În cazul în care nu îți poți imagina cât înseamnă 480.000 de cuvinte, o să îți spun eu că reprezintă echivalentul a vreo 4-5 cărți consistente.
Vreau să specific din capul locului că am numărat numai cuvintele publicabile. Dacă am scris ceva în jurnalul personal pe care nu îl mai citește nimeni, acele cuvinte nu au fost trecute la numărătoare.
Și fiindcă primesc destul de des întrebarea: „Dar cum le numeri?” o să răspund și la aceasta. Nu le număr eu, ci mi le numărără în timp real softul în care scriu. Orice soft decent în care poți scrie text, îți numără cuvintele.
Ideea este că pe data de 12 iunie 2016 mi-a venit ideea de a scrie zilnic un anumit număr de cuvinte publicabile. Dat fiind acest fapt, articolul de față este unul aniversar pentru mine. Astăzi împlinesc exact un an de când în fiecare zi am reușit să scriu un minim de 1000 de cuvinte publicabile. În această perioadă am avut și luni întregi în care am scris 2000 de cuvinte zilnic. Dar per ansamblu anul s-a încheiat armonios, iar de mâine începe un nou an în care voi continua să fac exact același lucru.
Pentru a scrie zilnic, am folosit metoda Seinfeld.
Poate știi deja că eu nu scriu articole ca să mă laud, ci pentru ca tu să poți învăța ceva din ele.
Citind acest articol, intenția mea este să împărtășesc cu tine o părticică din viața mea. Îmi consider cititorii prieteni. Iar prietenii își spun lucruri unii altora. În același timp sper să te inspir. Iar dacă o să dorești, înțelegând cum am făcut eu, o să poți aplica și tu metoda Seinfeld în orice aspect al vieții tale consideri de cuviință.
În cele ce urmează o să îți povestesc ce presupune metoda în sine, iar ulterior o să îți spun cum am aplicat-o eu pentru scris. Mai apoi, o să te las cu câteva sugestii pe care le poți aplica pentru a folosi și tu metoda.
Metoda Seinfeld
Această metodă este destul de populară în lumea dezvoltării personale. Eu însumi am experimentat cu ea de mai multe ori până ce am ajuns la o variantă care să îmi fie într-adevăr de folos.
Dar mai întâi hai să îți spun istoria ei și ce presupune efectiv. Dacă atunci când ai auzit Seinfeld te-ai gândit la serialul de comedie, vreau să știi că există o legătură între acestea două.
Serialul cu numele Seinfeld îl avea drept senarist și actor în rol principal pe Jerry Seinfeld. Episoadele au avut un succes răsunător și s-au difuzat în multe țări inclusiv în România.
Povestea spune că la un moment dat un tânăr aspirant la a scrie glume care prind, l-a întâlnit pe Jerry Seinfeld în persoană. Iar fiindcă aspirantul știa valoarea omului din fața sa, l-a întrebat ce anume face pentru a produce atât de multe glume bune cum existau în serialul Seinfeld.
Răspunsul a rămas în istoria dezvoltării personale precum metoda Seinfeld. Iar răspunsul a sunat cam așa:
„Tot ce trebuie să faci este să printezi un calendar mare care să cuprindă toate zilele dintr-un an. Pe lângă acest calendar printat mai ai nevoie de un marker de culoare roșie. În fiecare zi în care scrii, marchezi pe calendar cu un X mare roșu ziua respectivă. Tot ce trebuie să faci este să nu rupi niciodată lanțul. Dacă totuși îl rupi la un moment dat, faci în așa fel încât a doua zi să scrii. Însă focusul tău principal ar trebui să fie pe a nu rupe lanțul niciodată. Pe lângă asta, o să observi că dacă lanțul devine mai lung, o să îți fie mai ușor să scrii.”
Tot Seinfeld a spus că observase că și în situația în care rupea chiar și un lanț foarte lung, după ziua de pauză i se părea foarte dificil să se apuce iar de scris. La fel de dificil ca înainte de a începe lanțul. Metoda funcționează deci numai dacă dai voie lungimii lanțului să lucreze în favoarea ta.
Cum Am Aplicat Eu?
Am luat un calendar mare care avea fiecare lună separat. Am început să fac un șir de X-uri. Iar când am făcut vreo 7-8 X-uri am făcut o pauză. Și pauză a fost. Vreo 10 zile nu am mai scris ulterior.
Poate te întrebi ce început de poveste e acesta. Te așteptai să îți povestesc despre tot laptele și mierea care a curs după ce am început să aplic metoda Seinfeld, nu? Iar în acest moment s-ar putea să fii chiar foarte confuz și să nu înțelegi ce anume sărbătoresc de fapt dacă fix începutul aplicării metodei a fost un eșec.
Și vreau să știi că nu te-am mințit cu nimic. Astăzi într-adevăr împlinesc 365 de zile de când am scris minim 1000 de cuvinte publicabile în fiecare zi. Iar pentru a reuși asta, am folosit metoda Seinfeld într-un mod corect și potrivit pentru mine.
Înainte de acest an, am avut însă vreo 2 ani în care am folosit-o incorect. Ani în care am învățat de fapt cum aș putea-o folosi-o în așa fel încât chiar să mă ajute.
Mi s-a părut însă corect să îți prezint toată perspectiva și nu numai cea a ultimului an. Altfel ai fi putut crede că fix acum un an am experimentat pentru prima dată cu metoda Seinfel și a funcționat din prima. Dar nu a fost așa. Iar eu în acest articol am vrut să spun toată povestea.
Deci ultimul an pe care îl încununez astăzi cu acest articol aniversar, a fost într-adevăr un succes. Ceilalți 2 dinaintea lui au reprezentat o perioadă în care am experimentat cu metoda Seinfeld, dar în permanență rupeam lanțul. Iar rezultatele armonioase apar atunci când reușești să nu rupi lanțul timp de luni întregi.
Totuși atât din perioada primilor 2 ani cât și din ultimul an pot spune că am învățat în cele din urmă cum pot face să pun metoda să lucreze pentru mine. Iar în continuare o să împărtășesc cu tine punctual toate lecțiile pe care eu le-am extras. Dacă o să aplici toate recomandările de mai jos, ai garanția mea că poți aplica și tu metoda și va funcționa și pentru tine la fel cum o face pentru mine.
Hai deci să începem.
1. Printează Un Calendar Mare Cu Toate Zilele Din An
Exact același lucru îl recomanda și Seinfeld când a vorbit despre metodă pentru prima dată. Dar eu mi-am spus: „Eh, ce știe Seinfeld. Eu fac cum știu eu”. Și am printat un calendar cu luni culisante. Era mare într-adevăr, dar nu aveam perspectiva de ansamblu asupra tuturor zilelor din an.
Așa că de fiecare dată când încheiam o lună și dădeam foaia, creierul meu se debusola puțin. El știa că muncise consistent în ultimele zile, dar lanțul dispărea dintr-o dată fiindcă treceam la o altă lună.
Să faci cum am făcut eu, ar fi o greșeală. Când te apuci să aplici metoda în viața ta, te rog să începi din prima cu un calendar mare care cuprinde toate zilele din an. O mare parte din mecanismul psihologic este legat de acest aspect vizual al lanțului de X-uri.
2. Nu Folosi Metoda Pentru Mai Mult De O Activitate
Atunci când am început pentru prima dată, am zis că eu sunt zmeu și pot să fac trei lucruri deodată. Așa că pe acel calendar am făcut pentru fiecare zi loc pentru 3 X-uri. Aceasta a fost o eroare.
Până ce nu mi-am printat un calendar separat pe care să măsor doar scrisul, nu am văzut rezultate. Așa că indiferent cât de simplu ți s-ar părea și indiferent cât de motivat sau zmeu te simți când concepi calendarul, măsoară la început doar o singură activitate.
Eu merg până într-acolo încât îți sugerez să adaugi o a doua activitate zilnică pe un alt calendar, numai după ce ai un lanț de X-uri lung de minim 6 luni.
3. Pune Calendarul Undeva La Vedere
Oricât de inestetic ți se pare că arată, calendarul pe care faci X-urile trebuie să fie într-un loc unde să îl vezi de mai multe ori pe zi. Tot ce face această metodă Seinfeld în ansamblul ei este că te ajută, psihologic vorbind, să faci zilnic ce ți-ai propus.
Iar pentru ca tu să te bucuri într-adevăr de acest ajutor psihologic, este important să ai grijă la fiecare mic detaliu care are potențialul de a influența rezultatul final.
Să ai vizibilitate asupra tututror zilelor din an este un astfel de aspect foarte relevant.
4. Roagă Un Prieten Să Te Ajute
În ultimul an au existat câteva zile în care cu tot cu metodă și cu tot cu calendarul la vedere, aș fi uitat să scriu dacă nu îmi amintea Oana.
Dat fiind faptul că stăm în aceeași casă, vede și ea calendarul(fiindcă l-am pus la vedere). Așa că în acele 3-4 zile din 365 în care chiar aș fi uitat să scriu, Oana mi-a sesizat acest aspect în timp util. Prin urmare am reușit să îmi duc misiunea la bun sfârșit zilnic. Și țin să îmi exprim recunoștința pentru susținere pe această cale. Mulțumesc Oana!
Un alt aspect important la care te invit să fii atent este acela că eu vorbesc în principal despre scris în acest articol, fiindcă eu pentru asta am aplicat, dar tu…
5. Poți Aplica Metoda Pentru Orice Tip De Activitate
Chiar dacă acest articol reprezintă inspirație 100% pentru scriitori, sunt conștient că nu toată lumea vrea să facă din scris o profesie. Principiile sunt însă fix aceleași. Iar metoda funcționează și te ajută indiferent de ce îți propui să faci.
Vrei să te menții într-o formă fizică fantastică? Excelent! Folosește metoda Seinfeld pentru asta. Fă tot ce ai înțeles deja că presupune metoda. Măsoară-ți însă progresul atunci când vine vorba de activitate fizică.
Vrei să citești mai mult și ai o grămadă de cărți necitite în bibliotecă? Folosește metoda Seinfeld și fă un lanț cât mai lung de X-uri când vine vorba de citit.
Ideea este că dacă mergi pe stradă și îi întrebi pe oameni dacă știu ce trebuie să facă pentru a ajunge acolo unde își doresc, o să observi că majoritatea știe ce anume ar trebui să facă. Cu toate acestea însă, nu face.
Ce poți tu avea în vedere de astăzi înainte este să faci o alegere esențială pentru tine. În cazul în care știi deja ce ar trebui să faci, folosește metoda Seinfeld și chiar fă zilnic acea activitate despre care știi că ți-ar aduce armonie pe direcția aleasă de tine. Sunt toate șansele să înregistrezi niște progrese fantastice. Iar în câteva luni îți vei recunoscător pentru decizia armonioasă pe care ai luat-o astăzi.
6. Setează O Cantitate Zilnică
Din câte m-am documentat, am ajuns la concluzia că Seinfeld nu a spus nimic despre cantitate atunci când i-a povestit despre metodă tânărului aspirant.
Și la început am experimentat și eu cu metoda fără o cantitate dinainte stabilită. Mi-am dat totuși seama în timp că nu mai sunt apăsate aceleași butoane psihologice. Mie personal nu mi se pare la fel de incitat să lucrez fără o cantitate dinainte stabilită și de aceea îți recomand să începi din prima având o cifră în minte.
Există două variante în care îți poți seta această cifră. Iar asta ține foarte mult de tipul de activitate și de ce îți dorești să obții.
De exemplu, eu mi-aș fi putut seta să scriu o oră sau două zilnic. Însă am învățat în timp că în anumite situații excepționale(mulțumesc divinității că nu am mai experimentat asta în ultimele luni) se poate să stau 3-4 ore în fața unei foi albe. Așa că limita pe timp nu mi s-a părut interesantă. Am ales deci să scriu 1000 de cuvinte zilnic.
Dacă aplici metoda Seinfeld pe sport sau lectură, îți poți alege după bunul plac o durată în care să faci ceea ce faci sau un număr concret.
Poți alege între a face 30 de minute de mișcare sau a arde 600 de calorii zilnic. Poți alege între a citi o oră zilnic sau a citi 30 de pagini zilnic. Alegerea este la tine. Însă recomandarea mea este să setezi o cifră.
Recunosc că în această ajustare a metodei eu m-am lăsat inspirat de practicile marilor scriitori ai planetei. Majoritatea dintre ei nu spun nimic de nicio metodă Seinfeld, dar scriu zilnic un anumit număr de cuvinte. Cifra este de de obicei 1000 sau 2000 de cuvinte zilnic. Așa că ce am făcut eu a fost să pliez această informație pe metoda Seinfeld. Iar ultimul an îmi spune că a funcționat. Și sunt recunoscător pentru asta.
7. Distrează-te
Metoda Seinfeld nu este ceva rigid. Și cu siguranță nu este o metodă care atentează la capacitatea ta de a acționa inspirat. Personal nu am simțit nicio constrângere de acest gen.
Ba chiar pot spune că viața ta intră în flux și va tinde să vibreze mai armonios pe frecvențele universale dacă dai voie metodei să facă parte din viața ta.
Și asta pentru că atunci când reușești să construiești un lanț de vreo 30 de zile, îți va fi mult mai ușor să faci ceea ce ți-ai propus să faci. Vei intra mai ușor în stare de flux și totul ți se va părea mai natural.
Așa că aplică metoda și bucură-te de viață!
***
Cam aceasta este povestea ultimului an din viața mea din perspectiva scrisului și a metodei Seinfeld.
În încheierea acestui articol aniversar țin neapărat să îți adresez și ție un sincer: „Mulțumesc!!!”.
Sunt infinit recunoscător și îți mulțumesc pentru că citești ceea ce scriu și pentru că mi-ai fost alături în ultimul an. Fără tine, tot ceea ce scriu nu ar fi altceva decât o înșiruire de cuvinte pe care nu o citește nimeni. Prin tine, cuvintele mele capătă o semnificație aparte și îți mulțumesc.
Dacă ți-a plăcut acest articol, îți adresez invitația de a-i da un share și de a răspândi astfel inspirație.
Te aștept să îmi fii alături și în următoarele 365 de zile care vor urma.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu