Bine ai venit la al doilea episod din „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”. Poți asculta acest podcast și la tine în mașină sau în timp ce faci sport, pe Spotify la acest link: http://spoti.fi/3axvA3y .
Podcastul poate fi ascultat și pe orice alte platforme de podcast cum ar fi Apple Podcast sau Google Podcast. Pentru a-l găsi și asculta, tot ce ai de făcut este să dai un search după: „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.De asemenea, podcastul poate fi urmărit și video pe Facebook sau Youtube.
De asemenea, mai jos găsești transcriptul acestui episod de podcast:
Transcript
O să începem acest video cu un citat din David R. Hawkins, citat care reprezită punctul de plecare a ceea ce urmează să discutăm pe durata podcastului.
Dar înainte de asta, vreau să știi că ai posibilitatea de a urmări aceste filmulețe și în format audio la tine în mașină sau în timp ce faci sport utilizând platforme precum Spotify, Google Podcast sau Apple Podcast.
Poți să dai acolo un search după Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast și tot conținutul este foarte ușor accesibil.
————
O să începem cu un citat din David R. Hawkins care ne spune următoarele: Învățăturile Nondualității Devoționale evidențiază adevărul de bază al marilor tradiții spirituale ale lumii: bunătate și compasiune față de tot și oricine(inclusiv față de noi), smerenie, iertare, simplitate, iubirea ca un fel de a fi în lume, reverență în fața întregii vieți, devotare față de Adevăr, și cedare în fața Divinului
Simplu de spus, dar greu de făcut ar putea să riposteze mintea. Dacă rămâi până la finalul acestui video o să vezi că nu e chiar atât de greu de făcut. Și esențial este să nu ne lăsăm copleșiți și să ne dăm voie să mergem în ritmul nostru. Putem ca mai întâi să intenționăm să iertăm. După ce am lucrat un timp la asta să ne îndreptăm spre devotamentul față de Adevăr. Și tot așa, treptat, ne vom apropia tot mai mult de esența a ceea ce suntem.
Și asta pentru că a numi drumul pe care merge studentul spiritual „evoluție spirituală” este puțin impropriu. De fapt, tot ceea ce caută studentul spiritual este deja chiar aici. Numai că nu putem să și recunoaștem acele aspecte ca fiind deja aici fiindcă există o sumedenie de blocaje și convingeri limitative care ne stau în cale.
Pentru a fi familiari în limbaj, pe durata acestui video cuvântul evoluție va mai fi folosit. Însă putem ști din capul locului că evoluția spirituală nu este ceva ce se obține asemeni unui obiectiv. Ci este mai degrabă ceva care intervine sau se primește în dar atunci când suficiente credințe limitative au fost cedate, eliberându-ne astfel de ele.
De foarte multe ori, studentul spiritual este tentat de niște lucruri sau fenomene care nu ajută de fapt foarte mult în evoluție. O astfel de posibilă tentație este aceea a puterilor supranaturale cum ar fi levitația, bilocația, etc. Iar tentația se prezintă fie sub forma căutării acestor puteri. Fie sub forma adulării unui maestru care pretinde că posedă aceste puteri și se mândrește cu ele.
De asemenea, se întâmplă de multe ori ca studentul spiritual să fie atras de executarea a tot felul de practici, tehnici sau exerciții complicate și consumatoare de timp. Asta în timp ce Adevărul se prezintă de fiecare dată simplu și lipsit de efort atunci când suntem cu adevărat cedați total în mâinile Divinului.
Mintea este cea care refuză simplitatea adevărului și este de fiecare dată atrasă de spectaculos, pompos și complicat. Fiindcă aceeași minte știe că trebuie să muncească pentru a obține ceva. Numai că atunci când vine vorba de evoluție spirituală, nu se mai aplică regulile liniare ale ego-ului. Mintea poate munci pentru a obține o casă sau o mașină de exemplu. Însă atunci când vine vorba de iluminare, aceasta nu mai este ceva ce se obține, ci mai degrabă ceva ce se primește în dar din partea Divinului. Nu mai apare prin acumulare și efort, ci apare tocmai atunci când se renunță la orice formă de acumulare și la orice formă de efort. Și asta pentru că nu există niciun „eu” care să poată „atinge” iluminarea. Aceasta fiind deja o realitate intrinsecă pentru a cărei recunoaștere, tot ceea ce este cu adevărat necesar este îndepărtarea vălului iluziei.
Acest video sau episod de podcast este așadar o invitație spre simplitate. Există câteva chestiuni simple, care sunt de obicei respinse de către minte și ego ca fiind „prea simple” sau „banale”. Însă dacă studentul spiritual găsește disponibilitatea de a se deschide înspre acestea, procesul evoluției devine ceva automat și tinde să plece din „a fi”. Din acel „a fi” care se află cu adevărat în profunzime și din care, ca o reflexie, izvorăsc mai apoi „a avea” și „a face”.
Dându-ne voie să ne conectăm la esența a ceea ce suntem, și renunțând astfel la toate părerile, supozițiile, punctele de vedere și poziționalitățile, stă în puterea noastră să descoperim Iubirea care am fost și suntem dintotdeauna.
Făcând o mică paranteză, tocmai a fost folosit un cuvânt care poate să pară ciudat. Și anume: poziționalități. Continuând să urmărești această serie de videori și următoarele episoade din podcast, va deveni clar și la ce facem referire prin cuvântu poziționalități.
Revenind, în momentul în care ne dăm voie să recunoaștem drept Câmpul Iubirii, pur și simplu curgerea energiei care radiază din acel câmp susține experimentarea armoniei și a evoluției armonioase. Evoluție care este o calitate impersonală a câmpului Conștiinței și nu ceva făcut de un „eu” sau de un „tu”.
Iată așadar care sunt cele câteva recomandări simple, cărora dacă ne dăm voie să ne aliniem, totul va curge lin și armonios în realitatea subiectivă:
1. BUNĂTATE ȘI COMPASIUNE FAȚĂ DE TOT ȘI ORICINE(INCLUSIV FAȚĂ DE NOI ÎNȘINE)
A fi bun și a radia compasiune este pur și simplu o alegere. Iar dincolo de asta, în mod profund este cel mai simplu lucru de făcut. Fiindcă noi suntem deja însăși bunătatea și compasiunea. Atunci când apare răutatea, războiul, contrazicerea, demonstrarea de dreptate și răzbunarea, este necesar un efort de a acoperi cu iluzie ceea ce suntem în mod profund. Fiindcă în mod profund, noi suntem chiar câmpul Iubirii care radiază și curge înspre întreaga Existență. Prin urmare este simplu să fim buni și să radiem compasiune, și complicat să nu arătăm compasiune. Totuși mintea și ego-ul fac să pară lucrurile fix pe dos. Ne putem însă da voie să ne conectăm la adevărul a ceea ce suntem și să radiem conștient ceea ce suntem.
2. SMERENIE
Este esențial de știut în avans că pe calea studentului spiritual apar tot felul de tentații. Odată ce Iubirea este trăită cu adevărat, apar tot felul de fenomene care sunt susținute de către câmpul Iubirii însuși. Pot apărea vindecări spontane, tot felul de probleme se rezolvă de la Sine, și multe altele.
Tentația se va prezenta sub forma: „Ia uite ce ai reușit să faci. Asumă-ți meritele pentru asta”. De aceea este relevant de știut pentru studentul spiritual că smerenia este esențială pe cale. Și că toate fenomenele care apar, apar fiind susținute direct de către câmp și nu de către un „eu”/ego. Asta ne va ajuta să fim smeriți și să cedăm toate acestea Divinului și să permitem inclusiv tuturor acțiunilor să fie făcute în numele lui Dumnezeu.
3. IERTARE
Iertarea apare de fiecare dată ca o eliberare a unor energii stagnante și blocante. Dacă se pleacă de la prezumția că ar exista o distincție între un „tu” și un „eu”, atunci se poate afirma că principalul beneficiar al iertării este chiar cel care iartă și nu cel iertat. Fiindcă energia blocantă era acolo și limita iubirea în expresie generând angoasă. Știm că am iertat cu adevărat pe cineva, atunci când putem privi înspre cel iertat și simțim numai iubire, compasiune și îi putem da cu adevărat acelui om dreptul să fie ceea ce este și să își împlinească potențialul karmic a ceea ce este. Când simțim numai și numai iubire și acceptare față de acel ceva în raport cu care experimentăm iertarea, atunci știm că am iertat cu adevărat.
4. SIMPLITATEA
Adevărul se prezintă de fiecare dată simplu. Numai că uneori, tocmai această simplitate ne face să îl ratăm. Suntem foarte mult prinși în minte și prinși în iluzia ego-ului, astfel mintea ajunge să respingă adevărul spunând: „Este prea simplu să fie adevărat” sau „Este prea simplu să merite atenția mea”.
De fapt, toate metodele care se prezintă complicat și necesită o reproiectare a întregii noastre vieți pentru a putea aplica acele metode, sfârșesc de obicei prin refuzul de a le mai aplica. Știm cu toții cum este să aplici ceva complicat și care necesită o schimbare majoră a lucrurilor care sunt făcute acum. După ceva timp se revine la starea inițială dată fiind opunerea de rezistență.
Există însă metode simple și conectate la adevăr care dau rezultate pe termen lung. Un astfel de exemplu ar fi tehnica Letting go. Care este simplă și eficientă.
5. IUBIREA CA UN FEL DE A FI ÎN LUME
Stă în puterea noastră să radiem pur și simplu Iubire. Fiindcă în mod fundamental asta suntem. Chiar dacă, se prea poate, să fi uitat temporar asta. Putem să ne reamintim. Putem să alegem să fim Iubire în relația de cuplu, în dialogul cu ceilalți oameni, la serviciu și oricând altcândva. Totul este să alegem intenția în această direcție și să permitem blocajelor, care ne conduc acum pe alte căi, să se evapore.
6. REVERENȚĂ ÎN FAȚA ÎNTREGII VIEȚI
Această reverență face referire la disponibilitatea care poate fi găsită în interiorul nostru, disponibilitate de a ne recunoaște drept Viața însăși.
Atunci când putem privi conștient înspre tot ceea ce este în viață și ne putem da voie să recunoaștem și să ne reamintim că este același câmp al Conștiinței care animă toate formele, reverența devine una automată. Putem să fim recunoscători chiar aici și chiar acum pentru miracolul numit Viață.
7. DEVOTARE FAȚĂ DE ADEVĂR
Se poate observa ușor că oamenii ajung să fie devotați foarte multor lucruri, numai nu Adevărului. Există chiar și acea sintagmă care funcționează ca program gunoi în mentalul colectiv și care spune că este de preferat o minciună frumoasă în detrimentul unui adevăr dur.
Pentru studentul spiritual însă, a fi devotat Adevărului este esențial. Și asta pentru că a nega Divinul înseamnă a nega Adevărul. Iar a nega sau refuza Adevărul este echivalent cu a nega sau refuza Divinul.
Se recomandă așadar disponibilitatea înspre a accepta și căuta adevărul indiferent de natura lui. Nici o emoție, nici un gând, părere sau poziționalitate nu sunt de dorit în detrimentul Adevărului. Dându-ne voie să fim cu adevărat dedicați Adevărului, procesul evoluției spirituale devine unul mai lin și mai ușor.
8. CEDARE ÎN FAȚA DIVINULUI
„Ție Doamne îți cedez viața mea” este o formulă sau frază înspre care deschizându-ne, iubirea ne va umple inimile de bucurie. De multe ori omul experimentează ceea ce numim „probleme” și uită să se deschidă înspre ajutorul Divin. Se încearcă rezolvarea problemei din ego, logic, mental și așa mai departe.
Există însă posibilitatea de a ceda totul și orice Divinului. Iar această cedare, când se permanentizează, permite la rândul său miraculosului să intervină. Totul este să ne deschidem și să găsim în noi disponibilitatea. Putem să cedăm totul Divinului și vom găsi în noi Eternitatea, Absolutul și Frumosul.
***
Acestea sunt așadar cele 8 invitații pe care le-am împărtășit împreună astăzi. Așa cum a fost spus și în începutul acestui video, în cazul în care te simți copleșit, dă-ți voie să iei lucrurile treptat. Fii blând cu tine însuți și nu te biciui din dorința de a ajunge mai repede la destinație. Fiecare merge în ritmul său. Și minunat este că există un interes pentru spiritualitate. Dacă în zilele următoare vei avea în vedere chiar și numai una din recomandările cu care acest episod vine, este minunat. Nu ne grăbim nicăieri. Totul se întâmplă în cel mai armonios mod. Atât pentru astăzi. Până data viitoare îți doresc să trăiești în lumină, adevăr și iubire.