Îți spun de la început că informația din acest articol este banală și simplă. Nu este nimic sofisticat. Nimic complicat. Sugestiile sunt ușor de pus în practică. Pentru a-ți face lectura cât mai plăcută m-am gândit să îți prezint niște situații despre care să îți formezi un punct de vedere. Așa că hai să începem.
Fotografie de Joe Penninston
Situația 1
Să spunem că noi doi stăm de vorbă. Ne cunoaștem de ceva timp și suntem prieteni.
Eu scot din buzunar un plic sigilat în care tu habar nu ai ce este și ți-l dau în mână. Tu îl iei și mă întrebi despre ce este vorba.
Îți spun că aș vrea ca tu să păstrezi acel plic nedesfăcut pentru o vreme. Te voi anunța eu când să îl desfaci.
Tu accepți, mai schimbăm o vorbă două și ne luăm rămas bun.
În aceeași zi, undeva după miezul nopții pătrund la tine în apartament o trupă de oameni de la poliție, cu cagule pe față, scuturi și mitraliere. Imaginează-ți o echipă care face descinderi la domiciliu. Trebuie să fi văzut una printr-un film sau la televizor.
Te trezești din somn în respectiva agitație, iar liderul lor îți spune că tot ceea ce vor de la tine este să desfaci plicul. Nu vor să îi golești conținutul, și nu îi interesează nici măcar ce conține. Misiunea lor este aceea ca tu să desfaci plicul pe care eu ți l-am dat. Atât, și te vor lăsa să dormi în continuare. Altfel, ție nu îți vor face nimic, însă îți vor distruge tot mobilierul din casă cu mitralierele lor.
Ce decizie iei?
Situația 2
Eu plec într-o excursie, și îți las ție cheia de la apartament să îl aerisești și să îmi uzi florile care altfel s-ar usca.
Cu un an înainte ți-am spus că dacă cumva ai nevoie, poți caza în apartament la mine unele rude cu condiția să menții curățenia.
Pentru că ți-am dat voie, ți-ai cazat la mine rudele, ai menținut curățenia, iar când m-am întors din vacanță mi-ai înapoiat cheia, iar eu ți-am fost recunoscător.
În acest an, înainte de a pleca însă, eu te rog să nu mai permiți nimănui cu excepția ta accesul în apartament. Tu îmi spui că nu este nici o problemă, iar eu plec liniștit în excursie.
Vine seara de revelion. Tu așteptai 2 musafiri, dar de fapt toată familia s-a gândit să îți facă o surpriză. Ești bucuros de oaspeți, dar tu erai pregătit să cazezi 2 și acum te vezi nevoit să cazezi 10. Rudele tale mă cunosc pe mine și s-au gândit că îți pot face liniștite această surpriză. O să le cazezi la mine așa cum ai făcut și anul trecut, doar suntem prieteni buni.
Totuși eu te-am rugat ca în acest an să nu dai voie nimănui să intre la mine în apartament. I-ai caza la tine, dar cu siguranță nu ar încăpea nici dacă ar dormi pe jos. Ei te îndeamnă să îi cazezi la mine pentru că știu că așa s-a întâmplat și anul trecut.
Ce decizie iei?
Fă o pauză și răspunde sincer
Situațiile sunt poate puțin exagerate și un pic ireale. Ele aduc însă o doză de amuzament și te fac să înțelegi mai bine mesajul. Ceea ce ar face un om cu adevărat integru probabil că ai dedus și tu.
Nu ar desface plicul și nu ar caza oamenii în apartamentul vecin.
Așa cum îți spuneam la începutul articolului, de data aceasta mi-am propus să scriu un articol cât se poate de simplu, așa că în cele ce îți urmează o să îți spun
2 lucruri pe care le poți face pentru a deveni un om integru
1. Nu minți
Niciodată. În nicio circumstanță. Fii sincer și învață să stopezi impulsul de a te ascunde. Te poți deprinde cu a nu minți începând cu lucrurile mici. Depistează acele situații în care îți este mai ușor să recunoști adevărul, cu toate că impulsul îți spune altceva și fii sincer. Este un bun început. Cu timpul, poți trece la a fi sincer cu lucruri „mai serioase”.
2. Fă ceea ce spui
Nu trebuie să te ții de cuvânt doar atunci când promiți ceva. Fă în așa fel încât să transformi tot ceea ce spui în promisiune. Dacă mi-ai spus în treacăt că mâine mergi să faci piața, iar tu mâine nu te-ai dus la piață, înseamnă că ai probleme cu integritatea. Nu-i nimic însă, poți începe oricând să fii mai atent și să îți implementezi treptat atât obiceiul de a face ceea ce spui, cât și cel de a nu minți.
Nu-i așa că e simplu? Nu minți și fă ceea ce spui. Le știai dintotdeauna. Scopul articolului a fost acela de a-ți reaminti niște lucruri simple. Deciziile pe care le vei lua îți aparțin.
Dacă ți-a plăcut articolul dă-i un share și împarte această doză de simplitate și reamintire cu prietenii tăi. Pentru completări și impresii te invit să folosești secțiunea de comentarii de mai jos.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu