Bine ai venit la episodul cu numărul 2 din sezonul al 3-lea din „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.
Expresia „cu conștiința încărcată” din limba română, reflectă întocmai un adevăr spiritual profund.
Urmărind episodul de astăzi afli care este această realitate spirituală, dar și cum să faci ca dacă te simțim cu conștiința încărcată să te eliberezi de această încărcătură.
Susține crearea, filmarea și editarea acestor episoade:
Poți asculta acest podcast și la tine în mașină sau în timp ce faci sport, pe Spotify la acest link: http://spoti.fi/3axvA3y.Podcastul poate fi ascultat și pe orice alte platforme de podcast cum ar fi Apple Podcast sau Google Podcast. Pentru a-l găsi și asculta, tot ce ai de făcut este să dai un search după: „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.De asemenea, podcastul poate fi urmărit și video pe Facebook sau Youtube.
De asemenea, mai jos găsești transcriptul acestui episod de podcast:
TRANSCRIPT
Limba română are aspecte în care, față de alte limbi, prezintă deficiențe. Și are și aspecte în care este mai eficientă decât alte limbi.
Există o sintagmă în limba română care are corespondent și în alte limbi, dar din câte am căutat, sintagma nu descrie la fel de bine un fenomen spiritual profund. Și este vorba aici, așa cum o spune și titlul, de: „Conștiința încărcată”.
Noi spunem uneori fie că avem conștiința încărcată. Fie auzim despre cineva că simte că are conștiința încărcată. Iar ideea este că probabil nu era altă formulare mai potrivită prin care se putea descrie fenomenul energetic în sine.
Dacă privești acest filmuleț până la final, o să afli ceva mai multe despre ideea de conștiință încărcată. Pe lângă asta, o să descoperi fenomenul spiritual profund care stă în spatele formulării. Dar o să descoperi și ce să faci în situațiile în care te simți cu conștiința încărcată și vrei să te eliberezi.
În continuare, hai să le luăm pe rând, și să descriem fenomenul energetic. Ideea se prezintă ca puțin mai abstractă. Dar dacă ești puțin atent, vor fi folosite și câteva metafore, iar lucrurile devin cât se poate de clare.
Planul în care ne aflăm, poate fi văzut asemeni unei interpătrunderi a trei planuri sau câmpuri energetice. Dintre toate aceste planuri, fundamental este chiar câmpul conștiinței. Fără el, existența celorlalte planuri nu ar fi posibilă.
Iar o metaforă simplă pe care o poate înțelege toată lumea este cea a mesei, farfuriei și prăjiturilor.
Prima și prima dată, într-o încăpere, să zicem că este așezată o masă. Știm cu toții că funcționalitatea mesei este aceea de a așeza diverse obiecte pe ea.
În continuare o să te invit să îți imaginezi că, într-o încăpere aducem o masă pe care nu punem nimic. O masă goală este interesantă.
Dar parcă dacă o lăsăm pur și simplu goală, tindem să ne întrebăm care mai este rolul ei.
Așa că dacă ne uităm puțin în jur, ne dăm seama că unei farfurii i-ar sta bine pe masă. Așa că „încărcăm” doar foarte puțin masa cu o farfurie.
Numai că acum, masa are un rol. Acela de a ține farfuria. Însă o farfurie goală, nu prea îndeplinește niciun rol. Ne aducem aminte însă că tocmai avem niște prăjituri în cuptor cărora le-ar sta bine în farfurie.
Așa că, atunci când scoatem prăjiturile din cuptor le amplasăm în farfuria pe care am pus-o pe masă. De abia acum masa ține o farfurie, iar farfuria ține la rândul său prăjiturile. Când intră un musafir pe ușă, el se va putea folosi cu succes de îmbinarea acestor trei elemente: masă, farfurie și prăjituri pentru a-și încânta papilele gustative cu ceva delicios.
Ei bine, în această metaforă, masa este un echivalent pentru conștiință. Farfuria este o metaforă pentru planul minții. Iar prăjiturile sunt o metaforă pentru toate obiectele și formele care apar la nivelul de suprafață, sau care apar la nivel material.
Conștiința, asemeni mesei, susține celelalte două planuri. În plan energetic, peste conștiință este așezat planul minții. Iar peste minte este așezat planul materiei. Din această relaționare a planurilor, noi putem experimenta viața așa cum o experimentăm.
În continuare hai să ne imaginăm niște lucruri simple, și să ne adresăm și niște întrebări, simple la rândul lor.
Exercițiul de imaginație este cel în care am trage rapid de masă. Nemaiavând un suport, farfuria ar cădea în gol. La impactul cu solul s-ar sparge, iar prăjiturile nu ar mai putea fi nici ele mâncate fiindcă au fost date prin mizerie și sunt pline și de cioburi de porțelan.
Ei bine, exact același lucru s-ar întâmpla și cu mintea și materia dacă planul conștiinței, prin reducerea la absurd, ar dispărea. Și spun, prin reducerea la absurd, fiindcă acest plan al conștiinței, este imposibil să dispară. Conștiința este veșnică, dăinuie pentru totdeauna.
Acum, hai să ne adresăm o întrebare simplă: „Masa, fără farfurie și fără prăjituri, continuă să fie masă. Dar fără masă, mai putem pune farfuria pe masă?”. Ei bine, răspunsul este evident. Dacă nu mai avem masa, farfuria nu mai poate fi pusă pe masă.
Exact același lucru este valabil și în cazul prăjiturilor. „Fără prăjituri pe ea, farfuria poate fi pusă pe masă. Dar fără farfurie, mai putem pune prăjiturile pe farfurie?”. Răspunsul este din nou nu.
Locul în care vreau să ajungem cu aceste întrebări parțial ciudate este acela al acceptării faptului că stratul cel mai de jos este întotdeauna esențial și suportul pentru celelalte. Translat în plan energetic, conștiința există și fără minte sau materie. Dar mintea și materia nu pot exista fără conștiință.
În plan energetic, conștiința reprezintă suportul pentru celelalte planuri. Adică peste conștiință, se suprapune un plan al minții, iar peste minte se suprapune un plan al materiei. Iar noi experimentăm viața în forma în care o experimentăm.
Înțelegând acest mecanism energetic, înțelegem de ce a spune că avem „conștiința încărcată” este foarte aproape de un adevăr spiritual profund.
Dar, hai să ne întoarcem numai puțin la metaforă și la masa din metaforă despre care am spus că este echivalentul conștiinței. „Putem noi avea o masă încărcată?”. Sigur că da. Dacă punem pe ea farfurii peste farfurii, și obiecte peste obiecte și lăsăm acolo farfurii cu resturi și murdare puse claie peste grămadă, vom ajunge la o masă foarte încărcată.
Ei bine, dacă spunem despre conștiință că este masa, iar despre farfurie sau farfurii că sunt mintea sau gândurile din minte, înțelegem că, în plan energetic conștiința devine încărcată de vinovăție, rușine, regret, senzație de neputință și multe altele.
Și uite așa, ajungem într-adevăr să avem conștiința încărcată în adevăratul sens al cuvântului. Toate aceste formațiuni mentale ale rușinii, vinovăției, neputinței, regretului, fricii sau furiei încarcă treptat conștiința.
Prin urmare dacă simțim să spunem că avem conștiința încărcată, noi chiar avem la propriu conștiința încărcată. Este un fenomen energetic real descris foarte corect de sintagma românească a „conștiinței încărcate”.
Acum că am înțeles fenomenul energetic folosindu-ne de această metaforă simplă, poate să apară întrebarea: „Bun, și cum fac să nu mai am conștiința încărcată?”. Întrebarea este legitimă, iar în continuare va fi oferit un răspuns.
Dar până acolo, vreau să te întreb: „Dacă ai o masă încărcată cu farfurii de toate felurile, dintre care multe murdare, cum faci să nu mai o masă încărcată?”
Ei bine, toată lumea știe deja răspunsul. Luăm farfuriile de pe masă, le spălăm și astfel masa nu mai este încărcată.
Ei bine, dacă farfuriile sunt o metaforă pentru planul minții, asta înseamnă că este necesar să cedăm toate programele gunoi și formațiunile energetice care încarcă conștiința. Iar prin asta, vom ajunge să experimentăm viața cu conștiința neîncărcată.
Din fericire avem metode pentru a face asta. Psihoterapia cu un terapeut bun, este una dintre formele care devine tot mai populară.
Dar există și metode individuale. De exemplu, tehnica Letting go despre care am pomenit în repetate rânduri în aceste episoade este o altă modalitate de a face curat în plan mental și de a trăi astfel cu o conștiință împăcată.
Pe lângă Letting go, cedarea poziționalităților, despre care, la fel, am vorbit în episoadele precedente, este tot o metodă de a „descărca” conștiința de încărcătura energetică pe care o poartă. Și de a ne trăi astfel viața în pace, armonie și iubire.
Trăim vremuri în care toate aceste informații relevante se află la un click distanță, la o vizionare distanță sau la citirea unei cărți distanță. Totul este să accesăm aceste resurse și să ne bucurăm de viață.
Cam acesta este episodul de astăzi. Sper că ți-a plăcut metafora și ai prins ideea. Tot ce mai rămâne este ca prin Letting go să eliberezi treptat din încărcătură pentru a simți lumina, iubirea și adevărul care tind să radieze natural din interiorul tău.