Totul se întâmplă în mintea ta. Ești conștient?
Ești gras sau ești slab. Ești frumos sau ești urât. Ești deștept sau ești prost. Ești fericit sau ești trist. Ești de succes sau eșuezi.
Categorii diferite de convingeri pe care le-ai format despre tine de-a lungul experiențelor pe care le-ai avut până în momentul prezent. Sunt convingeri ce au rezultat datorită acțiunilor pe care le-ai avut și, totodată, datorită interacțiunilor cu cei din jurul tău.
Omul este o specie sociabilă și din cauza acestui motiv are nevoie de părerile, impresiile și argumentele celor din jurul lui. Iar această nevoie îl face să devină flexibil și să se plieze pe ceea ce se întâmplă în jurul lui, pentru a fi acceptat din punct de vedere social.
Cu cât ascultăm mai mult de ceea ce se întâmplă în jurul nostru și cu cât preluăm mai multe informații din jurul nostru, cu atât ne schimbăm mai mult.
Asta ne ajută fie să evoluăm, fie să involuăm. Însă totul depinde de capacitatea fiecărei persoane în parte de a fi conștientă de ceea ce absoarbe.
Cu cât ești mai conștient de faptul că ești inteligent și că ești capabil să faci lucruri, cu atât îți vei seta perspectivele pe a acționa cât mai des și vei fi din ce în ce mai aproape de atingerea propriilor obiective.
Cu cât ești mai conștient de faptul că ești prost și că ești incapabil să faci lucruri, cu atât îți vei seta perspectivele pe a procrastina și vei lenevi din ce în ce mai mult.
Realitatea în care trăiești este delicată
Gândește-te că ai o bucată de plastilină în mână, care este perfect rotundă. Dacă o pui în palmă și strângi pumnul, realitatea începe să se deformeze și rezultatul poate fi unul care să-ți placă sau care să nu-ți placă.
Ei bine, am două idei legate de exemplul cu plastilina:
/1 Cuvintele pe care le absorbi din exterior au exact efectul pumnului care strânge plastilina;
/2 Dacă îți place sau dacă nu-ți place, este întru totul o chestie de percepție, care are mare legătură cu filtrul personal și cu capacitatea ta de a vedea oportunități.
Realitatea în care trăiești este un rezultat în continuă mișcare
Dacă ai trăi undeva pe vârful muntelui, realitatea ta ar fi cam aceeași în fiecare zi pentru că mereu s-ar întâmpla aceleași lucruri și nu ar exista nimic diferit de pe o zi pe alta care să-ți provoace procesul cognitiv.
În schimb, trăiești în locul în care în jurul tău zumzăie mereu oameni, și prin prisma oamenilor respectivi se întâmplă tot felul de activități. În fiecare zi creierul tău primește informații, însă filtrul personal face ca numai o parte din ele să fie înregistrate.
Cum îți modelezi filtrul personal astfel încât creierul tău să înregistreze doar un anumit tip de informație?
Simplu, într-un mod conștient. De exemplu, trebuie să fii conștient că de astăzi înainte îți dorești să asculți doar muzică simfonică, în loc de jazz.
Totul pornește de la starea ta de conștiență
Dacă vrei să faci o schimbare, trebuie să știi de ce îți doreşti ca schimbarea respectivă să se întâmple în stilul tău de viață. Și, totodată, trebuie să cunoști două elemente: înlocuitul și înlocuitorul.
A fi conștient de tine, înseamnă a fi conștient de acțiunile tale și a le înțelege. Iar înțelegerea propriilor acțiuni este strâns legată de realitatea în care trăiești.
Dacă realitatea ta este precum o bucată de plastilină care doar ce a fost cumpărată, fără să fie strânsă în pumn și transformată în ceva anume, atunci deciziile și acțiunile tale vor fi unele fragede, nemodelate.
Dacă realitatea ta este precum o bucată de plastilină turtită și trecută de zeci și sute de ori prin aceleași mâini, atunci deciziile tale vor fi unele bine argumentate, mature.
Dialogul interior care-ți modelează realitatea
Dacă vorbim de modelare, vorbim de schimbare. Așa cum spuneam mai devreme, dacă vrem să schimbăm ceva, trebuie să fim conștienți de acel ceva. În cazul de față, să fim conștienți de realitatea în care trăim.
Uite câteva întrebări pe care să ți le adresezi, astfel încât să construiești un dialog cu propria persoană:
/1 Care a fost ultima decizie importantă pe care am luat-o și care a fost motivul pentru care am luat-o?
/2 Ce înseamnă pentru mine decizie importantă?
/3 Consider că dacă nu luam decizia, rezultatul era același?
/4 Consider că puteam acționa diferit în cadrul deciziei mele, astfel încât fiecare persoană implicată să aibă parte de lucruri mai bune?
/5 Dacă nu luam decizia, persoanele implicate aveau și ele un alt rezultat?
Când îți vei răspunde la aceste întrebări, vei observa că vei înțelege mai bine acțiunile și deciziile tale. Iar asta te va face să fii mai conștient de realitatea în care trăiești.
Importanța înțelegerii propriei realități
Gândește-te că trăiești într-un balon, iar balonul acela reprezintă realitatea ta. Acum imaginează-ți că fiecare persoană din jurul tău are un astfel de balon.
De fiecare dată când vrem să ajutăm sau când vrem să ne implicăm în viețile celorlalți, va trebui să ieșim din propriul balon și să intrăm în balonul celorlalți.
Ei bine, dacă nu reușești să înțelegi ce se întâmplă în propriul balon, atunci cum ai pretenția, ca atunci când vei trece în balonul unei alte persoane, să înțelegi ce se întâmplă acolo?
De multe ori observ oameni care doresc să ajute. Și de la fel de multe ori observ cum cei care vor să ajute sunt dezamăgiți pentru că nu știu cum s-o facă.
Dacă ești o astfel de persoană care dorește să ajute, asta înseamnă că va trebui să pătrunzi în balonul celorlalți și să înțelegi ce se întâmplă acolo. Însă, înainte de a face asta, va trebui să înțelegi ce se întâmplă în propriul tău balon.
Înțelege-te pe tine și vei putea să îi înțelegi și să îi ajuți și pe ceilalți
Dacă ar fi să existe câțiva pași logici prin care să reușești să te înțelegi, acești pași ar fi următorii: acționezi, conștientizezi, analizezi, înțelegi.
/1 A acționa înseamnă a face ceva, orice. Indiferent că te duci până la pâine sau că înveți pentru un examen.
/2 A conștientiza înseamnă să știi că faci acele lucruri și să ți le însușești.
/3 A analiza înseamnă a știi de ce faci acele lucruri.
/4 Iar pentru a înțelege, este nevoie să analizezi în profunzime.
Dificultatea nu apare în a acționa sau a conștientiza. Dificultatea apare în a analiza pentru a înțelege. Așadar, îți propun să faci un mic exercițiu care are la bază o întrebare.
De fiecare dată când conștientizezi că faci un lucru, întreabă-te „de ce?”. Acest simplu „de ce?” este cel mai puternic declanșator cognitiv și te va ajuta să îți pui motorașele în mișcare.
***
Despre autor: Fiind interesat de potențialul uman și de capacitatea oamenilor de a-și schimba perspectivele, David te poate ajuta să faci o schimbare în viața ta sau să îți transformi pasiunea într-un business.
Website autor: http://davidmitran.ro