Pentru că este o idee simplă, dar foarte ușor de uitat, am decis să scriu astăzi despre „oamenii oglindă”. Ești în permanență înconjurat de oameni, iar tot ce vezi în ei, vezi de fapt în tine. Și asta pentru că cei din jur sunt chiar tu. Înainte de a te uita ciudat și plin de dubii la ceea ce tocmai ai citit, te invit să citești în liniște tot articolul. Îți promit că lucrurile nu îți vor mai părea deloc ciudate până la final.
Fotografie de Gabriela Fernanda
Poveste
Era odată un profesor foarte iubit de elevii săi. Toți elevii veneau la el să îi ceară sfaturi de viață și nu numai. Într-o zi, spre finalul clasei a 12-a, un elev a intrat în cancelarie și la întrebat:
– Aș vrea să merg la facultate în Cluj, dar nu știu cum sunt oamenii de acolo și dacă mă voi adapta acestei schimbări. Oamenii de pe aici sunt atât de obraznici și răi cu mine. Toți mă bruschează și nu mă ajută niciodată. Oamenii din Cluj sunt tot așa?
Profesorul a răspuns:
– Tot așa sunt oamenii și în Cluj, dragul meu. Sunt răi, obraznici, te vor brusca cu fiecare ocazie și nu te vor ajuta niciodată.
Nu foarte mulțumit de răspuns, elevul a plecat. Îți spuneam însă că profesorul era foarte iubit de elevi. Așa că l-a scurt timp, în cancelarie a intrat un alt elev care i-a adresat următoarele cuvinte profesorului:
– Aș vrea să merg la facultate în Cluj, dar nu știu cum sunt oamenii de acolo și dacă mă voi adapta acestei schimbări. Oamenii de pe aici sunt atât de iubitori și buni cu mine. Toți îmi sar în ajutor de fiecare dată. Oamenii din Cluj sunt tot așa?
Profesorul a răspuns:
– Tot așa sunt oamenii și în Cluj, dragul meu. Sunt iubitori, buni și îți vor sări în ajutor de fiecare dată.
Mulțumit de răspuns, și acest elev a plecat.
Pe parcursul celor două discuții, un alt profesor era în cancelarie. Iar după ce și acest al doilea elev a plecat, profesorul care a asistat la cele două discuții, i-a spus celui dintâi:
– Cum poți să fii atât de mișel și totuși atât de iubit. Mi-e și scârbă de tine. Cum poți să minți într-un asemenea hal și într-un timp atât de scurt. Ambii elevi te-au întrebat tot despre oamenii din Cluj, dar tu le-ai răspuns lucruri total diferite. De ce i-ai mințit?
Cu calm, și neimpresionat de atacul colegului său, primul profesor a răspuns:
– Prietene, tu nu ai observat că percepția lor asupra realității era cea diferită de fapt? Oamenii din jur nu sunt altfel decât cum tu alegi să îi vezi. Iar ce vezi în ei nu este altceva decât ceea ce există în tine. Dacă primul vedea aici oameni obraznici și răi înseamnă că aceste atribute există în el și va vedea asta în oamenii din orice oraș, indiferent unde va merge. Iar dacă al doilea vedea oamenii de aici ca iubitori și buni, înseamnă că acestea sunt caracteristicile care îl reprezintă, iar el va vedea aceste două calități în oamenii din oricare oraș, indiferent unde va merge. Oamenii nu sunt răi sau buni, obraznici sau iubitori. Oamenii sunt exact așa cum tu îi vezi. Iar percepția ta asupra lor este dată de caracteristicile care sunt în tine.
Rămas fără replică, cel de-al doilea profesor și-a cerut scuze și a plecat la ora care stătea să înceapă.
Oamenii Îți Sunt Oglindă
Peste tot în jur, vezi în oameni exact ceea ce este în tine. Se spune că odată, un om al străzii stătea tolănit la o margine de drum. Un alt om, trecând pe acolo și zărindu-l din depărtare și-a spus: Acest om trebuie să fie un mare alcoolic. Probabil și-a băut toți banii, a vândut și lucrurile din casă pentru ca să își cumpere băutură, iar la final și-a vândut până și casa. De asta stă acum pe drumuri.
La scurt timp însă, un alt om a trecut pe acolo. Zărindu-l și el pe omul străzii, și-a spus: Acest om trebuie să fie un mare gagicar. A umblat toată viață după femei, iar acum nu are o casă a sa, zace săracul la marginea drumului.
Nu după mult timp, și un al treilea drumeț trecu pe acolo. Când îl văzu pe omul străzii, acesta își spune în sine: Acest om trebuie să fie un mare leneș. Probabil nu a muncit nici o zi din toată viața lui, iar acum nu are nici casă și nici masă.
Se spune că nu vom ști niciodată motivul pentru care acel om stătea pe stradă, dar despre cei trei oameni care l-au observat știm sigur că primul era alcoolic, al doilea un mare gagicar, iar al treilea un mare leneș.
Este foarte simplu să îți dai seama care sunt caracteristicile pe care le posedă un om, ascultându-l vorbind câteva minute despre ceilalți. Asta pentru că fiecare dintre noi vede în ceilalți nici mai mult nici mai puțin decât ceea ce se află în el. Îți propun să nu mă crezi și să te joci tu însuți cu acest aspect. Fii atent la interlocutorii tăi și observă cum vorbesc despre oamenii din jur. Dacă îți cunoști partenerul de discuție de mai mult timp, o să îți dai seama că atunci când vorbește despre altcineva, nu face de fapt decât să se descrie pe el însuși.
Pe de altă parte, îți propun să devii și un fin observator al tău. După discuțiile pe care le porți, atunci când conștientizezi că ai caraterizat o altă persoană sau un grup de persoane, fă o introspecție. Amintește-ți cum ai caracterizat-o sau cu i-ai caracterizat și întreabă-te de ce tu te caracterizezi în acest fel.
Sunt sigur că vor exista persoane care nu vor accepta acest adevăr, sau îmi vor spune: „Vezi tu Cosmin, în teorie este așa cum spui, dar realitatea nu este chiar așa.” Și îmi vor aduce mii de argumente care să le confirme percepția.
Unii îmi vor spune spre exemplu ceva de genul acesta: „Cosmin, uite de ce nu ai dreptate: Eu îl caracterizez pe soțul meu ca fii alcoolic și mă enerveză asta de mor. Nu știu ce să mai fac ca să îl scap de acest viciu. Am încercat orice. Mă enervează asta la el. Numai că acest aspect nu are cum să mă enerveze la mine, pentru că eu nu beau alcool niciodată.”
Răspunsul meu în acest caz ar fi: „Renunță la perspectiva îngustă. Ceea ce te deranjează de fapt la soțul tău este prezența unui viciu. Poate tu nu bei alcool, dar mănânci foarte mult, cheltui foarte mulți bani pe genți sau fumezi 5 pachete de țigări pe zi. Ceea ce te face să te revolți împotriva viciului soțului, este de fapt prezența unui alt viciu în tine. Lărgește-ți perspectiva!”
Ceea ce am făcut mai sus, a fost să răspund la cea mai comună obiecție referitor la ideea pe care am transmis-o prin articol. Dacă mai ai și alte întrebări, folosește secțiunea de comentarii. De obicei răspund tuturor întrebărilor care îmi sunt adresate. Nu uita cele două povești de la începutul articolului. Sunt de folos. Iar atunci când în situații importante îți vei aminti de ele te vei simți în al 9-lea cer.
Oamenii îți sunt oglinda în care te poți vedea limpede! Fii Împlinit!