Chiar de la primul pargraf al acestui articol, mi-am dat seama că unul dintre cele mai ciudate lucruri pe care le-aș putea face ar fi să scriu un articol lung despre minimalism și esențialism.
Am decis totuși ca astăzi să nu fac un lucru ciudat, ci să te familiarizez pe tine cu conceptul și principiile filosofiei minimaliste. Asta dintr-un unghi care te va ajuta să te dezvolți personal și spiritual. Nu uita că te afli pe un blog de spiritualitate, prin urmare, indiferent care ar fi subiectul, menirea mea este să ți-l prezint în așa fel încât parcurgând textul să poți folosi informația pentru noi conștientizări spirituale.
Dacă nu ai mai auzit niciodată de minimalism, o să îți spun pe scurt ce înseamnă acest concept. Mai apoi o să îți dau câteva sugestii practice pe care aplicându-le, poți obține rezultate diferite în viața ta de zi cu zi.
Minimalismul înseamnă să renunți la tot ceea ce este balast în viața ta și să te înconjori de lucruri care sunt cu adevărat importante și valoroase pentru tine. Minimalism înseamnă că în loc să îți umpli șifonierul cu haine pe care nu le porți niciodată, să ai în șifonier un sfert poate din hainele pe care le ai acum, dar acelea să fie hainele a căror energie te face să te simți bine. Minimalism înseamnă că în loc să îți umpli casa de lucruri inutile pe care le vei folosi cândva(și pe care cel mai probabil nu le vei folosi niciodată), să ai în preajma ta numai obiecte care au cu adevărat o însemnătate.
Pentru mine, în timp ce scriu aceste rânduri, minimalism înseamnă că în loc să scriu un articol de 10.000 de cuvinte, scriu un articol de 1000 de cuvinte, dar care are cu adevărat însemnătate. Iar propunerea mea de astăzi pentru tine, este aceea de a te familiariza cu conceptul. Pe viitor, vor mai urma și alte articole în care voi prezenta unghiuri diferite pe aceeași temă.
Filosofia minimalistă poate fi aplicată în absolut orice arie a vieții tale, iar aplicând-o, ceea ce se va întâmpla va fi că te vei simți mai liber și mai conectat la esența ta divină. Să elimini zgomotul inutil te va pune față în față cu cel care ești cu adevărat. Transformarea va fi inevitabilă.
Iar acum, așa cum ți-am promis, îți voi oferi câteva sugestii practice pe care aplicându-le, poți obține rezultate vizibile în viața ta. Fiecare idee din lista care urmează are menirea să te apropie de esența ta divină. Invitația mea este să extrapolezi cât mai mult și să surprinzi mesajul general al articolului.
Dacă aplici mecanic sugestiile de mai jos, sunt șanse destul de mari să nu fii satisfăcut de rezultate. Dacă surprinzi însă mesajul general și selectezi și aplici ceea ce este potrivit pentru tine, ai toate șansele ca începând de astăzi să faci un pas foarte important pe drumul unei vieți trăite conștient.
1.Dacă ceva este inutil, spune-i pur și simplu „NU”. Indiferent dacă este vorba de o sarcină de la serviciu, un obiect de îmbrăcăminte, o carte sau un obiect de mobilier, dacă se dovedește a fi inutil spune-i „nu” și mergi mai departe. Cu toții am cumpărat o carte la ofertă, pe care nu am citit-o niciodată, sau o haină pe care ulterior nu am mai purtat-o niciodată. Dacă ai făcut și tu lucruri de acest gen, la ce bun să le mai faci? Întrebarea este retorică, îți pot spune totuși un motiv scurt pentru care să nu mai iei astfel de decizii. Totul în jurul tău este energie. Un șifonier aglomerat și dezordonat refuză noul. Una dintre legile Universului în care trăiești, este legea vidului. Ea spune că Universul este abundent, iar tu te poți bucura de toată această abundență care tinde să te „umple”. Numai că dacă Universul ar fi o persoană care ar veni și s-ar uita la tine în șifonier o să spună că nu mai este loc de nimic și o să meargă mai departe. Totuși jumătate de șifonier este plin cu lucruri pe care nu le porți niciodată. Dacă ai elibera acea energie blocată inutil, ți-ai crește șansele ca în șifonierul tău să apară acele haine pe care le iubești cu adevărat și pe care le-ai purta oricând cu plăcere.
2. Renunță la activități care îți consumă timpul și sunt lipsite de însemnătate. Timpul este una dintre cele mai valoroase resurse ale tale. Din fericire, tu ești cel care se află 100% în control. Tu decizi ce vrei să faci și ce nu vrei să faci. Să renunți la a-ți pierde vremea fără rost, îți va umple în mod autentic viața cu însemnătate. Întreabă-te tot mai des de ce faci ceea ce faci și cui îi este util ceea ce faci tu la un moment dat. Ca ființă divină ce ești, tu ai un scop pe acest pământ. Acționează conștient de acest lucru.
3. De fiecare dată când ești pus în fața luării unei noi decizii sau trebuie să te apuci să faci ceva folosindu-te inevitabil de propria-ți energie în proces, întreabă-te: „este cu adevărat necesar?” Energia Universală este într-adevăr nelimitată. Tu însă, din postura ta de cocreator, dispui de o cantitate mai mică sau mai mare de energie. Limitată totuși. Dacă o vei irosi făcând, spunând sau imaginând lucruri inutile, sunt șanse destul de mari să nu reușești să trăiești aliniat scopului pe care ți l-ai ales atunci când ai venit pe acest pământ. Așa că întreabă-te cât mai des dacă este cu adevărat necesar.
***
Eu unul am experimentat din foarte multe unghiuri conceptul de minimalism și am ajuns la concluzia că este o unealtă excelentă pentru dezvoltare personală.
Te las cu un ultim gând autentic românesc care se încadrează în filosofia minimalistă.
Atunci când ești pus în fața unei alegeri întreabă-te: „aș putea trăi și fără asta?”. Dacă răspunsul este da, atunci cântărește atent alegerea pe care o vei face. Riști să îți aglomerezi viața cu energie inutilă. Iar aglomerarea cu inutil, din ce am observat eu te ține departe de evoluția spirituală pe care ți-o dorești. Să trăiești aliniat ideii de minimalism înseamnă să construiești peste tot în viața ta un teren fertil pentru creștere spirituală și dezvoltare personală.
Alegerea este ca de obicei, nicăieri în altă parte, decât la tine.
Cu recunoștință,
Cosmin Constantin-Cîmpanu