Cum ar fi să poţi trăi chiar acum stilul de viaţă pe care ţi-l doreşti? O viaţa lipsită de griji, unde fiecare zi este plină de pace interioară şi recunoştiinţă faţă de abundenţa ce te Înconjoară.
Acel stil de viaţă pe care până acum îl considerai ca fiind o iluzie, îl poţi obţine ţinând cont de anumite detalii care la prima vedere par banale.
Există câteva aspecte ce trebuie luate în considerare când vine vorba de dorinţele oamenilor. O să îţi prezint acele elemente pe care le consider vitale în îndeplinirea dorinţelor tale personale. Care odată aplicate te pot propulsa mai aproape de realizarea respectivelor dorinţe.
Înainte să intru în subiect vreau să precizez că soluţiile ce vor fi prezentate în acest articol funcţionează. De unde ştiu asta? Pentru ca le-am aplicat deja în viaţa mea, singurele momente când “expiră” aceste metode sunt cele în care nu le aplic. Nu e nevoie să mă crezi pe cuvânt, testeză chiar tu.
Şi acum, fără alte introduceri, să îţi arăt despre ce este vorba…
Primul aspect de care să ţii cont atunci când îţi doreşti ceva este Optimismul , poate îţi sună a clişeu.
Mulţi oameni consideră că a fi optimist înseamnă să ingnori problema, ceea ce este o informaţie incorectă.
Atât optimistul cât şi pesimistul văd problema. Diferenţa este că optimistul se concentrază pe soluţii, iar pesimistul se concentrează doar pe problema existentă.
Să vă dau un exemplu:
Problema existentă: stare de sănătate precară
Pesimistul: de ce mă îmbolnăvesc mereu? Universul are ceva împotriva mea!
Optimistul: cum să-mi îmbunătăţesc starea de sănătate? Sunt destule remedii existente la această problemă, tot ce am de făcut e să le aplic!
PUTEREA AŞTEPTĂRILOR (şi de ce dorinţele nu funcţionează)
Aşteptările pot fi confundate cu dorinţele, totuşi lucrurile nu stau in acest fel.
Dorinţa este ceea ce vreu eu să se întâmple, iar aşteptările reprezintă ceea ce CRED şi SIMT eu că se va întămpla defapt.
Aşteptările reprezintă o presupunere personală cu privire la un rezultat în urma unei acţiuni.
De obicei oamenii pesimişti au aşteptări de genul:
- sper să funcţioneze (interpretat ca: nu am încredere că va funcţiona)
- să mă pregătesc pentru cel mai dezastruos rezultat posibil (interpretat ca: mi-e frică de ce s-ar putea întâmpla)
- deşi ştiu că e posibil, sigur o să stric eu totul (interpretat ca: îmi subapreciez abilităţile de a reuşi)
De obicei oamenii optimişti au aşteptări de genul:
- sigur o să funcţioneze (interpretat ca: universul e de partea mea)
- să mă pregătesc pentru a-mi sărbătorii reuşita (interpretat ca: sunt entuziasmat de rezultatele ce vor apărea)
- deşi pot strica rezultatul, ştiu că mă pot descurca (interpretat ca: am încredere în abilităţile mele)
De asemenea Fericirea, cel de-al doilea aspect important pentru realizarea dorinţelor, merge mână-n mână cu optimismul
Deseori avem impresia că o persoană, un obiect sau o situaţie ne face fericiţi, respectiv nefericiţi. Însă, în realitate, stările interioare (precum fericirea şi tristeţea) nu pot fi generate de lucruri exterioare. Lucrurile exterioare sunt rezultatul stărilor de spirit.
De exemplu: Avem doi copii,fraţi. Pe Andrei si pe Maria. Iar mama lor îi aşează la masă şi amândurora le pune în farfurie orez fiert. Andrei, căruia îi place orezul, este fericit şi se bucură de gustul mâncării. Pe când Maria refuză să mănânce şi se supără, deoarece a primit un preparat al cărui gust nu îl apreciază.
Poţi spune că mâncarea a generat starea de spirit a copiilor. Totuşi gustul plăcut sau neplăcut al mâncării a fost generat de preferinţele celor doi copii.
Indiferent dacă-ţi place sau nu orezul, gustul lui va fi acelaşi. Gustul său (adică rezultatul exterior) a fost “modificat” de stările de spirit ale lui Andrei si Maria. Cum e posibil aşa ceva? Răspunsul este PERCEPŢIE
Atunci când îţi place ceva (obiect, situaţie, persoană) devii automat fericit si viceversa. Deşi nu este nevoie să te întristezi atunci când nu-ţi place ceva. De cele mai multe ori, vei deveni nefericit fără să-ţi dai seama.
- îmi place – sunt fericit
- nu-mi place – sunt nefericit
Iar tu îmi spui. Păi şi dacă nu-mi place ceva, cum pot fi fericit? E simplu, găseşte un aspect ce-ţi place la acel ceva care îţi “generează nefericire”. Nici mie nu-mi place orezul. Şi totuşi îl consum, atunci când îl văd în farfurie îmi amintesc de beneficiile sale asupra sănătăţii. Precum:
- menţine presiunea sângelui stabilă
- poate preveni cancerul
- nu conţine colesterol
- este o sursă de energie foarte eficientă
Şi astea sunt doar câteva din beneficiile sale.
Orice ar exista în această lume, va avea atât avantaje cât şi dezavantaje. Tu o să fii nevoit să alegi cântărind avantajele şi dezavantajele fiecărei activităţi în parte. Nivelul tău de fericire depinde de deciziile pe care le iei.
Pe locul trei se află indeea conform căreia vei Înţelege că TOTUL se întâmplâ cu un motiv anume. Înţelege că fiecare lucru care “ţi se întâmplă” reprezintă o piesă din puzzle şi are ca scop final realizarea obiectivelor tale.
După cum spune un personaj din anime-ul meu prefert:
”Poate că nimic în această lume nu se întâmplă accidental. Că totul se întâmplă cu un motiv, destinul nostru ia forma încet…”
(Rayleight Silvers, personaj din anime-ul ONE PIECE)
Ca să înţelegi mai uşor ce vrea Rayleight să spună, te rog să îţi imaginezi următoarea situaţie:
Îţi pierzi locul de muncă, care era singura ta sursă de venit pentru a te întreţine pe tine şi familia ta.
Se anunţă scumpiri la mâncare, ai nevoie de bani ca să-ţi achiţi facturile şi te îneci în datorii la bancă. Iar tu aveai de gând să strângi bani pentru un concediu împreună cu familia, undeva în Grecia.
Devii frustrat, temător şi descurajat de situaţia actuală. Din cauza presiunii enorme asupra ta, cauţi metode pentru a diminua stresul. Şi începi să revii la hobby-urile din copilărie. Când îţi plăcea să pictezi diferite peisaje şi toţi erau impresionaţi de talentul tău.
Acum, pentru că ai destul timp liber la dispoziţie. Poţi picta tablouri pe care să le vinzi online şi alternativ poţi oferi şi lecţii particulare contra cost pentru tinerii care doresc să dobândească abilitatea de a picta profesionist.
Veniturile tale s-au triplat faţă de cât câştigai la fostul loc de muncă şi ai reuşit să-ţi achiţi şi toate datoriile la bancă. Totul a pornit de la pierderea locului de muncă. Care a fost o etapa dureroasă, însă esenţială pentru ca tu să poţi avea o viaţă împlinită alături de familia ta.
Acesta este doar un exemplu, şi îl puteţi înlocui cu oricare altul. Ţi se strică telefonul vechi şi demodat, iar acum o să îţi cumperi unul nou la care visai de mult timp. Pe care nu ai fi îndrăznit să-l cumperi cât timp îl aveai pe cel vechi.
Şi exemplele pot continua…
Numărul patru este reprezentat de a nu răni pe nimeni cu dorinţa ta sau o vei păţi la rândul tău. Vorba românească, conform căreia “se-ntoarce roata”, mai nou i se zice efect de domino.
Gândeşte-te că dacă păcăleşti pe cineva poţi să ieşi în câştig şi celălalt să piardă, atunci o să pierdeţi amândoi.
Vei spune că nu are cum să te afecteze necazul altuia. O să te dezamăgesc spunându-ţi că universul nu uită niciodată nimic şi vei primi după cum ai semănat. Vei fi păcălit la rândul tău de alţii, aşa cum ai făcut-o şi tu sau poate mult mai aspru.
Şi astfel vei ajunge să dai vina pe univers, când defapt primeşti ceea ce meriţi. Desigur că dacă eşti o persoană cinstită nu vei avea parte decât de situaţii plăcute, pentru că asta ai semănat, o situaţie de tipul câştig-câştig.
Universul în care locuim este alcătuit din energie. Energie care are scopul de a menţine armonia si celei mai minuscule componente a universului. Astfel orice acţiune care nu are la bază armonia (precum rănitul altor oameni) va produce un dezechilibru. Pentru care energia universală va fi folosită ca să-l repare.
Energia universală care putea fi utilizată pentru îndeplinirea dorinţei tale, îşi îndreaptă acum atenţia spre repararea conflictului pe care l-ai creat.
”Dacă rănești pe cineva sau dacă cineva te răneşte pe tine, va curge acelaș sânge roșu.”
(Naratorul anime-ului ONE PIECE)
“Sângele” din citatul de mai sus poate fi interpretat ca energia universului, de care s-ar face risipă rănind pe cineva. Fie că răneşti fizic lovindu-l, verbal insultând-ul sau moral păcălindu-l.
Înţelegerea fricii, are al cincilea rol. Sunt două mari posibilităţi atunci când simţi frica:
- să spui că nu ţi-e frică (minţindu-te pe tine însuţi). Şi din privirea ta se inţelege că vrei să fugi de situaţia respectivă, plus că îţi tremură vocea.
- accepţi că ţi-e frică şi te străduieşti să o înţelegi. Odată ce vei şti rădăcina fricii tale poţi căuta o metodă ca să-ţi depăşeşti frica (nu există antidot pentru a te vindeca definitiv de frică, însă o poţi depăşi!)
Ultimul, dar nu cel din urmă aspect cu care să obţii ceea ce-ţi doreşti este LIBERTATEA. Fă orice îţi doreşti să faci (cât timp nu e împotriva legii). De prea multe ori ne încărcăm timpul cu activităţi urgente, dar care nu sunt pe placul nostru sau care devin piedici în realizarea obiectivelor noastre.
Dacă nu îţi permiţi, încă, să faci un anumit lucru precum o cină la un restaurant de lux sau să pleci jumătate de an în Hawaii. Poate nu ai bani, timp, nu te lasă familia sau pur şi simplu nu ştii ce e de făcut. Atunci asigură-te că nu vor rămâne doar nişte dorinţe şi că îţi acorzi libertatea ca într-o zi să poţi experimenta acel vis măreţ al tău.
Ţine minte, libertatea ta se termină acolo unde începe liberatea altuia! Adică nu obliga o persoană să facă ceva împotriva voinţei sale.
Este imposibil să realizezi tot ce-ţi doreşti, nu-i aşa? Nu chiar, până şi electricitatea pe care o folosim zilnic era cândva “imposibilă” înainte să fie descoperită de cineva.
Einstein, ne spune că:
“Există lucruri care ştim că sunt imposibil de realizat, până când vine cineva care nu ştie acest lucru şi le realizează” – Albert Einstein
Eu am înţeles din acest citat că dacă îţi doreşti cu adevărat ceva îl poţi înfăptui. Dacă îţi acorzi libertatea de a avea încredere în tine însuţi, în ciuda faptului că ceilalţi nu vor avea încredere în tine.
Hai să recapitulăm principiile ca să fii sigur că ai înţeles la ce mă refer. Ca să îţi îndeplineşti dorinţele ai nevoi de:
Optimism, adică să te concentrezi pe soluţii şi să ai aşteptări ce emană încredere în propriile abilităţi
Fericirea, este creată de percepţia ta asupra unei situaţii, persoane sau a unui obiect
TOTUL se întâmplâ cu un motiv, universul vrea să treci prin anumite etape (chiar şi unele deranjante), fără de care nu poţi să obţii ceea ce vrei
Nu răni pe nimeni cu dorinţa ta, pentru că dacă răneşti pe cineva o să fii rănit la rândul tău
Înţelege-ţi frica, tuturor ne este frică de ceva. Şi este nevoie să îţi accepţi şi înţelegi frica pentru a o depăşi
LIBERTATEA, adică să te asiguri că îţi acorzi dreptul de a avea dorinţa îndeplinită
***
Mi-ar plăcea foarte mult să aplici şi tu aceste principii în viaţa ta. Astfel va creşte numărul de oameni care radiază de fericire si împlinire.
Înainte să închizi acest articol, te rog să dai un SHARE pe reţelele sociale. Ca să ajuţi cât mai mulţi oameni să afle cum îşi pot transforma dorinţele în realitate.
Autorul articolului este Miu Iulian Florin – cititor al blog-ului Fii Împlinit