Bine ai venit la episodul cu numărul 4 din sezonul al 4-lea din „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.
Din acest episod învățăm 3 modalități prin care, sau cu ajutorul cărora ne putem elibera de frică.
Una este derivată din Cursul în Miracole, cealaltă din Vedele, iar ultima este derivată din mecanismele Letting go.
Haide să descoperim împreună care sunt aceste modalități.
Susține crearea, filmarea și editarea acestor episoade:
Poți asculta acest podcast și la tine în mașină sau în timp ce faci sport, pe Spotify la acest link: http://spoti.fi/3axvA3y.Podcastul poate fi ascultat și pe orice alte platforme de podcast cum ar fi Apple Podcast sau Google Podcast. Pentru a-l găsi și asculta, tot ce ai de făcut este să dai un search după: „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.De asemenea, podcastul poate fi urmărit și video pe Facebook sau Youtube.
De asemenea, mai jos găsești transcriptul acestui episod de podcast:
TRANSCRIPT
Acesta este un episod despre frică. Fiindcă poate fi ușor observat că, mai mult decât în alte perioade, umanitatea experimentează frică. Fie că e vorba de fricile asociate pandemiei, fie că e vorba de frica de război sau de orice altceva, frica este o emoție pe care umanitatea o experimentează.
Și chiar dacă la nivel conștient afirmăm că vrem să scăpăm de frici și că dacă ar exista o modalitate de a ne elibera de frică, am dori să o accesăm, de fapt rareori suntem dispuși să experimentăm cu procesele interioare care conduc în mod real la eliberarea fricilor de orice fel.
Din fericire, există modalități multiple de a ne elibera în mod real de frică. Iar uneori putem să și combinăm aceste diverse metode pentru un efect amplificat.
În episodul de astăzi, ne vom concentra pe o anumită modalitate de eliberare a fricii sugerată de Cursul în Miracole. Invitație a Cursului în Miracole care ne oferă oportunitatea de a discuta puțin și din mecanica energetică asociată fricii. Luându-le punctual, mai întâi haide să vedem care este recomandarea Cursului în Miracole.
Acest curs spune așa: „Spune-ți ție însuți că trebuie să fi ales să nu iubești, sau frica nu ar fi putut să apară”.
Citatul este scurt, și se poate prezenta într-o oarecare măsură criptic. Așa că îl vom detalia puțin.
Practic invitația este una a unei reamintiri. Iar această reamintire spune că dacă ceea ce experimentăm este frică, atunci înseamnă că este experimentată o îndepărtare de iubire. Dacă este să gândim în termeni de opuși și dualitate, am putea spune că opusul iubirii este frica. Asta însă numai dacă este acceptată o iluzie duală. Altfel, mecasnismul este acela de blocare al iubirii. Iar absența iubirii, sau prezența iubirii, dar într-o cantitate foarte mică, conduce la experiența pe care în limbaj comun o numim frică.
Când citatul spune că: „Trebuie să fi ales să nu iubești”, se referă la faptul că noi alegem de multe ori să ne lăsăm purtați de iluzie. Se prezintă o anumită himeră mentală pe care o luăm drept adevăr. Prin asta ne îndepărtăm de iubire. Și mai apoi apare frica. Exemple de astfel de himere pot fi oferite cu sutele. Dar pentru claritate se vor enumera câteva astfel de himere. Una dintre iluziile pe care le luăm drept adevăr este aceea că noi am fi trupurile fizice. O altă iluzie este faptul că noi creăm gânduri și că gândurile sunt „ale noastre”. O altă iluzie este aceea că am fi separați. O altă iluzie este aceea că Dumnezeu pedepsește și este un fel de om cu superputeri. Iar exemplele pot continua.
Prin urmare, ce ne spune Cursul în Miracole când zice că trebuie să nu fi ales iubirea, de experimentăm frică, la asta se referă. La faptul că am ales la un moment dat să credem în niște lucruri false și care nu izvorăsc din iubirea infinită a lui Dumnezeu.
Ce ne rămâne așadar nouă de făcut ca modalitate de eliberare a fricii, este să ne amintim, în momentele în care frica de orice fel se prezintă că: „Trebuie să fi ales să nu iubesc, sau frica nu ar fi putut să apară.” Iar mai apoi, recomandată ar fi alegerea intenției: „Ok, dacă trebuie să fi ales să nu iubesc și trăiesc această frică, aleg acum să iubesc”. În loc să alegem să ne luptăm cu frica, putem să alegem pur și simplu iubirea, iar orice frică experimentată tinde să se evapore. Sau, mai corect spus, tinde să fie recunoscută drept o iluzie derivată din credința într-un concept fals.
Cel care privește, ascultă sau citește transcriptul acestui episod de podcast, este pur și simplu invitat ca, de fiecare dată când experimentează o frică, să își amintească acest lucru simplu și să aleagă iubirea: „Trebuie să fi ales să nu iubesc, sau frica nu ar fi putut să apară. Aleg deci, chiar acum, iubirea.”
După câte vedem, această amintire nu reflectă niciun fel de luptă sau opunere de rezistență în fața fricii. Ci presupune că pur și simplu alegem altceva.
Era însă spus la începutul episodului că există nu una, ci mai multe modalități de a ne elibera de frică. A doua metodă care va fi doar punctată în acest episod face referire tot la același proces de reamintire și de conectare la adevăr. Textele sfinte hinduse ne spun așa: „Orice frică este falsă”. Iar dacă orice frică este falsă, înseamnă că și frica pe care o experimentăm noi chiar acum este falsă și o putem ceda lui Dumnezeu. Iar odată cu asta poate să vină măcar o parțială eliberare, dacă nu una totală.
Iar, în cele din urmă pentru episodul de astăzi, o să amintim de posibilitatea aplicării tehnicii Letting go pe frică. Iar ideea este aceea de acceptare și de îmbrățișare a fricii, fapt care ne ajută să o transcendem.
Cu alte cuvinte, atunci când o frică apare, am putea să ne întrebăm: „Pot să îi spun un bun venit acestei frici?”, „Aș putea să renunț la a mă mai lupta cu frica?”, „Aș putea să îmi dau voie să trăiesc la modul cel mai total și deplin posibil această frică?”.
Iar treptat, cu ajutorul acestor rânduri și a unor răspunsuri sincere putem să facem pași reali înspre depășirea fricilor de orice fel.
În momentul în care intrăm în miezul unei frici, aceasta tinde să se evapore. Numai că pentru a intra în miezul ei, este necesar să depășim frica și preconcepția care ne spune că dacă trăim total și deplin o frică, renunțând la a ne dori să o controlăm sau modificăm în vreun fel, aceasta va continua la nesfârșit. De fapt lucrurile stau fix pe dos. Atunci când fugim de o frică, când o reprimăm, când ne mutăm atenția pe orice altceva numai pentru a nu o mai simți, de abia atunci frica va continua să fie acolo la infinit. Dacă o abordăm cu blândețe și deschidere, și dacă găsim în noi puterea de a renunța la a ne dori să o schimbăm, modificăm, controlăm sau facem orice cu ea, și o trăim așa cum este, ea curge prin noi, și ne lasă liberi și cu mai puține greutăți energetice pe care le purtăm în spate.
Subiectul este unul amplu și am putea să povestim despre el zeci de episoade. Totuși, ce își propune episodul de astăzi nu este să acopere frica în ansamblul ei, ci să ofere niște modalități de eliberare a fricii. Iar în acest episod au fost punctate deja trei dintre acestea.
Poate în unul din episoadele viitoare vom discuta și despre frica de moarte. Frică de moarte care este de fapt temelia tuturor fricilor. Dar pentru astăzi ne oprim aici. Dă-ți voie să îți amintești că trebuie să fi ales să nu iubești, sau frica nu ar fi putut să apară, iar până data viitoare îți doresc să trăiești în lumină, adevăr și iubire!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu