Recunoștința are o vibrație extrem de armonioasă pentru viețile fiecăruia dintre noi. Cu toate acestea, în viața de zi cu zi, foarte mulți oameni au uitat cum să invite această vibrație armonioasă în viețile lor.
Ca să conștientizezi importanța sentimentului de recunoștință în viața ta, este suficient să te gândești la faptul că recunoștința este cheia ce deschide poarta aducerii non-manifestatului în manifestat. Inclusiv Iisus ne-a învățat să cerem din conștiința faptului că am primit deja. „Crede că ai primit deja și vei avea”. Ori acest „crede că ai primit deja” implică desigur și a fi recunoscător.
Ce își propune articolul de astăzi este să pună la un loc câteva modalități practice de exprimare a recunoștinței cu care am experimentat în această viață și am simțit că funcționează. Poate nu vor funcționa toate și în cazul tău. Sau poate de la caz la caz, de unele te vei simți mai atras decât de altele. Tot ce îți rămâne de făcut după ce le parcurgi este să le aplici în viața ta în ritmul tău.
Esențial este însă ca treptat să îți redobândești capacitatea naturală de a exprima recunoștință. Asta pentru că atunci când alegi să fii în iubire și recunoștință viața ta decurge lin și armonios din toate punctele de vedere.
Hai să vedem așadar, ce poți să faci:
1. Fă o listă a recunoștinței dimineața. Asta presupune ca în primele minute ale dimineții, după ce trezești și îți faci celelalte tabieturi, să iei pur și simplu o foaie pe care să notezi minim trei lucruri pentru care ești recunoscător. Poți să notezi lucrurile simple sau aparent banale care îți vin în minte. De exemplu poți să scrii: „Sunt recunoscător pentru că m-am trezit în această dimineață”. Acest lucru a ajuns să fie considerat banal de către majoritatea oamenilor. În realitate însă, faptul că te-ai trezit și te afli în prezentul trup fizic și poți avea experiențe noi, este un motiv de recunoștință.
2. Antrenează-te să simți recunoștință în situațiile simple de viață. Minunat este că o dată ce începi să te antrenezi spre a accesa și invita în viața ta vibrația recunoștinței, vei putea să simți recunoștință mult mai ușor și mai frecvent. Dacă te uiți în jur o să vezi că sunt mulți oameni care au uitat să fie recunoscători atunci când contexte simple de viață te invită să o faci. Să zicem că cineva ți-a cedat rândul în fața lui. Oamenii au ajuns să se întrebe: „Oare ce vrea de la mine de a făcut asta?” în loc să simtă recunoștință sinceră. De aceea, ca punct doi, te invit să observi și să fii atent la momente în care viața îți oferă contextul de a fi recunoscător și să o faci.
3. Seara, după ce te-ai pus în pat și ești gata să adormi, exprimă mental recunoștința pentru minim 3 lucruri pe care le-ai experimentat peste zi. Aici nu mai este nevoie să notezi nimic. Poți în schimb să vizualizezi acele trei situații de peste zi pentru care alegi să fii recunoscător. Iar în timp ce le vezi, în mintea ta, spune „mulțumesc”.
4. Fii recunoscător înainte și după masă. Acum câteva săptămâni a fost scris un articol pe Fii Împlinit în care erai invitat să îți binecuvântezi mâncarea înainte de a o consuma. Un gest atât de simplu precum acesta poate crește considerabil vibrația mâncării pe care o consumi. Revenind la subiectul recunoștinței, mesele de peste zi sunt un prilej excelent și pentru a-ți exersa recunoștința. Ai avut ce pune pe masă, iar asta este excelent. Fii recunoscător.
5. Pune-ți ceasul să sune periodic(din oră în oră de exemplu), iar atunci când sună, exprimă un gând de recunoștință pentru ceva din contextul în care te afli atunci. Ceasul poate suna atunci când ești la birou de exemplu. Atunci poți să fii recunoscător pentru că stai pe un scaun ergonomic. Peste încă o oră s-ar putea să fii tot la birou, dar alarma să te găsească bând apă. Acesta este și el un moment excelent de a fi recunoscător pentru că ai apă curată la dispoziție. Și tot așa, în funcție de context, exprimă un gând de recunoștință și mergi mai departe.
6. Accesează o stare armonioasă și mai apoi îmbin-o cu recunoștință. Există o sumedenie de tehnici de meditație sau respirație pe care atunci când le execuți corect simți stări beatifice. Tot ce ai de făcut este să cauți printre aceste tehnici care sunt cele care ți se potrivesc, iar mai apoi să practici detașat acele tehnici. Stările armonioase vor veni. Iar pentru ceea ce simți, îți va fi foarte ușor să fii recunoscător.
7. Caută ceea ce cataloghezi inițial ca negativ și mai apoi fii recunoscător pentru acea experiență. Am ales să închei cu această ultimă recomandare fiindcă majorității oamenilor nu le este ușor să fie recunoscători pentru ceea ce ei consideră negativ. Cu toate acestea, exercițiul este extrem de benefic. Divinul există atât în tine cât și peste tot în jurul tău. Orice experiență de viață este alegerea ta. Fii recunoscător pentru miracolul vieții care îți dă posibilitatea să experimentezi orice vrei.
***
Acestea fiind spuse, recomandarea de final este să iei punctele cu care simți că rezonezi și să le aplici începând de astăzi. Majoritatea recomandărilor, așa cum ai putut observa, sunt foarte simple. Cu toate acestea, de efectul lor se bucură zeci de oameni care au ales să practice recunoștința în mod dedicat.
Există obiecția atunci când vine vorba de recunoștință, care spune că recunoștința nu se practică, ci este necesar să intervină spontan. Dacă un moment de recunoștință intervine spontan, bucură-te de el. Însă ce se întâmplă astăzi este că majoritatea oamenilor au uitat cum este să simtă recunoștință. Așadar, rolul exercițiilor sugerate în articol este acela de a te ajuta să îți reamintești. La început poate o să ți se pară că este artificial. Dar în timp, practica exercițiilor te va ajuta să experimentezi chiar mai multe momente spontane de recunoștință. Succes!
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu