Bine ai venit la episodul cu numărul 6 din sezonul al 3-lea din „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.
Este esențial pentru studentul spiritual să caute în mod dedicat Adevărul.
O dedicare pentru Adevăr ne poate scuti de multe întrupări și ne poate scuti din a ne pierde vremea cu informații neesențiale și false.
În același timp a căuta Adevărul poate părea ceva abstract și îl putem vedea ca pe un lucru pe care nu știm de unde să îl apucăm.
Hai să parcurgem împreună episodul de astăzi, pentru a simplifica lucrurile.
Susține crearea, filmarea și editarea acestor episoade:
Poți asculta acest podcast și la tine în mașină sau în timp ce faci sport, pe Spotify la acest link: http://spoti.fi/3axvA3y.Podcastul poate fi ascultat și pe orice alte platforme de podcast cum ar fi Apple Podcast sau Google Podcast. Pentru a-l găsi și asculta, tot ce ai de făcut este să dai un search după: „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.De asemenea, podcastul poate fi urmărit și video pe Facebook sau Youtube.
De asemenea, mai jos găsești transcriptul acestui episod de podcast:
TRANSCRIPT
Acest episod ia naștere dintr-o întrebare simplă și clară: „Care este un lucru esențial căruia totuși nu i s-a dedicat încă un episod în acest podcast?”
Și imediat după adresarea întrebării a venit conștientizarea conform căreia, căutarea Adevărului este esențială, a tot fost pomenită în mai multe episoade, dar nu i s-a dedicat un episod în întregime.
Cu toate acestea, orice student spiritual își poate scurta și reduce semnificativ efortul și munca dacă în primul și în primul rând iubește și caută Adevărul oricare ar fi el.
Și asta pentru că, de multe ori ajungem să parcurgem acele cărți care sună bine și ne mângâie ego-ul, în loc să citim acele cărți care spun ceva adevărat. Ajungem să participăm la cursuri și tabere de spiritualitate, la fel, nu fiindcă ne-ar interesa Adevărul, ci fiindcă ni se pare un anumit aspect interesant și vrem să ne rezolvăm problema X. Ajungem să facem unele practici spirituale fiindcă par interesante și poate ne promit marea cu sarea, dar nu ne punem problema dacă acele practici sunt aliniate Adevărului.
Și uite așa, în drumul nostru spre iluminare, ne lăsăm distrași. Și îndrăznesc să spun „în drumul nostru spre iluminare” fiindcă Buddha ne-a spus deja că orice student spiritual, fie că își dă seama sau nu, odată ce a auzit de posibilitatea iluminării, nu se va mai mulțumi cu mai puțin de atât. Indiferent câte întrupări ar dura asta.
Spiritul are însă o anumită libertate de alegere în acest plan dincolo de limitările karmice. Iar exercitând această libertate de alegere, poate alege Adevărul. Această simplă alegere, poate face o diferență colosală în interacțiunea noastră cu tărâmul sau aria spiritualității.
Cum spiritualitatea și lumescul nu sunt două compartimente separate ale vieților noastre, ci de fapt însăși viața în acest plan este în întregime un workshop spiritual, odată ce alegem Adevărul, asta se reflectă în toate ariile vieții noastre. Iar în continuare vor fi luate niște exemple pentru a dezabstractiza puțin.
Orice om pasionat de spiritualitate și de ceea ce se petrece dincolo de vizibil, mai citește cărți care sunt încadrate în secțiunea de spiritualitate.
În alegerea următoarei cărți de citit, intenția poate fi: „Hai să mai citesc ceva care se suprapune pe ceea ce cred deja și se încadrează într-un sistem de gândire familiar” sau poate fi: „Hai să citesc ceva adevărat”.
La suprafață poate să pară că această intenționalitate diferită nu o să facă o mare diferență. Fiindcă, nu-i așa: „De unde putem ști dacă lucrurile scrise într-o carte sunt sau nu adevărate?”. Până la urmă tot ne va pica o carte în mână pe care o vom citi fără a avea vreo siguranță.
Și într-adevăr, procesul la suprafață poate părea același, dar intenționalitatea modifică de fapt totul. Dacă intenția noastră reală este aceea de a afla Adevărul citind cartea și nu orice altă intenție, atunci sunt șanse mult mai mari să fim atrași spre cartea aliniată Adevărului, și nu de cartea care doar ne spune o poveste frumoasă și relaxantă.
Acesta cu alegerea cărții, este însă doar un simplu exemplu. Dacă alegem Adevărul, absolut orice arie a vieții noastre este impactată de intenționalitatea Adevărului și se armonizează semnificativ.
În relația cu șeful de exemplu, dacă în loc să intenționăm să îi spunem ce îi place să audă pentru a-l face să ne mărească salariul, intenționăm să îi spunem de fiecare Adevărul, creșterea noastră în firmă va fi una mult mai armonioasă decât o eventuală creștere bazată pe minciună sau cosmetizare.
În relația de cuplu la fel. Una este să îi spunem omului de lângă noi Adevărul despre ce suntem, ce facem, pe ce cheltuim banii și unde am fost aseară. Și cu totul altfel arată relația când ascundem lucruri, și alegem orice altceva decât Adevărul.
Dacă suntem aliniați Adevărului, chiar și atunci când taximetristul greșește restul și ne dă cu 10 lei în plus, o să putem să îi spunem că a greșit în defavoarea lui și vom alege astfel Adevărul acumulând karmă pozitivă.
Iar exemplele pot continua la infinit. Practic întreaga noastră experiență de viață se armonizează semnificativ atunci când alegem Adevărul.
Însă pentru asta este necesar să depășim acele structuri din mentalul colectiv care ne spun că: „Adevărul doare”, „Mai bine o minciună plăcută decât un adevăr dureros”, „Eu nu vreau să aflu neapărat Adevărul, ci vreau ca lucrurile să se întâmple așa cum vreau eu chiar dacă nu sunt adevărate”, și multe altele.
Când pomenim cuvântul Adevăr, discuția se poate duce în direcția unei mlaștini filosofice din care poate părea că nu mai există ieșire. Există o teorie conform căreia Adevărul este relativ, o alta conform căreia fiecare cu Adevărul lui. Există teorii conform cărora nimic nu e adevărat fiindcă totul este o iluzie, și așa mai departe.
Am putea intra acolo, dar repet, locul este mlăștinos. Și mai există și nisipuri mișcătoare. Așa că episodul de astăzi, va fi menținut cât se poate de simplu.
A alege Adevărul este o intenție. Știm cu toții dacă faptul că am mâncat astăzi un măr este adevărat sau nu. Am putea pleca de aici, de la acest aspect extrem de concret și să alegem intenționalitatea Adevărului.
La fel, știm cu toții când suntem întrebați ceva, dacă răspunsul pe care îl oferim este adevărat, sau nu. Hai să intenționăm ca răspunsurile noastre să fie adevărate măcar în majoritatea timpului; dacă simțim că nu putem uneori sub nicio formă să rostim Adevărul, măcar să o facem mai des, și tot mai des și tot mai des.
Este o datorie esențială a studentului spiritual să caute în mod dedicat Adevărul indiferent care ar fi el și indiferent dacă doare sau nu ne face plăcere. Căutând în mod dedicat Adevărul, acesta se relevă pe el însuși și se prezintă în toată splendoarea sa. Iar învăluiți de această intenționalitate a Adevărului, descoperim lumina și iubirea care sunt dintotdeauna în interiorul nostru.
Dă-ți așadar voie să cauți și să intenționezi Adevărul în tot ceea ce faci, ești și gândești. Iar până data viitoare, așa cum îți urez de obicei, îți doresc să trăiești în lumină, Adevăr și Iubire.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu