Am aproximativ 6 luni de când experimentez cu tot soiul de meditații. În ultimele 2 luni am lucrat numai cu un anumit tip de meditație. M-am oprit la aceasta fiindcă mi se pare senzațională din toate punctele de vedere. Iar pe lângă faptul că mi se pare extraodinară, chiar pot vedea rezultatele pe care le obțin în viața mea.
În acest proces de experimentare și creștere pentru mine, am învățat tot felul de lecții. Și indiferent dacă meditezi acum în mod constant sau nu meditezi, am construit acest articol în așa fel încât să fie util tuturor celor care îl citesc.
Promisiunea mea este aceea că dacă citești până la capăt acest articol vei găsi cel puțin un lucru util pentru tine indiferent de nivelul la care te afli. În ceea ce urmează am sintentizat concluziile pe care le-am dedus din experiența mea practică. Am adăugat însă și câteva alte idei și concepte despre meditație. Toate acestea au rolul de a te ajută să devii un meditator mai avansat sau să începi să meditezi(dacă nu o faci deja).
Structura articolului este una de tip listă, fiindcă mi-am propus ca articolul să fie unul practic. Te invit ca după ce termini de parcurs fiecare punct să te întrebi: „ce pot lua eu de aici în așa fel încât să îmi fie util și să aplic în viața mea?”
Iar acum, hai să începem.
1. Dacă nu ești disciplinat nu vezi rezultate
Iar acesta este un principiu care nu se aplică numai atunci când vine vorba de meditație. Cam indiferent de obiectivul pe care ți-l propui în această viață, fără disciplină, s-ar putea să fie mai greu să ajungi acolo unde ți-ai propus.
În aceste câteva luni de când meditez am avut și săptămâni în care am mediat zilnic, dar și perioade de câteva zile în care nu am meditat deloc. S-a simțit asta în rezultatele palpabile din viața mea? Cu siguranță.
Am simțit să încep cu acest punct înainte de oricare altul fiindcă mi se pare foarte important. Nu vreau să îți faci iluzii că meditând câteva minute astăzi și alte câteva minute peste câteva săptămâni, meditația chiar te va ajuta. Să meditezi este o practică în raport cu care trebuie să te dedici dacă îți dorești rezultate. Altfel ai putea ajunge chiar în situația în care să tragi concluzia pripită că meditația nu funcționează pentru tine.
Recomandat ar fi ca odată ce te apuci să meditezi zilnic, dar dacă vezi că zilnic este prea greu pentru tine, ar trebui ca măcar să meditezi periodic. Poți alege să meditezi o zi da și una nu. Poți alege să meditezi o dată la trei zile. Sau poți alege orice altă periodicitate consideri tu de cuviință. Din nou, nu o să te mint și o să-ți spun că dacă te dedici unei practici zilnice rezultatele vor apărea mai repede și vor fi mult mai vizibile. Însă pentru ca să vezi măcar rezultate, trebuie să meditezi periodic.
Așadar, ca și concluzie vreau să-ți spun că eu văd un mare avantaj aici. Să practici meditația te poate ajuta să devii un om mai disciplinat în general. Există o vorbă care spune că așa cum faci un lucru, așa faci toate lucrurile. Dacă te dedici acestei practici, vei putea extinde ulterior disciplina și în alte arii ale vieții tale. Și nu uita, numai dacă ești disciplinat vezi rezultate. Altfel, nimic nu ți se va părea să aibă vreun sens.
2. Meditația nu este despre a-ți stopa gândurile
Există această preconcepție generală atunci când vine vorba de meditație. Presupunerea mea este că imaginea a fost întreținută de filme. Există șanse destul de mari ca și tu să fi văzut anumite secvențe în diverse filme care prezentau niște călugări budiști levitând în meditație. Tot acele secvențe sugerau într-un fel sau altul absența gândurilor.
Am auzit-o chiar și în comunitatea Fii Împlinit la oamenii cu care discut pe e-mail: „Cosmin, vreau să mă apuc să meditez. Vreau să nu mă mai gândesc la nimic.”
Stai puțin să luăm lucrurile treptat. Absența gândurilor este o experiență posibilă în meditație, iar meditatorii experimentați simt acest lucru chiar foarte des. Absența gândurilor nu este însă un scop în sine. Nu meditezi ca să scapi de gânduri.
Mai ales dacă ești la început, te invit să renunți complet la această idee. Să-ți stopezi gândurile nu este scopul meditației. Absența gândurilor este doar o experiență probabilă în timpul meditației.
Ca și concluzie a acestui punct vreau să știi că meditația este despre a te centra în tine însuți. Și este despre a învăța să devii un fin observator al gândurilor tale. Nu îți pune obiectiv din prima să îți stopezi gândurile meditând. Fiindcă să faci asta este ca și cum mi-aș pune eu obiectiv să termin un maraton, ținând cont de faptul că nu am alergat mai mult de 7km legați în viața mea.
3. Dacă ești la început folosește meditația ghidată
Există cel puțin două posibilități în care să meditezi. Iar una dintre aceste posibilități este meditația ghidată pe care eu ți-o recomand cu toată căldura.
De ce ți-o recomand? Fiindcă îți ia o bună parte din griji de pe umeri. Să meditezi ghidat înseamnă să îți pui pe telefon sau pe calculator un .mp3 înregistrat de un facilitator, iar în timp ce asculți, tu urmezi pașii care îți sunt propuși.
Este foarte simplu să meditezi în acest fel, fiindcă nu mai trebuie să te gândești care sunt pașii următori. Tu doar asculți relaxat și execuți.
Mai apoi, în funcție de experiențele pe care o să le ai, dar și în funcție de rezultate poți trece la tehnici de meditație în care tu ești propriul tău ghid.
Așdar, caută-ți o meditație ghidată cu care simți că rezonezi și folosește-o pentru măcar 14 zile până să tragi concluzia dacă ți se potrivește sau nu. Știi și tu povestea care spune că noi oamenii suntem diferiți. Aceasta este o axiomă general valabilă. S-ar putea ca meditația care mi se potrivește mie să nu ți se potrivească ție și invers.
Ți-am pus totuși la dispoziție câteva resurse aici: 1, 2, 3
4. Meditează imediat ce te trezești dimineața
Sau seara înainte de culcare. Dacă e să îți vorbesc de experiența mea personală, pentru mine dimineața este sfântă atunci când vine vorba de meditație. Și o să-ți explic și de ce. Este important ca indiferent dacă alegi seara sau dimineața pentru meditație, trupul tău să tindă spre a se relaxa. Acesta este motivul pentru care recomand începutul sau sfârșitul zilei.
Dacă meditezi înainte de culcare, în mod normal ai acumulat oboseală pe parcursul zilei, iar corpul tău este dispus să se relaxeze. Dacă meditezi dimineața fiix când te trezești, este important să prinzi acele minute când nu te-ai trezit încă de tot și să începi să meditezi. Îți va fi mult mai ușor astfel.
Îți spuneam că pentru mine funcționează acele prime minute de după ce mă trezesc fiindcă din totdeauna am nevoie dimineața de câteva minute(5-10) pentru a mă simți complet treaz și conectat la realitate. În schimb seara, indiferent de cât de obosit aș fi, rar adorm în mai puțin de 10 minute de când mă pun în pat.
Acesta este motivul pentru care eu am ales să meditez în tranziția dinspre somn spre conștient, în detrimentul tranziției dinspre conștient spre somn.
Sunt șanse foarte mari ca tu să fii diferit față de mine. Așa că alege acea perioadă din zi în care îți este ușor să te relaxezi. Să ignori acest pas echivalează cu ați pune singur bețe în roate atunci când vine vorba de practica meditației.
5. Cu cât meditezi mai mult, cu atât o să-ți placă mai mult
Am primit de mai multe ori feed-back de la oamenii pe care i-am invitat să mediteze. Și de la fel de multe ori am auzit ceva care suna cam așa: „Cosmin, la început nu prea vedeam rostul acestei practici. Mă gândeam că eu nu sunt făcut pentru asta. Mai ales după prima săptămână eram pe punctul de a declara că pentru mine meditația este un chin. Acum însă, de abia aștept acea perioadă din zi pe care mi-am rezervat-o meditației. Chiar simt că am descoperit un canal prin care vorbesc cu Universul. Și ce este și mai ciudat este că primesc răspunsuri. Acum iubesc să meditez”.
Chiar dacă vorbele în sine diferă puțin de la persoană la persoană, mesajul principal este același. Cu cât meditez mai mult, cu atât începe să îmi placă mai mult.
Și experiența mea practică mă face să confirm același lucru. Eu am început să văd cu adevărat rezultate după 30 de zile legate. Da, am meditat 50 de minute, în fiecare zi, timp de 30 de zile fără să văd niciun rezultat. Dar și când au început să apară rezultatele am fost total uluit.
În această perioadă de care îți vorbesc, eu am meditat cu scopul de a-mi lua la revedere de la o rinită alergică pe care o am de când mă știu. Dacă ai urmărit unele din webinariile pe care le-am făcut pentru comunitatea Fii Împlinit sau webinariile din Academia Fericirii poate ai observat acest lucru. Și anume faptul că din când în când scot niște sunete asemeni unor strănuturi. Aceea este rinită mea alergică în acțiune.
Ei bine, după 30 de zile de meditat cu scopul de a alege potențialitatea cuantică în care rinita alergică nu mai face parte din mine, am început să văd rezultate. Și rezultatele nu le-am observat doar eu, ci le-au observat și oamenii din jurul meu. Însă după vreo 30-40 de zile am făcut o alegere neinspirată pe care te invit să nu o faci și tu. Vorbesc despre asta în punctul următor.
6. Odată ce ai obținut o periodicitate nu te opri
Este important ca indiferent de felul în care alegi să meditezi, să o faci periodic. Eu am meditat zilnic fiindcă știu că orice lucru făcut zilnic îți aduce rezultate mai frumoase într-un timp mai scurt. Tu poți medita o dată la două zile sau o dată la trei zile. Important este să alegi acea periodicitate care funcționează pentru tine. Odată ce ai obținut-o ține-te de ea chiar dacă mergi în concediu, este sărbătoare națională sau este ziua ta.
Ce am făcut eu? La puțin timp după ce am început să văd rezultate, am plecat în concediu. Nu am mai meditat deloc vreo 7 zile. Iar mai apoi, întors acasă, nu am făcut din meditație o prioritate. Oprindu-mă, simptomele au început să revină.
Ce vreau să știi este că în funcție de obiectivul pe care ți-l vei propune în meditație să închei de tot acel capitol poate dura mai mult sau mai puțin. Eu recomand folosirea meditației pentru tot restul vieții tale. Dar dacă vrei să îți îndeplinești anumite obiective specifice o să poți medita și numai anumite perioade de timp cu rezultate extraordinare.
Important este să meditezi constant cu periodicitatea pe care ți-o alegi destul de mult timp. Dacă este să luăm exemplul meu, era miraculos ca în 40 de zile de meditație să elimin rinita care era prezentă în mine dintotdeauna. Lucrurile nu funcționează chiar așa. Eu aproximez că în momentul în care o să închei un an de meditat zilnic, aș putea să mă și opresc din meditat iar rinita nu se va mai instala.
Așadar, ca să concluzionez, te poți folosi de meditație și poți vedea rezultatele manifestându-se în viața ta. Pur și simplu alege o arie din viața ta la care simți că merită să lucrezi și, în timpul meditației conștientizează-ți postura de observator cuantic. Mai apoi alege oricare dintre posibilități îți convine și dă-i voie să se manifeste în realitatea ta fizică. Și nu uita, odată ce ți-ai descoperit ritmul care funcționează pentru tine, nu te opri.
7. În meditație tot ce faci este să cristalizezi o potențialitate
În punctul anterior am folosit sintagma „observator cuantic”. Chiar dacă s-ar putea ca tu să fii familiarizat cu acest concept, sunt șanse ca alți cititori să nu fie la fel de familiarizați, așa că o să intru puțin în detalii.
Fizica cuantică a demonstrat nu cu foarte mulți ani în urmă, impactul extraordinar pe care observatorul îl are asupra realității fizice. Am explicat la un moment dat acest mecanism într-un articol pe care te invit să îl citești AICI.
Astăzi o să reiau doar foarte pe scurt explicația. Și ea sună în felul următor.
Imaginează-ți că tu privești o rază de lumină. Când eram copil, am crescut la țară. Iar când venea momentul ca fânul să fie băgat în șură eram și eu acolo să ajut. Ei bine în șura bunicilor mei, acoperișul avea unele găuri care cred că erau accidentale. În zilele cu soare foarte puternic, razele de lumină intrau prin acele orificii și într-un final atingeau pământul. Erau niște raze asemănătoare cu săbiile din Star Wars, numai că erau cât se poate de reale. 🙂
Ți-am dat acest exemplu ca să îți fie mai ușor să îți imaginezi. Ce au descoperit cercetătorii este faptul că dacă în șură nu este nimeni care să privească raza ce intră prin acoperiș, lumina se comportă asemeni unei unde. Dacă tu însă vii în șura bunicilor mei și te uiți la raza respectivă, lumina se va comporta asemeni unei particule. Singura diferență este aceea că tu observi electronii care formează acea rază sau nu îi observi. Cu alte cuvinte electronii știu dacă sunt priviți și își modifică comportamentul în raport cu asta.
Ce vreau să reții în urma acestui exemplu este faptul că tu ca observator ai o putere și o influență mult mai mare decât îți imaginezi.
De ce? Fiindcă cercetătorii au demonstrat de fapt ceva mult mai mult decât atât. Electronul se poartă în două moduri în funcție de dacă tu îl privești sau nu. Iar în primă instanță asta pare să nu aibă de-a face cu realitatea ta de zi cu zi. Numai că electronii intră în componența atomilor. Iar toată realitatea noastră este alcătuită din atomi. Așadar, orice observi în jurul tău tinde să își modifice comportamentul pe care îl avea până să observi acel ceva.
Toate visurile tale și toate realizările pe care ți le dorești în această viață au acum caracter potențial. În meditație, recomandarea mea este să vizualizezi ceea ce îți dorești să experimentezi. De ce? Fiindcă așa accelerezi cristalizarea posibilității pe care o alegi. Acel ceva se va grăbi să facă parte din realitatea ta fizică. Tot ce trebuie tu să faci este să observi cu încredere.
8. Asigură-te că nu ești întrerupt
În acest moment eu folosesc o meditație ghidată de 50 de minute. Știu că s-ar putea să ți se pară mult, dar ținând cont de rezultatele pe care le obțin, eu pot spune că este chiar puțin. Dacă ești la început, poți folosi și meditații de 5 sau 10 minute. Este perfect în regulă. Toate au un început. Dacă o să continui să experimentezi, cel mai probabil o să vezi și tu beneficiile unei meditații zilnice de 50 de minute.
Ce vreau să știi este că, în cazul meu, cele 50 de minute trebuie să fie legate și neîntrerupte în așa fel încât să simt efectele. Mi s-a întâmplat de câteva ori să fiu întrerupt pe la minutul 40 de un zgomot sau de o altă persoană. Mi-am pierdut concetrarea și m-am simțit ca și cum am irosit 50 de minute din timpul meu în acea zi.
Așadar, ce îți recomand eu atunci când o să te apuci de meditat este să te asiguri că nu vei fi întrerupt. Și sunt două posibilități din care poți alege și care funcționează de minune.
Prima este aceea ca dacă în prima parte a zilei ești singur acasă, să meditezi atunci. În acest fel te asiguri că nu te va întrerupe o altă persoană.
A doua posibilitate este să discuți cu oamenii apropiați din viața ta(cei alături de care locuiești) și să le explici că a medita este ceva foarte important pentru tine. Mai apoi cere-le să nu te întrerupă atunci când te văd meditând decât dacă motivul este de viață și de moarte(ex. îți ia foc casa sau pământul urmează să fie lovit de un asteroid în următoarea oră) Dacă motivul pentru care vor să te întrerupă nu se încadrează în exemplele anterioare sau ceva asemănător, atunci roagă-i să nu te întrerupă.
Acest pas este destul de important, fiindcă unii oameni pur și simplu nu se gândesc la asta atunci când se apucă de meditat. Mai apoi sunt șanse mari să experimenteze disconfort în timpul meditației din cauza întreruperilor. Acesta nu va mai fi însă și cazul tău. Tu știi acum ce trebuie să faci pentru a nu mai fi întrerupt. Cere asta cu blândețe celor din jur.
9. Încheie meditația cu calm și zâmbetul pe buze
Aceasta este o recomandare extrem de personală. De fiecare dată când am vorbit cu alți oameni despre meditație, le-am recomandat să încheie orice sesiune de meditație în acest fel.
Personal iubesc acea senzație când după 50 de minute de meditație îmi simt trupul într-o ușoară imponderabilitate. Ce fac în acel moment este că îmi deschid numai ochii(din punctul meu de vedere nu putem vorbi de meditație în adevăratul sens al cuvântului atât timp cât avem ochii deschiși) și mai rămân pe loc fără să mă mișc pentru măcar 1 minut.
Pur și simplu trăiesc senzația și mă bucur de ea. Sesiunea de meditație s-a încheiat, iar eu sunt aici. Sunt conștient de mine însumi. Respir. M-aș putea mișca dar încă nu aleg asta. Mai apoi schițez un zâmbet sincer pe care îl mențin preț de câteva secunde. De abia ulterior revin complet la treburile obișnuite de peste zi.
Recunosc faptul că am întâlnit oameni cărora nu le face plăcere să încheie printr-un astfel de „ritual”. Totuși majoritatea iubește acest proces de ieșire din meditație.
Recomandarea mea este să experimentezi și tu și să afli singur dacă se potrivește sau nu pentru tine.
***
Acum că ai toate aceste informații structurate sub forma unei liste de 9 puncte, tot ce sper eu este că o să te apuci de meditat în primul rând. Eu mi-am propus prin acest articol să te motivez să începi, dar și să îți dau câteva unelte și soluții clare la care eu am ajuns de abia după săptămâni întregi de meditat.
Așa cum știi deja, fiecare dintre noi este diferit. Sper ca articolul pe care tocmai l-ai citit să reprezinte un punct bun de plecare pentru tine. Meditând, vei avea propriile experiențe și cel mai probabil vei ajunge și la propriile concluzii. Mi-ar plăcea foarte mult ca după aceea să te întorci aici și să crești valoarea articolului printr-un comentariu în care să îți împărtășești experiența.
De asemenea, dacă ești deja un meditator mai avansat te rog din suflet să lași un comentariu sub articol în care să împărtășești din experiența ta. Cu cât mai multe experiențe împărtășite cu atât mai mulți oameni vor fi determinați să înceapă să mediteze. Iar credința mea sinceră este aceea că dacă tot mai mulți oameni vor medita, vom vedea în jur tot mai des oameni fericiți și împliniți. Nu spun că meditând vei deveni instant fericit și împlinit. Însă cred că practica meditației este o unealtă care nu ar trebui să lipsească din tolba oricărui om care se educă constant și își dorește să crească.
Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ar putea fi util și altora dă-i te rog un share pe rețelele sociale. Astfel îi vei ajuta și pe alții să se familiarizeze cu această frumoasă practică.
Cu recunoștință,
Cosmin Constantin-Cîmpanu