Chiar dacă ești foarte aglomerat, dacă vrei, poți ajunge ca zi de zi să te trezești dimineața odihnit fără alarmă. Citind acest articol vei descoperi exact cum.
Ca să nu crezi că vorbesc din cărți, îți spun că am câteva luni de când experimentez acest program de somn și mă simt excelent. Pe lângă asta, pot spune că sunt mult mai mulțumit de alegerile pe care le fac pe parcursul zilelor.
Un lucru care mi-a devenit 100% clar în ultimele luni este că oamenii în general ajung la o stare de oboseală permanentă. Această oboseală poate să fie atât de prezentă în viața ta încât tu să fi uitat cum este să fii cu adevărat odihnit. Știu că s-ar putea să ți se pară ciudată ideea, dar dacă analizezi cu luciditate situația sunt șanse să îmi dai dreptate.
În acest articol mi-am propus să împărtășesc cu tine experiența prin care am trecut în ultimelele luni. Îți voi da toate ponturile de care ai nevoie pentru a transforma somnul într-o prioritate. Dacă aplici ceea ce vei citi, te vei putea trezi și tu în mod natural în fiecare dimineață și vei scăpa de alarma deranjantă.
Te rog de asemenea să fii atent și la cum poți extrapola ideile din acest articol. Voi vorbi în continuare despre câteva principii care au aplicabilitate în multe arii din viața ta. Tot ce te invit este să parcurgi textul în întregime cu seriozitate. Și să nu îl iei pe „nu se poate așa ceva” în brațe. Citește cu deschidere și vezi ce poți aplica. Nu le permite convingerilor tale actuale să te limiteze. Orice e posibil atât timp cât îți dai voie să crezi că se poate.
Așadar, hai să începem…
Întreabă-te În Permanență Ce Este Natural
Faptul că soarele răsare și apune are un sens. Nu este ceva aleatoriu. La fel, anotimpurile și cursivitatea acestora au o ordine, au un firesc. Faptul că noaptea dormi și ziua ești treaz este și acesta un act cu o anumită însemnătate în spate.
Una dintre alegerile greșite pe care îmi asum să spun că le face populația planetei este aceea de a ignora firescul și naturalul. În loc să privim natura și să deducem de aici ritmul și vibrația firească a Universului, noi(vorbesc la modul general) ne-am apucat să facem modificări lipsite de aliniere.
Universul are vibrația și ritmul lui. Planeta terra, la fel. Privind înspre natură am putea înțelege foarte mult despre vibrația Energiei Universale și am putea să căutăm o aliniere cu acest firesc al lucrurilor. Omenirea în ansamblul ei însă, a avut drept ocupație în ultimele sute de ani ignorarea firescului. Ne-am rupt de ritmul natural și suportăm consecințele.
Poate te întrebi ce legătură au toate acestea cu somnul. Legătura dintre ignorarea naturalului și somn este foarte mare. La fel de mare ca și legătura dintre ignorarea ritmului natural și firesc în raport cu oricare altă arie a vieții tale.
Și o să te rog să te gândești la următorul scenariu simplu.
Vii după un week-end în care te-ai relaxat și tu puțin. Să zicem că te numeri printre „norocoșii” care nu merg la serviciu sâmbăta și duminica. Așa că în aceste două zile ai dormit și tu un pic mai mult dimineața. Te-ai relaxat împreună cu familia. Ai mers într-o drumeție în natură. Poți spune că a fost frumos și ți-a plăcut.
Însă când te pui seara în pat, îți dai seama că trebuie să setezi și alarma să sune a doua zi. Numai din cauza acestui simplu gest te stresezi puțin. Te pui la somn, iar când vine dimineața, începe „distracția”.
Sună alarma, te întrerupe din somn, iar tu te simți în mod clar epuizat fizic. Te simți poate mai obosit decât erai seara când te-ai pus la somn. Dacă ești ca majoritatea oamenilor amâni alarma cel puțin o dată, iar de abia când simți că întârzii la serviciu ajungi pe bâjbâite în baie. Acolo te pregătești simplu pentru un nou început de săptămână și ieși din casă fără a lua micul dejun. Eventual întârzii, traficul este aglomerat, iar peisajul devine din ce în ce mai deranjant.
Dacă faci asta de ani de zile, s-ar putea să crezi că nu se poate altfel. În realitate însă există o sumedenie de alternative. Cea mai potrivită alternativă din punctul meu de vedere este cea pe care ți-o propun astăzi. Trezește-te odihnit și fără alarmă.
Am plecat însă de la ideea de respectare a ritmului natural. Acest peisaj al unei zi obișnuite de luni, ți se pare ceva natural? Fiindcă mie mi se pare oricum numai natural nu.
Natural și armonios este un alt scenariu pe care o să îl conturez pe scurt în paragrafele următoare.
Imaginează-ți că locuiești într-o căsuță undeva la marginea pădurii. În orice moment al zilei ai privi pe geam, în fața ochilor tăi apare o pajiște de un verde fascinant. Prin zona respectivă mai trăiesc și alte animale, însă traiul li se desfășoară în mediul lor natural și asta pentru că tu ai grijă să nu le agresezi. Le respecți tabieturile și te bucuri de existența lor privindu-le.
Ești autotrof și te hrănești doar cu energie solară și Energie Universală. Ai o sursă de apă într-un izvor a cărui albie trece la doar câțiva pași de casa ta.
Iar în fiecare dimineață razele soarelui sunt cele care te trezesc. Iar mai tot timpul bucuria păsărelelor care ciripesc îți încântă auzul. Ești 100% odihnit în fiecare dimineață fără excepție și îți începi ziua cu zâmbetul pe buze.
Adevărul este că cele două perspective descriu extremele stării de fapt. În realitate s-ar putea să nu reușești să fii autotrof și nici să ai o căsuță la margine pădurii. Însă a te trezi dimineața fără ceas eu cred că este un lucru realizabil de către oricine își dorește. Iar în decizia mea de a scrie un articol despre asta, am simțit că această alegere ar fi un mare pas spre dezvoltarea ta personală. Cred sincer că viața ți s-ar îmbunătăți pe toate planurile, dacă ai descoperi înțelepciunea naturală a somnului.
Citește doar în continuare pentru a afla cum.
Descoperă În Primul Rând De Cât Somn Ai Nevoie
Oricine poate măsura asta fără nicio problemă. Însă vreau să știi că la orice număr de ore ai ajunge după măsurare, cifra este pur orientativă. Și asta pentru că tu nu ai în fiecare zi nevoie de același număr de ore de somn.
Nu știu dacă te-ai gândit vreodată, dar este natural să nu ai nevoie de același număr de ore de somn. Și raționamentul care susține asta este foarte simplu. Oamenii dorm pentru a se regenera. Cercetătorii încă studiază ce se petrece cu noi când dormim. Încă mai avem multe de învățat despre această arie a vieții noastre, însă a pentru a înțelege faptul că somnul are rol regenerativ nu avem nevoie de cercetători. Simțim fiecare dintre noi asta pe pielea noastră.
În concluzie, ca să avem nevoie zilnic de același număr de ore de somn, ar trebui ca zilnic să facem, spunem, gândim exact aceleași lucruri, nu? Dacă am depune exact același efort zilnic, atunci zilnic am avea nevoie de o cantitate egală de somn.
În realitate însă, indiferent de cât de liniară este viața ta, tot nu ai cum să faci exact aceleași lucruri zi după zi. De aceea într-o zi o să ai nevoie de mai multe ore de somn, iar în altele de mai puține. E simplu.
Totuși orientativ, pentru ritmul tău specific în care îți desfășori activitatea, poți determina de câte ore de somn ai nevoie aproximativ. Poți trage o concluzie sumară și în doar 2 zile. Însă eu aș recomanda vreo 5 măsurări.
În continuare o să explic exact cum poți măsura.
Pentru ca măsurarea să aibă loc, trebuie să poți să te trezești a doua zi fără alarmă. Dacă nu poți să faci asta începând de astăzi, atunci poți folosi două week-end-uri pentru asta.
Tot ce trebuie să faci este să iei telefonul și să notezi ora la care te bagi în pat. Mai apoi, a doua zi dimineața când te trezești fără ceas, primul lucru pe care îl faci este să notezi și ora la care te-ai trezit. Faci asta timp de 4-5 zile, iar la final calculezi o medie a orelor de somn pe noapte. Vreau să știi că aceasă medie diferă de la om la om și nu există nicio valoare corectă pe care o poți obține. Vei obține valoarea ta.
Ca o paranteză, numărul de ore pe care îl vei obține, este în strânsă legătură cu ciclurile de somn necesare ție și cu durata unui ciclu de somn.
În caz că nu știai, noi oamenii dormim în cicluri. Din ce și-au dat sema cercetătorii un ciclu ține între 70 și 100 de minute. După cum poți observa există o diferență de 30 de minute de la om la om. Este foarte probabil ca un ciclu de-al tău de somn să se încadreze între 70 și 100 de minute, însă nu poți ști asta. Doar pentru cultura ta generală este util să știi că necesarul tău de somn depinde de numărul de cicluri pe noapte și de durata acestora.
Numai după ce ai aflat de cât somn ai tu nevoie pe noapte(aproximativ desigur) te invit să parcurgi pașii următori.
Alege Niște Ore La Care Ai Vrea Să Te Pui La Somn Și Să Te Trezești
Pentru acest pas o să iau ca program de lucru celebrul 9-17. Cred că este cel mai popular program răspândit în tot felul de job-uri. Dacă lucrezi în corporație este puțin probabil să ai alt program la serviciu. Și am observat că și multe alte domenii de activitate au preluat acest program.
Îmi asum faptul că s-ar putea ca tu să ai alt program. Ideea de ansamblu rămâne aceeași și poți aplica și adapta la programul tău pasul. Doar pentru a seta un sistem de referință eu o să vorbesc în continuare despre 9-17.
Primul lucru pe care mi-l spun oamenii când află de cât somn are nevoie organismul lor în mod natural, sună cam așa: „Mi se pare mult. Nu am timp să dorm atât de mult”. Iar dacă omul nu este interesat de propria lui dezvoltare personală, cam aici se încheie discuția.
Dat fiind faptul că citești un blog precum Fii Împlinit, eu am încredere că ții la propria ta dezvoltare, așa că sper ca numărul de ore necesar calculat să nu te sperie.
Sunt oameni care ajung la concluzia că au nevoie de foarte puțin somn. Însă aceștia sunt excepțiile. De obicei, un om are nevoie de peste 8 ore de somn pe noapte. Pentru majoritatea cifra se apropie simțitor de 9 ore pe noapte.
Să zicem că prin măsurare îți dai seama că ai nevoie de 9 ore de somn pe noapte, iar tu lucrezi de la 9 la 17. Pentru a ajunge relaxat la 9 fix la serviciu, ar fi recomandat să te trezești în fiecare dimineață cu cel puțin o oră înainte. Așa că ora aproximativă la care trebuie să îți propui să te trezești în fiecare dimineață este 8.
Matematica simplă ne spune și că ora aproximativă la care ar trebui să adormi în fiecare seară este 23. Iar această oră 23 nu cred că este foarte complicat de atins pentru nimeni. Desigur, cu condiția ca omul să vrea asta cu adevărat.
Așa cum spuneam și la început, orele sunt perfect adaptabile. În funcție de programul tău de muncă și de necesarul de somn pe care îl determini alege un interval ideal în care să dormi.
Folosește Ceasul Ca Instrument Ajutător Temporar
Pentru ca o modificare a programului de somn să devină armonioasă, iar organismul tău să devină 100% obișnuit, poate fi nevoie și de o lună de zile. De obicei însă, 2 săptămâni sunt suficiente pentru a începe să vezi rezultate.
De aceea, următorul pas este să folosești o alarmă care să te trezească dimineața pentru încă un număr de zile. Nu am spus că ar fi ușor să îți înveți trupul să se trezească dimineața odihnit și fără ceas. Așa cum probabil ți-ai dat deja seama, este nevoie de puțină muncă. Beneficiile totuși sunt de-a dreptul extraordinare și o să le enumăr mai târziu în articol.
În această perioadă în care îți propui să îți înveți organismul cu un nou program de somn, sunt câteva lucruri pe care trebuie să le respecți cu sfințenie.
În primul rând, alarma de dimineață trebuie să o setezi în fiecare zi la aceeași oră. Nu faci nicio excepție. Chiar dacă este sâmbătă sau duminică, îți setezi alarma la aceeași oră.
Un al doilea lucru pe care te invit să îl ai în vedere este acela că amânarea alarmei este strict interzisă. Atunci când o auzi sunând, o oprești și te dai jos din pat.
Iar dacă recomandările de mai sus tind spre a fi militărești, mai există un aspect care se bazează mai mult pe conștiență de sine și trăit în prezent. Iar acesta este legat de ora la care te bagi în pat.
Spuneam deja că în funcție de zi, tu nu ai nevoie de același număr de ore de somn. Și asta pentru că nu consumi aceeași cantitate de energie zilnic.
Ce te invit eu este să îți obișnuiești organismul cu faptul că poate oscila cu ora de culcare, dar niciodată cu ora de trezire. Prin alarma din această perioadă de acomodare îi indici acest lucru. Și asta pentru că te vei trezi tot timpul la aceeași oră.
Iar faptul că poate oscila cu ora la care te pui la somn îi indici prin prezența de sine de care te invit să dai dovadă.
Insist mai mult pe acest aspect fiindcă este foarte important să îl înțelegi. Dacă o să încerci să te pui la somn la oră fixă, vei experimenta perioade în care nu poți să adormi fiindcă nu îți este somn.
Ora la care te pui la somn, nu ar trebui să aibă un +/- mai mare de 30 de minute față de idealul pe care îl calculezi și stabilești. Însă cu acest interval de +/- 30 de minute poți jongla cum vrei.
Tot ce trebuie tu să faci este ca atunci când te uiți la ceas și vezi că se apropie ora de somn, să devii din ce în ce mai atent la cum te simți și cât de somn îți este. Iar în momentul în care simți că îți este cu adevărat somn, te oprești din tot ce faci și te bagi în pat.
O tactică pe care o folosesc eu este să citesc în pat înainte de culcare. Citind, la un moment dat organismul îmi transmite semnalul că vrea să doarmă. Las cartea din mână, iar în 3-5 minute adorm.
Personal recomand cititul fiindcă este mult mai probabil să fii mai conștient de semnalele pe care ți le transmite trupul tău în acest fel. Comparat cu privitul la televizor de exemplu, în care sunt șanse mai mari să uiți de conexiunea cu momentul prezent.
Dacă ar fi să reții un singur lucru din acest pas, reține că seara poți avea un +/- de maxim 30 de minute, iar dimineața trebuie să te trezești tot timpul la aceeași oră.
Urmărește Semnalele Care Îți Spun Că Nu Mai Ai Nevoie De Alarmă
Dacă ai respectat cu conștiinciozitate sugestiile din pașii anteriori, după vreo 10-15 zile o să începi să observi niște lucruri care îți spun că ești pe drumul cel bun.
Cel mai ușor observabil semn este acela că o să te trezești odihnit atunci când sună alarma dimineața. Când observi că alarma a sunat, iar tu nu te simți obosit, poți ști deja că nu mai sunt multe zile și nu o să mai ai nevoie de alarmă.
Observația hotărâtoare pe care o vei face în acest proces va fi totuși aceea că la un moment dat o să te trezești perfect odihnit cu 30-60 de secunde înainte să sune alarma. Iar când asta se va întâmpla(și crede-mă că se va întâmpla dacă aplici corect pașii) în 2-3 zile la rând poți ști că ți-ai îndeplinit obiectivul.
Ca soluție de salvare, fiindcă o să fii la început, îți recomand setarea alarmei cu 15 minute mai târziu decât ora la care te-ai obișnuit să te trezești fără ceas.
Continuând să îți asculți trupul seara și având un somn odihnitor pe durata nopții, vei ajunge în punctul în care alarma supărătoare a dimineții va deveni ceva de domeniul trecutului.
De Ce Să Spui Adio Alarmei Dimineții Și Care Sunt Beneficiile
Trăim într-o lume în care privarea de somn este ceva la ordinea zilei. Am întâlnit chiar și un comportament care mi se pare ciudat în care oamenii se laudă cu cât de puțin dorm ei în fiecare noapte.
În același timp apar din ce în ce mai multe studii care afirmă și confirmă în mod repetat importanța somnului.
În varianta ei ușoară, privarea de somn echivalează într-o oarecare măsură cu alcoolemia în sânge.
Să te privezi de somn în mod repetat, așa cum face majoritatea oamenilor, îți poate cauza în timp, probleme grave de sănătate. Pur și simplu deteriorezi vehiculul numit trup, iar asta va avea anumite consecințe.
Nu este natural să fii trezit de alarmă. Și nu este natural să te simți obosit atunci când te trezești dimineața. Firesc este să arăți respect trupului tău și să îi oferi număr de ore de somn care îi sunt necesare.
Iar în continuare, o să îți enumăr beneficiile pe care le-am resimțit eu în ultimele luni.
- O minte mult mai limpede. Dacă simți și conștientizezi un zgomot mental pe parcursul zilelor sunt șanse mari ca asta să fie și din cauza privării de somn. Personal, am observat că de când mă trezesc fără alarmă experimentez o stare de claritate sporită în majoritatea zilelor. Această observație a mea este susținută și de ultimele cercetări în domeniu care afirmă că în cazul privării de somn îți scade capacitatea decizională. Ori pe parcursul zilelor, tu nu faci altceva decât să iei decizie după decizie. Dacă accepți o recomandare din partea mea, indiferent dacă vei aplica sau nu acest articol, eu îți sugerez să nu iei niciodată decizii atunci când ești obosit fizic. Asta pentru că dacă ești obosit îți cresc șansele de a lua decizii greșite.
- Inspirație la cote maxime. Personal am făcut tranziția de la 1000 de cuvinte scrise în fiecare zi la 2000 de cuvinte în aproximativ același interval de timp. Este drept că acest surplus de inspirație se datorează în mare parte și intensificării lecturii. Însă eu simt cum somnul a avut un rol decisiv.
- Îți începi diminețile cu bucurie și armonie. Este evident că dacă te trezești obosit, nu o să ai nici chef de viață, iar dacă mai trebuie să mergi și la un serviciu care nu îți place, lucrurile devin tot mai neplăcute. În schimb, dacă te trezești diminețile fără alarmă, o să fii perfect odihnit. O să ai atât de multă energie, încât abordarea asupra vieții va fi cu totul alta. Iar această energie armonioasă se va reflecta ulterior în toate ariile din viața ta.
- Nu mai simți somnolență pe parcursul zilei. Personal am trecut printr-o perioadă în care am experimentat cu somnul bifazic. Asta presupune să dormi și la amiază. Chiar dacă am încercat tot felul de idei și tertipuri, orgasnimul meu a refuzat acest program de somn. Interesant este că atunci când experimentam asta, mie îmi era somn, dar nu puteam să adorm. Ție poate îți este somn la amiază, dar nu poți să dormi fiindcă ești la serviciu. Aplicând sugestiile din acest articol sunt toate șansele să ajungi în punctul în care să nu mai experimentezi deloc somnolență pe parcursul zilei.
- Descoperi ariile blocate și le dai voie să se deblocheze. În timp mi-am dat seama că această mașinărie căreia noi îi spunem trup este deosebit de complexă. Totul este interconectat. Și aproape orice aspect al vieții tale ai alege, el are una sau mai multe legături cu alte arii din viața ta. Este ușor de dedus faptul că somnul este direct conectat cu o multitudine de arii ale vieții tale. De aceea, dacă îți vei acorda posibilitatea de a fi perfect odihnit zilnic și a te trezi fără alarmă, sunt toate șansele să observi evoluție în arii blocate ale vieții tale. Lasă-te plăcut surprins.
***
Acestea fiind spuse, consider că ai în acest articol toate uneltele necesare pentru ca folosindu-le să ajungi să te trezești în fiecare dimineață fără alarmă și în același timp perfect odihnit.
Nu lăsa convingerile tale limitative să te țină departe de ritmul tău natural. Poți să dormi zilnic atât cât îi este trupului tău necesar și să ai și timp să faci orice altceva îți pui în minte.
Performerii de top știu că o oră în plus de somn, nu înseamnă o oră în minus de productivitate. Ei știu că lucrurile stau exact invers. O oră în plus de somn poate însemna și câteva ore în plus de productivitate la cel mai înalt nivel.
Închei acest articol cu o idee interesantă. Dacă ești familiarizat cu domeniul dezvoltării personale, poate ai auzit de cele 10.000 de ore necesare pentru a deveni expert într-un anumit domeniu.
Studiul a fost făcut pe violoniști. Iar un rezultat mai puțin cunoscut al studiului spune că a doua caracteristică ieșită la iveală în cadrul grupului de experți este aceea că experții dormeau mai multe ore pe noapte decât o făceau ceilalți.
Cele 10.000 de ore au fost primul criteriu. Al doilea criteriu, a fost numărul de ore de somn. Număr de ore care cu cât era mai mare, cu atât oamenii respectivi erau mai buni în ceea ce făceau.
Sper ca asta să îți dea de gândit și să îți reconsideri programul de somn. Eu țin să îți repet că indiferent ce convingeri limitative ai avea cu privire la somn și programul tău general, orice este posibil dacă îți dorești cu adevărat.
Aplică acest articol și bucură-te de dimineți armonioase, mai multă energie pe parcursul zilelor și creativitate sporită.
Iar dacă ți-a plăcut ceea ce ai citit, dă te rog un share materialului pe rețelele sociale. Cu cât mai mulți oameni vor înțelege importanța somnului, cu atât mai mulți oameni fericiți vom vedea pe străzi în fiecare dimineață.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu