Problema majoră a acestei lumi este că oamenii proști sau fanatici sunt întotdeauna siguri pe ei, iar cei inteligenti sunt plini de îndoieli. – Bertrand Russell
Scriu pe acest blog de 3 ani și jumătate. Iar în toți acești ani, am discutat cu mii de oameni despre diverse „probleme” din viața lor. Și am pus cuvântul „probleme” între ghilimele, fiindcă din punctul meu de vedere nu există probleme reale. Ceea ce ție ți se pare o problemă acum, se poate dovedi o binecuvântare în viitor. Dar aceasta este altă discuție.
Ideea din spatele articolului de astăzi este una simplă. Ți-ai spus vreodată cuvinte precum: „dacă aș ști cum să am mai multă încredere în mine, atunci cu siguranță aș fi mai împlinit și mai fericit! Totuși nu știu cum să fac asta”? Dacă gândul de mai sus sau idei despre lipsa de încredere în tine îți trec prin minte, atunci acest articol este pentru tine. Citește cu atenție rândurile care urmează. Promisiunea mea este aceea că vei pleca de aici cu cel puțin o metodă pe care aplicând-o astăzi îți vei recâștiga încrederea în tine. Îți promit în același timp o abordare pe care nu ai mai auzit-o nicăieri cu privire la subiectul „încredere în tine”.
Am structurat articolul în 3 părți mari și late pe care le anunț de pe acum. Pentru început o să te invit să ne punem de acord asupra unor premise. În această parte îți voi expune câteva idei cu care o să te invit să înveți să rezonezi. Vei învăța cum să le accepți și integrezi în viața ta de zi cu zi.
În partea a doua a articolului îți voi prezenta o perspectivă la care te voi invita să aderi. Odată adoptat acest punct de vedere, felul în care vezi noțiunea de încredere în tine va fi diferit pentru totdeauna.
Iar în partea a treia îți voi oferi câteva unelte practice pe care aplicându-le te vei asigura că te menții pe calea aleasă. Aceste practici te vor ajuta să îți crești treptat încrederea în tine devenind acea versiune a ta la care ai visat dintotdeauna.
Înainte de a intra în conținutul util vreau să îți mai spun un singur lucru. Articolul pe care îl citești NU este o primă parte dintr-o serie de articole. Subiectul nu este la fel de amplu ca trăitul în prezent de exemplu. Am simțit să lămuresc asta fiindcă ținând cont de prezentarea celor 3 părți de mai sus, sunt șanse ca mintea unora dintre voi să își fi imaginat că au din nou în față o serie. Nu este deloc așa. Tot ceea ce ai nevoie să știi despre încredere în sine se află astăzi aici și acum. Parcurge doar textul cu calm până la final. Fii deschis și învață cum să ai încredere în tine.
3 Premise la care te invit să aderi
1. Există o forță care se află în jurul tău și curge prin tine
Vreau să subliniez încă de la început faptul că nu este neapărat necesar să crezi 100% în setul de premise pe care ți-l voi prezenta. Este posibil ca o parte din aceste idei să fie deja integrate în personalitatea ta. La fel de probabil este să dai peste câteva idei noi pe care te invit să le parcurgi cu deschidere. Această primă idee mă aștept să o accepți destul de ușor. Asta pentru că dacă ești de părere că Dumnezeu există atunci tu deja crezi într-o forță exterioară ție care ți-a dăruit viață și datorită căreia ești în viață.
Poți numi această forță oricum vrei tu. Îi poți spune Univers, Energie Universală, Dumnezeu, Allah sau oricum altcumva. Poți chiar să nu îi dai niciun nume. Tot ceea ce îți cer în acest punct este să o recunoști. Să accepți că este cât se poate de reală și că Ea curge prin tine.
Dacă ești ateu și crezi deci că o asemenea forță nu există, atunci s-ar putea ca articolul să nu aibă foarte mult sens pentru tine. Aceste premise sunt destul de importante și pentru exercițiile practice pe care ți le voi propune în ultima parte a articolului, dar și pentru perspectiva propusă în partea de mijloc.
În încheierea premisei cu numărul 1 te invit să îți imaginezi câteva lucruri. Imaginează-ți doar că tot ceea ce te înconjoară este energie.(fie vorba între noi, acest lucru este chiar și adevărat, dar deocamdată te invit să îți imaginezi doar „cum ar fi”). Materia este energie într-o altă formă. Iar între aspectele energetice și cele materiale există o legătură foarte strânsă. Imaginează-ți cum ar fi dacă materialul ar modela în permanență energeticul. Cum ar fi ca realitatea ta să fie rezultatul gândurilor tale. Privește-ți gândurile ca pe forme de energie. Și imaginează-ți cum aceste forme de energie interacționează în permanență cu acea forță unică despre care știi că se află peste tot în jur, dar și în interiorul tău.
Te-am invitat să îți imaginezi toate aceste lucruri descrise în paragraful precedent dintr-un motiv foarte simplu. Atunci când mintea ta aude fraza „imaginează-ți cum ar fi” devine instant un pic mai deschisă decât era până la auzirea acestei fraze. În realitate tot ceea ce te-am pus să îți imaginezi este realitatea însăși. Energia Universală(mie așa îmi place să o numesc) care curge prin tine interacționează în permanență cu energia ta gând. Această Energie Universală este prin definiție suportivă. Ea își dorește să te ajute. Iar secretul cu care vreau să rămâi în minte este acela că intenția ei este aceea de a te susține. Ea se străduie să îți transforme gândurile și dorințele în realitate.
Dacă te gândești și îți imaginezi cum vor arăta realizările tale, trupul tău perfect sănătos sau partenerul ideal, tot acestea vor fi lucrurile pe care Energia Universală se va angaja să le susțină.
Dacă te gândești și îți imaginezi cât de lipsit de încredere ești, cât de mic și lipsit de putere sau bolnav ești, tot acestea vor fi lucrurile pe care forța care curge prin tine le va susține. Până la finalul articolului îți promit că vei învăța cum să preiei controlul. Deocamdată te invit să accepți doar acestă primă premisă. Forța Universală există și curge prin tine. Energia ei este creatoare, iubitoare, frumoasă, expansivă, abundentă și receptivă. Indiferent dacă vrei sau nu, atât timp cât ești în viață, această forță curge prin tine. Până la finalul articolului vei vedea exact care este rolul acestei premise în imaginea de ansamblu.
2. Predeterminismul genetic este o abureală
Știu că felul în care am spus-o sună a aroganță. Am făcut-o însă intenționat pentru a te provoca, dar și pentru că această premisă cu numărul 2 este cât se poate de adevărată în detrimentul credinței populare. Dincolo de știința din spate, este probabil să fi auzit și tu cum „așchia nu sare departe de trunchi”. Ceea ce vreau eu să spun este că așchia nu sare departe de trunchi dacă trunchiul insistă să îi impună așchiei felul în care trebuie să trăiască.
Sper să nu se răscoale 3 academicieni și 7 doctori și să înceapă o ceartă cu mine fiindcă le iau jucăria. Știu că studiile mele nu mă recomandă să vorbesc despre gene. În schimb ceea ce mă recomandă este faptul că eu am bunul simț să îmi pun o întrebare simplă: „Ce se întâmplă cu gemenii care cresc în medii diferite? Eventual nici nu au cunoștință unul despre altul.” Dacă faptul că genele determină cu preponderență cine suntem noi ca oameni ar fi adevărat, atunci gemenii care cresc în medii diferite ar trebui să dezvolte același tip de boli și să activeze aceleași gene.
Realitatea este însă cu totul alta. Și din fericire, această realitate a fost și demonstrată științific. Atât doar că marii profesori în medicină nu vor să o accepte fiindcă simt că munca lor de 20-30 de ani a fost pur și simplu inutilă.
Iată ce au demonstrat cercetătorii de la Laboratorul de Epigenetică Oncologigă, afiliat Centrului Național de Cercetări Oncologice din Spania, cu sediul la Madrid. Aceștia au studiat 40 de perechi de gemeni identici, cu vârsta cuprinsă între 3 și 74 de ani.
Au descoperit că gemenii mai tineri, care aveau stiluri de viață similare și petreceau mai mulți ani împreună, aveau tipare genetice similare, în timp ce gemenii mai în vârstă, mai ales cei cu stiluri de viață diferite, care au petrecut mai puțini ani împreună, aveau tipare genetice FOARTE DIFERITE.
Așadar, cum rămâne cu predeterminismul genetic? Răspunsul corect este acela că joacă un rol în ceea ce ești tu ca om, dar nu are nicidecum un rol principal. Și fiindcă știu că sunt șanse mari să nu crezi afirmația precedentă chiar și după exemplul cu gemenii, ți-am mai pregătit câteva exemple.
Exemplul 1: În doar trei luni, un grup de 31 de bărbați cu risc scăzut de cancer de prostată a reușit să regleze pozitiv 48 de gene(majoritatea implicate în suprimarea tumorilor) și să regleze negativ 453 de gene(majoritatea implicate în stimularea tumorilor) urmând un regim intensiv de nutriție și stil de viață.
Exemplul 2: Într-un interval de 6 luni, în Suedia a fost efectuat un studiu pe 23 de bărbați ușor supraponderali, dar sănătoși. Aceștia au trecut de la o viață relativ sedentară la frecventarea unor cursuri de aerobic intensiv și mers pe biciclete staționare, de doar două ori pe săptămână. La finalul celor 6 luni, cercetătorii de la Universitatea din Lund au descoperit că bărbații își modificaseră din punct de vedere epigenetic 7000 de gene – asta înseamnă aproape 30% din toate genele pe care un om le are în interiorul său!!!
Așadar, ca să concluzionez premisa numărul 2, ceea ce te invit eu să accepți sună în felul următor: moștenirea genetică este prea puțin relevantă pentru ceea ce ești tu ca om. Dacă bunicul și tatăl tău au fost alcoolici, asta nu înseamnă că în mod sigur și tu vei fi alcoolic. Dacă bunicul și tatăl tău sunt complet afoni, asta nu înseamnă că nu poți deveni un cântăreț foarte bun. Și nu în cele din urmă, dacă bunicul și tatăl tău au fost niște oameni care nu prea aveau încredere în ei, nu înseamnă că tu ești condamnat să duci o viață lipsită de încredere în tine.
Așa cum ți-am spus și în cazul primei premise, până la final îți vei da seama de locul ei în viziunea de ansamblu. Deocamdată, rolul premisei cu numărul 2 a fost și acela de a pregăti terenul pentru premisa cu numărul 3. Fiindcă dacă accepți că genele nu au o așa mare relevanță în ceea ce ești tu ca om, atunci poate te întrebi pe bună dreptate: „ce are totuși relevanță?”
3. Felul în care gândești te definește ca om din toate punctele de vedere
Atât fizic cât și la nivel emoțional, tu ești ceea ce gândești. Din fericire, felul în care gândești nu este mai mult decât o alegere. O simplă alegere pe care o poți face chiar acum. Așadar, nu genele, ci gândurile și acțiunile tale determină ceea ce ești.
Ca să înțelegi mai bine de ce gândurile determină ceea ce ești tu cu adevărat, o să îți dau un exemplu.
Într-un studiu efectuat pe 30 de oameni, desfășurat de-a lungul unei perioade de 12 săptămâni, unii și-au exersat cu regularitate degetele mici, în timp ce alții doar și-au imaginat că fac același lucru.
În timp ce membrii grupului care chiar au făcut exercițiile fizice și-au crescut puterea degetelor mici cu până la 53%, cei din grupul care doar și-au imaginat că fac același lucru și-au crescut, de asemenea puterea degetelor mici – cu până la 35%.
Corpurile lor se schimbaseră de parcă ar fi avut iar și iar experiența fizică în realitatea externă – dar o experimentaseră doar în mintea lor. Mințile lor le-au schimbat corpurile.
***
Excelent! Ajunși aici se încheie prima parte a articolului. Cele 3 premise de mai sus au rolul de a te ajuta să integrezi cu încredere ideea pe care urmează să ți-o prezint. Este vorba de o nouă perspectivă pe care te invit să o ai în vedere dacă vrei să îți crești încrederea în tine. Iar ideea sună în felul următor…
Dacă vrei încredere în tine, începe prin a te încrede în altceva
Iar propunerea mea puțin contra-intuitivă este ca dacă vrei cu adevărat să îți crești nivelul de încredere în tine însuți să începi prin a uita total de această idee. Cu alte cuvinte, dacă vrei să devii mai încrezător în tine, uită că te-ai considerat vreodată neîncrezător în forțele tale. Uită că ceea ce vrei tu să obții este mai multă siguranță în viața ta. Uită chiar și momentul în care ai acceptat ideea conform căreia nu ai avea suficientă încredere în tine.
Acum există două posibilități. Fie refuzi total ideea și închizi articolul. Eu nu pot controla asta, dar mi-aș dori să rămâi pe pagină. Fie adopți o atitudine deschisă și te întrebi ceva care sună cam așa: „Ok, Cosmin, să spunem că fac ce spui tu. M-ai adus aici promițându-mi altceva, dar îmi propui să fac un lucru neobișnuit și neașteptat. Să spunem că aș fi de acord. Ce urmează?”
Dacă te-ai gândit la ceva asemănător cu ultima propoziție de mai sus, atunci mă bucur foarte mult fiindcă imediat îți voi descrie ce urmează.
Procesul pe care eu ți-l propun este alcătuit din doi pași. Îți voi descrie acești pași simplu și clar în paragrafele care urmează.
Pasul 1: Încredere în Energia Universală
În loc să îți concentrezi atenția pe tine însuți, o să te invit să te concentrezi pe imaginea de ansamblu. Conform premisei 1, în tine și pretutindeni în jur există o forță. Această forță curge și prin tine și este iubitoare, expansivă, creatoare, abundentă, frumoasă și receptivă. Această forță îți dă viață. Energia Universală ți-a permis forma pe care o ai acum. Tot această energie ți-a îngăduit conștiința de sine și capacitatea de a face propriile alegeri.
Așadar, faptul că acum ești în viață se datorează acestei forțe care curge minut de minut, secundă de secundă prin trupul tău. Asta înseamnă că Energia Universală dorește ca tu să fii în viață în acest moment.
În loc să susțină ceea ce însemni tu în acest moment, ar fi putut la fel de bine să nu aibă în vedere niciodată posibilitatea ca tu să exiști. Ținând cont de faptul că tu citești acum aceste rânduri, înseamnă că Universul a decis să te susțină. Tu ești sprijinit din prima secundă de viață și până la moartea ta.
Tot ceea ce îți propun eu în acest pas este să ai încredere în Energia care ți-a dat viață. Să ai încredere în forța care te susține și să accepți faptul că Ea îți vrea binele. Această forță te iubește. Este abundentă. Plină de receptivitate și curge prin tine chiar în timp ce citești aceste rânduri. Iar în lumina acestei conștientizări o să te invit să….
Pasul 2: Abandonarea
În acest pas 2 ceea ce îți propun să faci este să te abandonezi. Să înțelegi forța care ți-a dat viață este aici să te susțină. Dacă ai încredere în Ea, permite acțiunilor tale să fie mânate în mod conștient de Energia Universală.
În acest pas înțelegi că tu nu ești altceva decât o unealtă a cărei existență a fost îngăduită. Toate strădaniile tale de astăzi înainte trebuie să tindă spre a rezona cu forța care curge prin tine.
Te invit așadar, ca zi de zi, să faci acțiuni care sunt în rezonanță cu calitățile Energiei Universale. Creează în fiecare zi. Iubește! Exprimă-ți frumusețea. Permite-ți să fii expansiv. Simte abundența și păstrează-te receptiv. Fă toate acestea conștient fiind de cel care ești cu adevărat. Conștient fiind că peste tot în jurul tău, dar și în interior există o forță care în primul ți-a îngăduit existența, iar din acel moment și până astăzi intenția ei a fost aceea de a te susține.
***
Cei doi pași simpli de mai sus sunt practic mecanismul pe care eu ți-l propun pentru a dobândi mai multă încredere în tine. Este contra-intuitiv dar funcționează. Rezumată în două propoziții, ideea ar suna în felul următor: Încrede-te în Energia Universală. Înțelege atributele acestei forțe și faptul că intenția ei este aceea de a te susține, iar făcând asta, toate problemele legate de încrederea ta în tine însuți se vor evapora.
Acestea fiind spuse, aici se încheie și ce-a de-a doua parte a articolului. Așa cum ți-am promis încă de la început, în încheiere o să îți dau câteva sfaturi practice cu ajutorul cărora să poți experimenta pentru a deveni mai încrezător în tine însuți. Iată-le mai jos:
1. Meditează
Iar în procesul de meditație ai grijă să recunoști aspectele forței care te susține. Ulterior acceptă-te pe tine însuți ca scânteia de dumnezeire care ești. Dintre toate uneltele practice pe care le cunosc, meditația este cea cu care am experimentat și urma căreia pot observa cele mai consistente rezultate. Așadar, pentru a trece practic prin procesul pe care ți l-am descris în acest articol, îți propun să adaptezi traseul combinându-l cu sesiuni de meditație. Te poți documenta pe acest subiect pe google, poți consulta alte articole în care am vorbit despre meditație, sau te poți înscrie la acest curs: http://academiafericirii.fiimplinit.ro/.Prin înscrierea la cursul creat de mine primești materiale atent documentate despre meditație și susținere pentru a face loc în viața ta acestei practici.
2. Discută acest articol cu un prieten în care ai încredere
Știu că mulți dintre cei care mă urmăresc fac deja asta. Am văzut articole preluate și discutate pe alte blog-uri. Am văzut fimulețe pe youtube care au drept inspirație articolele de pe Fii Împlinit. Lucrul frumos este că acest blog a devenit un spațiu care facilitează schimbul de idei, dar contribuie și la crearea de relații între cei care apreciază materialele pe care le-am publicat de-a lungul timpului aici. Așadar, una din recomandările pe care ți le fac astăzi este să găsești un om, iar împreună să puneți în practică ceea ce citiți aici. Dacă ești pasionat de dezvoltare personală și spiritualitate mi se pare puțin probabil ca de-a lungul timpului să nu fi cunoscut pe altcineva cu aceeași pasiune. Propune-i să creați un mastermind. Voi doi pentru început. După ce ți-ai găsit partenerul, ia de exemplu cei doi pași pe care i-am descris în acest articol și discutați în ideea de a găsi împreună o modalitate prin care să îi puneți în practică. Dacă ți se pare greu să găsești un partener compatibil în această direcție, Academia Fericirii este concepută să vină și în întâmpinarea acestei nevoi. Dacă te înscrii aici: http://academiafericirii.fiimplinit.ro/,în aceeași zi cu înscrierea îi vei cunoaște și pe ceilalți câțiva zeci de oameni din program. Împreună cu ei poți fi sigur că împărtășești o viziune asemănătoare. Îți vei putea alege partenerul din grupul deja creat.
***
Iar ajunși aici, consider articolul încheiat. Propunerea mea este ca dacă ai orice fel de nelămuriri despre ceea ce ai citit, să îmi lași un comentariu mai jos. Răspund cu mare drag tuturor comentariilor.
Dacă ți-a plăcut ceea ce ai citit, îți poți ajuta și prietenii dând un share articolului pe rețelele sociale. Este un gest simplu pe care tu îl poți face și care se poate dovedi important pentru unii oameni din lista ta de prieteni. Alegerea este însă la tine. Eu îți mulțumesc că ai parcurs articolul în întregime și te mai aștept și pe viitor.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu