Fiind în prezent, simți și trăiești naturalețea. Umanitatea și-a format însă de-a lungul anilor obiceiul de a se atașa pe rând de o sumedenie de lucruri. Ne atașăm de obiecte, oameni, principii, concepte, stil de viață, un anumit stil de alimentație, un anumit stil vestimentar, simboluri și multe, multe altele. Practic, aproape nimic nu a scăpat în așa fel încât cineva să nu fi proiectat atașament acolo.
Articolul există pentru că alegerea atașamentului este una dintre sursele principale pentru suferință. Iar tu, cel mai probabil nu îți dorești să suferi, ci să te bucuri de viață.
Pe lângă asta, există o nuanță foarte fină care va fi abordată în continuare. Iar lipsa de percepție a acestei nuanțe îi face pe mulți să renunțe la acele lucruri de care sunt atașați, însă renunțarea în această formă nu face altceva decât să creeze alte răni.
Este ca și cum ai vrea să vindeci o degerătură la un deget în cazul unui om care a stat în frig, iar pentru asta aprinzi un chibrit și arzi pielea acolo unde era degerătura. Problema inițială a fost rezolvată. Nu mai vorbim despre o degerătură. Însă acum ai o arsură. Tot așa e și cu atașamentele. Dacă pierzi nuanța care va fi amintită în paragraful următor, poate vei scăpa de o parte din atașamente însă vei crea alte răni, iar tu nu îți dorești asta.
Nuanța este aceea că mulți oameni au ales să înțeleagă renunțarea la atașamentul de ceva prin eliminarea completă a acelui ceva din viața lor. O astfel de atitudine îți poate fi de folos. Însă ea nu susține vindecarea reală de un anumit atașament. Eliberarea reală intervine atunci când tu te antrenezi în a relaționa în continuare cu lucrul de care erai atașat, însă tu ești cel care se află în control.
Buddha, după renunțarea la tot și alegerea de a trăi în pustnicie, și după toate posturile severe care au condus la mortificarea anumitor părți a trupului fizic, a ajuns în cele din urmă la concluzia că așa numita „cale de mijloc” este un principiu armonios după care cineva își poate ghida viața.
Să excluzi ceva din viața ta, nu înseamnă că nu mai ești atașat de el. Ce te-ai face dacă obiectul, persoana sau simbolul reapare? Ai intra din nou în aceleași tipare ale atașamentului. Așadar calea excluderii complete poate fi o alegere. Însă atunci când înțelegi dedesubturile energetice, îți dai seama că a te elibera de un atașament înseamnă cu totul altceva.
Atunci când ești atașat de ceva, energetic vorbind îți poți imagina că învălui cu energia ta obiectul, persoana sau conceptul respectiv și din acel moment nu îi mai dai drumul. Îl porți cu tine peste tot pe unde mergi, iar asta îți îngreunează exprimarea liberă a Sinelui Divin în acest plan material.
În continuare va fi luat exemplul unui pix. Spuneam mai sus că a fi atașat de ceva este ca și cum ai apuca acel ceva și nu îi mai dai drumul.
Imaginează-ți așadar că există un pix la tine pe birou. Gândește-te că îți place foarte mult cum arată și cum scrie acel pix, așa că îți spui: „De astăzi înainte al meu ești! O să te port cu mine în permanență. Iar pe lângă faptul că este frumos și scrie bine, l-am și primit cadou de la cel mai bun prieten al meu. Purtând acest obiect cu mine, o să îmi amintesc și de energia frumoasă a momentului în care l-am primit”.
Și odată ce ai făcut acest legământ cu tine însuți, conștient sau inconștient, tu practic ai creat un atașament. Indiferent unde te duci și cu ce haine te îmbraci, pixul este în permanență cu tine.
Nu contează că te duci la baie sau la piscină, pe munte sau la serviciu, și nu contează dacă îți este de folos sau nu. Tu ai pix-ul cu tine. Și astfel, ai creat un atașament.
Pixul însă este un exemplu de obiect care să zicem că nu te-ar încurca foarte tare dacă l-ai purta cu tine peste tot. Însă imaginează-ți că foarte puțini oameni au un singur atașament. Pe situația cu pixul, gândește-te cum ar fi dacă omul ar deveni atașat și de un fier de călcat și l-ar purta tot timpul cu el. Mai apoi s-ar atașa și de un scaun, și tot așa. Exercițiul de imaginație este absurd. Însă noi nu ne atașăm numai de obiecte. Orice atașament își are de fapt sursa în minte. Iar mintea o purtăm tot timpul cu noi. Și foarte important să înțelegi este că o minte plină de atașamente, va crea o realitate plină de suferință. Asta pentru că energia atașamentelor blochează Sinele în manifestare. De aceea este important să îți antrenezi mintea spre eliberarea completă de orice atașament. În acel moment, adevărul te poate pătrunde liber, iar tu poți radia autenticitate și iubire.
Soluția pe care nu o recomand este să arunci pixul. Dacă ai aruncat pixul la coș, poate părea că ai scăpat de atașament. De fapt însă, eliberarea de atașament intervine atunci când tu continui să folosești pixul. Însă faci asta numai atunci când ai nevoie.
Îți trebuie acum să scrii ceva? Iei pixul de pe masă, îl folosești, iar mai apoi îl lași jos și continui să faci ce ai tu de făcut. Peste 3 zile, ai din nou nevoie de pix? Îl iei iarăși și îl folosești. Ulterior îl lași jos. Cu alte cuvinte, tu conduci pixul și nu pixul te conduce pe tine.
Din titlu se deduce clar că non-atașamentul poate fi practicat efectiv. Așa că în finalul acestui articol îți vor fi sugerate câteva recomandări concrete. Situații precum acestea intervin și reprezintă ocazii senzaționale de a practica non-atașamentul.
1. Antrenează-te Să Nu Mai Cauți Ca „TU” Să Ai Dreptate Cu Orice Preț
Din câte s-a putut observa, aceasta este o situație comună în viețile oamenilor. Foarte des apare contrazicerea și lupta pentru a dovedi interlocutorului că principiul în care cineva crede este cel corect, iar ceilalți se înșală.
În această căutare a dreptății cu orice preț, vorbim despre un atașament în raport cu un concept sau principiu.
Antrenează-te să fii tu cel care folosește gândurile, conceptele și programele mentale când vrea și după bunul plac. Nu permite atașamentului să intervină, fiindcă atunci gândul te controlează pe tine, în loc să fie invers. Este important să te recunoști ca fiind cel care controlează cunoașterea și nu să te recunoști ca fiind cel pe care cunoașterea îl controlează.
2. Acordă-ți Experiența În Care Obiectul De Care Ești Atașat Lipsește
Să zicem că ești foarte atașat de un anumit obiect și simți în acest moment că nu ai putea să renunți niciodată la el. Depistează te rog dacă există un astfel de obiect. Pentru mulți oameni este suficient să privească în jur și imediat pot spune: „Nu aș putea niciodată renunța la laptopul meu” sau „Nu aș putea niciodată renunța la tabloul de la mama”. Și exemplele ar putea continua.
Imediat ce ai depistat obiectul, scoate-l din casă preț de câteva zile. Acordă-ți experiența de a trăi fără acel obiect un anumit timp. O să vezi că tu continui să fii același, și stă în capacitatea ta să radiezi iubire și recunoștință, indiferent dacă acel obiect există sau nu în preajma ta. Ulterior, îl poți aduce liniștit înapoi în casă, dar acum știi că nu mai ești atașat de el.
3. În Mod Dedicat Adu-ți Energia Acasă Și Trăiește Liber
Fiecare obiect, om, principiu, concept, stil de viață, stil de alimentație, stil vestimentar, simboluri de care un om se atașează, funcționează asemeni unor gratii care îți dau ulterior cușca în care te auto-amplasezi.
Fiecare aspect de care ești atașat îți consumă energia în mod inutil. Fiindcă te lupți ca să îl aperi.
Tu nu ai nimic de apărat în această viață. Tot ce ai de făcut este să radiezi în mod autentic iubire și să te bucuri de viață fiind împlinit și fericit. Dacă nu ești împlinit și fericit, atunci merită din plin să îți propui ca în mod dedicat să te eliberezi de tot ceea ce înseamnă atașament în viața ta.
Ceea ce te înconjoară este creația ta. Folosește-o asumându-ți responsabilitatea în timp ce te recunoști drept suveran al realității tale. Tu ești cel care comandă, iar materia și celelalte forme de energie pe care le întâlnești în jur se supun. De fiecare dată când altcineva comandă, iar tu execuți, înseamnă că există un atașament acolo. Experimentează plenar viața din postura de observator prezent și conștient.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu