Procesul de disciplinare al minții este unul continuu. Când îți asumi totuși să faci progrese în această direcție, în fiecare zi a vieții tale, este imposibil ca mai devreme sau mai târziu să nu vezi și ceea ce numești rezultat.
O minte din ce în ce mai disciplinată, îți va permite în primul rând să devii din ce în ce mai conștient de ceea ce ești și de mecanismele lumii în care trăiești.
Cu mintea nu are niciun rost să te lupți. Lupta epuizează și este puțin probabil să conducă la un rezultat armonios. Ce poți face în schimb este ca inițial să observi comportamentul minții, iar mai apoi, treptat, să preiei controlul conștient asupra gândurilor cărora le permiți să ruleze în minte.
Mintea poate fi disciplinată în multe feluri. Exact așa cum în lumea circului există mai multe metode de dresaj, în planul subtil al realității tale există mai multe metode prin care să lucrezi cu energia. Există tehnici mai complexe și mai puțin complexe. Există tehnici care conform credințelor tale e posibil să funcționeze pentru tine, iar altele să nu aibă niciun efect în realitatea ta.
Dintre toate acestea, în rândurile care urmează îți vor fi oferite câteva direcții de lucru. O să vezi că recomandările sunt foarte simplu de înțeles la modul conștient. Pe o parte dintre ele e posibil să le știi deja. Ce îți rămâne însă de făcut după ce vei fi terminat de citit acest articol este ca în mod disciplinat și dedicat să îți surprinzi mintea când o ia în alte direcții și să o pui să își concentreze energia în direcțiile sugerate de punctele de mai jos.
Prin urmare, hai să parcurgem pe rând cele câteva sugestii:
1. Antrenează-te În A Nu Te Mai Compara Cu Ceilalți
Acel „antrenează-te” a fost pus în față, fiindcă de cele mai multe ori chiar este nevoie de antrenament. Iar motivul pentru care este nevoie de antrenament e foarte simplu. Tot de antrenament a fost nevoie și pentru a ajunge să te compari mereu cu cei de lângă tine.
Plecând de la sistemul de notare din școală, ai fost antrenat inevitabil să te compari cu ceilalți colegi. Dacă tu ai luat 9 și colegul 10, această referință a creat un context perfect pentru comparație. La ora de sport e posibil să fi fost măsurat în înălțime, iar în funcție de asta să fii repartizat, fie într-o anumită zonă în rând, fie înspre anumite activități specifice. Pe undeva are și sens. Nu o să trimiți pe cineva care are înălțimea 1.5m în echipa de baschet.
Prin urmare faptul că se folosesc sisteme de referință în această lume, nu este nici de departe un lucru negativ. Fără sisteme de referință, lumea ar tinde spre o stare de haos relativ. Imaginează-ți că ai avea nevoie de o bucată de lemn de 2x2m, dar nici tu și nici nimeni altcineva nu ar ști ce e acela metrul. Ți-ar fi mult mai greu să ajungi la ceea ce ai nevoie.
Așadar, referințele sunt utile. Inutil este să te folosești de aceste referințe posibile pentru a te considera mai sărac, mai prost, mai incapabil sau mai defavorizat decât o altă persoană din jurul tău.
Nu îți este de niciun folos să îi permiți minții să creeze construcții prin care te compari cu oamenii din jur. Așadar, pentru a face loc unei discipline sporite, tot ce ai de făcut este ca în primul rând să te surprinzi când rulezi astfel de comparații, iar mai apoi să schimbi imediat cu energia aprecierii.
De exemplu e posibil să te surprinzi spunând: „Uite, vecinul are o mașină mai frumoasă și mai scumpă decât a mea”. Când te-ai surprins spunând asta, spune imediat: „Apreciez mașina vecinului. Mă bucur să văd abundență atât în mine cât și în jur”.
Sau de exemplu se poate să spui: „Uite, prietenul meu are mai mult timp liber, iar eu nu am”. Când te-ai surprins spunând asta, rostește imediat: „Apreciez felul în care prietenul meu își organizează timpul. Mă bucur să văd o astfel de capacitate de organizare”.
Iar precum acestea două exemple, pot exista sute. Exemplele au fost oferite pentru a vedea la modul concret ce poți face pentru a-ți disciplina treptat mintea. Când vezi că intervine conceptualizarea unei comparații, înlocuiește-o imediat cu un gând care reflectă recunoștință și apreciere.
2. Vorbește Frumos Cu Alte Persoane În Minte
Desigur că această recomandare nu se cere interpretată în sensul că doar în mintea ta ar trebui să vorbești frumos cu alte persoane. O atitudine pozitivă și armonioasă este recomandată în permanență.
Ideea de la care pleacă acest punct doi este un citat din Neville Goddard care spune așa: „O ceartă mentală cu imaginea subiectivă a unei alte persoane este cea mai sigură modalitate de a te ruga pentru o ceartă efectivă cu persoana respectivă”.
Așadar, acest punct face referire la dialogurile pe care le porți cu alte persoane în mintea ta. De multe ori intri într-o astfel de transă mentală inconștient, și tot inconștient te cerți cu persoana respectivă mințindu-te că te detensionezi și profiți de faptul că acea persoană nu poate răspunde.
De fapt, o ceartă mentală cu altcineva, funcționează asemeni unei rugăciuni prin care alegi o ceartă reală cu o altă persoană. Se poate întâmpla ca după ce te-ai certat mental cu altcineva, cearta reală să intervină când te întâlnești fizic cu acea persoană și să apară ca din senin. De fapt nu a apărut fără niciun motiv, ci tu ai creat-o prin ceea ce ai gândit atunci când erai doar tu cu tine.
Prin urmare uite un motiv în plus pentru care merită să îți disciplinezi mintea și în această direcție. În loc să te cerți cu altcineva în minte, adresează-i cuvinte frumoase care să reflecte cât mai armonios vibrația iubirii.
Iar ca să fie clar cum se aplică și această a doua sugestie în disciplinarea minții, să zicem că te surprinzi certându-te cu cineva mental. Indiferent de emoția pe care ți-ai creat-o în acel moment prin alegerea ta, imediat ce te-ai surprins certându-te, oprește-te și începe ca în timp ce continui să vizualizezi cealaltă persoană, să îți trimiți gânduri armonioase. Spune-i: „Te iubesc. Mulțumesc. Sunt recunoscător. Iartă-mă” și orice alte fraze armonioase mai vrei tu.
Când vei continua să te antrenezi pe acest aspect, mintea va deveni din ce în ce mai disciplinată și vei ajunge să te surprinzi cum în loc să te cerți cu cineva mental, începi direct prin a-i mulțumi și a-i transmite iubire și recunoștință.
3. Uită-te În Minte La Filmul Reușitei Celorlalți
Aceasta este ultima recomandare a articolului. Iar textul pe care îl parcurgi este departe de a surprinde complet subiectul disciplinării minții. Însă acest articol nici nu și-a propus asta. Scopul este acela de a trasa doar câteva direcții posibile prin care să începi lucrul cu mintea.
Ultima sugestie face referire la situațiile în care din toate posibilitățile la care te-ai putea gândi, alegi să te îngrijorezi pentru o persoană dragă ție.
O astfel de situație este mai comună în cazul părinților care îngrijorându-se pentru copii lor, ajung să trăiască la nivel mental unele dintre cele mai oribile scenarii. Aceasta este dovada unei minți nedisciplinate. Însă nu trebuie să te îngrijorezi dacă te regăsești. Totul este ca treptat să începi să lucrezi până când îți vei putea direcționa atenția și câmpul minții acolo unde vrei tu. Procesul cere de obicei timp și eu însumi îl văd ca pe o disciplină continuă ce necesită pași mărunți în fiecare zi.
Exemplul concret aici este acela în care un copil se duce singur la înot. Copilul întârzie și nici nu răspunde la telefon. Așa că părintele începe să își imagineze cum s-a înecat, a fost luat de salvare, iar acum se află în perfuzii la urgențe. Iar după ce acest scenariu a fost rulat preț de vreo 30 de minute, copilul intră pe ușă relaxat și spune că i s-a terminat bateria. Care a fost rostul risipirii energiei mentale pe un scenariu de vibrație joasă? Nimic constructiv nu rezultă de aici.
Așadar, ultima recomandare cu care vine articolul este aceea de a te antrena să îți disciplinezi mintea când vine vorba de crearea de scenarii cu privire la ceilalți. Când te surprinzi construind un scenariu negativ(iar mai devreme sau mai târziu devii conștient de asta), schimbă-l imediat cu un scenariu armonios. Stă în puterea ta să faci asta, iar prin antrenament vei reuși să o faci din ce în ce mai ușor.
***
Articolul se încheie aici. Tot ce îți mai rămâne de făcut acum este să aplici sugestiile și să lucrezi la a avea o minte din ce în ce mai disciplinată.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu