>>>Partea 1<<<
Săptămâna trecută am scris un articol care a fost privit cu curiozitate și deschidere în același timp. În cadrul secțiunii de comentarii s-a iscat un dialog frumos. Sper să repetăm figura și astăzi fiindcă ai în fața ta chiar acum partea a doua a articolului de acum 7 zile.
Înainte de a începe vreau să îți atrag atenția că acest articol va conține multe referiri la precedentul. Pe lângă asta, să citești articolul de astăzi fără să îl fi citit pe primul este o totală pierdere de timp. Așa că îți recomand din toată inima să intri mai întâi pe acest link și să citești prima parte. Astfel informația se va lega, iar lucrurile vor avea într-adevăr sens.
E drept că nu te pot obliga să citești pentru început prima parte. Alegerea îți aparține în totalitate. Totuși ar fi păcat să pierzi 10-15 minute din viața ta simțind cum informațiile pe care le parcurgi nu se leagă. De aceea sper și îmi pun încrederea în tine că vei parcurge informația în ordinea corectă.
Ajunși în acest punct, o să consider chestiunile administrative încheiate și o să intru direct în subiect. Am structurat articolul în 3 mari părți.
- Științificul(temelia)
- Practicul(cum poți face efectiv loc prezentului în viața ta)
- Firescul(cum să pășești dincolo de practică și să faci din prezent o stare de a fi)
Săptămâna trecută ne-am ocupat de punctul 1. Astăzi o să discutăm împreună punctul 2, și anume Practicul. Știu că aveam de gând să tratez atât practicul cât și firescul în această săptămână. Totuși, atunci când am început să scriu continuarea am lucrat cu niște idei și concepte pe care nu le gândisem inițial. Prin urmare, ultima parte a articolului o voi publica de astăzi într-o săptămână. Puteam să grăbesc lucrurile și să închei articolul astăzi. Am considerat că acele noi idei care mi-au venit în minte merită și ele un loc în articol. Am simțit să fac asta din respect pentru tine. Având în vedere calitatea informațiilor din partea 1 + ceea ce citești acum, sper să înțelegi și să mai ai răbdare încă o săptămână.
Am mai spus-o și o repet că scopul meu este acela ca în această viață să ajut 1.000.000 de oameni să ducă o viață fericită în care împlinirea și sănătatea să le fie alături. Consider că a învăța să trăiești în prezent este esențial pentru o viață împlinită. Iar până la finalul articolului vei primi o modalitate practică pe care o poți folosi pentru a aduce prezentul în viața ta.
Dar gata cu introducerea, hai să intrăm efectiv în partea
2. Practicul
Intenția din spatele scrierii acestui articol este rezumată de numai 3 dintre cuvintele din titlu. Iar cuvintele sunt „trăiește în prezent”. Am vrut să vin cu o perspectivă ușor șocantă și mi-am propus să te scot masiv din zona de confort. Știam că ideea de a trăi în prezent nu îți este total necunoscută. Dacă ești pasionat de dezvoltare personală și spiritualitate este foarte probabil să fi auzit mai mult de odată îndemnul de a trăi în prezent. Din câte mi-am dat eu însă seama nimeni nu și-a asumat responsabilitatea să îți arate și cum să faci asta fără să lase prea mult loc de interpretări.
Recunosc că eu am fost puțin brutal atunci când am adus în peisaj ideea de retrocauzalitate. Iar întrebările nu s-au lăsat așteptate în secțiunea de comentarii. Am răspuns însă cu grijă și mare drag fiecărei nelămuriri. Tot cu grijă și mare drag, în continuare o să dezvălui care a fost scopul real pentru care am adus în discuție noțiunea de retrocauzalitate.
A fost o singură întrebare pe care am lăsat-o intențioant fără răspuns săptămâna trecută. Costin mi-a spus așa: „Totuși nu înțeleg cu ce ajută faptul că viitorul influențează trecutul. Care e aplicația practică pentru viața mea? Încă nu pot călători în viitor deși știu că e posibil să mă rog pentru momentul prezent.”
Răspunsul meu scurt ar fi: „Aceasta să fie problema pe care o avem noi.” Cu alte cuvinte să înțelegem cum funcționează retrocauzalitatea și să fim conștienți că acest fenomen există cu adevărat, dar să nu știm cum ne ajută. Dacă asta e și problema ta, trebuie să te bucuri. Să te bucuri pentru că în realitate nu ai nicio problemă. Dacă înțelegi și ești conștient de fenomen, să îl folosești în favoarea ta vei învăța în acest articol. Asta pentru că odată acceptată, din retrocauzalitate se pot trage niște concluzii cel puțin utile, dacă nu chiar senzaționale care au și un grad mare de aplicabilitate practică.
Iar pentru a fi mai ușor de parcurs, am pus aceste concluzii într-o listă mai jos și le-am discutat pe fiecare în parte.
A. Trecutul nu este static
Ca să poți trăi cu adevărat în prezent trebuie să înțelegi că felul în care te raportezi în acest moment la timp este greșit. Cel mai probabil până să iei contact cu acest articol vedeai trecutul ca pe ceva ce a avut loc și nu mai poate fi sub nicio formă influențat. Retrocauzalitatea schimbă totuși asta, nu-i așa? Leibovici a demonstrat că o acțiune pe care tu o faci acum poate modifica ceva a avut loc în trecut. Rugăciunile spuse în 2000 au influențat starea de sănătate a pacienților internați cu ani în urmă.
Pe românește spus, trecutul nu este bătut în cuie. Iar dacă trecutul nu este ceea ce credeai tu că este, nu s-ar putea oare ca toată această noțiune de trecut să fie o minciună? Ei bine, exact despre asta e vorba. Mesajul pe care vreau să ți-l transmit este că dacă tu poți modifica printr-o modalitate sau alta trecutul, înseamnă că noțiunea nu își mai are rostul. Crezi că poți accepta această idee?
B. Viitorul poate fi și el influențat
La punctul A. am atacat puțin percepția general acceptată despre timp și am pus sub semnul întrebării noțiunea de trecut. Este destul de logic că dacă trecutul nu există, viitorul nu își mai are nici el sensul. Este exact ca în cazul unei piramide din cărți de joc căreia îi iei o singură carte de la bază. Toată construcția se prăbușește. Dacă nu avem trecut, nu avem nici viitor. Totuși dacă viitorul ar exista cu adevărat, atunci putem fi siguri că îl putem controla și influența.
În lumina studiului făcut de Leibovici am putut modifica trecutul. Așadar să modificăm viitorul pare ceva mult mai ușor de făcut. Nu-i așa?
Apropo. Ești încă cu mine? Dacă ai simțit cum ultimele 4-5 paragrafe te plictisesc sau sunt greu de înțeles vreau să te asigur că eu nu mi-am schimbat stilul de scris peste noapte. Dacă ai mai citit și alte articole de-ale mele și ți se păreau clare ca lumina zilei, să știi că la fel de clar este și acesta. S-ar putea totuși ca anumite convingeri cu care ai trăit toată viața să se simtă amenințate și să refuze să facă loc noului. Te rog totuși să depui un mic efort fiindcă peste câteva paragrafe ți-am pregătit niște fotografii lămuritore. Ele sunt complementare textului și te vor ajuta să înțelegi mult mai ușor ceea ce intenționez să îți transmit.
***
Așadar, ca și concluzie a punctelor A. și B. atât trecutul cât și viitorul sunt niște noțiuni extrem de flexibile. Dacă viitorul îl știam flexibil, iată că Leibovici ne-a ajutat să înțelegem că și trecutul este la fel de flexibil. Având aceste noțiuni în minte, ajunși în acest punct al articolului a venit momentul să îți dezvălui viziunea mea despre a trăi în prezent, dar și cum te poți folosi tu de această viziune pentru a practica trăitul în prezent.
Prezentul ești tu
Ți-am promis câteva desene explicative. Iată-l pe primul:
Mai sus ai felul în care percepi tu cel mai probabil timpul în acest moment. Trecutul e în stânga și nu îl poți influența(de curând ai aflat că poți, dar aici vorbim despre percepția generală). În dreapta este viitorul care stă să vină. Iar tu, acel omuleț cu mâinile ridicate te afli pe axă și „curgi” împreună cu timpul.
Ei bine, acesta este un model vechi în baza căruia îți va fi destul de greu să ajungi să trăiești în mod practic în prezent atunci când tu alegi asta.
De aceea, îți propun un model nou:
În cadrul acestui model, tu nu mai ești pe axă. Tu ești un observator al axei care poate interveni oriunde consideră el de cuviință. Iar prezentul, nu mai este nici el pe axă. Prezentul este în afara axei și este cu tine. PREZENTUL EȘTI TU!
Din orice punct de vedere alegi să privești chestiunea, momentul prezent este întotdeauna cu tine. Nu ai cum să scapi de el. Ținând cont de asta, dar și de tot ceea ce ai citit până aici(inclusiv în prima parte) fac apel la deschiderea ta pentru a înțelege că tu de fapt oricum trăiești în permanență în prezent. Tu ești chiar momentul prezent, iar momentul prezent este în permanență cu tine.
Acestea fiind spuse ne apropiem ușor-ușor de finalul celei de-a doua părți. Singurul lucru care a rămas nelămurit este felul în care îți poți controla și antrena mintea în așa fel încât să fie și ea conștientă și conectată la momentul prezent.
Meditația
Soluția într-un singur cuvânt poartă numele de meditație. Meditația este singura unealtă pe care o știu eu până în acest moment și care te ajută să te plimbi pe axă(noua axă a timpului) după bunul tău plac.
Meditația este o unealtă extrem de eficientă. Cu ajutorul ei poți să îți modifici frecvența cerebrală și îți poți „dresa” creierul să lucreze 100% în favoarea ta.
În cele ce urmează o să fac o mică descrierea a stărilor cerebrale pentru a înțelege despre ce este vorba:
- Starea Delta: Între naștere și vârsta de doi ani, creierul uman funcționează în primul rând la nivelurile cele mai joase de frecvență de undă cerebrală, între 0,5 și 4 cicluri pe secundă. Starea de somn a adulților este de domeniul undelor Delta, ceea ce explică motivul pentru care, de obicei, un nou-născut nu poate rămâne treaz mai mult decât câteva minute deodată.
- Starea Theta. Dacă ai auzit de ThetaHealing, aceasta este o metodă de vindecare prin ducerea în mod conștient(eventual sub supraveghere) a creierul spre frecvențe Theta. Începând cu vârsta de aproximativ 2 ani și până pe la 5 sau 6 ani, copilul începe să manifeste caracteristici superioare. Undele Theta au frecvențele între 4 și 8 cicluri. Creierul este foarte ușor programabil atunci când vibrează în theta. Acesta este și motivul pentru care copiii mici tind să creadă tot ce li se spune. Cu ajutorul meditației tu îți poți duce însă de unul singur creierul în această stare și îl poți programa.
- Starea Alfa. Între 5 și 8 ani, undele cerebrale se modifică și ajung să aibă între 8 și 13 cicluri pe secundă. În această etapă se formează mintea analitică. Copii care aparțin acestui grup de vârstă sunt, în mod tipic, cu un picior într-un univers și cu celălalt în altul. De exemplu, poți cere unui copil să pretindă că este un delfin care înoată în mare, un fulg de zăpadă în vânt sau un super-erou plec în misiune de salvare, și la câteva ceasuri după aceea, el tot în pielea personajului va fi. Cere-i unui adult să facă asta și știi ce se întâmplă.
- Starea Beta. Între vârstele de 8 și 12 ani și mai încolo mergem spre frecvențe mai înalte de peste 13 cicluri pe secundă. După vârsta de 12 ani poarta dintre subconștient și conștient se închide. În timp ce citești acest articol, cel mai probabil te afli în starea de unde Beta.
Ți-am spus toate acestea pentru a înțelege puțin cum funcționează creierul tău. Minunat este că folosind meditația, tu te poți plimba conștient prin toate aceste stări. În principal cu ajutorul meditației ajungi în Alfa și Theta, iar de acolo poți comanda creierului tău să se reprogrameze influențând dintr-o stare de prezență, atât trecutul tău cât și viitorul pe care îl vei experimenta.
Acum, vreau să fii conștient de faptul că despre meditației sau scris mii de cărți și s-au efectuat mii de studii. În cadrul acestui articol nu pot să acopăr complet acest subiect în așa fel încât ție să îți fie pe deplin clar cum te poți „plimba pe axa timpului” după bunul plac, conectat la prezent și influențându-ți trecutul și viitorul.
Pentru început poți folosi această meditație în lectura mea. Are aproximativ 10 minute și este un excelent start în această practică. Totuși îți spun de pe acum că nu este suficient.
Există însă un spațiu în care chiar în această lună predau câtorva zeci de oameni o tehnică uluitoare prin rezultatele care le poate aduce. Acest spațiu este Academia Fericirii, un program on-line pentru oameni pregătiți cu adevărat să facă o schimbare în viața lor.
Tot ce trebuie să faci este să intri aici: http://academiafericirii.fiimplinit.ro/, să te înscrii efectuând o plată cu cardul, iar mai apoi vei primi acces la niște resurse care te vor ajuta să îți duci viața la un alt nivel. Dacă vrei să înveți cu adevărat secretele meditației și vrei să ai alături de tine un grup de oameni care trec și ei prin același proces, atunci acest program chiar este pentru tine.
Luna această în Academia Fericirii predau o tehnică avansată de meditație cu ajutorul căreia îți poți influența trecutul și programa în mod conștient viitorul pentru o viață așa cum îți dorești și meriți.
Tu ești însă singurul care știi dacă merită să treci acum la un cu totul alt nivel. Eu nu pot decât să îți garantez că ceea ce vei primi la înscriere are o valoare inestimabilă. Mult peste prețul de 59 lei pe care îl cer lunar. Dacă aici pe www.fiimplinit.ro îți ofer atât de multă valoare prin articolele gratuite de pe blog, imaginează-ți cam cât de valoroase sunt informațiile plătite din interiorul programului Academia Fericirii.
Te invit să alegi cu inima, și sper că vei alege înțelept.
***
Dacă ai orice fel de nelămuriri, observații sau completări despre ceea ce ai citit, te invit să folosești secțiunea de comentarii. Iar dacă ți-a plăcut articolul, ajută-ți și prietenii distribuindu-l pe facebook. Eu te aștept să ne revedem săptămâna viitoare pentru partea 3 și ultima: Firescul.
>>>Partea 3<<<
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu