Tu ești aici pentru a primi și dărui iubire. Iar atunci când dăruiești iubire cu intensitate maximă, te simți în cele din urmă împlinit.
Tu ești însă un Spirit întrupat în acest plan material. Și în acest plan material ai drept susținător un trup fizic alcătuit din atomi. Acest trup fizic a evoluat pe durata a multe mii de ani. Creația și evoluția fiind una și aceeași realitate.
Și tu vii în acest plan, preiei controlul asupra trupului fizic și el te ajută să experimentezi diverse lucruri aici.
Totuși miile de ani de evoluție, fac ca acest trup fizic să vină cu anumite funcționalități învățate în tot parcursul. Numai că de o parte din aceste funcționalități nu mai ai nevoie în acest moment. Ba chiar unele te blochează în a experimenta împlinire.
O astfel de funcționalitate este obișnuința creierului de a a se concentra în mod special pe ceea ce etichetezi ca negativ și de a ține minte preponderent tot ceea ce ți-a creat disconfort la un moment dat.
Evolutiv este natural să fie așa. Când bagi în mâna în foc pentru prima dată este extrem de important să ții minte că nu ar fi o alegere foarte bună să mai bagi mâna în foc și pe viitor. De aici vine utilitatea mecanismului din punct de vedere evolutiv.
Numai că atunci când rulezi un gând de vibrație joasă sau simți o emoție ce îți produce un disconfort major cum ar fi tristețea, nu îți mai este la fel de util să reții doar asta ignorând binele și frumosul din viața ta.
Cercetătorii care studiază felul în care operează creierul au ajuns la concluzia că un om reține mult mai multe aspecte pe care le-a etichetat ca negative în comparație cu aspectele pozitive pe care le-a experimentat. Și asta chiar dacă a experimentat pe parcursul unei zile mai multe lucruri etichetate ca bune decât numărul celor etichetate ca rele. La finalul zilei îți vei aminti mai multe din cele rele.
Și acum știi deja care este rolul acestui mecanism în evoluție. Să nu mai bagi mâna în foc a doua oară este mult mai important din punct de vedere evolutiv decât că ai văzut un apus frumos de soare sau decât faptul că ai mirosit o floare cu o mireasmă nemaipomenită.
Așadar suntem din punct de vedere al evoluției în acest punct. Și această setare a creierului de a reține preponderent cea ce este etichetat ca negativ și de a-i fi oarecum indiferent binele și frumosul este starea de fapt. Totuși stă în puterea noastră, a fiecăruia dintre noi să luăm atitudine și să alegem altceva în această direcție.
Așa că ce îți propune acest articol este un exercițiu concret pe care îl poți face. Citind acest text ești invitat să te concentrezi în mod deliberat pe ceea ce ai etichetat ca bun și frumos și să lași ca respectiva stare să îți pătrundă fiecare por al Ființei.
Poate ai văzut că a tot fost folosită construcția „etichetezi ca bun” sau „etichetezi ca negativ”. Acel „etichetezi” este acolo fiindcă în mod fundamental o situație are o anumită vibrație și nu este bună sau rea, frumoasă sau urâtă, pozitivă sau negativă. Toate acestea sunt doar etichete care reflectă o perspectivă duală asupra lumii. Iar punctul înspre care tinzi este acela de a percepe viața nondual. A percepe viața nondual înseamnă să vezi că tot ceea ce înseamnă concept mental este o poziție pe care tu o adopți fiindcă așa alegi conștient sau inconștient. Când renunți la orice poziție, iar dacă folosești poziții le folosești conștient, atunci ai trecut dincolo de dualitate. Însă aceasta este altă discuție.
Momentan, hai să revenim la ce anume poți face pentru a-ți armoniza viața. Fiindcă e clar că acolo unde îți este atenția, lucrurile respective cresc în trăire și intensitate. Iar cu un creier care știe să rețină numai etichetele negative, îți vei genera oportunități pentru a atribui și mai multe etichete negative.
Așa că ce ai de făcut este ca în mod deliberat să alegi să îți concentrezi atenția pe bun și frumos. Cum?
1. Fii Atent Când O Experiență Pozitivă Este Trăită
Atunci când îți dai voie ca în primul rând să conștientizezi că trăiești o experiență pozitivă, poți foarte ușor să faci niște alegeri și să iei niște decizii care te vor apropia de împlinire.
Așadar, ca prim pas, detectează când atribui unei situații sau eveniment eticheta de pozitiv.
2. Ia O Pauză
Din obișnuință, dacă s-a întâmplat ceva frumos în viața ta, treci foarte ușor peste. Însă atunci când s-a întâmplat ceva ce percepi ca negativ se prea poate să vorbești și trei zile despre asta cu mai toți oamenii pe care îi întâlnești.
Cu alte cuvinte, atunci când experimentezi ceva negativ, iei o pauză să îl digeri și să îți concentrezi atenția asupra lui. Însă atunci când experimentezi ceva pozitiv, nu îți mai acorzi această pauză. Recomandarea cu care vine articolul este să îți dai voie să simți și digeri și binele și frumosul.
3. Celebrează Binele Și Frumosul
Așadar, ai detectat momentul, ai luat o pauză, dar ce faci în continuare? Sărbătorește acel moment. Dă-ți voie să îl trăiești din plin și să îl simți în tot trupul cu toată intesitatea. Împărtășește-l cu prietenii. Scrie despre el în jurnal. Sărbătorește cumva. Fă orice gest prin care simțit să celebrezi, dar nu lăsa acel moment să treacă pur și simplu pe lângă tine. Este necesar să îți antrenezi creierul în a acorda importanță sporită și situațiilor pozitive, nu numai celor negative.
4. Reia Punctul Unu
Adică după ce ai trăit la intensitate maximă binele și frumosul, l-ai împărtășit, ai sărbătorit, ai scris în jurnal și ai celebrat, fii atent la următoarea situație pe care tinzi să o etichetezi ca bună și reia procesul. O să vezi că după un timp starea ta generală se va schimba la pachet cu felul în care vezi viața. Iar acesta este un pas semnificativ spre împlinire.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu