Acest articol este o continuare a articolului de ieri despre intuiție. Dacă nu l-ai citit, te invit să accesezi acest link și să îl parcurgi înainte de a merge mai departe cu prezentul articol.
Sincer să fiu, eu după ce am terminat de scris articolul de ieri, am considerat că este totul clar. Cu toate acestea s-au născut mai multe întrebări cu privire la subiectul intuiției. Nimic anormal până aici. De obicei când public articole primesc și întrebări. Și sincer să fiu mă bucur și sunt recunoscător pentru că primesc întrebări. Fiindcă asta îmi dă posibilitatea de a explica o anumită idee și mai clar sau abordând alte unghiuri.
Ce am experimentat foarte rar până acum a fost ca de pe urma unui articol să existe mai mulți oameni care să vină cu aceeași întrebare. Iar fiindcă pentru articolul de ieri am observat o astfel de situație, am decis să răspund pe larg întrebării care se repetă. Dacă patru oameni și-au rupt din timpul lor pentru a adresa întrebarea, cu siguranță mai sunt măcar câțiva zeci de oameni care pot beneficia de pe urma explicației. Pe lângă acest raționament logic, intuiția îmi spune că a scrie un articol în care să răspund la întrebare este un gest aliniat 🙂
În acest moment simt să iau două exemple prin care să evidențiez diferența. După exemple, voi trage și concluzia în așa fel încât să fie clar pentru toată lumea cum diferențiezi o intuiție de un gând înșelător. Probabil că există mai multe modalități de diferențiere și cu cât un om trăiește mai conștient cu atât întrebarea în sine: „Cum diferențiez?” tinde să nu mai aibă sens. Dar în acest articol o să descriu metoda pe care eu personal o folosesc. Și pe care o foloseam fără să știu că o folosesc. Mi-am dat seama cum anume fac diferența de pe urma întrebărilor din articolul precedent, iar astăzi împărtășesc cu bucurie și necondiționat cu tine. Sunt bucuros că întrebările venite din partea comunității m-au ajutat să devin conștient de încă un aspect al realității mele.
Hai să trecem la exemple:
1. Un Părinte Care Se Îngrijorează Pentru Copilul Său
Să zicem că un părinte i-a permis copilului să meargă într-o excursie cu niște prieteni, iar astăzi este ziua în care copilul ar trebui să se întoarcă. Numai că au trecut deja 60 de minute peste ora programată pentru ca drumeții să se întoarcă, iar ei nu au ajuns. Pe lângă asta, niciunul dintre ei nu răspunde la telefon.
Fiind doar 60 de minute întârziere, părintele se gândește inițial că e posibil să fie din cauza unei întârzieri în programul excursiei și poate este traficul aglomerat.
Însă atunci când se împlinesc două ore de la ora stabilită inițial, mintea părintelui începe să o ia razna. Își amintește de știrile de la ora 17.00 pe care le-a văzut el la un moment dat și în care se prezenta un accident. Își mai amintește și de filmul pe care l-a văzut săptămâna trecută în care apărea tragedia unui accident. Și având aceste gânduri de vibrație joasă, începe să se agite și îngrijoreze tot mai tare.
2. O Persoană Vrea Să Se Angajeze Și Aplică Pentru Două Job-uri
Anca este o tânără absolventă de facultate care intenționează să se angajeze în domeniul pentru care s-a pregătit în timpul anilor de studiu. Din fericire pentru ea, există o sumedenie de firme unde s-ar putea angaja în orașul în care locuiește. Dintre toate acestea, Anca alege doar două firme la care își depune CV-ul. Urmând procedura standard, ambele firme o acceptă și o invită să se angajeze.
Firma A îi oferă Ancăi un salariu de 1000 de euro, iar firma B îi oferă Ancăi un salariu de 2000 de euro. Ce alegere să facă Anca? Poate o să spui că alegerea este evidentă.
Numai că Anca este o persoană care nu se hazardează în a lua decizii. Ea își ia într-o zi câteva minute în care să facă o alegere. Atunci când se gândește să aleagă firma A se simte fericită, se simte armonios. Atunci când se gândește să aleagă firma B, în interiorul ei se instalează o stare de disconfort. Este disconfort și atât. Nu este frică, nu este un scenariu format dintr-o înșiruire de gânduri, ci pur și simplu este o emoție care îi generează Ancăi un disconfort. Și nu își poate explica sub nicio formă acel disconfort. Nu are niciun motiv logic prin care să justifice disconfortul. La fel cum nu are niciun motiv logic să justifice confortul și starea de armonie pe care o simte atunci când își imaginează alegerea firmei A.
Ce să aleagă Anca?
Așadar, Cum Diferențiezei O Intuiție De Un Gând Înșelător?
Chiar dacă poate în acest moment mesajul cele două exemple nu îți este clar, în continuare o să mă folosesc de poveștile de mai sus pentru a explica diferența.
În prima situație, părintele care se îngrijora avea în primul rând gânduri, gânduri care ulterior îi dădeau o senzație de neliniște. Totul însă se petrecea în capul său. El era sub influența știrilor de la televizor și a filmului pe care îl văzuse săptămâna trecută. Și continua să genereze gânduri asemănătoare.
Părintele, în exemplu de mai sus, ajunge într-adevăr să simtă un disconfort, dar acel disconfort este un rezultat al gândurilor. Iar dacă îl întrebi de ce simte un disconfort în raport cu întârzierea copilului, el o să poată să îți justifice asta mental. O să îți spună poate că niciodată nu a mai întârziat atât, că accidente au loc tot timpul și sunt date la știri și așa mai departe.
Ceea ce simte el în raport cu situația poate fi justificat logic și mental.
Acum să mergem înspre exemplul Ancăi. Anca, spre deosebire de părintele îngrijorat, nu are niciun motiv logic pentru care simte disconfort atunci când se gândește să aleagă firma A în detrimentul firmei B. Ba chiar logic vorbind, ea ar trebui să aleagă firma B fără să stea pe gânduri pentru că plătește mai bine.
Dacă o întrebi pe Anca de ce simte un disconfort în raport cu firma B, nu o să poată să îndruge nici două cuvinte. Fiindcă ea pur și simplu simte emoția care apare în interiorul ei și care îi creează disconfort când se gândește la firma B. Și pur și simplu simte emoția armonioasă cum se creează imediat în interiorul ei atunci când se gândește la firma A. Mai nimic nu poate fi pus în cuvinte referitor la emoțiile pe care ea le simte. Ci pur și simplu le simte.
De Unde Știi Că Intuiția E Intuiție Și Nu E Altceva?
- În marea majoritatea a cazurilor nu o poți susține logic. Indiferent dacă ai intuiția că trebuie să faci ceva și te simți armonios, sau că nu trebuie să faci ceva și simți un disconfort, nu ai niciun motiv logic prin care să justifici disconfortul sau armonia pe care le simți. Ci pur și simplu le simți.
- Cazurile în care o intuiție îți dă ție timpul să o justifici logic sunt rare spre inexistente. Deci dacă poți spune: „Fac cutare pentru că…”, iar pe spațiul punctat adaugi chestiuni logice, nu vorbim de intuiție ci de logică. Dacă tot ce poți să spui este mă simt armonios în raport cu X, atunci vorbim de o intuiție care îți spune să faci X. Iar dacă tot ce poți să spui este că simți un disconfort nejustificat în raport cu X, atunci vorbim de o intuiție care îți spune să NU faci X.
- Armonia sau disconfortul pe care ți-l dă o intuiție apar întotdeauna înainte de cuvinte. Părintele din exemplul de mai sus simte disconfort, dar acel disconfort este creat de gândurile pe care le întreține. Anca simte un disconfort care apare înainte să întrețină gânduri.
- Intuițiile apar instant atunci când te raportezi la ceva. Aș aproxima timpul pentru ca o intuiție să se facă auzită undeva la mai puțin de 1 secundă. În mai puțin de o secundă tu nu ai timp să gândești mare lucru, dar ai timp să simți. Imediat ce te raportezi la un nou job, un partener de cuplu sau orice alte decizii mai iei tu în această viață, intuiția îți trimite imediat un semnal emoțional armonios sau ceva ce ai caracteriza mai degrabă ca un disconfort. Acea emoție este intuiția care îți spune „da” sau „nu”.
Închei așa cum am încheiat și articolul de ieri: „Îți doresc să găsești în tine curajul de a-ți urma intuițiile”. Toate întrebările de genul: „Cum fac să îmi ascult intuiția?” sau „Cum știu să diferențez o intuiție de un gând?” sunt minciunele prin care îi permiți minții să te amăgească.
Tu știi deja ce este intuție și ce este gând. Nu trebuie decât să ai curajul să îți asculți intuițiile și să suporți orele sau zilele de fricțiune care pot apărea din motive pe care le-am explicat ieri.
Fii curajos și ascultă-ți intuiția!
Iar dacă ți-a plăcut acest articol și îl consideri util, dă-i te rog un share pe rețelele sociale.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu