Brâncuși a fost întrebat: „De ce nu i-ați pus aripi, maestre?”. El a răspuns: „Fără aripi se înalță mai repede! În zborul absolut, aripa este o piedică”.
Acum aproximativ 1 an am luat contact cu doctrina Esențialismului. Cuvântul doctrină nu știu dacă este cel mai potrivit în acest context, dar eu nu găsesc în acest moment altul. Când spun doctrină mă gândesc la totalitatea principiilor dintr-o anumită ramură.
Iar din punctul meu de vedere, Esențialismul este o subramură a domeniului numit „dezvoltare personală”.
În România, curentul esențialismului este la început. Fiindcă îi văd potențialul, din când în când o să mai scriu câte un articol pe această temă.
Un alt motiv pentru care am ales să scriu despre acest subiect este acela că pot veni cu niște perspective noi. Am experimentat deja cu o parte din principii, iar rezultatele pe care le văd la mine sunt interesante. Dacă ești un cititor mai vechi al acestui blog, să știi că este esențial să citești articolul până la capăt. O să îți fac câteva dezvăluiri referitoare la viziunea de viitor pe care o am asupra acestui blog.
De cele mai multe ori, când public ceva primesc feed-back cum că am fost extrem de clar. Atunci când scriu un articol despre esențialism tind să mă concentrez și mai mult decât o fac de obicei. Iar acum, simt cum aș putea să scriu fără prea mare efort 10.000 de cuvinte despre Esențialism. Asta dacă aș „elibera” toată energia pe care o simt în mine.
Articolele de pe Fii Împlinit au cam 1000 de cuvinte. Cel de astăzi îmi propun să aibă maxim 2000 în care să mă concentrez pe esențial.
Inițial îți voi oferi o tehnică pe care o poți aplica în viața ta în așa fel încât să crești.
Ulterior te voi inspira prin relatarea câtorva experiențe personale. Pe lângă asta, îți voi aduce la cunoștință și câteva decizii pe care le-am luat pentru mine și cum influențează ele blog-ul.
Pregătit?
Eu sper că da 🙂
De ce să te concentrezi pe esențial?
Fiindcă șifonierul tău este plin cu haine pe care nu le porți. Serios. Mie mi se pare un motiv suficient. Asta ca să nu mai vorbesc de un șifonier dezordonat plin de haine pe care nu le porți, fiindcă asta e și mai grav.
Există peste tot în jurul tău o tendință generală a oamenilor de a NU se concentra pe esențial. Iar în timp, tu te-ai lăsat influențat de această tendință. Din clipa în care ai cedat controlul, te-ai cedat pe tine.
Ce mi se pare mie destul de ciudat este faptul că un român a avut o contribuție semnificativă în popularizarea Esențialismului. Și în timp ce oamenii din toate colțurile lumii tind să prindă ideea, Esențialismul este aproape inexistent în România.
Acel român este Constantin Brâncuși cu a cărui gând esențial am început acest articol: „Fără aripi se înalță mai repede! În zborul absolut, aripa este o piedică”.
În drumul tău, aproape tot ce este acum în viața ta este o piedică. Începând de la șifonier și terminând cu gândurile tale.
Afirmația lui Brâncuși poate părea o absurditate. Cum să fie aripa piedică, când tocmai de aripi se folosește orice pasăre pentru a zbura?
Ia orice pasăre și taie-i aripile. Va mai zbura? În mod sigur nu.
În zborul absolut însă, aripa este într-adevăr o piedică.
Ajunși în acest punct știu că informația poate fi mai greu de digerat. Te rog să nu renunți să citești pe motiv că nu ești de acord.
Este în regulă să nu fii de acord. Citește însă până la capăt în așa fel încât să vezi ansamblul. Altfel riști să îți formezi idei preconcepute bazate pe firmituri de mesaj.
În doctrina esențialistă, unul dintre principii este acela că trebuie să spui „NU” unui lung șir de oportunități bune.
Poate acum te gândești, ce ciudățenie de dezvoltare personală o mai fi și asta? Cum adică să renunț la oportunitățile bune?
Stai puțin să auzi continuarea.
Este necesar să renunți la multe oportunități bune pentru a te concentra pe acea unică oportunitate fantastic de bună din viața ta.
Un esențialist se concentrează pe esență. Poate refuza să citească 10 blog-uri acceptabile, pentru a citit un singur blog genial. Poate refuza să citească 100 de cărți care au potențial, pentru a se concentra pe 1 singură carte care îi va schimba viața.
Acum, dacă revenim la Brâncuși, aripa poate fi văzută ca ceva bun atunci când vine vorba de zbor. Totuși nu este ceva esențial. Așa că Brâncuși a renunțat la aripă când a creat pasărea măiastră.
A fost nevoie de curaj. De curaj ai nevoie și tu.
Nu a spus nimeni că este ușor. Însă beneficiile sunt uluitoare. Din momentul în care vei alege să te concentrezi pe esențial, nu vei mai fi același om. Vei deveni treptat o versiune mai luminoasă a ta.
Așa că dacă ar fi să rămâi cu o singură idee din acest prim punct, rămâi cu asta: „Așa cum aripa poate fi văzută ca o piedică când vine vorba de zbor, la fel pot fi văzute oportunitățile bune din viața ta. Bun nu înseamnă esențial. Elimină piedicile care se ascund și te amăgesc că sunt scări spre ceea ce îți dorești tu. Concentrează-te doar pe ce este esențial și creșterea va fi înlocuită de salturi.”
Ce așteptări să ai de la acest blog?
Îți spuneam că eu am luat contact acum aproximativ 1 an cu principiile Esențialismului. Unul dintre primele lucruri pe care le-am făcut a fost ordine în șifonier. În acest moment nu mai există nimic acolo care să nu îmi placă sau să nu port.
Mai apoi, am aplicat principiile Esențialismului când am modificat tema blog-ului. Dacă mă urmărești de mai mult timp, știi că Fii Împlinit nu a arătat dintotdeauna așa. Acum, tema este una minimalistă și care scoate în evidență esențialul. Am renunțat chiar și la caseta de căutare. Era inutilă.
Ți-aș putea da multe exemple din viața mea în care am aplicat principiile esențialismului și am văzut rezultate. Un neesențialist își disipă energia în zece locuri și simte că nu face progrese în nicio direcție. Până acum aproape 1 an eram angajat, student la master și blogger. Evident că nu făceam nimic la cel mai înalt nivel. Așa că mi-am dat demisia, am renunțat la facultate și am decis să mă concentrez 100% pe activitatea mea de blogger. Rezultatele se văd.
Și apropo de asta, ca să închei cu exemplele personale, vreau să știi că nu a existat nicio arie din viața mea în care să aplic corect principiile Esențialismului și să nu am rezultate fantastice.
Acum a venit timpul să îți spun la ce să te aștepți de la mine și de la acest blog în perioada următoare.
Mi-am dat seama că în acești 4 ani de când scriu pe blog, mi-am disipat foarte mult energia în direcții neesențiale.
La ce mă refer când spun asta?
Mă refer la faptul că mie îmi place cel mai mult să scriu. Mă simt extraordinar când aștern cuvinte pe hârtie. M-am considerat întotdeauna un scriitor bun(încă de când făceam analize pe text în școala generală), iar cititorii acestui blog mi-au spus de-a lungul timpului același lucru. Oamenii îmi spun că atunci când citesc ceva scris de mine, totul devine clar în mintea lor.
Așadar, pe viitor, trebuie să te aștepți de la mine să vin în fața ta doar cu text.
Doctrina esențialistă spune că dacă ești bun la ceva, și îți și place să faci acel ceva, atunci tu ar trebui să faci numai asta. Vreau să știi că și mie îmi este greu să iau această decizie. Să fii un esențialist nu este ușor(cel puțin în primă fază). Să nu uităm însă că în zborul absolut aripa este o piedică.
Așadar, în următorul an de zile te rog să nu te aștepți de la mine la altceva decât la text. Asta cu excepția angajamentelor deja luate.
Când spun angajamente deja luate, mă refer la cursul Academia Fericirii. Acolo m-am angajat să ofer materialele în format audio și video. Așadar așa voi face.
Mai am și un angajament de a vorbi în public pe care o să-l repect.
După aceea, o să mă concentrez pe ceea ce am depistat ca fiind esențial pentru mine. Odată cu această decizie, o să îți ofer mai multă valoare. Asta fiindcă voi petrece mai mult timp în zona în care sunt cel mai talenat și îmi place cel mai mult.
Timp de un an:
– nu mai fac niciun webinar.
– produsele noi pe care le voi lansa vor fi doar text.
– niciun articol de pe Fii Împlinit nu va avea variantă audio.
– nu voi mai accepta niciun angajament de a vorbi în fața unei audiențe. Am vorbit de câteva ori în fața unor grupuri și mi-a plăcut. Totuși, nici aceasta nu este o activitate esențială pentru mine.
Iar ca să nu te obosesc cu toată lista posibilă, o să mă opresc aici. Tot ce te invit să ai în minte este că mă vei putea citi. Și îți voi furniza din abundență materiale scrise din care vei avea foarte multe de învățat.
Poate te întrebi de ce „timp de un an”?
Fiindcă îmi asum și faptul că decizia pe care am luat-o nu este cea mai potrivită. Se poate întâmpla să fi înțeles greșit lucrurile. Totuși o să dau șanse timp de un an acestei viziuni. După un an, o să mă uit în viața mea și o să observ dacă am ajuns acolo unde mă așteptam. Dacă da, mergem mai departe. Dacă nu, încep din nou să fac și webinarii, să vorbesc și în public și să ofer și conținut audio. Totuși timp de un an, mă voi concentra exclusiv pe scris.
Este un principiu pe care ți-l recomand și ție atunci când nu ești sigur de ceva. Atunci când o idee nouă nu a reușit să te convingă 100%, dă-i o perioadă de până la 1 an în care să o testezi. Dacă te ajută, integreaz-o de tot. Dacă nu, renunță la ea.
Eu mă îndoiesc puțin de alegerea pe care am făcut-o din două motive:
- Primul este acela că toate statisticile spun că oamenii nu mai citesc conținut text pe internet și preferă video, audio etc.
- Al doilea motiv este că o parte din activitățile la care am ales să renunț în următorul an mi-au adus în trecut și aveau potențialul să-mi aducă și în viitor bani frumoși.
Să fii esențialist nu este însă ușor. Dacă alegi totuși să o faci, beneficiile sunt extraordinare. Pașii pe care i-am făcut până acum în viața mea mă încurajează să mă concentrez 100% pe scris. Așa că o să o fac cu mult drag și dedicare.
Te invit ca în următorul an să mă privești ca pe omul pe care îl citești. Promisiunea mea este că te voi insipira, motiva și îți voi bate la porțile sufletului prin scris. Porți pe care odată ce le deschizi, Energia Universală va pătrunde, iar tu vei străluci din interior.
Nu uita. A fi esențialist înseamnă să renunți la o duzină de oportunități bune pentru a te concentra pe acea oportunitate genială. După cum vezi, nici pentru mine nu este ușor. O fac totuși, și promit să împărtășesc cu tine punctele intermediare.
În zborul absolut, aripa este o piedică.
Ajunși la final te îndemn să te întrebi câte din lucrurile pe care le faci și le ai acum în viața ta, te ajută cu adevărat să strălucești? Și câte sunt doar niște piedici deghizate în aripi?
Odată ce ai depistat piedicile deghizate, dă-le la o parte și zbori cu adevărat.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu