Bine ai venit la primul episod din „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”. Poți asculta acest podcast și la tine în mașină sau în timp ce faci sport, pe Spotify la acest link: http://spoti.fi/3axvA3y .
Podcastul poate fi ascultat și pe orice alte platforme de podcast cum ar fi Apple Podcast sau Google Podcast. Pentru a-l găsi și asculta, tot ce ai de făcut este să dai un search după: „Cosmin-Constantin Cîmpanu Podcast”.
De asemenea, podcastul poate fi urmărit și video pe Facebook sau Youtube.
De asemenea, mai jos găsești transcriptul acestui episod de podcast:
Transcript
Există un impuls care este deja arhicunoscut printre oamenii interesați de ceea ce numim dezvoltare personală sau pentru cei interesați de ceea ce numim spiritualitate.
Iar apropo de asemănările și diferențele dintre cele două, se simte a fi făcută o mică paranteză în începutul acestui video.
Plaja comună dintre dezvoltare personală și spiritualitate este dată de faptul că în ambele cazuri se caută o evoluție. Numai că evoluția poate interveni în diverse moduri.
Pentru a ne clarifica ce este dezvoltarea personală și ce este spiritualitatea, vom face apel la ego. Ego-ul fiind acea credință conform căreia noi am fi o individualitate. Am fi ceva separat de restul lumii și de Întreg și am fi o personalitate.
Ei bine, în dezvoltare personală se urmărește întărirea ego-ului. Întărire a ego-ului care, într-o primă fază, chiar susține evoluția. Numai că de la un punct încolo, această întărire a ego-ului nu ne mai ajută, ci chiar ne pune bețe în roate.
Prin intermediul acestei conștientizări în care ego-ul tot mai întărit se dovedește limitat, intervine de obicei mutarea atenției înspre ceea ce numim spiritualitate. Iar dacă dezvoltarea personală propune o evoluție prin întărirea ego-ului, spiritualitatea susține de fapt evoluția prin dizolvarea ego-ului și invitația adresată în mod repetat de a renunța la această iluzie pe care o numim ego. Invitația de a recunoaște ego-ul drept iluzie fiind una care apare în cadrul oricărei școli spirituale autentice.
Asta nu înseamnă că dezvoltarea personală ar fi inferioară spiritualității, și nici că spiritualitatea ar fi inferioară dezvoltării personale. Ci, cele două, sunt pur și simplu manifestări care apar în acest plan și susțin evoluția. Depinde de nivelul fiecăruia și intențiile întreținute dacă rezonează cu una din cele două, cu ambele sau cu niciuna.
Dincolo de această paranteză introductivă, în continuare o să ne întoarcem la subiectul de bază al acestui video care este impulsul de a ajuta.
Dacă rămâi până la finalul acestui video o să afli și care sunt cele două posibile situații în care ne putem afla cu privire la oferirea ajutorului. Dar afli și care sunt cei 5 pași eficienți prin care putem trece atunci când cineva ne-a cerut ajutorul și găsim în noi disponibilitatea de a oferi respectivul ajutor.
Până acolo însă, în continuare o să discutăm puțin despre intenționalitate. Intenția este un fenomen esențial al existenței noastre în acest plan material. Dar cu toate acestea este adesea ignorat sau neînțeles.
Pentru claritate este esențial să distingem fenomenul Intenției de cel mental. Asta pentru că Intenția nu este un gând, ci este mai degrabă o selecție de potențiale pe care o face Câmpul Conștiinței însuși. Iar mai apoi, din non-manifestat, în baza intenției, niște potențiale devin actuale. Fenomenul fiind spontan și autonom, și nu unul susținut de vreun ego sau individ.
Pentru ca ceea ce se prezintă abstract să fie simplificat, va fi luat un exemplu cât se poate de comun. Să zicem că cineva face sport, mai precis aleargă. Chiar dacă fenomenul de suprafață arată fix la fel. Intenția din spate poate fi una diferită de la caz la caz. Cineva poate face sport fiindcă îi este frică de moarte sau de boală. Iar altcineva poate face sport fiindcă își iubește trupul fizic.
Care intenție este bună și care este rea nu putem spune. Fiindcă o astfel de împărțire este duală și iluzorie. Ce putem spune însă este că, prin prisma Intenției, activitatea de a alerga care se prezintă aparent „la fel”, este de fapt diferită în mod esențial dată fiind Intenționalitatea din spate.
Noi suntem obișnuiți să avem atenția pe suprafață, iar din acest motiv, foarte multe lucruri și experiențe care sunt de fapt foarte clare, devin neclare și confuze. Asta pentru că atenția pe suprafață ne poate păcăli. La suprafață vedem că cineva aleargă. Dar în profunzime intenția poate să fie frica sau iubirea. Iar diferența de vibrație dintre cele două este una imensă.
Iar acum, după toate parantezele introductive, hai să ne întoarcem la impulsul de a ajuta.
Așa cum în cazul activității de a alerga, intenția poate să fie frica sau iubirea, și în cazul impulsului de a ajuta, intenția poate să fie mândria, iubirea, compasiunea și multe altele.
„Cum adică mândria?”, ar putea să apară acum un gând pe ecranul mental. Ei bine, uneori se poate întâmpla ca impulsul de a ajuta să ascundă în spate o poziție a superiorității față de celălalt. Ego-ul să se vadă mult superior, iar astfel să considere că celălalt trebuie ajutat pentru a ajunge la același nivel. Acesta este doar un simplu exemplu. Specificul intenționalității din spatele unuia și aceluiași gest care apare în planul de suprafață al formei, poate să prezinte un spectru foarte larg.
Prin urmare, atunci când vorbim de impulsul sau dorința de a ajuta, în lumina celor povestite până aici, lucrurile s-ar putea să se prezinte ca destul de neclare. De aceea, pentru claritate, în continuare vor fi oferite câteva sugestii, punctual și structurat chiar sub forma unei scheme logice, în așa fel încât dilema „a ajuta sau a nu ajuta” să poată să devină măcar puțin mai clară, dacă nu perfect limpede.
Altfel, arhicunoscutul tipar al victimei și salvatorului va fi prezent în viețile noastre. Și fără ca și noi să fim prezenți în viețile noastre ne vom lăsa conduși de niște structuri mentale care nu fac altceva decât să perpetueze suferința.
Așadar, să zicem să suntem puși în situația de a ajuta. Prima recomandare este aceea de a ne întreba: „Care este Intenția din spatele acestui posibil ajutor?”. Iar aici suntem invitați să nu răspundem rapid. Ci să ne luăm câteva secunde sau minute în care să ne îngăduim puțină introspecție și sinceritate față de noi înșine. Să ne dăm voie să ne întrebăm sincer de ce ne dorim să oferim acel ajutor. Care este de fapt intenționalitatea care conduce la impulsul de a experimenta anumite acțiuni într-o anumită direcție.
Mai apoi, există două posibile situații în care ne putem afla atunci când vine vorba de oferirea ajutorului. Iar pentru a ne clarifica în care dintre situații ne aflăm, putem să răspundem la întrebarea: „Ni s-a cerut ajutorul?”.
De cele mai multe ori vom constata că nu ne-a cerut nimeni ajutorul. Ori dacă acest ajutor nu a fost cerut, el are de-a face de cele mai multe ori cu noi mai mult decât are de-a face cu cel pe care se presupune că simțim nevoia să îl ajutăm.
Așadar, în această situație în care ajutorul nu ne-a fost cerut sunt două lucruri pe care suntem invitați să ni le reamintim:
1. Noi nu știm care este karma acelui om. Dat fiind faptul că nu știm care îi este karma, habar nu avem ce este cel mai potrivit să experimenteze cel în raport cu care simțim impulsul de a ajuta. Poate cel mai potrivit să experimenteze este să umble singur bezmetic în căutarea unei soluții. Sau poate cel mai potrivit este să experimenteze o anumită boală. Habar nu avem. Cert este însă că lumea se află în grija Divinului, iar nimic nepotrivit nu i se poate întâmpla niciodată nimănui. Fiindcă fiecare fir de praf este numărat, iar totul se întâmplă în cel mai armonios mod. Mai apoi…
2. Putem să ne amintim că există o diferență majoră între aparență și esență. La fel cum există și o diferență între ceea ce avem noi impresia că se petrece, și ceea ce se petrece de fapt. Trecut prin filtrul ego-ului și al poziționalităților mentale, un eveniment poate părea ca total nepotrivit, de nedorit, rău sau de evitat. Dar de fapt, în mod esențial, s-ar putea ca de acel eveniment să fie absolută nevoie pentru ca celălalt să poată evolua așa cum este infinit armonios pentru el.
Amintindu-ne așadar că noi nu știm care este karma acelui om și că de cele mai multe ori nu vedem lucrurile așa cum sunt, ci le vedem așa cum par, tot ce ne mai rămâne este să lucrăm la noi și să ne eliberăm noi de tot disconfortul asociat unei anumite experiențe. Asta pentru ca după eliberarea acelui disconfort să ne putem conecta la ceea ce suntem noi în mod fundamental, adică să ne conectăm la Câmpul de Iubire Necondiționată și să simțim întocmai.
Mai departe o să mergem înspre varianta în care ajutorul ne-a fost cerut. Prin urmare dacă răspunsul la întrebarea: „Mi s-a cerut ajutorul?” este „Da!”, lucrurile stau puțin diferit.
De fapt, pentru ca lucrurile să fie puțin mai clare, întrebarea cu privire la a oferi sau nu ajutorul a apărut de curând în cursul Academia Fericirii, acolo unde te invit cu drag, ai un link în descriere. Și întrebarea a sunat atunci aproximativ așa: „Cum putem ajuta energetic și spiritual pe cineva care are nevoie de asta?”.
Ei bine, revenind, atunci când ajutorul ne-a fost cerut, primul pas poate fi cel foarte simplu și comun, și anume acela de a trece la acțiune. Asta dacă știm că niște acțiuni concrete pot soluționa problema. Dacă lucrurile pot fi rezolvate simplu, nu are niciun rost să le complicăm.
Mai există totuși și situații în care lucrurile nu se prezintă la fel de simplu. Așa că, energetic, putem să ajutăm pe cineva urmând următoarele recomandări:
1. Ho oponopono
Ho oponopono este acea tehnică sau metodă cu nume ciudat, dar care se poate dovedi de un real folos. Tehnica Ho oponopono a fost popularizată în ultimii ani de către Hew Len și ea presupune un lucru foarte simplu. Să ne mutăm atenția asupra unui calup de fraze. Iar acest calup este: „Îmi pare rău. Te rog iartă-mă. Mulțumesc. Te iubesc”. A aplica Ho oponopono se poate face foarte simplu, repetând doar aceste 4 propoziții.
Dat fiind faptul că vorbim despre ajutorul energetic oferit cuiva, putem să repetăm aceste fraze având în minte imaginea omului care ne-a cerut ajutorul și suntem dispuși să i-l oferim. Ar fi multe de spus despre de ce funcționează Ho oponopono și care este mecanismul din spate, dar pentru ca să nu complicăm foarte mult lucrurile, o să ne oprim aici fiindcă mai sunt și alți 4 pași care tocmai ne bat la ușă. Prin urmare, după ce am aplicat Ho oponopono cu imaginea omului în minte, putem merge mai departe înspre…
2. Iertare
Aici este despre a avea disponibilitatea și a alege intenționalitatea sinceră de a-l ierta pe celălalt pentru tot ceea ce simțim că nu îl iertasem încă. Dar și pentru a ne ierta pe noi înșine pentru tot ceea ce am experimentat deja până acum în relație cu acel om.
Odată aleasă intenționalitatea, vom observa că toate rămășițile energetice blocante date de lipsa iertării se vor prezenta rând pe rând. Tot ce avem de făcut este să le permitem să cadă și să se evapore în numele Iubirii. A ierta este pur și simplu o disponibilitatea și derivă dintr-o intenție sinceră.
3. Judecată
În acest pas al treilea, ne putem întreba dacă vreodată l-am judecat pe omul respectiv. Și ne putem întreba și dacă acum îl judecăm pentru ceva anume. Iar mai apoi putem alege ca prin conexiune la Adevăr și Iubire, invocând Puterea Divină chiar, să găsim în noi disponibilitatea de a renunța la respectiva judecată.
De obicei, atunci când judecăm pe cineva, ne simțim îndreptățiți să ne vedem superiori. Prin urmare, fiecare judecată are la bază ego-ul și dorința acestuia de a fi „cel mai cel”. Recunoscând și acceptând acest mecanism, ne putem da voie să ne reamintim că noi de fapt suntem o Ființă Infinită și numai prin prisma credințelor limitative mentale am ajuns să ne lăsăm păcăliți de acest impuls al judecății. De fiecare dată când conștientizăm judecata, putem să ne îndreptăm însă atenția înspre Iubire. Mai apoi…
4. Letting go
Dacă vizionând acest filmuleț, cineva conștientizează că nu știe ce e acela Letting go, pot fi găsite câteva recomandări de carte în descriere.
Pe scurt, a aplica Letting go înseamnă în primul rând să permitem unei anumite stări să apară, și să acceptăm că este pur și simplu o emoție. Nu are de ce să ne fie frică de o emoție. Iar mai apoi, să ne dăm voie să renunțăm la orice dorință de a controla, modifica sau schimba în vreun fel respectiva stare. Putem ca unei emoții sau stări să îi dăm voie ca pur și simplu să fie ceea ce ea este, în timp ce ne concentrăm atenția pe a-i permite energiei din spate să curgă. Fapt care se va și întâmpla, iar noi ne vom găsi tot mai liberi și mai aproape de esența a ceea ce suntem.
Dar ce legătură are tehnica Letting go cu subiectul discutat în prezentul video? Ei bine, referitor la ceea ce experimentează omul care ne-a cerut ajutorul, este foarte probabil ca noi să simțim o stare. De cele mai multe ori este o stare de disconfort cum ar fi mila sau durerea.
Când simțim disconfort, noi ne îndepărtăm de fapt de postura noastră naturală care este cea a păcii și imperturbabilității. Prin urmare, orice formă de ajutor va prezenta sincope fiindcă nu există calm emoțional.
Reciproca este și ea valabilă. Atunci când ne dăm voie să fim aproape de calm și imperturbabilitate, soluția și posibilitățile de a oferi acel ajutor care ne-a fost cerut devin evidente și sunt parcă dăruite de către Dumnezeu însuși. Tot ce ne mai rămâne nouă de făcut este să le permitem acelor soluții să apară și să ne bucurăm de ele. Iar ultimul pas dintre cei cinci este:
5. Iubirea necondiționată
Știm că toți ceilalți pași de până aici au fost aplicați cu succes, în momentul în care simțim iubire necondiționată în relație cu omul căruia urmează să îi oferim ajutorul.
Așa cum s-a precizat încă de la începutul prezentului video, acești pași fac referire la componenta energetică pe care o presupune gestul de a ajuta pe cineva care ne-a cerut asta.
Un ajutor fizic, concret, care are loc în plan material, va fi uneori necesar, dar de cele mai multe ori simpla curățare a energiilor blocate ,urmând cei 5 pași pe care acest filmuleț îi propune, se poate dovedi suficient.
Asta pentru că trăim într-un plan material care este susținut de un substrat energetic. Vizibilul este o reflexie a invizibilului. În momentul în care în plan energetic există armonie, tot armonioasă va fi și reflexie din plan fizic.
Și în acest fel o să putem observa cum de multe ori, după ce o curățare energetică a avut loc, cum problema se rezolvă de la Sine pe o cale total neașteptată. De fapt problema este rezolvată de razele Iubirii Divine care acum pot pătrunde înspre rădăcina dizarmoniei.
Vom putea astfel să recunoaștem că totul este un dar din partea Divinului pentru care merită să fim recunoscători.
***
Așadar, acestea fiind spuse, rolul acestui video este acela de a aduce puțin mai multă lumină atunci când vine vorba de tiparul victimei și al salvatorului. Urmând recomandările și pașii descriși, oricine se poate elibera de acest tipar psihologic dăunător și să se deschidă înspre o viață trăită în Lumină, Adevăr și Iubire.
Putem să reținem că totul pleacă de la o anumită Intenție. Iar adresându-ne întrebarea: „Ne-a fost cerut ajutorul?” lucrurile devin mult mai clare.
Dacă nu ne-a fost cerut ajutorul, de cele mai multe ori este treaba Divinului. Noi nu știm care este karma asociată și cel mai probabil nici nu percepem lucrurile așa cum sunt, ci le percepem așa cum par.
Dacă ne-a fost cerut ajutorul, pe lângă partea de bun simț care ține de anumite acțiuni, putem să avem grijă la această latură energetică urmând cei 5 pași.
Atât pentru astăzi, iar până data viitoare îți doresc să trăiești în Lumină, Adevăr și Iubire.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu