Astăzi am decis să împărtășesc cu tine câteva lecții utile oricărui om care se dezvoltă personal.
Eu am 4+ ani de când am transformat propria mea evoluție personală și spirituală într-o prioritate. Iar privind retrospectiv, m-am simțit inspirat astăzi să împărtășesc cu tine câteva lecții pe care le-am învățat pe parcurs.
Ceea ce urmează să citești nu reprezintă o compilație a celor mai interesante lucruri pe care le-am învățat în tot acest timp. Ci sunt niște idei despre cum să înveți, despre cum să te raportezi la acest drum al evoluției tale într-un mod cât mai armonios și aliniat pentru tine.
Fără nicio urmă de regret spun că dacă aș fi știut aceste idei acum 4 ani, cel mai probabil aș fi învățat și aplicat lucruri noi într-un mod mult mai accelerat.
Și spun asta pentru că un om care hotărăște că dezvoltarea personală și spirituală este o prioritate pentru el, face de obicei niște acțiuni specifice.
Există câteva aspecte comune. Dar dacă știi să le faci așa cum trebuie, parcursul tău poate fi mult mai plăcut.
De exemplu, majoritatea oamenilor care se dezvoltă personal, citesc cărți din acest domeniu. Acest lucru este excelent. Dar să citești cărțile potrivite pentru tine este o adevărată artă.
Exact pe același principiu, oamenii care aleg să se educe și dezvolte acumulează de obicei foarte multă informație. Să știi să găsești echilibru între teorie și practică este și acesta un aspect esențial.
Mergând mai departe, orice om pasionat de dezvoltare personală, va continua să aibă interacțiuni cu alți oameni. Dat fiind faptul că tu îți modifici felul în care gândești citind cărți și participând la cursuri, va avea un impact asupra relațiilor tale. Să știi așadar să abordezi cu compasiune noile și vechile tale relații este și acesta un lucru util.
Iar pe lângă cele pe care le-am enumerat mai sus, mai sunt câteva aspecte pe care o să le descoperi citind articolul.
Practic, poți vedea acest articol ca pe un manual de bune practici pe care folosindu-l, drumul propriei tale evoluții și dezvoltări va deveni mai lin și mai plăcut.
De oricâte ori se pretează, structurez informația punctual fiindcă este mai ușor de parcurs pentru tine. Iar exact asta am făcut și astăzi. Te invit așadar să parcurgi punctele de mai jos și să extragi felul în care o să aplici tu practic în viața ta ideile din articol pentru fiecare punct în parte. Dacă o să faci asta, articolul se va dovedi de un real folos.
De asemenea, dacă ai prieteni care sunt și ei pasionați de dezvoltare personală, le poți propune spre lectură acest material. Și asta pentru că sugestiile sunt general aplicabile pentru oamenii care își doresc să evolueze și sunt pasionați de domeniul dezvoltării personale.
Să începem așadar.
1.Echilibru Teorie vs. Practică
Chiar ieri am avut o discuție cu un om care este și el pasionat de dezvoltare personală. Și ajunsese în punctul în care credea cu tărie că dacă într-un material pe care îl citește nu există pași practici, atunci acel material nu are absolut nicio valoare.
Spunea că și-a dat seama că a citit foarte multe cărți, dar când s-a întrebat ce a aplicat din ele, nu aplicase nimic. Iar printre aceste cărți pe care el le citise erau unele care chiar conțineau pași practici.
Iar raționamentul lui părea destul de veridic și spunea cam așa: „Dacă nici din cărțile care au exerciții practice, eu nu am aplicat, atunci din acele cărți care conțin doar teorie e clar că o să aplic tot nimic”.
Această luptă între teorie și practică este o temă foarte comună în viața oamenilor pasionați de dezvoltare personală.
În 4+ ani de când dezvoltarea este o prioritate pentru mine, mi-am dat seama că a cădea într-o extremă creează dezechilibru.
Cu alte cuvinte, să cauți doar cărți care au pași practici și să le citești numai pe acelea te va conduce la un dezechilibru.
Pe de altă parte, să citești numai cărți care conțin teorie și nimic practic, te va conduce tot la dezechilibru. Vei ajunge practic în cealaltă extremă.
Care este soluția?
Soluția este să parcurgi informații în mod echilibrat. Atât teorie cât și practică. Îți spun sincer că dacă știam asta acum 4 ani, cu totul altul ar fi fost parcursul meu. Și repet. Nu o spun cu vreo urmă de regret, ci ca pe o constatare.
Eu, în primii ani am fost în extrema teoretică. Mai apoi, în ultimele luni m-am aflat în extrema practică. Iar până la urmă am înțeles ce era de înțeles. Și de aceea îți spun și ție că merită și este chiar indicat să cauți echilibrul între cele două.
Iar ajunși în acest punct, te-aș putea lăsa cu recomandarea de a pacurge cărți și cursuri din ambele arii și să trec la punctul următor.
În realitate însă mai am ceva de spus ca să înțelegi și mai eficient mesajul pe care ți-l transmit astăzi.
O să îți demonstrez concret că teoria are și ea rostul ei. La fel cum are și practica rolul ei foarte bine definit.
Hai să începem cu partea practică.
Este ușor de înțeles pentru oricine că dacă nu știi ce să faci și încotro să te îndrepți atunci când ai în viața ta ceva ce te nemulțumește, niște practici se pot dovedi salvatoare.
Poate unul dintre cele mai armonioase lucruri pe care le poți experimenta în acel punct este să vină cineva la tine și să îți dea 7 pași practici. Tu îi iei și îi aplici punctual, iar în termen de câteva zile vezi rezultate. Este magie curată. Și am experimentat-o și eu pe pielea mea. Chiar funcționează.
Există anumite exerciții practice care sunt universal valabile. Oricine le aplică în viața lui vede rezultate fără nicio excepție.
Un exemplu de astfel de exercițiu este „jurnalul recunoștinței”. Dacă îți formezi un obicei ca în fiecare zi să scrii pe o foaie lucrurile pentru care ești recunoscător, vei vedea că viața ta va tinde să se armonizeze foarte mult. Explicația este simplă. Recunoștința înalță vibrația individului.
Însă de la a vedea utilitatea exercițiilor practice și a cădea în extrema de a spune că teoria nu are niciun rost este cale lungă.
Și exact așa cum am argumentat, importanța exercițiilor practice, o să argumentez în continuare și importanța teoriei lipsite de practică.
Dacă ești un cititor mai vechi al acestui blog, o să înțelegi foarte rapid exemplul. Dacă ești nou venit, nu-i nicio problemă. Fii doar atent și o să vezi că lucrurile se clarifică treptat.
Eu am vorbit în repetate rânduri în articolele de blog despre faptul că nu există bine sau rău. Tu poți fi sau nu de acord cu asta. Nu este nicio problemă. În contextul articolului de astăzi te invit să fii atent doar la raționamentul care urmează.
Să zicem că atunci când am scris articolul despre non-existența binelui și a răului, unul dintre cititori a fost total de acord și a spus că exact așa crede și el, iar un alt cititor a fost total împotrivă.
După cum am mai spus, ce crede și ce nu crede este alegerea fiecăruia. Numai că în funcție de ceea ce crezi, realitatea pe care tu o experimentezi este cu totul alta.
Prin urmare, dacă îi iei pe cei doi oameni și îi supui acelorași stimuli, ei vor avea reacții, gânduri și comportamente diferite.
Într-o variantă ipotetică în care amândoi ar avea de-a face cu o exact aceeași situație de viață, reacțiile lor ar fi diferite.
Unul s-ar apuca să eticheteze situația ca fiind bună sau rea. Pe când celălat înțelegând că nu există bine și rău ar avea cu totul alte gânduri.
Iar simplul gest de a nu mai eticheta evenimentele din viața ta, îți poate aduce beneficii pe toate planurile. Iar tot prin acest gest simplu, oricine se poate apropia de o stare de împlinire autentică.
Acesta este numai un exemplu simplu prin care teoria fără practică te poate ajuta enorm. Și este vorba despre internalizare. Dacă internalizezi principii teoretice, vei vedea rezultate fără să faci exerciții practice.
Ca să închei deci această primă sugestie, te invit să înțelegi atât importanța teoriei cât și importanța practicii. Atât teoria cât și practica îți pot aduce rezultate fără a le îmbina. Și ți-am demonstrat asta în paragrafele anterioare.
Desigur că pentru o dezvoltare armonioasă a ta, echilibrul dintre teorie și practică este starea înspre care te invit să tinzi.
2.Cere Recomandări Atunci Când Te Educi
Iar aici mă refer în special la recomandări de cărți sau cursuri pe care să le parcurgi și din care să înveți.
Când am început să mă autoeduc prin cărți și cursuri, obișnuiam să cumpăr acele cărți care erau la reducere sau pur și simplu le luam pe primele care îmi cădeau în mână.
În timp mi-am dat însă seama că nu din orice carte de dezvoltare personală ai foarte multe lucruri de învățat. Și am ajuns la concluzia că există unele cărți din care pot învăța 30 de lucruri și unele cărți din care pot învăța un singur lucru.
În situații excepționale, mi s-a întâmplat să citesc o carte de dezvoltare personală și să nu învăț absolut nimic. E drept că în 4 ani, am experimentat asta numai cu o singură carte. Însă am experimentat. În același timp, consider că este o diferență enormă între a citi o carte și a învăța 30 de lucruri și a citi o altă carte și a învăța un singur lucru.
Așa că în ultima vreme am început să cer recomandări de carte de la alți oameni.
Astăzi pot spune că aceasta a fost una dintre cele mai inspirate decizii în ceea ce ține de evoluția mea. Fiindcă citind cărți prin recomandare, calitatea a crescut enorm.
Dacă ești și extrem de ocupat, sunt șanse destul de mari să nu ai foarte mult timp pe care să fii dispus să îl aloci lecturii. De aceea cred că este destul de important și pentru tine să citești cele mai calitative cărți.
Așa că această sugestie de a căuta recomandări cred că te va ajuta și pe tine foarte mult. Intenționez ca în perioada următoare să îmi fac o pagină pe blog care să conțină link-uri înspre cărți pe care le recomand.
Mi-a fost cerută chiar o astfel de pagină de către cititori, iar în acest moment simt că rezonează cu mine. Acolo voi pune numai cărțile care mi s-au părut cu adevărat geniale. Nu voi umple pagina cu toate cărțile pe care le citesc. Pentru a fi la curent cu toate cărțile pe care le citesc este suficient să mă urmărești pe facebook.
De exemplu, cartea pe care o citesc acum și pe care o recomand cu toată căldura este „Power vs. Force”. Citește-o fără nicio reținere fiindcă este genială.
Ce îți mai recomand este ca în timp, să îți faci prieteni pasionați de dezvoltare personală. Și să vă ajutați reciproc în a găsi cele mai bune cărți și cursuri.
Dacă nu ai oameni care să îți facă recomandări te invit să te folosești de recenziile pe care le găsești pe internet.
Personal recomand să verifici nota cărții în shop-ul de pe Amazon. Și eventual să citești reviewurile de acolo. Din ce mi-am dat eu seama, nu există carte pe Amazon care să fie votată de peste 1000 de oameni, nota să fie excelentă, iar cartea să fie proastă. Personal nu am găsit așa ceva, și nici nu cred că există.
Iar la cele mai multe cărți valoroase, o să găsești la comentarii observații de cea mai înaltă calitate. Deci acesta poate fi un ghid eficient și în același timp rapid. Asta dacă nu ai prieteni care să îți facă recomandări.
3.Răspunde Cu Înțelepciune Presiunii Sociale
Statisticile spun că aproximativ 1% din populația planetei este interesată de dezvoltare personală. În țările mai dezvoltate cum ar fi Germania, acolo unde oamenii sunt foarte interesați de propria lor evoluție, procentul ajunge undeva la 3-5%. Aceasta este realitatea zilelor noastre. Sunt sigur însă că cu cât va mai trece timpul cu atât lucrurile vor arăta mai diferit.
Atunci când mergi pe drumul evoluției tale este firesc să ai de-a face cu presiunea socială. Și asta dintr-un motiv cât se poate de logic și firesc.
În principiu, evoluția înseamnă înălțarea vibrației care te caracterizează. Dacă această diferență vibrațională devine semnificativă, cercul tău social va pune presiune pe tine.
Ce te invit să înțelegi în primă instanță este faptul că această presiune socială nu vine din ură, iar de cele mai multe ori intenția oamenilor din jurul tău nu este aceea de a te răni. Ba ei chiar s-ar putea să îți vrea binele. Diferența este dată de nivelul de înțelegere din care pleacă o anumită acțiune sau atitudine.
Imaginează-ți că ar exista o scară a vibrației, iar ea ar fi notată de la 1 la 10. Folosesc acest exemplu fiindcă este familiar și specific culturii noastre.
Să spunem că înainte să faci din dezvoltarea ta personală o prioritate, atât tu cât și prietenii și familia ta vibrați la frecvența 5. Dacă însă începi să lucrezi la propria ta persoană, cu cât înțelegi mai multe și devii un om care trăiește în mod autentic aliniat altor principii mai armonioase, vibrația ta va tinde să crească. Într-un anumit punct, tu dezvoltându-te constant, s-ar putea să ajungi să vibrezi de un 7 pe această scară imaginară.
Păstrând această idee în minte, poți vedea clar că este firesc ca oamenii care nu și-au ridicat niciodată vibrația mai mult de 5 să nu poată înțelege felul în care îți trăiești tu viața vibrând la 7. Este firesc să fie așa. Fiindcă ei nu au vibrat niciodată la 7 pentru a ști cum este.
În schimb, ca om conștient și dornic de evoluție, eu îți propun să fii tu cel care arată înțelegere. Și asta pentru că la un moment dat ai fost și tu la 5. Chiar dacă acum ești la 7, îți este mai ușor să înțelegi despre ce este vorba în viața oamenilor care și acum trăiesc la 5.
Să înțelegi greșit ultimele paragrafe, te-ar putea conduce înspre aroganță. Ai putea ajunge la concluzia că tu ești deștept fiindcă te afli la 7, iar ceilalți sunt proști fiindcă se află la 5. Repet însă că aceasta ar fi concluzia greșită.
Ceilalți nu sunt nici mai proști nici mai deștepți decât tine. Pur și simplu aleg să aibă o altă frecvență. Felul în care alegi tu să evoluezi are un ritm al său specific. Și este diferit de modalitatea oricui altcuiva de a se raporta la viață.
Așa că o atitudine corectă la care poți ajunge este compasiunea și recunoștința sinceră. Aroganța îți va scădea prin ea însăși vibrația, și ai putea ajunge ca inconștient să arunci la gunoi toată munca pe care ai depus-o ca să evoluezi, alegând vibrația joasă a aroganței.
Compasiunea în schimb, are prin ea însăși o vibrație înaltă. Iar să fii recunoscător te va ajuta să îți menții vibrația la nivelul la care te afli acum.
Permițând practic vibrației compasiunii și recunoștinței să se afle în spatele gândurilor și acțiunilor tale în raport cu ceilalți, vei ajunge să relaționezi înțelept și să reacționezi armonios atunci când presiunea socială își va face simțită prezența.
Atunci când cineva te critică și nu te înțelege, iubește-l sincer. Recunoaște scânteia de dumnezeire din el și celebrează această scânteie.
Atunci când cineva râde de tine pentru anumite decizii sau atitudini, fii sincer recunoscător pentru că acel om există în viața ta. Și fii sincer recunoscător pentru perspectiva pe care ți-a scos-o în cale indiferent care ar fi acea perspectivă.
Dacă reții aceste două idei poți fi sigur că vei reacționa înțelept de fiecare dată când presiunea socială își va face simțită prezența.
4.Nu Fi Agresiv În A Împărtăși Cu Ceilalți Ceea Ce Înveți
Aceasta este ultima recomandare pe care ți-o fac în articolul de astăzi. Probabil că mai sunt și alte câteva bune practici. Însă intenția mea fost să îți propun acele idei pe care le-am dedus din propria mea experiență a ultimilor patru ani de dezvoltare accelerată prin care am trecut.
Am avut așadar perioada mea în care am ignorat echilibrul dintre teorie și practică. Am trecut și printr-o perioadă în care mi-am pierdut timpul cu cărți proaste în loc să cer recomandări de cărți bune. Și am resimțit bineînțeles și forța extraordinară a presiunii sociale.
În acest ultim punct o să împărtășesc cu tine lucrurile pe care le-am învățat din propria mea agresivitate.
Ca să îți dau un exemplu, cred că cel mai relevant este cel al perioadei în care mi-am dat seama că fiecare om are în viața lui exact ceea ce merită.
În ce fel zic eu că eram agresiv?
Dacă un om începea o discuție cu mine și eventual se plângea de anumite aspecte care îl nemulțumeau, atunci eu îi spuneam scurt și la obiect: „ai ceea ce meriți!”. Îți dai seama că mi-am făcut foarte mulți prieteni cu replica asta, nu-i așa? 😀
Însă aceasta era totuși varianta mai ușoară de agresivitate. Varianta mai dură era aceea în care încercam să vâr pe gât cu forța anumite principii oamenilor din viața mea.
Am început să îi oblig pe ceilalți să facă sport și să gândească armonios. Am folosit șantajul și tehnici de persuasiune prin care convingeam pe oricine că eu am dreptate, iar ei se înșeală. Pe lângă asta, le-am mai spus oamenilor din viața mea că dacă vor ca în continuare să existe o relație armonioasă între noi, ei ar trebui să facă X, Y și Z.
Acum, când scriu aceste rânduri, simt o senzație destul de ciudată. Însă exact aceasta este realitatea. Așa am făcut. Iar fiindcă oamenii țineau la mine, au făcut(în scârbă bineînțeles) acele lucruri pe care le-am vârât eu pe gât cu forța.
Din ce am mai observat și în jur, această agresivitate este destul de comună pentru oamenii care se află la început cu propria lor dezvoltare personală.
Astăzi am învățat cum stau lucrurile, iar oamenii din viața mea nu primesc decât susținere, iubire, compasiune și recunoștință din partea mea. Lucrurile nu au stat însă întotdeauna așa.
De aceea, te invit să conștientizezi astăzi că drumul evoluției tale este unul extrem de personal. Dacă ai prieteni pasionați de aceste domeniu, este excelent. Ai posibilitatea să evoluați împreună. Nu încerca însă niciodată să folosești forța pentru a impune un anumit principiu. Și asta pentru că forța în sine are o vibrație joasă.
Știu că ești entuziasmat de felul în care funcționează în viața ta principiile dezvoltării personale. Știu că ți s-ar părea foarte interesant ca și alți oameni să înțeleagă și să trăiască aliniați acelor principii. Însă înțelege că drumul lor este drumul lor.
Pune iubirea drept temelie a tuturor acțiunilor tale. Practică recunoștința și arată compasiune oamenilor din viața ta. Iar în acest fel te asiguri că atât tu cât și ceilalți evoluează în permanență spre armonia supremă a ta, a lor și a Întregului.
O idee ajutătoare pe care ți-o ofer astăzi este aceea de a te familiariza cu intenția din spatele impulsului fiecărei acțiuni pe care vrei să o faci.
Și spun asta pentru că o carte citită din iubire și exact aceeași carte citită din ură va produce rezultate total diferite în viața ta.
Exact pe același principiu, un ajutor oferit cuiva care ți l-a cerut și pe care îl dăruiești din iubire va produce un rezultat total diferit de un „ajutor” oferit cu forța și care are drept intenție din spate demonstrarea superiorității tale.
Fii așadar atent la energia din spatele acțiunilor tale. Și strădui-te ca această energie să fie în armonie cu Intenția Universală. În acel moment, ceea ce numim noi agresivitate se va evapora, iar relațiile tale cu ceilalți se vor armoniza în cel mai plăcut mod cu putință.
***
Acestea sunt lecțiile majore pe care le-am învățat eu însumi în ultimii ani de dezvoltare personală. Cred că indiferent de punctul în care te afli tu acum cu propria ta evoluție, aplicarea sugestiilor din articol se poate dovedi de un real folos.
Nu uita așadar nicicând că indiferent care este drumul pe care mergi, acest drum merită să fie încununat de emoții armonioase, iubire și vibrații înalte.
Dacă undeva pe drumul dezvoltării tale personale nu simți armonie, sunt șanse destul de mari să încalci măcar una din recomandările acestui articol.
Ajunși la final, îți propun să îți alegi o singură arie pe care să începi să o armonizezi în viitorul apropiat. Poate fi vorba de echilibrul teorie vs. practică. Poate fi vorba însă și despre recomandări, presiune socială sau agresivitate. Alege pur și simplu domeniul și permite unor vibrații mai înalte să facă parte din viața ta.
Treptat, dacă îți dai seama că ai de lucrat la mai multe aspecte menționate în articol, le poți trata pe fiecare în parte. Deocamdată începe cu unul singur. Fă un prim pas armonios. Iar mai apoi îi vei putea face și pe următorii. Rezultatele nu vor înceta nici ele să apară.
Iar dacă ți-a plăcut articolul, dă-i te rog un share pe rețelele sociale. Indiferent de punctul în care te afli tu acum, articolul se poate dovedi extrem de util și prietenilor tăi. Și spun asta fiindcă în cazul în care nu ai prieteni interesați de propria lor dezvoltare, articolul îți va armoniza puțin relațiile fiindcă îți vor înțelege mai bine anumite reacții.
În cazul în care ai prieteni pasionați de dezvoltare personală, articolul se poate dovedi o adevărată mină de aur fiindcă orice om pasionat de evoluție îl citește, își poate lua măcar o idee pe care aplicând-o în viața lui, drumul său de creștere se poate deveni mai armonios.
Te invit așadar să apeși unul din butoanele de share de mai jos. Dar numai dacă simți că această acțiune rezonează cu tine, desigur.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu