Compasiunea apare din acceptarea limitărilor umane și din a vedea că toată lumea este într-adevăr captivă în propria sa viziune asupra lumii. Prin non-atașament, dispare presiunea de a încerca să schimbi lumea sau punctele de vedere ale celorlalți oameni, sau să le demonstrezi că au greșit în virtutea dezacordului. – David R. Hawkins
Citatul de mai sus, la prima vedere poate să nu pară ca fiind extraordinar. Cu toate acestea, în momentul în care a fost citit, pot spune că tot creierul a fost scurtcircuitat într-un mod cât se poate de plăcut. Iar rezultatul acelei fracțiuni de secundă este articolul pe care tocmai îl citești. Niște lucruri s-au conectat armonios la citirea fragmentului, iar această înșiruire și conectare va fi împărtășită cu tine prin rândurile care urmează.
Despre compasiune cel mai probabil ai mai auzit. Iar dex-ul ajunge să o descrie asemănând-o cu mila ceea ce este o eroare majoră. Compasiunea corect definită înseamnă să te identifici la nivel de Sine Divin cu celălalt. A manifesta compasiune înseamnă să te menții conștient că dacă îi dai ceva cuiva, de fapt îți dai ție. Și a manifesta compasiune înseamnă a ști că dincolo de iluzia separării cu toții suntem în mod fundamental UNA.
Privind în jur, se observă o necesitate acută ca vibrații precum cele ale compasiunii, iubirii și înțelegerii să ne pătrundă viețile. Cu toate acestea, asupra acestor vibrații domnește ambiguitatea. Lucrurile stau ambiguu și chiar în cazul în care cineva alege să manifeste compasiune, nu îi este foarte ușor să înțeleagă și să trăiască această vibrație.
Prin urmare, intenția din spatele articolului este aceea de a aduce puțin mai multă claritate în acest spațiu. Înțelegând și integrând mesajul articolului, îți va fi mult mai ușor să arăți compasiune față de oamenii din viața ta. Iar un astfel de gest nu are cum să îți aducă altceva decât armonizarea realității subiective experimentate.
Hai să vedem deci punctual, cum anume poți face pași înspre a invita compasiunea în viața ta:
1. Acceptarea Limitărilor Umane
Prin simplul fapt că ești om acum și te afli în acest plan, înseamnă că ești supus anumitor limite. Desigur că limitele valabile astăzi vor fi depășite mâine și tot așa. Asta pentru că viața este totuna cu procesul prin care singura Conștiință din acest Univers evoluează. Una dintre limitele experimentate ca om este aceea că nu poți atinge un nivel de Conștiință mai mare de 1000 pe scara nivelurilor de Conștiință. Însă trupurile fizice vor evolua, și această limită va fi depășită. Un alt exemplu de limită este aceea că cineva poate atinge nivelul 600+ pe scara nivelurilor de Conștiință, zonă unde identificarea cu trupul fizic dispare. În eventualitatea în care uiți de trup, asta tot va face ca dacă nu ești atent, să dai un cap de perete, să te împiedici și să cazi și dacă nu te alimentezi corect să suporți parte din consecințe.
Pe lângă limitele care vin din încarnarea efectivă a Conștiinței sub un aspect umanoid, oamenii experimentează și o sumedenie de limite mentale. Orice credință, indiferent de natura ei, odată ce ajungi să te folosească ea pe tine și nu tu pe ea, poate fi considerată o limită.
Acceptarea existenței limitărilor specific umane, deschide larg poarta spre tărâmul unde compasiunea este experimentată. Mai apoi…
2. Acceptarea Captivității În Propria Viziune Asupra Lumii
Tu ești captiv în propria-ți viziune, așa cum fiecare alt om este captiv în propria sa viziune. Asta cu excepția situației în care cineva devine conștient de faptul că ceea ce crede el despre lume și felul în care vede el lucrurile este valabil cu siguranță doar în cazul lui. Pentru altcineva ar putea fi la fel de valabil sau poate nu.
Încă din fragedă pruncie suntem învățați să ne formăm credințe, iar subconștientul ne este programat cu tot felul de teorii, frazări, propoziții și concepte. Toate acestea dau impulsul pentru desfășurarea experienței în realitatea experimentată.
Când cineva îți face rău în viziunea ta, s-ar putea ca el să creadă că face bine în viziunea lui. Și când cineva te rănește în viziunea ta, se prea poate ca el să simtă că te ajută în viziunea lui. Majoritatea oamenilor sunt captivi în propria lor viziune. Să îi dai voie și acestei conștientizări să pătrundă în viața ta va invita și mai multă deschidere din partea ta înspre a arătă compasiune.
3. Non-atașamentul Și Încrederea În Divin Sunt Cheia
Prin practica non-atașamentului și punerea în mâna Divinului a experienței tale de viață, compasiunea își va face din ce în ce mai mult simțită prezența în fiecare plan al realității experimentate.
Asta pentru că prin atașament, ajungi să aperi puncte de vedere fără a reuși deloc să te pui în pielea celuilalt. Ori punerea în pielea celuilalt este o componentă esențială care influențează capacitatea ta de a manifesta compasiune.
Non-atașamentul are sens în trăirea compasiunii fiindcă în momentul în care alegi să nu mai fii atașat de punctul tău de vedere, ci să îl vezi în schimb ca ceea ce este(adică un punct de vedere), vei fi suficient de deschis și înspre punctul de vedere al celorlalți, fapt care schimbă paradigma complet. Nu mai încerci să îi convingi pe ceilalți și nici nu spui fraze precum: „Nu o să te iert niciodată” sau altele precum acestea.
În schimb, înțelegi că fiecare om este în mod fundamental bun, iubitor și esență de dumnezeire. Ori Dumnezeu nu poate să îți provoace vreodată suferință. Suferința provine din atașamentul de perspectiva ta asupra vieții și imposibilitatea de a accepta limitările umane.
***
Acestea fiind spuse, articolul se încheie aici. Concluzia este aceea că tu te poți deschide chiar acum spre a manifesta și trăi compasiune, indiferent de felul în care se poartă sau s-au purtat ceilalți cu tine cândva. Nu esența de dumnezeire din celălalt om care nu are capacitatea să facă altceva decât să iubească, ți-a greșit sau te-a rănit. Sursa rănii sau a erorii este lipsa acceptării, atașamentul și programele gunoi prezente în subconștient și care îi fac pe majoritatea oamenilor să experimenteze o viață trăită aproape complet pe pilot automat.
Viața însă nu este ceva ce ți se întâmplă, ci este ceva ce tu alegi. Iar chiar acum, în capacitatea ta stă alegerea intenției de a trăi și manifesta compasiune. Alegerea acestei intenții la pachet cu textul pe care tocmai l-ai citit va avea un impact armonios asupra realității tale.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu