Bine ai venit la episodul cu numărul 3 din sezonul al 2-lea din „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.
În episodul de astăzi, din seria în care discutăm despre convingeri limitative în spiritualitate, am ales să abordez trei subiecte mai delicate. Le-am pus pe toate trei în același video fiindcă de fapt există o punte de legătură între ele. Punte de legătură pe care o poți descoperi urmărind episodul.
Nu uita ca dacă mai cunoști și alte convingeri limitative în spiritualitate, să le punctezi printr-un comentariu. Poate le discutăm într-un episod viitor din serie.
Poți asculta acest podcast și la tine în mașină sau în timp ce faci sport, pe Spotify la acest link: http://spoti.fi/3axvA3y.Podcastul poate fi ascultat și pe orice alte platforme de podcast cum ar fi Apple Podcast sau Google Podcast. Pentru a-l găsi și asculta, tot ce ai de făcut este să dai un search după: „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.De asemenea, podcastul poate fi urmărit și video pe Facebook sau Youtube.
De asemenea, mai jos găsești transcriptul acestui episod de podcast:
TRANSCRIPT
După ce în episoadele anterioare am povestit despre boală, sănătate și spiritualitate, iar mai apoi, în episodul precedent despre puterile supranaturale care ajung să fie căutate sau în raport cu care se poate experimenta mândrie, astăzi ajungem la un subiect care este poate mai discutat decât primele două.
Și chiar dacă ar părea că sunt suficient de ample pentru a fi tratate separat, totuși au fost puse într-un același episod fiindcă în spatele fiecărei problematici din cele trei din titlu, există de fapt același mecanism energetic al atașamentului.
Cu alte cuvinte, ce transmite episodul de astăzi e faptul că nu banii, sexul sau consumul de carne reprezintă o problemă în sine, ci atașamentul de toate acestea. A fi atașat de bani, sex sau consumul de carne este într-adevăr o problemă. Și este o problemă care limitează progresul spiritual. La fel de adevărat e că banii, sexul sau mâncarea reușesc să apese foarte bine butoanele dependenței și că există o sumedenie de alte chestiuni sau situații blocante la care putem ajunge în cazul în care este experimentat un atașament sau dorință excesivă față de bani, sex sau consumul de carne. Cu toate acestea, a interacționa și a avea o experiență moderată și echilibrată atât cu energia banilor, cât și cu sexualitatea sau consumul de carne, nu ne limitează în niciun fel din a progresa spiritual.
Cu toate acestea, noi ca oameni interacționăm cu o minte. Minte pe care suntem invitați să o conștientizăm ca fiind una singură cu care interacționează întreaga umanitate. E drept că fiecare creier interacționează la un moment dat cu o subcomponentă a acestei minți. Însă mintea este una singură. Iar mintea respectivă este plină de poziționalități. Adică este plină de gânduri fixe cu privire la anumite subiecte.
Pe lângă gândurile respective fixe care par personale, mai există însă o sumedenie de programe gunoi. Fiindcă, atenție, o poziționalitate poate fi și program gunoi în același timp, dar nu este neapărat necesar să fie așa. O poziționalitate poate fi și un gând de vibrație foarte înaltă, de care însă suntem extrem de atașați, îl considerăm „al nostru”, și am fi dispuși să mergem până în pânzele albe pentru a-l apăra. O poziționalitate experimentăm atunci când ne simțim porniți pe un anumit subiect. Iar dacă e să apelăm la o perspectivă duală, doar pentru a susține înțelegerea și acceptând că în mod profund spiritual dualitatea este o iluzie, o poziționalitate se poate reflecta și printr-o pornire a noastră în sensul bun. Adică dacă cineva este foarte pornit să salveze planeta de poluare de exemplu. Și îi mustră și judecă pe cei pe care nu îi interesează acest aspect, aceasta tot o poziționalitate este. Chiar dacă să salvezi planeta de poluare primește eticheta de bun trecând prin filtrul dualității.
Ce se întâmplă însă atunci când experimentăm o poziționalitate oricât de mică, sau atunci când experimentăm un mare set de poziționalități, este că simțim disconfort interior atunci când acele poziționalități par atacate. Se prezintă o tensiune interioară, când cineva sau ceva pune sub semnul întrebării poziționalitatea sau pare să o atace. Cu accent pe „pare”, fiindcă de multe ori doar pare. Mai nimeni nu poate să atace în mod conștient o poziționalitate întreținută, fiindcă nimeni nu știe care sunt poziționalitățile întreținute. Asta cu excepția cazurilor în care poziționalitățile respective sunt foarte evidente. Cum ar fi susținerea în mod activ a unui anumit partid politic sau candidat, susținerea în mod activ a unei anumite echipe de fotbal, activismul făcut în diferite arii civice și așa mai departe.
Am povestit puțin despre poziționalități, și există chiar un episod mai amplu în această serie în care am vorbit despre poziționalități și pe care îl găsești în descriere, fiindcă intenția din spatele acestui filmuleț nu este aceea de a te ataca în vreun fel. Singura intenție din spatele episodului este aceea de a veni în întâmpinarea studentului spiritual cu numirea a o serie de convingeri limitative care apar pe cale. În așa fel încât convingerile respective să poată fi evitate sau eliberate pentru ca apropierea de Adevăr și Iubire să poată interveni lin.
Aceste episoade nu își propun să te facă să crezi altceva decât ceea ce crezi. Și nici pentru a apăra niște convingeri pe care eu le-aș avea. Numai cedând absolut toate convingerile și toate poziționalitățile despre diverse subiecte, putem să evoluăm spiritual.
Revenind așadar, o să te invit să fii puțin atent în interiorul tău și să vezi cum te simți atunci când auzi că: „nu banii, sexul sau consumul de carne reprezintă o problemă în sine, ci atașamentul de toate acestea.”
Simți vreo oarecare revoltă interioară?
Simți că ai vrea să aperi ceva sau să demonstrezi contrariul?
Simți vreo opunere de rezistență interioară?
Dacă da, atunci înseamnă că este prezentă cel puțin o poziționalitate legată de acestea trei: bani, sex sau consumul de carne.
Iar dacă un disconfort este prezent, o să te întreb dacă a-i putea ca măcar pentru moment să îi spui bun venit acelui disconfort. Ai putea să nu te mai lupți cu acel disconfort măcar câteva secunde? Ai putea să accepți acest disconfort în viața ta ca pe un prieten?
Simplul răspuns oferit sincer la aceste întrebări, face ca energia blocantă generată de poziționalitate să plece. Iar la pachet cu eliberarea acelei energii blocante, și poziționalitatea este slăbită sau dispare cu totul.
Dincolo de asta, în continuare o să luăm puțin cele 3 subiecte pe rând și vom povesti puțin pe scurt despre fiecare în parte.
1. Referitor la bani, banii sunt energie. Și este cu atât mai ușor să înțelegem că banii sunt energie cu cât înțelegem că o bancnotă emisă de o bancă centrală nu are însemnătate decât prin faptul că există un consens garantat de această bancă centrală, cum că bancnota respectivă are o anumită valoare. Altfel este pur și simplu o bucată de plastic sau hârtie ca orice altă bucată de plastic sau hârtie. Banii sunt așadar un concept și sunt energie care circulă liber.
În mentalul colectiv există însă o sumedenie de poziționalități legate de bani. Și o sumedenie de programe gunoi. Iar una dintre poziționalități spune că nu poți să ai bani și să evoluezi spiritual. Când de fapt, adevărul este acela că atașamentul de bani este problematic. Și da, este foarte ușor să ne atașăm de bani. Dar totuși problema continuă să fie atașamentul și nu banii în sine.
În unele ramuri ale budismului, călugării nici măcar nu au voie să atingă banii. Nu să posede bani. Dar nu au voie să îi atingă efectiv.
O variantă prin care poate fi evitat atașamentul este desigur evitarea completă a obiectului atașamentului. Însă aceasta nu este o cale deloc eficientă fiindcă ea conduce la o sumedenie de alte dezechilibre. Iar principiul acesta este valabil și pentru următoarele puncte discutate.
2. Mai apoi avem subiectul sexualității. De care este foarte ușor din nou să devenim atașați. Dar ca și în cazul banilor, nu sexul în sine este problema, ci atașamentul de acesta.
O soluție la prima mână, care se încearcă a fi aplicată în general în religie de către călugări, preoți catolici și așa mai departe este abstinența totală. Cum povesteam și în cazul banilor, dacă știm că ne este ușor să devenim atașați, iar atașamentul chiar este un blocaj în calea evoluției spirituale, atunci mintea spune: „Hai să evităm subiectul cu totul”. Numai că sexul face parte din condiția umană. Dacă nimeni nu ar mai face sex începând de astăzi, am dispărea ca specie. Prin urmare, cu siguranță aceasta nu poate fi o soluție validă. Este evident inclusiv logic.
Evitarea completă așadar și reprimarea unui aspect firesc din ceea ce suntem, conduce la tot felul de deviații care sunt deja arhicunoscute. Cum ar fi cazurile de pedofilie în biserică și multe altele în care nu are rost să intrăm în acest moment.
Ideea de bază este ca și în cazul banilor că nu sexul practicat cu integritate și din iubire este o problemă, ci atașamentul de sex este problema și exagerarea.
3. Consumul de carne. Am fost vegetarian aproximativ 5 ani. Și așa cum a mai fost amintit și în episoadele anterioare, mai toate convingerile limitative care apar pe calea studentului spiritual și pe care le discutăm în aceste episoade au fost experimentate și de către mine.
Consumul de carne este poate subiectul care stârnește cele mai mari controverse și opuneri de rezistență. Controverse și opuneri de rezistență pe care le înțeleg și le accept fiindcă le-am trăit. Am fost fix în mijlocul lor.
Dacă însă, ne deschidem înspre o postură de viață letting go și cedăm pe rând toate poziționalitățile cu intenția de a transcende mintea, anumite lucruri se prezintă drept convingeri limitative care blochează Adevărul din a radia în loc să îi susțină radierea așa cum pare.
Ar fi multe de spus, dar există trei aspecte care odată integrate și simțite cu adevărat fac să devină evident faptul că a consuma carne ca parte dintr-o dietă echilibrată nu blochează în niciun fel progresul spiritual. Iată care sunt conștientizările:
a) Iubirea nu este o emoție, ci este un fel de a fi în lume. Dumnezeu însuși este Iubire.
b) În ciuda faptului că pare altfel, individualitatea este o iluzie. Iar în spatele acțiunilor nu există un acționator. La fel cum în spatele deciziilor nu există un decident, iar în spatele gândurilor nu există un gânditor.
c) Noi suntem Câmpul Conștiinței și nu suntem un ego separat și individual care face și drege. Tot ceea ce putem cu adevărat alege este intenția.
Cele trei conștientizări par abstracte, dar odată acceptate și simțite, devine evident că a consuma sau nu carne ca parte dintr-o dietă echilibrată nu are nimic de-a face cu evoluția spirituală.
Dincolo de tot ceea ce am povestit astăzi, concluzia este una singură. Banii, sexul și consumul de carne nu sunt problematice prin ele însele atunci când vorbim de evoluție spirituală. Problematic este atașamentul de fiecare dintre toate acestea. Pentru a evolua spiritual merită să ne concentrăm pe a ne elibera de toate atașamentele. Iar eliberarea de atașament nu se face neapărat prin evitarea completă a ceva. Eliberarea de atașament ține de o muncă interioară de cedare a vieții noastre în mâinile Divinului. „Ție Doamne îți cedez viața mea” este o propoziție cheie înspre care studentul spiritual merită să se deschidă.
Acestea fiind spuse, haide să facem o scurtă recapitulare. Până acum, am discutat despre următoarele convingeri limitative: boala și spiritualitatea, puterile supranaturale, iar astăzi am povestit despre bani, sex și consumul de carne. Mai există și alte convingeri limitative pe care le cunoști și care apar pe calea studentului spiritual? Dacă da, aș fi curios să mi le scrii într-un comentariu și poate povestim într-un episod viitor despre ele.
Iar până data viitoare îți doresc să trăiești în lumină, adevăr și Iubire.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu