Astăzi mi-am început dimineața cu un suc din 2 banane, 1 măr, 2 morcovi și lămâie. Îți povesteam ieri că iubesc starea pe care mi-o oferă sucurile de dimineață.
Un aspect interesant al acestor zile în care efectiv nu am avut cum(mers la analize, mutat, etc.) să îmi beau sucul de dimineață, este acela că mi-am dat seama cât de importante sunt pentru mine.
Pe viitor, am de gând să folosesc în aceste sucuri de dimineață cât mai multe fructe de sezon. Eventual cumpărate din piață și cât mai sănătos crescute. În această perioadă din an, singurele fructe bio care pot fi găsite la țărani prin piețele românești sunt merele și perele care au fost bine păstrate pe durta iernii.
Atunci când vine vorba de legume, am început însă deja să îmi cumpăr spanac românesc. Și știu că au apărut și urzicile. Urzici care în general sunt destul de ecologice. Nu știu să se cultive urzici în mod organizat.
Am adus în discuție acest subiect al fructelor de sezon, fiindcă eu am foarte mare încredere în inteligența naturii.
Părerea mea este aceea că dacă strugurii se coc toamna, atunci cel mai sănătos pentru trupurile noastre este să mâncăm struguri în acea perioadă. În același timp, mai analizez și posibilitățile naturale de păstrare. De exemplu, merele păstrate într-un beci bun(metodă naturală) ajung să fie în perfectă stare chiar și până în primăvară. Asta îmi spune că merele sunt potrivite pentru noi pe toată durata anului.
Acum, sper să nu mă înțelegi greșit și să tragi concluzia că eu mănânc struguri doar în septembrie. Iar în rest, indiferent ce ar fi, nu mănânc. Aceasta ar fi o prostie.
Ți-am detaliat puțin acest raționament, fiindcă eu personal văd veganismul și ca pe o punere a ta în rezonanță cu ritmurile naturale ale Universului. Cred sincer că dacă îi dai voie naturii să îți fie profesor, vei avea foarte multe de învățat.
În timp vei ajunge să o înțelegi din ce în ce mai bine, iar asta te va conduce spre decizii din ce în ce mai armonioase pentru tine.
Întreabă-te În Permanență Ce Este Firesc
Și te îndemn să faci asta fiindcă observ în jurul meu cum majoritatea oamenilor par să fi pierdut conexiunea cu natura. Stăm în blocuri înalte, iar asta ne ține departe de înțelepciunea mersului desculț prin iarbă.
Apa ne curge din robinet și nu o mai bem la temperatura optimă a izvorului limpede de munte. Pe lângă asta, în apa de robinet se găsesc și tot felul de lucruri dubioase printre care și clorul.
Mâncăm alimente ultra-procesate despre care corpul nostru nu și-a dat seama ce sunt, așa că nu știe exact cum să le proceseze. Imaginează-ți numai faptul că de mii de ani, merele cresc în copaci. Zahărul alb în schimb nu crește în copaci.
Iar exemplele sunt nenumărate. Ți le-am dat pe cele trei de mai sus, doar pentru a sublinia un punct de vedere.
Atunci când vine vorba de firesc și alimentație, vreau să fac o mică paralelă între consumul de legume și fructe versus consumul de carne.
Imaginează-ți un mediu nu foarte mult modificat de om. Toate viețuitoarele sunt sălbatice fiindcă așa stă în natura lor. Unele sunt mai prietenoase cu oamenii, altele mai puțin.
Să zicem că ai avea un teren fertil în care dacă plantezi semințe, cresc tot felul de legume pe care le poți folosi pentru hrană. Având această sursă de hrană în grădina ta, te-ai mai duce tu să vânezi în sălbăticie pentru a consuma drept aliment carnea?
Poate că da, poate că nu. Habar nu am. Tot ceea ce fac este să te invit la un moment de introspecție sinceră.
Iar pe lângă efortul pe care îl presupune vânatul, te mai invit să te întrebi dacă într-un astfel de mediu chiar ai fi dispus să ucizi pentru a te hrăni. Iar dacă zici că da(și ești mâncător de carne) atunci te invit să ucizi măcar o dată în viața ta cu mâinile tale animalul pe care îl mănânci.
Și vreau să știi că nu vorbesc din cărți. Am fost mâncător de carne mulți ani din viața mea. În același timp însă, am copilărit la țară. Cu mâna mea am tăiat gâtul unei găini și al unui iepure. Am avut tentative și de a experimenta cu băgatul cuțitului în gâtul unui porc, dar acolo lucrurile sunt mai de finețe și ai nevoie de mai multă forță pe care eu nu o aveam la vremea aceea.
Așa că dacă mănânci carne(lucru pe care îl făceam și eu atunci) te invit să omori măcar o dată în viața ta animalul pe care îl mănânci.
Cred sincer că dacă toți mâncătorii de carne din lume ar trece o dată prin această experiență, măcar un sfert din ei s-ar lăsa.
Spun că un sfert fiindcă știu sigur că sunt oameni cărora le face plăcere să ucidă animale. Sunt unii cărora le face plăcere să ucidă și oameni, dar asta este altă discuție.
Îmi vine acum în minte Mark Zuckerberg. Cred că știm deja cu toții cine este, așa că nu o să mai repet.
În schimb am citit ceva foarte interesant despre el. Mark consumă numai carnea pe care el însuși și-o vânează. Personal, mi se pare un pas foarte mare înspre alinierea cu naturalul și cu ritmul firesc al Universului.
Ideea Principală
Am mai spus-o și o repet. Nu scriu această serie pentru a te convinge pe tine să faci anumite lucruri sau să îți schimbi obiceiurile alimentare.
Chiar dacă atunci când citești articolele precum acesta, s-ar putea să ai impresia că încerc să te coving de anumite lucruri, este vorba doar de o impresie.
Pe lângă motivele pe care le-am detaliat în acest articol, eu scriu această serie despre veganism cu intenția ca de fiecare dată să te las cu cel puțin o idee. Un principiu pe care să îl poți extrage din ceea ce ai citit și care să îți armonizeze viața.
Principiul de astăzi este de fapt o invitație de aliniere a ta în raport cu Energia Universală.
Te invit să te întrebi ce este firesc și natural și simți că rezonează cu tine și cu Întregul din care faci parte. Și poți experimenta cu acest principiu în oricare arie a vieții tale.
Te poți întreba ce este firesc, natural și aliniat în relații, alimentație, afaceri, aspectul financiar al vieții tale, pasiunile pe care le ai, și așa mai departe.
Caută în permanență să ai o vibrație cât mai aliniată și inevitabil vei duce o viață împlinită.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu