În zilele următoare voi împărtăși cu tine periodic fragmente din experiența mea de a fi vegan.
Toată povestea începe astăzi și voi face postări destul de dese în zilele următoare.
Aceaste fragmente le poți vedea ca pe frânturi dintr-un jurnal pe care îl fac public. Nu știu dacă știai, dar atunci când conceptul de blog a apărut inițial pe internet, blogul chiar era un soi de jurnal public.
Vreau să știi că această serie nu va modifica programul de publicare al articolelor clasice. Voi continua să public articole noi în fiecare luni și vineri așa cum am făcut de la începutul lui 2017 și până astăzi. În momentul în care scriu aceste rânduri am vreo 2-3 articole finalizate deja și alte 5-6 în lucru, așa că aceasta nu va fi o problemă. Dacă nu ești interesat de ceea ce îți oferă seria despre veganism, poți veni pe blog ca de obicei în fiecare luni și vineri și vei găsi articole noi care nu au de obicei legătură cu veganismul.
Motivul Pentru Care Public Această Serie
Vreau să știi că nu fac publică această serie pentru a te face pe tine să îți schimbi obiceiurile alimentare. Și spun asta pentru că te respect pe tine și deciziile tale. Ceea ce mănânci este 100% responsabilitatea ta.
Nici nu aș putea să îmi propun o asemenea intenție fiindcă veganismul este o experiență complet nouă și pentru mine.
Dat fiind faptul că sunt vegetarian de aproximativ 3 ani, trecerea la veganism nu cred că va fi ceva extrem de dificil pentru mine. Dar hai să îți spun care sunt motivele pentru care fac public această experiență căreia îi dau startul astăzi.
În primul rând, cred că pentru a fi un om sănătos, ar fi indicat să respecți anumite principii atunci când vine vorba de alimentație. Iar o bună parte din principii se aplică și veganilor și mâncătorilor de carne. Însă un stil de viață vegan prezintă anumite particularități specifice lui.
Prin publicarea acestei serii, invit toți citiorii vegani din comunitatea Fii Împlinit să vină cu sugestii. Dacă ești vegan te invit să îmi scrii pe cosmin@fiimplinit.ro sau în secțiunea de comentarii. Orice sugestie este binevenită. Dacă ai trecut prin anumite experiențe care crezi că merită împărtășite și din care crezi că pot învăța ceva, nu ezita să îmi scrii. Acesta ar fi unul dintre motivele pentru care public această serie.
Al doilea motiv pentru care public această serie este speranța că vei putea învăța și tu ceva de aici. Această serie va rămâne publică pe internet atât timp cât va exista internetul. Iar seria se va putea dovedi o resursă utilă pentru alți oameni care vor să facă acest pas. Voi împărtăși tot ceea ce învăț eu din pașii pe care îi fac în fiecare zi.
În același timp sunt conștient că un alt om care va alege să facă tranziția spre veganism, nu va avea probabil exact aceleași experiențe ca și mine. Cu toate acestea, să citească despre experiența unui alt om(experiența mea) îi poate ajuta într-o oarecare măsură în a lua decizii mai armonioase.
Și al treilea motiv pentru care public seria este acela că vreau să discut cu tine despre subiectul veganism. Știu că tema alimentației naște patimi aprinse. Dat fiind faptul că urmărești blog-ul Fii Împlinit am încredere că putem purta un dialog civilizat. Știu deja că există membri ai comunității care sunt consumatori de carne și care sunt de părere că alimentația vegană este dăunătoare organismului.
Prin publicarea acestei serii, îmi asum și apariția unor astfel de păreri exprimate din partea comunității. Mi le asum, iar singura invitație pe care ți-o adresez este cea înspre un dialog civilizat.
În linii mari, cam acestea sunt motivele pentru care îmi fac publică experiența cu veganismul. În continuare o să discut puțin despre…
De Ce Vegan?
La fel cum există câteva motive principale pentru care fac publică o serie despre veganism, există câteva motive principale și pentru alegerea în sine de a fi vegan. Așa că în continuare o să enumăr în linii mari care sunt aceste motive în cazul meu.
1.Primul motiv este în strânsă legătură cu ascultatul emoțiilor. Poate ai observat că în ultimul timp am scris câteva articole în care am explicat cât de important este să îți asculți emoțiile. Tot în aceste articole din ultimele săptămâni, am explicat și de ce emoțiile sunt limbajul prin care Dumnezeu comunică cu tine.
Am vreo 2-3 luni de când am făcut din ascultarea emoțiilor o practică preponderentă în viața mea. Ce am observat însă este că acest ghidaj energetic numit emoție nu este întotdeauna foarte clar. În cel puțin 50% din timp, nu reușesc să deslușesc cu claritate mesajul pe care emoțiile mele mi-l transmit.
Străduindu-mă să clarific mesajul emoțiilor, am fost inspirat înspre alimentație vegană. Sufletul îmi spune că acesta este un pas pe care merită să îl fac acum. Iar așteptarea mea este ca în timp, mesajul emoțiilor să fie din ce în ce mai clar.
Cu alte cuvinte, principala așteptare pe care o am este acela al unui ghidaj mult mai clar în această direcție.
2.Al doilea motiv este acela că îmi este clar că mâncarea este vibrație. Motivul pentru care deja nu mănânc carne este cel al vibrației pe care înțeleg că o ingerează oamenii în momentul în care introduc carne în interiorul lor. Iar vibrația este cea a crimei și a deznădejdii animalelor tăiate.
Am mai atins tangețial acest subiect și în articolul acesta. Te invit să dai click pe link pentru a citi despre motivele pentru care nu mai mănânc carne.
Dacă e să explorăm puțin și celelalte alimente care apar preponderent în alimentație trebuie să vorbim despre lapte și ouă.
În cazul ouălor lucrurile sunt destul de clare. Atunci când le consumi, „omori” fiindcă tai posibilitatea existenței vieții. Poate o să-mi spui că nu toate ouăle au potențialul de a scoate pui. Iar asta este cât se poate de adevărat. Întrebarea este cum știi dacă oul are sau nu potențialul de a genera viață.
Iar dacă e să vorbim despre lapte, nici nu mai este nevoie să apelăm la un argument energetic fiindcă oamenii de știință au cam căzut de comun acord că a consuma laptele altor mamifere nu este sănătos. Cu alte cuvinte oamenii nu ar trebui să consume lapte de capră, oaie sau vacă. Vițeii nu ar trebui să mânânce lapte de om și tot așa mai departe. Pentru om este sănătos numai laptele de om.
3. Al treilea motiv pentru care trec de la vegetarianism la veganism este faptul că am auzit că prin alimentație vegană există boli destul de grave care intră în regresie.
Cu alte cuvinte, oameni care mâncau înainte și alimente de origine animală, devin vegani și scapă de anumite boli prezente în trupul lor. Eu sunt alergic la praf și alte câteva lucruri. Așa că sunt curios cum evoluează simptomele alergiei cu dietă vegană.
4. Iar al patrulea motiv este acela că mă aștept la o reglarea armonioasă a greutății corporale. La momentul în care scriu aceste rânduri mă situez în parametrii greutății normale, dar am ceva grăsime în exces.
Ca să îți faci o idee, acum am 74.8kg la o înălțime de 1.75 metri. Formula Lorentz modificată îmi spune că greutatea mea ideală este de 70.25kg. Cu un maxim de 76.56kg și un minim de 56.66kg pentru o posibilă greutate normală.
De mai bine de un an sunt activ în mod constant. Fac sport aproape zilnic. Sunt însă curios și care va fi impactul dietei vegane asupra acestui aspect din viața mea.
Ce Am Mâncat Ieri?
Vreau să știi că pe blog o să public tot timpul articole în care o să descriu ziua precedentă. Asta pentru ca experiența zilei să fie cât mai completă atunci când scriu despre ea.
Înainte de a începe dieta m-am consultat cu un prieten care este vegan de mai mulți ani.
Micul dejul o să conțină de obicei sucuri din fructe și legume. Prânzul o să fie reprezentat de o masă mai consistentă care o să conțină eventual și ceva proteină. Iar cina o să fie o salată de verdețuri.
O să am grijă să diversific cât mai mult mesele de peste zi. Iar practica postului intermitent o să continue să facă parte din viața mea.
Post intermitent înseamnă să îți condensezi toate mesele de peste zi într-un interval de maxim 8 ore. Beneficiile pentru sănătate sunt dintre cele mai diverse, și te invit să citești mai multe cu un search pe google.
Așadar, ieri mi-am început dimineața cu un suc din banane, mere și scorțișoară. A fost deosebit de gustos.
Mai apoi am fost nevoit să ies din casă și am avut o zi extrem de aglomerată în care mers pe jos aproximativ 10km. Zilele de acest tip sunt o excepție pentru mine, dar fix în prima zi de veganism am fost nevoit să fac aceste drumuri.
Așa că orele la care am luat celelalte două mese nu au fost chiar cele pe care le stabilisem. Cu toate acestea am reușit să mănânc drept prânz niște cartofi la cuptor cu mărar și usturoi + alune. Iar cina poate fi considerată și ea o salată mixtă. De obicei, în majoritatea zilelor lucrez de acasă, așa că o să-mi fie mult mai ușor să gătesc și să mănânc echilibrat și la orele dinainte stabilite.
***
Pentru o primă zi cred că este suficient, așa că o să mă opresc aici. Urmează să ne auzim în zilele următoare cu impresii noi. Dacă ai orice fel de observații, te rog să folosești secțiunea de comentarii pentru a-mi scrie.
Și te rog ca dacă te interesează subiectul să revii și în zilele următoare pe blog. Nu voi trimite un e-mail de fiecare dată când voi publica un articol nou fiindcă nu toată lumea este interestă de acest subiect. Așa că dacă te interesează, te invit să revii tu periodic și să vezi dacă am mai postat ceva nou.
Cu recunoștință,
Cosmin-Constantin Cîmpanu