Ceea ce urmează să citești mai jos NU este un fragment din dialogul pe care o parte din membrii comunității Fii Împlinit l-au parcurs deja în întregime. Acel dialog conține 54 de părți și vei putea afla mai multe despre el la finalul prezentului articol. Ce urmează să citești este dintr-un fișier pe care l-am găsit acum câteva zile în timp ce făceam ordine pe calculator. Cele 54 de părți fiind definitivate, am decis să ofer acest fragment în mod public pe Fii Împlinit. Lectură plăcută!
———————————–
Dumnezeu: Astăzi o să vorbim despre simplitate.
M(Moderator): Dar parcă am mai vorbit despre asta.
Di(Diavol): Într-adevăr, ai dreptate, dar nu am aprofundat subiectul suficient.
M: Când spuneți simplitate, ceea ce urmează să aud ar putea avea legătură cu curentele minimalism sau esențialism despre care am auzit deja și sunt foarte populare în afara României?
Dumnezeu: Da, ar putea avea o legătură. Depinde acum, din ce unghi privești.
M: În regulă. Mă știți deja cât de curios sunt, așa că vă puteți da seama că ard de nerăbdare să aud ce doriți să transmiteți.
Di:(către Dumnezeu) Propun să o luăm punctual.
Dumnezeu:(către diavol) Nici nu aveam de gând să încep altfel. Deocamdată o să le spun o poveste, iar după aceea o să continui cu niște idei practice.
Di:(către Dumnezeu) Iar la finalul poveștii, poți fi sigur că prietenul nostru va avea și el câteva întrebări. Ce poveste ai de gând să spui?
Dumnezeu:(către diavol) Una nouă. Nu a mai auzit-o nimeni.
Di: I-auzi. Serios? Nici măcar eu?
Dumnezeu: Nici măcar tu, fiindcă nici Eu nu o știu în acest moment.
Di: Deci îmi spui că vei povesti ceva în care tu însuți nu știi despre ce este vorba?
Dumnezeu: Da.
Di: Nu pare prea dumnezeiesc, ca să zic așa…
M: Eu unul vă privesc din ce în ce mai confuz. Am auzit totuși că este vorba de o poveste. Credeți că am putea-o asculta?
Iar după această replică a mea, fără a mai scoate vreun alt cuvânt, Dumnezeu a început să rostească…
Dumnezeu: A existat odată un rege a cărui singură grijă era să acumuleze cât mai multe lucruri. Posesiuni de toate tipurile și formele. El făcea asta încă de la vârsta de 14 ani. Acum avea 70 de ani, și tocmai de la vârsta de 14 ani, ceea ce făcuse în fiecare zi a vieții lui a fost să strângă.
Tatăl său îi dăduse această recomandare pe patul de moarte: „Fiul meu” i-a spus „atât timp cât trăiești, cucerește, strânge cât mai multe fiindcă un rege adevărat este cel care posedă totul”.
Acest îndemn a plecat din faptul că tatăl său tocmai fusese înfrânt într-o bătălie. Asemeni multor regi, tatăl regelui actual a purtat o sumedenie de războaie de cucerire. Și-a extins foarte mult teritoriul, a cucerit alte regate și de fiecare dată, după fiecare război câștigat și-a umplut visteria cu bani și obiecte valoroase, dar și depozitele cu merinde de tot felul.
Așadar, tot ceea ce a considerat el important să îi lase moștenire fiului său a fost această vorbă: „un rege adevărat posedă totul”.
De-a lungul zecilor de ani, regele a respectat întocmai mesajul tatălui său. A adunat tone de mâncare, pe care mai apoi, în anul următor le arunca pur și simplu fiindcă se stricau. A adunat tone de aur care acum nu mai încăpeau în vistieria regatului. A cucerit alte teritorii și s-a extins. Iar de fiecare dată, tot ceea ce găsea în cale punea în depozite. Și a adunat, și a adunat, și a adunat.
Iar acum avea 70 de ani, și simțea cum capul îi explodează. Simțea cum efectiv nu se mai poate suporta pe sine însuși. Câștigase fiecare război și de fiecare dată și-a crescut numărul obiectelor pe care le poseda și numărul banilor din vistierie. Era foarte bogat, avea un harem format din 1000 cele mai frumoase femei din ținut. Și nu exista absolut nimic care să își dorească și să nu poată avea. Și cu toate acestea, se simțea nefericit. Se simțea trist și neîmplinit.
Ajuns în această situație, a cerut sfatul sfetnicilor săi. Însă niciunul nu a găsit niciun răspuns.
Nervos, regele le-a dat un ultimatum tuturor sfătuitorilor săi: „Dacă voi nu sunteți în stare să mă ajutați, atunci mă aștept ca măcar să fiți în stare să îl găsiți pe acel om care mă poate ajuta. Aveți la dispoziție 30 de zile să îmi aduceți un om care să îmi rezolve problema. Dacă nu o veți face, capul vă va sta unde vă stă picioarele”. Și a plecat.
Cu frica în sân, sfetnicii au început să caute. Și au căutat, iar din vorbă în vorbă au auzit despre un sfânt atipic. Sfântul avea și el un harem de câteva zeci de neveste. Avea un palat luxos. Bucate alese. Și toate celelalte specifice unui rege. Dacă te-ai fi uitat la el, nu ai fi putut spune despre el că este un sfânt. Ba chiar l-ai fi putut considera rege. Cu toate acestea, mii de oameni îi călcau pragul pentru sfaturi, i-ar sfântul îi învăța cu înțelepciune cum să își rezolve singuri problemele. Și în acest fel, ușor-ușor i se dusese vestea în tot ținutul.
Sfetnicii regelui au avut dubii la început. Le era frică să îl ducă pe acest sfânt nonconformist în fața regelui. Fiindcă dacă omul pe care ei îl alegeau nu îl putea ajuta pe rege, asta echivala cu moartea fiecăruia dintre ei.
Chiar dacă această frică a lor era prezentă, pe oricine întrebau și oricât încercau să îl ocolească pe acest mistic ciudat, recomandările îi duceau inevitabil din nou spre el.
Termenul limită apropiindu-se, iar sfătuitorii regelui neavând alternativă au mers în fața sfântului și și-au expus cu sinceritate problema căreia trebuiau să îi găsească soluție.
Răspunsul misticului a venit scurt: „Atunci, hai să mergem în fața regelui. Nu este vreme de pierdut”.
Zis și făcut. Ajunși față în față, regele i-a spus sfântului.
„Mă așteptam să îmi aducă vreun pustnic jegos de prin munți, dar oamenii mei par să îmi fi adus cel mai bogat om din tot ținutul. Nici nu reușesc să îmi dau seama cum poți să pari atât de bogat dacă ți-ai plătit cu conștiinciozitate datoriile față de regat, dar aceasta este o altă poveste. Nu am deloc încredere că m-ai putea ajuta, dar dacă oamenii mei te-au adus în fața mea, o să le dau totuși o șansă. Mai mult lor, decât ție. Așadar, spune-mi, cum mă poți ajuta?” Va urma…
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, înscrie-te pentru a primi săptămânal câte o parte din întreaga discuție care cuprinde 54 de părți: http://shop.fiimplinit.ro/produs/ddd/