Bine ai venit la episodul cu numărul 11 din sezonul al 3-lea din „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.
Din episodul de astăzi învățăm de ce, chiar dacă a ne lupta cu răul pare un impuls care ne este de folos și care chiar ajută societatea, de fapt există o altă alegere pe care o putem face în așa fel încât impactul să fie mult mai mare.
Haide să vedem așadar împreună de ce a alege binele are un impact mai mare decât a ne lupta cu răul.
Susține crearea, filmarea și editarea acestor episoade:
Poți asculta acest podcast și la tine în mașină sau în timp ce faci sport, pe Spotify la acest link: http://spoti.fi/3axvA3y.Podcastul poate fi ascultat și pe orice alte platforme de podcast cum ar fi Apple Podcast sau Google Podcast. Pentru a-l găsi și asculta, tot ce ai de făcut este să dai un search după: „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.De asemenea, podcastul poate fi urmărit și video pe Facebook sau Youtube.
De asemenea, mai jos găsești transcriptul acestui episod de podcast:
TRANSCRIPT
Invitația episodului de astăzi este una simplă și clară: „Nu te lupta cu răul, ci alege pur și simplu binele”. Maica Teresa ne-a spus: „Am fost întrebată de ce nu particip la demonstraţii anti-război. Am spus că nu voi face niciodată asta, dar, de îndată ce veţi avea o adunare pro-pace, acolo voi fi!”

Orice om care vrea să schimbe lumea, ar putea să îi facă un serviciu lumii și să o lase așa cum este. Și asta se întâmplă fiindcă lumea este în mod profund perfectă. Noi o vedem plină de imperfecțiuni, și prin urmare am vrea să o schimbăm. A ne dori să schimbăm lumea este însă o iluzie. Și oricum este și o imposibilitate ca noi ca ego să schimbăm lumea.
Același ego însă, atunci când aude aceste recomandări sau invitații se umflă în pene. Și pot fi aduse o sumedenie de exemple logice în care un om și-a dorit să schimbe lumea, a făcut-o, iar acum toată lumea beneficiază de pe urma acelei schimbări.
Adevărul este însă că ego-ul este cel care își dorește să schimbe lumea, iar asta se întâmplă din câteva motivații și rațiuni clare:
1. Dorința de faimă, aprobare și apreciere. Oriunde există un impuls de a schimba lumea, dacă se adresează întrebarea: „Ai mai vrea să faci asta, știind că toată această schimbare rămâne perfect anonimă?”, sunt șanse mari să se observe cum impulsul de a schimba lumea se diminuează.
2. Același ego își dorește să schimbe lumea din aroganță. Cu alte cuvinte, ce se află în spate este o senzație de superioritate. Este o senzație de superioritate a binelui în fața răului. Asta nu face însă decât să întrețină iluzia dualității.
3. Ego-ul și mintea văd imperfecțiune. Decât să vrem să schimbăm lumea, este recomandat să cedăm pur și simplu toate gândurile fixe, poziționalitățile și sistemele de credințe. Odată cu asta, vom observa că nu este de fapt nimic de adăugat și nimic de scos. Totul este perfect așa cum este.
Iar pe lângă cele 3, ar mai putea fi enumerate și multe altele. Cert este că dorința de a schimba lumea pleacă din ego.
Adevărul este că, cel mai mare serviciu pe care îl putem aduce lumii este creșterea noastră spirituală. Iar această creștere poate să nu aibă absolut nicio reflexie în material. Sau poate să aibă și o reflexie în material, dar asta nu ține de noi.
Fenomenul este însă asemănător cu acela în care creșterea nivelului mării, ridică toate corăbiile. Exact așa, experimentarea iluminării, înalță întreaga umanitate, fără ca neapărat niște gesturi sau acțiuni să fie necesare.
Ideea aceasta de schimbare a lumii apare foarte des, iar ea pleacă din neacceptare. De aceea invitația episodului de astăzi este una a acceptării. Percepția este aceea a unui rău care se află în jur, iar de aici pleacă un impuls de a schimba lumea.
De fapt, suntem mult mai eficienți, iar impactul este mult mai mare dacă în loc să ne luptăm cu răul, alegem pur și simplu binele. Iar în continuare vor fi luate și câteva exemple concrete.
1. În loc să ne luptăm cu corupția politicienilor și să ne facem o vendetă din a-i pune la zid, hai să fim noi 100% integri în viața noastră de zi cu zi. Să alegem deci pur și simplu binele, în loc să ne luptăm cu răul.
2. În loc să ne luptăm cu criminalitatea și tot felul de alte acte de cruzime, haide să fim noi 100% iubitori față de noi înșine și față de toți oamenii cu care intrăm în contact. Să alegem deci pur și simplu binele, în loc să ne luptăm cu răul.
3. În loc să ne luptăm cu actele de vandalism, haide să plantăm noi flori în fața blocului, și să nu mai aruncăm nimic niciodată pe jos aiurea. Să alegem deci pur și simplu binele, în loc să ne luptăm cu răul.
Iar exemplele pot continua. Ideea este că, cu cât îi opunem o mai mare rezistență răului, cu atât acesta tinde să persiste. Alegând pur și simplu iubirea, adevărul și binele, impactul este unul pe care nici nu ni-l imaginăm.
Iar în nota celor povestite astăzi, dacă am început cu un citat din Maica Teresa, vom încheia tot cu unul de la aceeași Maica Teresa care a spus: „Ce poți face tu pentru a promova pacea mondială? Du-te acasă și iubește-ți familia!”.

Ideea este că indiferent dacă ți se pare că ar funcționa sau ți se pare o prostie tot ce ai auzit astăzi, dă-ți voie să faci un experiment. Cedează orice formă de luptă, și fără a te lupta, alege pur și simplu binele și iubirea. Mai apoi observă dacă este sau nu vreo diferență în viața ta.
Atât pentru astăzi. Iar până data viitoare îți doresc să trăiești în lumină, Adevăr și Iubire.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu

