Bine ai venit la episodul cu numărul 5 din sezonul al 4-lea din „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.
Chiar dacă un cuvânt precum „poziționalități” nu este des uzitat, se prezintă ca esențial pentru studentul spiritual să înțeleagă ce sunt aceste poziționalități și cum ne eliberăm de ele.
Iar cu ajutorul episodului de astăzi, fix asta facem. Promisiunea este că eliberându-ne de poziționalități, ne eliberăm de suferință.
Susține crearea, filmarea și editarea acestor episoade:
Poți asculta acest podcast și la tine în mașină sau în timp ce faci sport, pe Spotify la acest link: http://spoti.fi/3axvA3y.Podcastul poate fi ascultat și pe orice alte platforme de podcast cum ar fi Apple Podcast sau Google Podcast. Pentru a-l găsi și asculta, tot ce ai de făcut este să dai un search după: „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.De asemenea, podcastul poate fi urmărit și video pe Facebook sau Youtube.
De asemenea, mai jos găsești transcriptul acestui episod de podcast:
TRANSCRIPT
Poziționalitatea este un gând de care ne-am atașat. Iar din atașamentul de gândul respectiv apare o rezultantă a tensiunii, suferinței și disconfortului. Ne este în general dificil să înțelegem în profunzime conceptul de poziționalitate fiindcă împărțim gândurile, ideile și situațiile în bune și rele. Și fiindcă ne place foarte mult să apărăm dreptatea. În realitate însă, adevărul nu necesită a fi apărat. El transpare liber, reflectând esența a ceea ce este.
Ne este greu așadar să relaționăm cu conceptul de poziționalitate fiindcă ni se pare că este ok să fim atașați de bine. Ni se pare că este în regulă să fim atașați de felul de mâncare numit salată. Și a fost ales acest exemplu fiindcă în mentalul colectiv există această asociere: salată egal mâncare sănătoasă. Dar de fapt, atașamentul de salată, este la fel de dăunător și reprezintă o cauză pentru suferință, ca și orice alt tip de atașament. A fi atașat de salată, conduce la suferință. A fi atașat de alcool, conduce la suferință. Poate dacă ar fi să măsurăm suferința asociată, cu toate că este un concept abstract ideea de a măsura suferința, s-ar putea ca atașamentul de alcool să aducă mai multă suferință decât atașamentul de salată. Dar de obicei, cantitatea de suferință tinde să fie egală cu cantitatea de atașament față de ceva.
Poate apărea întrebarea: „Haide mă, cum să fie atașamentul de salată legat de o posibilă suferință?”. Păi, făcând un exercițiu de imaginație, să zicem că este experimentat un astfel de atașament puternic de salată. Omul mănâncă minim o salată pe zi, se uită la documentare despre salată, are o bibliotecă plină cu cărți despre salată, propovăduiește prietenilor și lumii întregi despre cât de sănătoasă e salata, sunt purtate tricouri și șepci pe care este inscripționată salata, și așa mai departe. Și acum să ne imaginăm că un cunoscut de-al acestui om vine la el și îi spune așa: „Băi frate, toată povestea asta cu salata e o prostie. Salata e plină de pesticide, poate chiar să îngrașe în unele situații, eu de fiecare dată când mănânc salată mă balonez, și pe scurt, mă piș pe salata ta”.
Cel care aude o astfel de remarcă, mai ales venită din partea unui apropiat, cel mai probabil va izbucni. Iar dacă nu va fi vorba de o izbucnire exterioară, cu siguranță va fi vorba de o izbucnire interioară. Și așa am ajuns la suferință. Iar aceasta este doar una din căile prin care atașamentul de un gând fix, sau poziționalitate conduce la suferință. Există multiple alte căi.
Dacă noi, ca studenți spirituali am înțelege că suferința derivă din poziționalitate, din atașamentul față de gând, și că suferința nu este direct încorporată în evenimente, ne-am face unul dintre cele mai mari favoruri sau servicii posibile.
Fiindcă, înțelegând asta, poziționalitățile pot fi cedate, iar în felul acesta descoperim calmul, pacea și armonia. Calm, pace și armonie pe care poziționalitățile ne fac să ni-l pierdem.
Poziționalitatea face în plan energetic ceea ce un baraj face în calea unui râu. Adică are loc o acumulare a apei în cazul barajului, și a energiei în plan emoțional și mental. Iar de fiecare dată când ne atașăm de un punct fix, și nu ne dăm voie să curgem împreună cu viața din iubire și cu integritate, atunci apare suferința.
Soluția, prin urmare, pentru a ne elibera de toate tipurile de suferință, este cedarea tuturor poziționalităților. Însă ne aflăm într-un punct ca umanitate în care tindem să iubim mai mult poziționalitățile și atașamentele decât pacea și armonia. Fiindcă pare că ne este foarte greu să găsim în noi disponibilitatea de a ceda pur și simplu aceste gânduri de care suntem atașați.
Una din modalitățile concrete prin care ne putem elibera de poziționalități este tehnica Letting go. Celui care parcurge acest material i se recomandă să se familiarizeze așadar cu această tehnică.
Episodul de astăzi, este însă doar o invitație de a ceda pur și simplu poziționalitățile. Iar pentru a înțelege mai bine de ce este esențială această cedare a poziționalităților, în continuare o să vedem pe scurt la ce conduce rularea și fortificarea poziționalităților:
1. Am povestit deja faptul că orice poziționalitate conduce la suferință.
2. Poziționalitățile conduc la dorința de a demonstra dreptatea. Iar dorința de a demonstra dreptatea conduce la tensiune și disensiuni.
3. Poziționalitățile conduc și la întărirea ego-ului prin infiltrarea unui simț al superiorității. Cel care este atașat de salată va tinde să se vadă superior altor oameni care nu înțeleg cât de sănătoasă este salata.
4. Consum energetic inutil. Fiindcă noi în loc să fim ceea ce suntem, adică Iubire, ne luptăm cu viața și ne agățăm de puncte de vedere pentru a purta niște războaie imaginare cu morile de vânt.
Prin urmare, poziționalitățile conduc la suferință, tensiune, disensiuni, superioritate și consum energetic inutil. Pentru ce? În cele din urmă, observând cu atenție, ne vom da seama că răspunsul la întrebarea: „Pentru ce?” este: „Pentru a întări ego-ul”.
Stă în puterea studentului spiritual să aleagă chiar acum altceva. Iar acest altceva reflectă o deschidere spre acceptarea mecanicii energetice din spatele poziționalităților. Iar, mai apoi, cedând poziționalitățile rând pe rând, ne putem apropia de esența a ceea ce suntem. Nu ne va veni să credem cât de mult sufeream doar fiindcă apăram niște gânduri. Gânduri care vin și pleacă și nici măcar nu sunt ale noastre. Fiindcă gândurile sunt receptate și nu create de vreun eu.
Ține minte că niciun atașament nu este sănătos, și cedează pe rând, toate atașamentele. Și cedează în principal atașamentele mentale, atașamentele de gânduri, atașamente pe care în contextul acestor episoade și în contextul articolelor de pe blog-ul Fii Împlinit le numim poziționalități.
Desigur că în loc de a fi atașat de alcool, tutun sau cocaină, este de preferat un atașament de salată, sport, mers la sală sau citit cărți de spiritualitate. Dar totuși a face o ierarhie a atașamentelor acceptabile și mai puțin acceptabile nu ne ajută foarte mult.
Ce este esențial să înțelegem e faptul că dacă suntem atașați de un gând, asta va conduce mai devreme sau mai târziu la suferință. Suferință care nu este obligatorie. Noi putem trăi drept ceea ce suntem. Putem trăi iubirea, pacea, calmul și armonia. Dar momentan aceste poziționalități ne stau în cale, și se cer prin urmare cedate.
Cam acesta a fost episodul de astăzi. Iar până data viitoare îți doresc să trăiești în lumină, adevăr și iubire.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu