Fără nici o excepție. În toate situațiile.
De fiecare dată când scriu un articol, intenția mea este aceea de a te face să îți pui întrebări. Nimeni nu îți poate da răspunsuri. Tu ești singurul care poate face asta. Întrebările se nasc în mintea ta, iar cu fiecare întrebare ce ia naștere în mintea ta, eu sunt mai aproape de îndeplinirea scopului propus.
Te afli pe un blog de spiritualitate. Eu sunt Cosmin, și scriu pentru că îmi face o deosebită plăcere.
Dar parcă spiritualitatea era despre pace, liniște, iubire și compasiune!? Cum pot eu, în acest cadru, să te îndemn să fii nemilos? Este foarte simplu.
Pentru că mila este un sentiment de vibrație joasă care pleacă din neînțelegerea lumii în care trăiești.
Atunci când am spus că fiecare are exact ceea ce merită, au fost oameni care mi-au arătat definiția din dex a cuvântului „meritat”. Mi s-a spus că „meritat” sună prea dur, că puteam folosi alt cuvânt.
Astăzi, când îi rog pe toți cei care vor să evolueze spiritual să uite de sentimentul de milă, am căutat prudent în dex să văd definiția oficială. Am extras de acolo acea parte care descrie sentimentul de milă la care eu îți propun să renunți.
Prin urmare, pe parcursul articolului, atunci când voi scrie milă o să mă refer la:
MÍLĂ1, mile, s. f. = a fi cuprins de părere de rău pentru suferințele sau pentru starea cuiva.
Fotografie de Nishant David
Să o luăm sistematic. În primul rând vreau să îți devină clar faptul că
Tu nu știi care este motivul pentru care suferă celălalt
Dacă ești de părere că îți poți da seama, află că te înșeli. Suferința în stare pură nici măcar nu există pentru că Dumnezeu nu își dorește altceva decât să fim fericiți. Așa cum există întregul „bine-rău” sau „întuneric-lumină”, la fel există și întregul „suferință-bucurie”. De fiecare dată când pierzi din vedere întregul îți reduci orizontul blocându-te în una din părțile care îl compun. Dar aceasta este o altă discuție, și un subiect pe care îl voi detalia pe viitor.
Revenind, îți propun să îți iei timpul necesar pentru a accepta faptul că tu nu știi de ce suferă ceilalți. Atât de simplu.
Mergând mai departe, următorul pas pe care te rog să îl faci este să înțelegi că
Cel de lângă tine suferă pentru că a ales asta
– Cosmin, dar nimeni nu alege niciodată să i se întâmple ceva rău. Nimeni nu vrea asta.
– Nu există bine sau rău. Există alegeri și consecințe ale acestor alegeri.(și o să repet asta neobosit). Cel din familia ta sau prietenul tău de care ți-a fost milă a ales până în cel mai mic detaliu să aibă experiența pe care a avut-o.
Am mai auzit și varianta în care îți este milă de un cerșetor spre exemplu. Faci asta din două motive:
1. Pentru că în sfârșit ai găsit pe cineva care o duce mai „rău” ca tine, iar o comparație cu el te pune într-o lumină pozitivă.
2. Pentru că încă ești de părere că există niște forțe nevăzute și de necontrolat care intervin aleator în viața unora dintre oameni.
Asemenea forțe nu există, iar ceea ce tu experimentezi astăzi se datorează alegerilor tale trecute.
Acestea fiind spuse, am decis ca în continuare să aduc niște clarificări cu privire la disputa
A merita vs. A alege
Oamenii care au răbdare să citească mai multe rânduri din articolele mele și nu doar titlul și prima propoziție din introducere, mi-au sugerat să înlocuiesc „a merita” cu „a alege”.
Mi s-a spus că încărcătura vibrațională a cuvântului „meritat” este una nu tocmai potrivită pentru ceea ce vreau eu să exprim. Pentru că sunt deschis sugestiilor de orice fel m-am gândit și documentat. Am analizat, iar în cele din urmă am tras o concluzie.
Dex-ul îmi spune că a alege înseamnă:
ALÉGE,alég.vb. III. 1.Tranz. A prefera ceva sau pe cineva; a-și fixa preferințele asupra unui fapt sau asupra unei persoane; a decide. 2.Tranz. A desemna pe cineva prin vot; a vota. 3.Tranz. (Pop.) A deosebi dintre alții, a recunoaște dintre mai mulți; a distinge.
Nu observ ca verbul a alege să aibă vreo legătură cu verbul a crea. Lumea exterioară nu este separată de tine, ci tu o creezi în mod constant. Tu nu alegi dintr-o mulțime de posibilități, ci ești creeatorul căii pe care mergi.
Dar să vedem ce spune dex-ul și despre celălalt verb:
MERITÁ,mérit,vb. I. Tranz. A fi vrednic de răsplată sau de pedeapsă potrivit cu faptele sale (bune sau rele); a avea dreptul să primească o răsplată (bună sau rea); a i se cuveni, a meritarisi. A fi în drept să obțină sau să sufere (în conformitate cu cele înfăptuite).
Scuzată să îmi fie îndrăzneala, dar eu afirm cu încredere că definiția din dex a cuvântului meritat este greșită. Promit însă că nu voi obosi afirmând că nu există bine sau rău ca entități separate, ci există întregul bine-rău care le conține pe ambele.
Eu înțeleg prin a merita, a fi în drept să obții conform faptelor tale creeatoare. În permanență te afli într-un proces creator. Chiar și atunci când distrugi ceva, defapt creezi prin modelare.
Ai meritat = ai primit întocmai conform actelor tale de creație. Aceasta este ideea pe care intenționez eu să o transmit atunci când rostesc cuvântul „meritat”. Aș putea fi de acord și cu faptul că primim întocmai conform alegerilor noastre. Ceea ce mi se pare însă nepotrivit în această formulare este excluderea procesului de creeație din context. Noi nu alegem un lucru dintr-o mulțime gata definită, ci suntem noi înșine creatorii acelui ceva.
Ulterior vom experimenta consecințele actelor noastre creatoare. Aceasta este realitatea profundă la care te invit să aderi.
De fiecare dată când intenționez să mă fac foarte bine înțeles introduc în articol unele desene sugestive.
Realitatea și adevărul sunt atemporale, dar pentru o mai bună înțelegere o să plasez totuși evenimente pe axa timpului în următorul
Desen explicativ
X-ul roșu este unul din momentele în care tu ți-ai exercitat puterea de a da naștere la ceva. Este posibil să fi fost un gând, o faptă, sau pur și simplu o intenție. Odată ce tu ai creat ceva, acel ceva va intra în contact cu ceea ce era deja existent până atunci și astfel ia naștere linia verde și anume consecința imediată.
De cele mai multe ori tu uiți să mai bagi în seamă liniile galbene care sunt consecințele ulterioare și astfel ajungi să nu înțelegi de ce ți se întâmplă ție anumite lucruri, sau ajungi în postura de a-ți fi milă de cineva.
Cu speranța că mesajul este clar și l-ai înțeles, închei cu gând: Alege să iubești, nu să îți fie milă. Alege să dăruiești din iubire acelora care sunt dispuși să primească. Nu fă „bine cu forța” pentru că nu stă în puterea ta să decizi ce este bine și ce este rău.
Dacă ți-a plăcut acest articol, sau simți că ți-a fost de folos cumva, m-ai ajuta foarte mult dându-i un share pe rețelele sociale. Dacă nu, poate cunoști pe cineva pe care l-ai putea ajuta dăruindu-i această informație. Distribuie în semn de recunoștință pentru efortul pe care l-am depus în scrierea articolului și contribuie în același timp la o lume de vibrație înaltă.
Și nu uita că pentru orice completări sau întrebări poți folosi oricând secțiunea de cometarii.
Cu drag,
Cosmin Constantin-Cîmpanu