Cred că ți s-a întâmplat și ție ca uneori să experimentezi o stare de lene. De cele mai multe ori, această stare este însoțită de o emoție nu foarte armonioasă.
Imaginează-ți că prin câteva practici simple, fiecare om de pe acest pământ „s-ar vindeca” definitiv de lene.
Imaginează-ți cât de frumos am crește și ne-am dezvolta, dacă fiecare om ar reuși să facă ceea ce și-a pus în minte. Dacă fiecare om nu ar mai fi blocat de lene și și-ar atinge potențialul maxim. Ar deveni cea mai armonioasă variantă a sa.
Prin scrierea acestui articol, eu sper ca măcar câțiva oameni să aplice sugestiile de mai jos și să fie mai productivi în tot ce fac.
Gândindu-mă la motivele pentru care oamenilor le este lene, am ajuns la concluzia că pot exista și de cele mai multe ori există mai multe cauze.
Plecând de la aceste cauze, am extras niște soluții punctuale. Aceste soluții le-am pus mai jos într-o listă pentru a fi mai ușor de parcurs și de aplicat.
1. Alimentează-te Corect
Foarte mulți oameni și-ar dori să facă ceva, dar simt că nu se pot urni din loc. Și chiar dacă ai mai auzit probabil că este recomandat să mănânci sănătos, nu te-ai gândit niciodată că asta ar putea avea vreo legătură cu faptul că îți este lene.
Eu nu o să intru în detalii științifice aici, fiindcă nu acesta este scopul articolului. Dar o să îți explic pe larg mecanismul.
Să digeri mâncarea este o activitate în care trupul tău investește o cantitate considerabilă de energie. Unele alimente sunt procesate mai ușor, iar altele mai greu. Pe lângă asta, unele alimente vin cu un aport considerabil și sănătos de vitamine, minerale, proteine etc. Pe când alte alimente sunt sărace nutritiv.
Dacă introduci în tine alimente pentru care consumi multă energie, iar ele nici măcar nu te încarcă cu ceea ce trupului tău îi este necesar, îți vei deteriora trupul puțin câte puțin. Iar un trup care nu primește alimentele de care are nevoie tinde să fie din ce în ce mai leneș. Iar asta se va reflecta asupra fiecărei arii din viața ta.
Așa cum spuneam, recomandarea de a mânca sănătos este posibil să o mai fi auzit. Însă nu știu dacă te-ai gândit vreodată că dacă nu mănânci sănătos, asta te poate influența în a nu mai avea energie. Iar această lipsă de energie să te facă să nu mai duci la bun sfârșit ceea ce îți propui.
Primul exemplu care îmi vine în minte din viața mea este din perioada copilăriei. Aveam vreo 14-15 ani și îmi ajutam bunicii la strâns cartofii de pe câmp. După ce luam un prânz copios, nu prea mai aveam niciun chef de treabă.
Și sunt șanse foarte mari să experimentezi și tu acum în viața ta lucruri precum acesta.
De aceea, îți recomand să analizezi după ce mese te simți plin de energie și după care ești parcă stors de energie.
Ceea ce introduci în trupul tău ar trebui să îți dea energie, nu să îți ia.
Concentrează-te pe a te alimenta sănătos și vei fi făcut un pas important spre a spune adio lenei.
2.Gândește Armonios
Am spus în repetate rânduri că prin gânduri îți creezi realitatea.
Ideea este că emoțiile pe care le simți sunt un feed-back la gândurile tale. Dacă gândești lucruri precum: „Ce prost sunt”, „Sunt sărac”, „Nimeni nu mă iubește”, „Mă urăsc”, „Oamenii sunt răi” și altele precum acestea, sunt toate șansele să simți emoții neplăcute.
Dacă în schimb gândești lucruri precum: „Sunt scânteie de dumnezeire”, „Iubesc viața”, „Sunt abundet și atrag abundența”, „Sunt iubit și iubesc”, „Oamenii sunt iubitori și dornici să ajute”, atunci ai toate șansele să experimentezi emoții pe care le-ai caracteriza ca plăcute.
Acum poate te întrebi ce legătură au toate acestea cu lenea.
Legătura este cât se poate de simplă. Să te simți armonios, te umple cu energie. Prin urmare dacă gândurile tale primesc drept feed-back emoții plăcute pentru tine, atunci te vei simți energic și ai toate șansele să duci la îndeplinire ceea ce îți pui în minte.
Dacă în schimb, simți emoții neplăcute ca feed-back pentru gândurile tale, atunci este firesc să îți piară pofta de viață și de muncă. Pentru a duce la îndeplinire orice îți pui tu în minte, ai nevoie de energie. Dacă permiți gândurile negative să te secătuiască de energie, se prea poate să nu mai ai chef de muncă și să simți cum te lovește lenea.
Învață să gândești armonios și vei reuși tot mai des să faci tot ceea ce îți pui în minte.
3.Fă Pe Durata Zilei Activități Care Îți Plac
Cu ce îți petreci tu cel mai mult timp pe parcursul unei zile? Activitățile respective îți fac plăcere, sau le faci doar fiindcă trebuie făcute?
Și aici mă refer la munca ta de zi cu zi. Există în principal două tipuri de activități pe care le poți face la locul de muncă sau în afacerea ta:
- activități care te încarcă cu energie fiindcă îți plac
- activități care te secătuiesc de energie fiindcă nu îți plac
Adevărul este că există foarte puțini oameni care să facă numai activități plăcute pentru ei pe toată durata zilei.
Însă ce recomand eu este să obții un raport de măcar 80% activități care îți plac și te încarcă cu energie și 20% activități care le faci fiindcă trebuie făcute.
De exemplu, în acest moment al vieții mele, meseria mea este scrisul. Activitatea de a scrie este o plăcere pentru mine. Să scriu mă încarcă cu energie. Și scriu 2000 de cuvinte pe zi, în fiecare zi. La momentul în care scriu acest articol, am 270 de zile de scris zilnic.
Cu toate acestea, mai sunt și alte activități pe care le fac fiindcă trebuie făcute. Dar în majoritatea timpului scriu și citesc, iar asta îmi bucură sufletul.
Și să știi că nu ți-am vorbit despre stilul meu de viață pentru a-ți face în ciudă, ci pentru a te insipira să faci ceea ce îți place în această viață.
Revenind la lene, sunt foarte mulți oameni care merg la muncă, iar acolo, într-un caz fericit își petrec 20% din timp cu ce le place și 80% cu ce nu le place.
Fiindcă tind să cred că în majoritatea cazurilor, oamenii merg la un serviciu și fac în 100% din timp lucruri care nu le plac.
Iar asta îi consumă psihic, pe lângă energia pe care o investesc pentru a întreprinde efectiv acele sarcini care le sunt trasate.
După o astfel de zi, se întorc acasă și le este lene să mai facă orice altceva. Și este firesc să fie așa.
Vreau să știi că am un deosebit respect pentru tine și munca ta. Indiferent de ceea ce faci. Însă ce te invit eu este să accepți ca posibilitate faptul că ai putea să faci ceea ce îți place și să fii și plătit pentru asta.
Educă-te continuu. Află ce îți place să faci. Iar mai apoi fă-o cu plăcere și dedicare. Banii nu vor înceta să apară.
Eu te mai invit din în când în când să accepți această posibilitate fiindcă cu cât mai mulți oameni vor face ceea ce le place, cu atât mai mulți oameni fericiți vom vedea pe stradă. Și cu atât mai mulți oameni nu vor suferi de lene fiindcă vor avea energia necesară să facă ceea ce își pun în minte.
4.Înțelege Raportul
Până aici am vorbit despre alimentație, gânduri și activitățile pe care le faci peste zi și care s-ar putea să te stoarcă de energie.
Mai există însă un aspect foarte important atunci când vine vorba de înfruntarea lenii. Și acesta este raportul cu activitatea pe care îți este lene să o faci.
Fiindcă dacă activitatea pe care îți propui să o faci nu îți produce plăcere prin ea însăși, atunci sunt toate șansele să o tot amâni.
De aceea, eu îți propun ca înainte să stabilești că o să faci tu un lucru, să treci printr-un proces în care să îți pui niște întrebări. Iar după ce îți adresezi aceste întrebări este foarte important să răspunzi cu sinceritate.
Prima întrebare este: „Acest lucru pe care îmi propun să îl fac, chiar este necesar? Chiar trebuie făcut?”.
S-ar putea să ți se pară ciudat, dar dacă o să experimentezi cu întrebarea o să vezi că în timp o să găsești lucruri care chiar pot fi date la o parte. Foarte mulți oameni își petrec timpul făcând lucruri non-esențiale care pe deasupra nici nu le produc plăcere.
A doua întrebare este: „Pot delega această activitate?”
Iar acesta este punctul în care unii oameni mi-ar putea spune: „Cosmin, dar această întrebare nu se aplică la mine. Treaba cu delegatul se aplică managerilor din corporație”.
Ei bine, vreau să știi că aceasta este o convingere limitativă și o să-ți explic și de ce.
Să spunem că trebuie să duci gunoiul din casă. Ok? Răspunsul la întrebarea: „Chiar este necesar?” este un da categoric. Nu poți sta cu gunoiul în casă la nesfârșit . Mai apoi însă vine întrebarea următoare: „Pot delega dusul gunoiului?” Iar aici răspunsul s-ar putea să fie da. Ai putea de exemplu să delegi dusul gunoiului copilului tău și să îi răsplătești efortul prin bani de buzunar. El o să fie bucuros că face bani de buzunar, iar tu nu mai trebuie să te consideri leneș în raport cu această activitate.
Înțelegi acum, că partea cu delegatul nu se aplică doar managerilor?
Dacă după ce îți pui întrebările ajungi la concluzia că trebuie făcut neapărat și nu poți delega sub nicio formă, atunci recomandarea este să o faci cât mai curând posibil. Iar dacă durează sub 5 minute să faci acel ceva, ar trebui să îl faci exact când îți vine în minte.
Fiindcă altfel, dacă îl lași nefăcut, dar trebuie făcut neapărat, această stare te va consuma mental. Vei pierde inutil și mai multă energie. Și știi deja ce se întâmplă când ai din ce în ce mai puțină energie. Devii din ce în ce mai leneș, iar tu nu îți dorești asta.
5.Fii Fericit În General
Poate o să-mi spui că e ușor de spus, dar mai greu de făcut.
Eu îți spun că e și foarte ușor de făcut, odată ce înțelegi mecanismul. Am mai povestit despre asta și în alte articole de pe blog, dar o să reiau și aici fiindcă este important și în contextul articolului de astăzi.
Tot ce trebuie să faci este să îți asculți emoțiile și să te menții cât mai mult într-o stare în care ai gânduri și faci activități care îți produc emoții pe care tu le simți ca armonioase.
Oamenii sunt fericiți, atunci când simt emoții armonioase și nefericiți când simt emoții care nu le plac.
Emoția însă nu este decât un semnal că ceea ce gândești sau faci este aliniat sau nu Intenției Universale.
Este adevărat că fiind prins în vâltoarea activităților și gândurilor de peste zi, sunt șanse să uiți să îți asculți emoțiile. Acesta nu este însă un motiv pentru care să nu o faci.
Așa că te invit eu este să înveți să asculți emoțiile și să faci din ascultarea acestora starea de fapt.
Mai apoi, nu trebuie decât să faci și să gândești acele lucruri care te fac să te simți armonios.
Cu cât vei face mai mult asta, cu atât vei fi mai fericit. Dacă ești fericit ai multă energie, iar dacă ai mai multă energie, este mai puțin probabil să îți fie lene să faci ceea ce îți propui să faci.
***
La final vreau să îți spun un lucru. Nu trebuie să faci dintr-o dată toți pașii descriși în articol. Lucrează treptat la fiecare arie din viața ta. Alege mai întâi o sugestie și aplic-o astăzi. Mai apoi încă una și încă una.
Cu sinceritate îți spun că dacă te dedici practicării sugestiilor din acest articol, după vreo 30 de zile vei începe să vezi deja rezultate. Vei observa cum lenea se evaporă puțin câte puțin.
Iar dacă simți că ceea ce ai citit este util, dă-i te rog un share acestui articol. Cu cât mai mulți oameni îl vor citi, cu atât mai mulți oameni productivi vom vedea în jur.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu