținându-te conștient de faptul că respiri(nu uita că aceasta este ancora) amintește-ți de o experiență plăcută din trecutul tău. Simte intens emoția respectivă. În încheierea mini-exercițiului, păstrează emoția, dar renunță la imaginile asociate emoției respective. Lasă prezentul și ceea ce se află ACUM în fața ochilor tăi să se interpătrundă cu respectiva emoție înălțătoare.
O să închei această primă recomandare cu 2 observații. În primul rând, ceea ce ai citit mai sus poate părea că este mai mult despre practic(secțiunea 2) decât despre firesc(secțiunea 3 despre care discutăm astăzi). Tranziția spre firesc se face însă prin practică. Observația a doua este aceea că acest exercițiu nu trebuie să îl faci mai mult de 30 de zile. Rolul lui este acela de a-ți asigura tranziția spre o viață în care ești conștient de momentul prezent. Iar practicându-l, exact asta vei obține.
Meditația
Pentru a transforma prezentul și momentul ACUM în ceva firesc, este esențial să îți aloci câteva minute zilnic în care să practici respectiva stare. În timp vei ajunge să poți purta cu tine peste zi acel sentiment de conectare și prezență pe care îl atingi în meditație.
În aprilie am fost la conferința lui Jack Canfield la Cluj. Autorul bestseller-ului „Supă de pui despre suflet” a vorbit despre meditație ca despre ceva sacru. Conferința a avut drept temă „Principiile Succesului”, iar una dintre invitațiile lui Jack a fost invitația la meditație.
Adrian Niculescu care este un antreprenor român destul de cunoscut a ținut luna trecută la Iași un workshop despre Social Media. Domeniu în care dumnealui are cunoștințe destul de vaste. Seminarul a durat 8 ore, iar vreo 30-45 de minute din cele 8 ore, Adrian a vorbit despre meditație și despre cât de multe beneficii îți poate aduce această practică. Imaginează-ți că participi la un workshop de social-media în care speaker-ul vorbește despre meditație!! Vreo 15 minute participanții au ascultat cuminți. Când au văzut că gluma se îngroașă și se ajunge la 30 de minute iar subiectul este tot meditația, unii oameni din sală au început să își arunce priviri contrariate. Până la urmă Adrian a explicat de ce ne recomandă să medităm, dar și ce legătură(aparent inexistentă) există între social-media și meditație.
Ideea este că aplicabilitatea meditației este extrem de largă. Există deja o perioadă destul de consistentă din viața mea în care am meditat(o fac și în continuare și nu cred că o să renunț prea curând la practică) și pot confirma beneficiile extraordinare de care te poți bucura pe toate planurile importante ale vieții tale.
Un ultim exemplu pe care vreau să ți-l amintesc aici este cel al unui magician care ținea spectacole televizate.(Doug Henning) Așa cum probabil știi, iar dacă nu știi îți poți imagina, în televiziune fiecare minut costă. Doug obișnuia zilnic să practice o meditație de reconectare cu ajutorul căreia se încărca de energie. Fiind epuizat după multe ore de repetiție, acest om a decis să își facă meditația de reconectare. Vorbind cu regizorul spectacolului, acesta i-a spus că dacă oprește acum totul pentru o oră pentru a-și face meditația, va fi nevoit să plătească. În spectacol erau implicați alți câțiva zeci de oameni care nu aveau programată o pauză. Iar magicianul nostru trebuia să îi plătească din buzunarul său. Chiar dacă omul care se ocupa de finanțe i-a calculat costurile undeva la 20.000 de dolari, protagonistul principal al spectacolului s-a hotărât să mediteze oricum. Ți-am povestit asta pentru a conștientiza că sunt oameni dispuși să plătească 20.000 de dolari pentru o oră de meditație. Minunat este că tu o poți face gratis. Nu trebuie decât să îți aloci timpul necesar.
În încheierea acestui punct 2 vreau să subliniez faptul că din punctul meu de vedere, meditația este metoda cea mai eficientă dacă vrei să faci din trăit în prezent ceva firesc în viața ta de zi cu zi. Îți recomand să consulți arhiva pentru a te documenta puțin citind articolele pe care le-am scris despre meditație. Iar dacă vrei să aprofundezi meditația pentru o perioadă mai îndelungată(ceea ce îți recomand), nu uita că Academia Fericirii este special construită pentru a te familiariza și a intra în profunzimea anumitor tehnici de meditație. Chiar acum, în luna iulie intru în detaliu pe o tehnică care te ajută să elimini absolut orice fel de dependență din viața ta.
Așa că dacă simți să faci un pas important în viața ta, eu te aștept în interior.
3. Recunoștință pentru trecut și viitor
Atunci când nu trăiești în prezent, mintea ta este fie conectată la anumite evenimente pe care le consideri ca făcând parte din trecut, fie este mult prea ancorată în ceea ce ți-ai dori să experimentezi pe viitor.
Vreau să fie clar că eu nu prezint în acest articol tranziția spre trecut și viitor ca fiind ceva ce nu ar trebui să facem nicicând. Din punctul meu de vedere, trecutul trebuie privit retrospectiv pentru a nu ne uita lecțiile, iar spre viitor ne putem uita pentru a-i da forma pe care ne-o dorim. Problema apare atunci când lăsăm conceptele despre trecut și viitor(care nu sunt decât niște invenții parțial utile) să ne dicteze felul în care ne trăim viața.
Unul din scopurile pentru care am adus la lumină această serie de 3 articole a fost acela de a-ți arăta că prezentul, trecutul și viitorul nu sunt chiar ceea ce îți imaginai tu că sunt. Leibovici a demonstrat că putem influența trecutul. Din perspectiva acestui fapt, căpătăm mai multă încredere în noi înșine spre a influența viitorul. Cu toate acestea, prezentul este timpul care ne oferă cele mai multe satisfacții. Numai în prezent putem simți iubirea și infinitul Energiei Universale care ne animă trupurile și ne face să ne simțim plini de viață în fiecare secundă din zi și din noapte.(asta dacă îi permitem desigur, să curgă armonios prin noi, și dacă ne permitem nouă înșine să curgem împreună cu Inteligența Universală).
În cele ce urmează o să ofer o soluție simplă prin care te poți detașa de trecut și viitor, făcând loc momentului ACUM în viața ta. Ca și în cazul punctelor 1. și 2. de mai sus, practicând această sugestie pentru 30-60 de zile, firescul își va face treptat loc în viața ta.
Rescrierea trecutului
Aceasta este o tehnică aplicată în general de psihologi. Ea presupune trimiterea pacientului într-o stare de transă. De acolo, un eveniment trecut traumatizant este rememorat. Pacientul este însă ghidat să modifice amintirea respectivă într-un fel care îl avantajează. Ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba, dacă de exemplu evenimentul era o bătaie pe care ai primit-o atunci când erai mic, în primă instanță îți amintești cât mai multe detalii despre cum a început respectivul eveniment. Intri în starea respectivă, numai că diferența este dată de faptul că îi dai continuitate evenimentului în felul în care ți-ai dori tu să se fi întâmplat. Pe exemplul nostru, dacă atunci când erai mic ai primit o bătaie, acum îți imaginezi cum după ce situația respectivă a început, tu ești strâns în brațe, apreciat, iubit etc.
Totuși noi am vorbit în acest articol despre trăit în prezent. Te-ai putea întreba pe bună dreptate care este legătura dintre îndemnul de a trăi în prezent și această rescriere a scenariului pe care ți-am descris-o mai sus.
Pentru a face conexiunea, te rog să îți reamintești de experimentul lui Leibovici. Noi știm deja că din punctul în care ești, tu poți modifica în mod conștient trecutul. În cazul unor astfel de experiențe mai puțin plăcute sau în unele cazuri chiar traumatizante, sinele tău se tot întoarce în trecut simțindu-se neputincios. Un eveniment precum o bătaie pe care ai primit-o în copilărie te poate arunca în mod constant în trecut răpindu-ți bucuria clipei prezente.
În lumina a ceea ce am discutat deja în partea 1 și 2 a acestui articol, vreau să conștientizezi că nu are niciun rost să porți pe umeri povara a ceva ce poți influența. Nu are niciun rost să te simți neputincios în fața trecutului, și asta pentru că astăzi înțelegi că trecutul nu se mai încadrează în parametrii pe care tu îi știai până acum ca fiind adevărați. Îl poți modifica. Tot ceea ce ai nevoie este încredere în Inteligența Infinită. Iar unealta prin care poți dovedi efectiv încrederea este recunoștința.
Ca să concluzionez acest punct, unul din motivele cel mai des întâlnite pentru care oamenii nu trăiesc în prezent este acela că își dau voie să fie catapultați în mod constant în trecut. De fiecare dată când asta se va întâmpla de acum înainte în viața ta, de fiecare dată când vei conștientiza că ai permis trecutul să îți fure clipa prezentă, o să te invit să faci un lucru simplu. Amintește-ți evenimentul, numai că în loc să îi dai voie să te macine, dă dovadă de puțină încredere în Energia Universală. Conștientizează că experiențele tale trecute, asemeni celor viitoare nu sunt altceva decât alegeri pe care tu le-ai făcut la un moment dat. Fiecare eveniment din viața ta a fost cel mai potrivit pentru tine la momentul respectiv. Așadar, de fiecare dată când trecutul vrea să îți fure prezentul, spune-i un sincer mulțumesc învăluit de un sentiment de încredere că Inteligența Infinită lucrează în permanență în favoarea ta.
Făcând asta, în timp, evenimentele trecute care insistau să îți fure prezentul vor deveni tot mai rare și mai slabe în intensitate, până când vor dispărea cu desăvârșire. Ce se va întâmpla când aceste evenimente vor dispărea? Tu te vei putea bucura intens de momentul prezent, iar în foarte scurt timp aceasta va deveni o stare de fapt pentru tine. Cu alte cuvinte, vei ajunge să trăiești în mod FIRESC în prezent.
***
Realitatea este că aș mai putea să îți mai dau cel puțin 3 metode pe lângă cele 3 enumerate mai sus. Nu are însă niciun rost să te bombardez cu informație. În schimb, important este ca astăzi să aplici măcar una din cele 3 sugestii de mai sus. În acest fel te asiguri că toată informația interesantă pe care ai parcurs-o în părțile 1 și 2 nu a fost îndosariată în lăcașele minții tale și nefolosită, sau, și mai rău uitată pentru totdeauna.
Îndrăznesc să spun că ai în fața ta finalul celei mai complexe și utile serii de articole despre „trăit în prezent” din România. Iar faptul că această informație a pătruns acum în viața ta nu este deloc unul întâmplător. Informația a ajuns la tine fiindcă ești capabil să o înțelegi și aplici îmbunătățindu-ți viața. De aceea cred și sper că vei acționa ca atare.
Gândul cu care închei această serie este unul de mulțumire și recunoștință. Îți mulțumesc pentru că mi-ai fost alături pe parcursul celor 3 săptămâni cât a durat această serie. Sunt recunoscător pentru că faci parte din comunitatea Fii Împlinit și pentru că recunoști importanța educației în viața ta.
Încetul cu încetul am intrat într-un ritm constant cu articolele pe blog. Așa cum probabil ai observat, lunea este zi de articol pe Fii Împlinit. Seria despre trăit în prezent s-a încheiat astăzi, eu te aștept însă și lunea viitoare atunci când voi aborda un subiect cel puțin la fel de interesant.
Nu în ultimul rând, ajunși la finalul seriei aș fi recunoscător să îmi lași un comentariu mai jos în care să îmi scrii, chiar și pe scurt, părerea ta despre seria de articole din ultimele 3 săptămâni. Gândurile tale mă vor ajuta ca pe viitor să vin în fața cu articole la fel de valoroase sau articole în care voi aborda subiecte și mai interesante pentru tine.
Așa că orice gând, părere sau observație ai avea le aștept în secțiunea de comentarii de mai jos. Răspund personal la mai toate rândurile care vin de la cititori înspre mine. Iar prin feed-back-ul tău îmi dau seama dacă scrisul meu a atins acele corzi pe care eu mi-am propus să le ating
Până lunea viitoare îți doresc o săptămâna armonioasă!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu