Auzi în permanență în jurul tău: „Mă enervezi.” sau „Discuția pe care tocmai am purtat-o m-a scos din sărite” sau „Nu mai fă asta că mă enervezi.” sau „Mă enervezi de fiecare dată când faci asta.”
Toate aceste replici îți sună cunoscut cu siguranță(bine, cu excepția situației în care citești articolul de pe o plajă în Bahamas, întins pe șezlong, fiind singur pe insula ta proprietate privată).
Totuși, toată această poveste cu oamenii pe care îi enervezi este un mit. Iar același lucru se poate spune și despre oamenii care te enervează. Citind articolul o să înțelegi de ce conceptul de enervare este privit greșit de majoritatea oamenilor.
Fotografie de bark
Cum privesc oamenii enervarea?
Enervarea este privită ca pe ceva ce are legătură în majoritatea cazurilor cu o situație care se produce undeva în exterior. Comportamentul, replicile sau deciziile cuiva în raport cu tine, te fac să îți pierzi cumpătul.
Aceasta este credința general acceptată. Astfel oamenii mai sunt clasificați și după gradul de nervozitate pe care ți-l produc. De exemplu șeful poate primi lejer notă maximă pe o scară de la unu la zece, pe când soțul sau copii se învârt în jurul unui 6-7(că doar îi cunoști și sunt ai tăi, nu?)
Știi care este surpriza mea pentru tine? Nimic din toate acestea nu este adevărat. Credințele tale despre starea de a fi nervos sunt un nonsens, și o să îți explic imediat de ce. Înainte de a trece mai departe, vreau să te gândești puțin la o situație în care i-ai spus cuiva: „Vezi că mă enervezi.” sau „Vai, ce mă enervezi…”.
Te-ai gândit?
Perfect.
Acum să îți spun care este adevărul despre starea de a fi nervos:
Eu nu te pot enerva
Și nici nimeni altcineva nu poate face asta. Această enervare nu este deloc asemenea unei roșii pe care o mănânci cumpărând-o de la grădinar. În cazul roșiei, grădinarul a plantat-o, a udat-o, a plivit-o, cu alte cuvinte el a ajutat-o să crească, iar mai apoi, după ce s-a copt ți-a vândut-o, iar tu ai mâncat-o.
Supărarea nu este un „fruct” pe care cel de lângă tine îl udă și îl crește, iar mai apoi ți-l dă să muști din el cu toată pofta de care dispui. În realitate, acest „fruct” al supărării este hrănit și crescut doar de către tine. Tu ești cel care îl îngrijești, uneori pentru perioade lungi de timp. Ceea ce face persoana din fața ta este să îți arate „roșia supărării” din interiorul tău în momentul în care aceasta a crescut suficient, iar tu muști de fiecare dată conștiincios.
Ce vreau să spun cu asta este că
Enervarea este alegerea ta
Și are loc de cele mai multe ori în urma unei acumulări. Tocmai de aceea am și făcut asemănarea cu modul în care se dezvoltă o plantă. Aceasta are nevoie de timp, trebuie să se hrănească, iar abia spre final dă roade pe care oamenii le culeg și din care se înfruptă.
Ceea ce ar fi extraordinar dacă ai înțelege, este faptul că nimeni, dar absolut nimeni, niciodată, nu te poate enerva. De fiecare dată, tu ești cel care alege starea de nervozitate, într-adevăr, dând ca motiv vorbele sau comportamentul altei persoane. Tu ești însă cel care dă naștere nervozității și nu persoana sau situația cu care ai de a face.
Ceea ce se întâmplă în jurul tău este nicicum
Comportamentul celorlalți este nicicum, vorbele celorlalți sunt nicicum etc. Iar toate acestea își păstrează această proprietate până în momentul în care apari tu, cel care le dă un sens.
A spune că situațiile de viață sunt nicicum, este pe undeva echivalent cu ideea că nu există bine sau rău, idee pe care am tot amintit-o în articolele de pe acest blog.
Realitatea este cea de care ești înconjurat, iar sentimentele de pace sau nervozitate, iubire sau deznădejde, calm sau agitație, sunt toate creațiile tale pe care le experimentezi intern. Nimic din afara ta nu îți influențează starea. Sentimentul căruia îi dai naștere este în totalitate creația ta și nu are absolut nici o legătură cu factorii externi.
Invitația mea este ca pe viitor să îți amintești că: „Tu ești acela”.
De fiecare dată când vei constata că ai devenit nervos în urma unei situații amintește-ți de ceea ce ai citit aici și alege altceva. Oricum alegerea este în permanență a ta, folosește-ți această capacitate și alege fericirea.
Dacă ți-a plăcut articolul dă-i un share și contribuie astfel la o lume cu mai puțini nervi. 😀
Și nu uita că pentru completări sau întrebări poți folosi secțiunea de comentarii de mai jos. De abia aștept să văd care este opinia ta referitor la ceea ce ai citit.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu