Îți sună cunoscut următoarea afirmație: „De ce să te îngrijorezi pentru trecut? Oricum nu îl poți modifica”. Mai mult ca sigur ai auzit și tu măcar odată această idee. Ei bine, este falsă. Viitorul poate modifica trecutul. Iar în articolul de astăzi o să explic în detaliu cu cuvinte simple cum se poate așa ceva, dar și la ce te ajută pe tine o asemenea informație.
Blog-ul Fii Împlinit nu este unul de filosofie. Te afli pe un blog de dezvoltare personală prin spiritualitate, deci scopul articolelor pe care le scriu este acela de a-ți servi ție. Scopul meu este să ajut 1.000.000 de oameni să ducă o viață fericită în care împlinirea și sănătatea să le fie alături. Îți garantez că dacă citești acest articol până la capăt vei afla lucruri noi și utile pe care le poți aplica astăzi în viața ta pentru a fi mai fericit.
De unde știu că vor fi lucruri noi? Fiindcă prima idee pe care o să ți-o prezint nici măcar nu există în dex în acest moment. Cuvintele retrocauză sau retrocauzalitate nu există în dicționarul limbii române la momentul în care scriu aceste rânduri. Probabil în câțiva ani o să existe, dar deocamdată lipsesc.
Vreau să știi că a scrie corect românește este important pentru mine. Așa că am întrebat pe cineva care se pricepe la gramatică ce să fac cu aceste cuvinte. Recomandarea a fost să nu le folosesc. Ar fi trebuit să folosesc în schimb mai multe cuvinte prin care să exprim același lucru. Totuși nu o să fac asta. Vreau să fiu un promotor al unor cuvinte care în următorii zeci de ani vor exista cu siguranță și în dex-ul limbii române.
Îți promit că ai în fața ta unul dintre cele mai interesante articole pe care le-ai deschis anul acesta. Plin de lucruri utile. De unde știu că vor fi lucruri utile? Fiindcă ești de foarte mult timp îndemnat să trăiești în prezent. Gândește-te puțin dacă ai auzit vreodată acest îndemn. Iar dacă ești cât de cât pasionat de dezvoltare personală sau spiritualitate o să îți dai seama că ai mai auzit cel puțin odată această idee. Tolle ți-a descris puterea prezentului, iar mii de alți autori și vorbitori în public i-au preluat și dezvoltat ideile. Și foarte bine au făcut. Au fertilizat terenul. Totuși înainte să încep să scriu acest articol mi-am dat seama că ceva lipsește. Nimeni nu te-a învățat pașii practici pe care îi poți aplica astăzi pentru ca să trăiești cu adevărat în prezent.
Asta până acum. Fiindcă în acest articol, dacă îmi dai voie, te voi învăța care sunt lucrurile pe care le poți face pentru ca să pui în aplicare acest sfat foarte util: Trăiește în prezent.
Pentru început vom construi împreună o fundație. Această fundație va fi temelia pe care tu vei putea să adaugi cărămidă peste cărămidă pentru a transforma în realitate visul frumos al trăitului în prezent. Am împărțit articolul în trei.
- Științificul(temelia)
- Practicul(cum poți face efectiv loc prezentului în viața ta)
- Firescul(cum să pășești dincolo de practică și să faci din prezent o stare de a fi)
Te rog să nu sari niciuna dintre părți fiindcă numai așa vom putea construi împreună ceva solid și de durată. Parcurge articolul cu calm și în ordine și îți promit că nu vei regreta nicio secundă alegerea făcută. Un tărâm complet nou stă să se dezvăluie în fața ta.
1. Științificul
În această parte ți-am pregătit câteva rezultate științifice care sunt cel puțin interesante. Pentru început s-ar putea ca parcurgându-le să nu vezi legătura lor cu acțiunea de a trăi în prezent. O să te rog să nu te îngrijorezi pentru asta. Parcurge doar punctele care urmează. Fă-o cu mintea deschisă pentru că s-ar putea ca sistemul tău de valori și convingeri să se clatine puțin. Așa cum am stabilit însă și la începutul articolului, nu ești aici pentru a parcurge aceleași banalități pe care le știai deja.
Sunt conștient de faptul că pe internet au apărut în ultimii ani multe așa zise studii pline de aberații și informații false. Vreau să te asigur ajunși în acest punct că am lăsat o notă în subsolul articolului pentru fiecare dintre studiile pe care o să le amintesc. Asta pentru ca dacă ești sceptic(și te încurajez să fii) să poți căuta tu însuți studiul și validitatea acestuia. Iar acum hai să trecem la treabă.
A. Realitatea ta = Emoții + Intenții
Ai auzit vreodată de Glen Rien? Cel mai probabil nu. Contribuția lui va intra însă cu siguranță în istoria omenirii. Dr. Rien a încercat să testeze științific dacă oamenii care se declarau vindecători au într-adevăr capacitatea de a influența sisteme biologice(alte organisme vii).
În studiul lui, a avut drept subiecți un grup de oameni care știau să producă sentimente puternice și înălțătoare cum ar fi iubirea sau compasiunea. A lucrat cu trei grupuri după cum urmează.
A1. Primul grup a fost rugat să emită sentimente precum iubire, apreciere, recunoștință sau compasiune, pentru ca apoi, timp de două minute, să țină în mână eprubete cu probe de ADN, aflate în suspensie în apă deionizată. La analiză, probele nu au arătat apariția vreunor modificări semnificative statistic.
A2. Un al doilea grup de participanți instruiți au făcut același lucru, dar, în loc să creeze doar emoții pozitive(un sentiment) de dragoste și apreciere, formulau în același timp o intenție(un gând) de răsucire sau dezrăsucire a lanțurilor ADN. Acest grup a produs modificări semnificative statistic ale formei probelor de ADN. În unele cazuri ADN-ul a fost răsucit sau dezrăsucit cu până la 25%.
A3. Un al treilea grup de subiecți instruiți formulau o intenție clară de modificare a ADN-ului, recomandându-li-se însă să nu intre într-o stare emoțională. Cu alte cuvinte, pentru a influența materia, aceștia foloseau numai gândul(intenția). Rezultatul? Nicio modificare a probelor de ADN.
Starea emoțională pozitivă în care intra primul grup nu reușea să influențeze cu nimic ADN-ul de una singură; gândul concentrat clar și cu intenție, dar neînsoțit de emoție al altui grup n-a avut nici acesta impact. Efectul dorit nu s-a putut obține decât în momentul în care subiecții au creat, în consens, atât emoții superioare, cât și obiective clare.
Un gând cu intenție necesită un stimul energetic, un catalizator – iar energia respectivă o constituie o emoție superioară. Mintea și inima conlucrează. Sentimente și gânduri unite într-o stare de a fi. Dacă o stare de a fi are puterea de a răsuci și dezrăsuci ADN-ul în două minute, vreau să rămâi cu următorea întrebare în minte: ce îți spune acest fapt despre capacitatea ta de a crea realitatea?
B. Retrocauzalitate = Viitorul poate modifica trecutul
Știu că îți este greu să îți imaginezi așa ceva. Asta se întâmplă totuși din cauza convingerilor limitative pe care societatea ți le-a predat. Ai fost învățat să percepi timpul liniar. Din păcate această percepție este una falsă.
Din fericire, capacitatea evenimentelor viitoare de a influența trecutul a fost demonstrată științific. Astăzi o să amintesc numai unul din studiile care au fost făcute în această direcție.
Mai sus te întrebam dacă ai auzit de Glen Rien. Acum o să te întreb dacă ai auzit de Leonard Leibovici. Întreb asta fiindcă și acest om a adus omenirii o contribuție semnificativă. El a demonstrat științific că viitorul poate modifica trecutul. A demonstrat că retrocauzalitatea(acel cuvânt care nu există în dex 🙂 ) este cum nu se poate mai reală. Iată ce a făcut.
În iulie 2000, israelianul Leibovici a efectuat un studiu clinic controlat, randomizat, dublu-orb, în care au participat 3393 de pacienți spitalizați, repartizați într-un grup de control și un grup de „intermediere”. Medicul și-a propus să studieze dacă rugăciunea le poate influența starea de sănătate a pacienților. Experimentele care implică rugăciunea sunt, de departe, cele mai bune exemple de demonstrare a influenței spiritului asupra materiei. Ai puțin răbdare însă, pentru că nu totul este ceea ce pare.
Leibovici a selectat pacienți care au suferit de septicemie în cursul spitalizării. În cazul a jumătate din totalul pacienților. desemnate aleatoriu, s-au spus rugăciuni. Pentru cealaltă jumătate însă, nu. Medicul a comparat rezultatele obținute în cele două grupuri: durata febrei, durata spitalizării și mortalitatea cauzată de infecție.
La pacienții pentru care se spuseseră rugăciuni, febra a scăzut mai rapid, iar durata spitalizării a fost mai scurtă; diferența în ceea ce privește numărul de cazuri letale printre cei pentru care se spuseseră rugăciuni și cei pentru care nu se spuseseră nu a fost semnificativă statistic, deși a existat un oarecare avantaj la prima categorie.
Aceasta este o demonstrație solidă a beneficiilor rugăciunii(cu mențiunea că trebuie să fie corect executate, așa cum am explicat în articolele anterioare de aici și aici) și a modului în care se poate transmite o intenție în câmpul cuantic, prin intermediul gândurilor și sentimentelor. Cu toate acestea, mai există un element. Acest element este de fapt puntea spre retrocauzalitate.
Nu ți s-a părut curios ca, în iulie 2000, să existe într-un spital mai mult de 3000 de cazuri de infecție simultan? Era vorba de condiții foarte precare de sterilitate sau se dezlănțuise vreun fel de contagiune?
Nu. De fapt, cei care se rugau nu o făceau pentru pacienții bolnavi din 2000, ci, fără să știe, pentru liste întregi de oameni spitalizați între 1990 și 1996, cu patru sau șase ani înainte de efectuarea studiului!! Pacienții pentru care se spuseseră rugăciuni s-au simțit mai bine în anii 90 datorită experimentului efectuat ani mai târziu. Sau, cu alte cuvinte, la toți pacienții pentru care se spuseseră rugăciuni în anul 2000 s-au constatat modificări măsurabile ale stării de sănătate, modificările respective petrecându-se însă cu ani înainte.
O analiză statistică a acestui experiment a dovedit că astfel de efecte depășeau cu mult posibilitatea unei coincidențe și au demonstrat că intențiile, gândurile, sentimentele și rugăciunile noastre ne influențează nu numai prezentul, ci și trecutul.
***
Ajunși în acest punct, o să te rog să decizi tu însuți dacă informația pe care ai parcurs-o ți s-a părut cel puțin interesantă. Dacă ești de părere că până aici a fost interesant, stai să vezi ce urmează. Ți-am promis că o să te învăț practic cum poți trăi în prezent. Despre asta vei putea citi într-o săptămâna de acum încolo. Am considerat că ținând cont de natura studiilor prezentate, ar fi util să îți dau 1 săptămână în care informația pe care ai parcurs-o astăzi să aibă timp să se așeze.
Ți-am spus la început că articolul are 3 părți: 1. Științificul 2. Practicul și 3. Firescul. Astăzi am încheiat partea științifică. Urmează ca săptămâna viitoare să închei cu practicul și firescul. Revenind aici peste o săptămână vei putea dobândi o viziune de ansamblu asupra a ceea ce înseamnă cu adevărat să trăiești în prezent.
Fiind un articol puțin mai neobișnuit o să te invit să iei decizia acum. Răspundeți sincer la întrebarea: „Vreau să citesc continuarea acestui articol? Este informația pe care am parcurs-o astăzi cu adevărat utilă și relevantă pentru mine?”
Dacă răspunsul este „Nu”, atunci îți mulțumesc pentru că ai citit până aici. Cel mai probabil să trăiești în prezent nu este un pas pe care chiar vrei să îl faci în acest moment al vieții tale.
Dacă răspunsul este „Da”, atunci există mai multe posibilități. Spuneam că o să public partea a doua a articolului în exact 7 zile de acum încolo. O primă acțiune pe care o poți face este să pui acest blog la bookmark. Peste 7 zile trebuie să setezi un reminder și să te întorci aici pentru a parcurge restul articolului.
Cealaltă variantă este ca dacă nu ești deja abonat la blog să te abonezi acum. Ai un formular în susul paginii, unul sub acest articol, și mai sunt câteva înafară de acestea. Găsește unul și lasă-mi adresa de e-mail. În acest fel vei primi un e-mail la foarte scurt timp după ce voi publica a doua parte.
Alegerea este la tine. Indiferent care ar fi, eu te aștept aici într-o săptămână. Până atunci ideal ar fi să te gândești puțin la rezultatele studiilor despre care ai aflat astăzi. Astfel vei sedimenta cu adevărat informația.
La final, te invit ca dacă ai orice nedumeriri, completări sau observații să folosești secțiunea de comentarii de mai jos. Dacă ți-a plăcut articolul într-atât de mult încât crezi că prietenii tăi ar merita și ei să îl citească, atunci dă-i un share pe rețelele sociale folosind butoanele disponibile puțin mai jos.
>>>Partea 2<<<
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu
Sursa studii științifice:
- McCraty, Rollin, Atkinson, Mike și Tomasino, Dana, „Modulation of DNA conformation by heart-focused intention”, Centrul de Cercetări HeartMath, Boulder Creek, CA, 2003.
- Leibovici, Leonard, „Effects of remote, retroactive intercessory prayer on outcomes in patients with bloodstream infection: randomized controlled trial”, BMJ(British Medical Journal), vol.323, 22 decembrie 2001, pp. 1450-1451
- Joe, Dispenza, „Breaking the Habit of Being Yourself: How to Lose Your Mind and Create a New One”, Hay Hoyse Inc. USA
UPDATE: O parte dintre cititori mi-au semnalat că există unele probleme cu formularele de abonare. O să se rezolve în curând. Soluția temporară este aceea ca dacă vrei să fii abonat și nu merg formularele să îmi lași un comentariu în care să scrii „Vreau să devin abonat”. Ai grijă ca atunci când lași comentariul să completezi câmpul în care ți se cere adresa de e-mail. Mulțumesc!