Într-una din zile, când Costel se pregătea să iasă din casă pentru a participa la o întâlnire, a dat peste noul vecin care tocmai se muta: ”Să trăiești vecine, a venit momentul să te muți?” Din vorbă în vorbă, vecinul îi spune: ”Nu mă ajuți și pe mine să urc sacoșa asta până sus, că mi-e teamă să nu mi-o i-a careva.”
Costel, care este un om săritor a uitat de treaba pentru care ieșise din casă și a spus: ”Da, sigur, te ajut!”. I-a luat sacoșa din mână și au început să urce scările împreună. Odată ajunși în casă, vecinul și-a dat seama că își uitase telefonul în apartamentul din care tocmai se mutase, așa că la rugat pe Costel să il împrumute puțin pe al său.
Chiar dacă discuția telefonică trebuia să dureze cinci minute, ea s-a întins pe un sfert de oră, și uite așa, Costel a pierdut întâlnirea pentru care ieșise din casă, dar făcuse o faptă bună. Constatând și el că este prea târziu și a pierdut întâlnirea a decis să se întoarcă în apartamentul său, acolo unde avea să îl sune pe cel care l-a lăsat să aștepte, pentru a-și cere scuze și pentru a reprograma întâlnirea.
Ajuns în casă a constat că vecinul îi consumase tot creditul, iar acum nu mai avea cu ce să sune. Trist și resemnat, Costel a tras pentru a mia oară concluzia: ”Mă, dacă eu îi ajut pe alții tot eu ies prost”.
Ceva însă era extrem de neclar în mintea sa. Se întreba cum poate să ne spună biserica să fim buni cu cei din jur, să le oferim ajutorul nostru, dacă acest ajutor nu ne produce decât neplăceri. El continua însă să ajute din datorie. În fiecare duminică auzea la slujbă că trebuie să facă fapte bune. Ceea ce ți-am povestit mai sus, fiind doar una dintre sutele de fapte în urma cărora Costel concluzionase că a ajuta nu face decât să îți producă neplăceri.
Concluzia sa este una în care el crede foarte mult: ”Nu am vrut decât să ajut, și tot eu am ieșit prost. Ce trebuie să fac, să nu mai ajut oamenii!?”. Însă el continua să dea o mână de ajutor ori de câte ori se ivea ocazia, și de fiecare dată sfârșea prin a-și plânge de milă și prin a spune că data viitoare nu o să o mai facă.
Eu vin și îți pun o simplă întrebare la care te rog să îți răspunzi sincer: ”Tu când ajuți pe cineva, de ce o faci?”. Care este motivația ta? Sigur știi că fiecare dintre noi este motivat de lucruri diferite. Deci care este motivația ta de a ajuta o persoană?
Uite un posibil răspuns: ”Eu ajut pe cineva atunci când simt că pot să ofer din prea plinul meu. Mă simt uneori mistuit de o iubire care pleacă din interiorul meu și pe care nu mă pot abține să nu o canalizez înspre cei din jur. Ajut necondiționat și nu aștept nimic în schimb fiindcă acesta este unicul mod în care o pot face. Ajut din iubire, și observ de fiecare dată cum iubirea este singura pe care dacă o împart se înmulțește rămânând atât în interiorul meu, dar ajunge necondiționat și nealterat și la ceilalți.
A avea ceea ce tocmai urmează să ofer este starea mea de a fi. Pentru mine nu reprezintă nici cel mai mic efort să am ceea ce tocmai urmează să ofer, așa că ofer cu bucurie și simt de fiecare dată recunoștința care vine să înmulțească ceea ce tocmai am oferit. Ajut fiindcă iubesc, iar ajutorul pe care îl ofer este o formă de manifestare a acestei iubiri. Ajut fără să aștept nimic în schimb, ajut necondiționat. Nici nu ar putea fi altfel.”
Dacă răspunsul tău este unul asemănător cu cel de mai sus, dă-mi voie să scot o mână prin monitor, să dau noroc cu tine și să te felicit.
Tu nu vei avea niciodată problema lui Costel.
Dacă însă răspunsul tău nu este asemănător cu cel pe care l-ai citit mai sus, îl poți face să devină. În următoarele rânduri ai soluția concretă care te va face să nu mai simți niciodată nici un tip de emoție negativă în urma ajutorării cuiva. Fiecare dintre noi suntem capabili să oferim ajutor autentic, la fel ești și tu. Problema este că nimeni nu te învață asta la școală sau facultate. Ține numai de tine să înveți și să îți însușești acest mecanism.
Hai să îți spun un secret. Poți începe să te bucuri începând chiar cu acest moment. Știi de ce? Fiindcă dacă ai ajuns cu lectura până aici în mod sigur vrei ca de acum înainte să nu mai ai regrete atunci când ajuți pe cineva. Și ceea ce este minunat e faptul că mai jos ai pașii concreți care te vor face să nu simți altceva decât recunoștință atunci când îți oferi ajutorul. Nu vei mai simți tristețe, nu îți vei mai ține morală ție însuți, ci doar te vei bucura și vei simți împlinirea.
Nu ajuta niciodată dacă aștepți ceva în schimbul ajutorului pe care urmează să îl oferi. Este pe cât de simplu pe atât de complicat. Este foarte ușor fiindcă nu ai de făcut decât un raționament foarte simplu. De fiecare dată trebuie să te întrebi dacă aștepți sau nu ceva în schimbul a ceea ce tocmai urmează să oferi.
Fie că îți este cerut ajutorul, fie că simți că ar trebui să îl oferi, întreabă-te: ”Am o dorință ascunsă pe care o doresc materializată ca efect a ceea ce tocmai urmează să fac?” Am să i-au pentru tine un exemplu. Să presupunem că te afli la semafor, iar un bătrân te roagă ca atunci când se va face verde să îl ajuți să treacă strada. Dacă te gândești că o să îl ajuți sperând că la bătrânețe poate te va ajuta și pe tine cineva dacă vei avea nevoie, faci o foarte mare greșeală.
Dacă un prieten te roagă să îl împrumuți cu bani, iar tu îi dai banii sperând ca atunci când poate vei avea și tu nevoie cineva te va împrumuta, iarăși greșești.
În exemplele de mai sus nu faci altceva decât să îți satisfaci ego-ul. De fiecare dată când ajuți pe cineva dintr-un motiv anume vei constata cu surprindere că te simți mai rău decât te simțeai înainte să o faci. Atunci când te pui în slujba cuiva, indiferent de modul în care o faci vei fi recompensat. Atunci când o faci așteptând ceva în schimb vei recepționa semnale care te vor face să te simți trist, nefericit sau întrebător.
Aceste semnale sunt mesajul pe care universul îl are pentru tine. El speră ca analizându-ți starea pe care o dobândești atunci când nu ajuți necondiționat să te facă să înțelegi care este modul corect în care ar trebui să acționezi. Recompensa ta atunci când ajuți necondiționat este însă cu mult mai plăcută. Ajutorul necondiționat te face să observi cum doi minus unu fac trei.
Oferind ceea ce tu ai deja fără a aștepta nimic în schimb te va face să constați cu surprindere, nu numai că nu te simți lipsit de ceea ce tocmai ai oferit, ci că te simți mai plin decât înainte de a o face. E ca si cum ai avea o ladă plină cu mere și fără a aștepta nimic în schimb oferi jumătate din acea ladă, cuiva care nu are. Ceea ce îți garantez că o să observi tu este că imediat ce o să golești lada pe jumătate, o să constați că defapt merele nu s-au împuținat deloc, ci nu îți mai încap în ladă.
Este foarte important însă ca în mod natural în mintea ta să nu apară dorința nici unui tip de recompensă. Oferă din prea plinul tău. Oferă necondiționat. Oferă din iubire. Astfel vei avea numai și numai de câștigat.
Știu că este greu, ba chiar se poate să ți se pară imposibil. Îți garantez însă că se poate. Încearcă să o faci în mod constant. Mai întâi, atunci când ți se va cere ajutorul îți vei aduce aminte de ceea ce ai citit aici, iar acela nu se va numi ajutor necondiționat fiindcă te afli încă sub influența directă a acestui articol. După câteva săptămâni de practică, în care vei continua să ajuți, conștient de faptul că ar trebui să o faci necondiționat, o să observi o schimbare.
Puțin câte puțin, îți vei aduce aminte tot mai rar de intenția de a ajuta fără așteptări. Te asigur că făcând asta va veni și momentul în care vei ajuta pentru prima dată necondiționat. O să-ți dai seama de asta, fiindcă la cateva zile, când o să te duci în locul unde țineai lada cu mere o să vezi că nu mai încap în ladă, chiar dacă tu ai oferit jumătate dintre ele.
Primul pas pe care îl poți tu face chiar în ora următoare sau pe parcursul acestei zile, este ca atunci când vei fi pus în postura de a oferi ajutor, să îți amintești de dorința ta de a ajuta necondiționat. Doar fiind conștient de asta, nu te va face și să acționezi în consecință. Însă dacă te menții conștient pe parcursul a zece situații consecutive, este foarte probabil ca în cea de-a unsprezecea să oferi ajutor necondiționat fără ca măcar să îți dai seama.
Va veni însă momentul în care vei simți împlinire sau abundență, iar atunci îți vei aduce pentru câteva secunde aminte de momentul în care ai oferit necondiționat fără ca măcar să conștientizezi asta. Ducând acest proces la bun sfârșit pentru prima dată, vei fi capabil să îl repeți de ori câte ori și astfel vei manifesta abundență în viața ta.
Și nu uita: Nu ajuta niciodată dacă aștepți ceva în schimb. Ajută necondiționat, asta te va face împlinit.
Dacă ai prieteni despre care știi că au probleme în a-și oferi ajutorul, distribuie acest articol. Este prima ta șansă de a oferi ajutor necondiționat. Butonul de share este puțin mai jos.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu