Înainte de a trece la conținutul efectiv al articolului, și înainte de a-ți prezenta ce legătură are deschiderea cu spiritualitatea și dezvoltarea ta personală, îți propun să parcurgi un mic test.
În cele ce urmează, sub forma unei liste, îți voi prezenta o serie de idei. În timp ce parcurgi lista, te rog să îți observi reacțiile. Să conștientizezi cum te simți și ce gânduri îți vin în minte.
Ideile nu au nicio legătură între ele, cu excepția faptului că ar putea fi considerate de mulți nonconformiste. Ultimul lucru pe care vreau să îl știi înainte de a parcurge lista este faptul că lista în sine reprezintă cam 30% conținutul total al articolului. Restul de 70% îl vei descoperi ulterior și îți promit că parcurgându-l vei extrage informații extrem de valoroase pentru tine.
Iar acum, hai să începem.
1. Ai fi dispus să ai un prieten satanist? Dacă da, atunci ești un om deschis. Iar când spun satanist, mă refer la satanist cu acte în regulă. Omul merge la biserică, poartă simbolurile satanei, se închină la satana și așa mai departe. Dacă în rest ar fi un om de la care ai avea ce învăța și ar fi o prezență plăcută, ai fi dispus să iei practicile lui spirituale ca atare, și să ai o relație de prietenie cu el?
2. Ai fi dispus să ai un prieten homosexual? Dacă da, atunci ești un om deschis. Și imaginează-ți următoarea situație. Cum ar fi să faceți o plimbare a cuplurilor. Tu împreună cu partenerul tău de sex opus, el împreună cu partenerul său de același sex. Tu te săruți cu partenerul tău, iar la un metru de tine ai vedea 2 bărbați sărutându-se. Ai putea să iei lucrurile ca atare, să consideri preferințele lui sexuale alegerea sa și să mergi mai departe?
3. Ești dispus să înțelegi că binele și răul nu există, sau învățămintele pe care le-ai primit până la 7 ani de la societate, idei conform cărora „cutare este bine” și „cutare este rău” și-au pus atât de tare amprenta asupra ta încât vei trăi toată viața alături de ele. Dacă ești dispus să încerci măcar să înțelegi că binele și răul nu există, atunci ești un om deschis.
4. Ești dispus să vezi că botezul și căsătoria sunt niște lucruri la fel de utile ca și scuipatul pe jos sau sau vizionarea unui film prost? Atunci, cel mai probabil, ești un om deschis. Dacă simți că începi să te enervezi, cel mai probabil nu ești un om deschis. Devino un observator al gândurilor tale. Nu uita că tot ce facem acum este să testăm nivelul tău de deschidere. Iar pentru a testa deschiderea ta, trebuie să ne dăm împreună seama cum relaționezi cu niște concepte care sunt poate în totală contradicție cu valorile tale actuale.
5. Ești dispus să înțelegi că dacă un copil de să zicem 5 ani moare fiind mușcat de câini maidanezi, asta se întâmplă fiindcă el a ales asta? Dacă da, atunci cel mai probabil ești un om deschis. Chiar dacă niciuna dintre ideile de până acum sau din cele care vor urma, nu reprezintă convingerile tale de zi cu zi, întreabă-te dacă ai fi dispus să ai un prieten cu asemenea convingeri. Întreabă-te care ar fi atitudinea ta față de un om care ar începe să își expună toate aceste convingeri și s-ar afla în fața ta. Ai simți acceptare, respingere, iubire, dispreț? Cum te-ai simți?
6. Fiind român, din punct de vedere statistic, cele mai mari șanse sunt să fii creștin-ortodox. Ai fi dispus să accepți posibilitatea ca Iisus să nu fi existat niciodată în realitate? Există unii istorici care au muncit intens și au niște argumente destul de interesante care chiar susțin ideea conform căreia Iisus nu este altceva decât un personaj inventat de niște regi romani. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al acelor istorici, Iisus a fost un fel de HarapAlb un pic mai înțelept. Dar în cele din urmă un personaj care nu a existat niciodată în realitate. Ai fi dispus să accepți acest fapt măcar ca posibilitate, indiferent de convingerile tale actuale? Atunci cel mai probabil ești un om deschis.
7. Ești dispus să înțelegi că acum, în viața ta, ai exact ceea ce meriți? Atunci cel mai probabil ești un om deschis. Dacă obișnuiești să dai vina pe guvern, pe partener sau pe șef pentru ceea ce ai acum în viața ta, sunt șanse mari să fii închistat în anumite idei și concepte fixe. Și așa cum te-am invitat și în unele din punctele de mai sus, ai fi dispus să ai un prieten care ar avea convingerea că ai exact ceea ce meriți și ți-ar repeta-o aproape zilnic? Dacă i-ai spune ceva despre partener, ți-ar răspunde că ai ceea ce meriți. Dacă i-ai spune cumva că nu îți ajung banii, ți-ar spune că ai exact atâția bani câți meriți. Dacă i-ai spune ceva despre șef, ți-ar spune că ai exact șeful pe care îl meriți și că tu l-ai ales și tot așa mai departe. Ai fi dispus să ai un astfel de prieten?
Și lista ar putea continua, pentru ca articolul de astăzi să își atingă scopul este totuși suficient. Ca să îți dau o viziune de ansamblu, un om deschis, ar parcurge cu calm lista de mai sus și și-ar spune cel mult: „este și acesta un punct de vedere pe care îl respect”. Un om nu tocmai deschis ar spune fie „ce e cu toate prostiile astea?” și ar închide articolul. Sau, o altă variantă posibilă este aceea de a încerca să mă convingă că greșesc. Mi-ar arăta el adevărul absolut pe care desigur îl deține. Ar scrie un comentariu kilometric în care m-ar face cretin, debil mental sau mi-ar atribui tot felul de calificative dintre cele mai diverse. Și variantele sunt nenumărate.
Înainte de a merge mai departe, vreau să îți clarifici cum te-ai simțit tu în timp ce ai citit lista. Dacă ți-ai spus „este un punct de vedere diferit de al meu pe care îl respect” sau ceva asemănător, atunci te apropii de atitudinea omului deschis. Dacă ți-ai spus altceva, sunt șanse mari să fii închis.
Indiferent de rezultatul testului, el nu este în sine bun sau rău. Vezi punctul 3 din listă. Rezultatul testului pur și simplu este și îți propun să mergem mai departe spre a înțelege cum te ajută acest mini-exercițiu prin care ai trecut.
Sunt de părere că în orice proces de creștere personală, primul pas îl constituie conștientizarea punctului de plecare. Dacă nu îți este 100% clar de unde pleci, cu greu vei putea accesa noi conștientizări.
Așadar, motivul pentru care te-am trecut prin procesul de mai sus a fost acela de a te răscoli și incita puțin. Chiar dacă ești familiar cu mesajul pe care îl transmit prin acest blog, mă aștept ca măcar unul din cele 7 puncte să îți fi forțat un pic limitele deschiderii de care dai tu dovadă în mod normal.
Sunt foarte puțini oameni care după ce parcurg lista de mai sus pot să spună cu sinceritate: „este și acesta un punct de vedere pe care îl respect”. Eu nu îți pot citi gândurile, așadar nu știu dacă și tu te numeri printre ei. Cunosc totuși o persoană care îți poate citi gândurile. Iar acea persoană ești tu. Fii sincer cu tine și pune-ți acum întrebarea: „ținând cont de cum m-am simțit atunci când am citit lista sunt un om deschis sau mai degrabă închis?”.
Așa cum îți spuneam și adineaori, nu există răspunsuri corecte sau greșite. Tot ceea ce există este răspunsul tău. Îți recomand să nu citești articolul în continuare până când nu îți clarifici măcar cât de cât cum te-ai simțit atunci când ai parcurs lista de idei pe care le-am expus la începutul articolului.
Și acum, să mergem mai departe…
Îmi sunt foarte clare posibilele reacții pe care lista de la începutul articolului le poate produce în oameni. Nu știu dacă ai fost înjurat simultan de câteva sute de oameni, dar eu am fost. A fost o experiență interesantă. Și în același timp consecința publicării unui articol în care detaliam una din cele 7 idei din cadrul „testului”.
Am învățat acum ceva timp să scriu despre ceea ce gândesc și să îmi asum consecințele.
Dat fiind faptul că scriu de aproape 4 ani pe acest blog, în timp, unii cititori au vrut să mă cunoască personal. M-am întâlnit cu o parte dintre ei față în față atunci când au trecut prin Iași. De curând Iulian(unul dintre cititorii cu care m-am întânit față în față) îmi spunea să nu mai fiu atât de drastic în afirmații. Să prezint lucrurile mai lin și să folosesc poate niște unghiuri mai prietenoase.
Ce vreau ca tu să știi este că rar am scris o propoziție neintenționat. Atunci când fac afirmații care năucesc oamenii, de cele mai multe ori îmi propun să năucesc. Fiindcă din confuzie se naște în cele din urmă claritatea. Presiunea și disconfortul sunt două din condițiile naturale de bază pentru formarea diamantelor. De obicei oamenii nu ajung la conștientizări profunde stând undeva pe o plajă relaxați. Conștientizările au loc sub influența unui oarecare disconfort sau presiuni. Așa că dacă cele 7 puncte au stârnit ceva în tine, să știi că fix acesta a fost și scopul.
În cele ce urmeză o să mă axez în principal pe două idei. Dacă ai fost sincer și ți-ai dat seama că nu ești deschis, poate îți dorești să îți schimbi atitudinea. Așa că în primul rând îți voi da câteva ponturi referitor la deschidere. În ultima parte a articolului îți voi prezenta beneficiile unei vieți trăite cu deschidere.
Ponturi pentru o viață trăită deschis
1. Învață să primești. Iar când îți adresez acest îndemn mă refer la toate ariile din viața ta. Am scris la un moment dat un articol în care am detaliat pe larg acest subiect. Ce vreau să îți spun astăzi este că pe acest pământ există o înțelepciune milenară care a început să devină tot mai populară în ultima vreme. Unii o consideră chiar o știință și o studiază o viață întreagă. Abordarea nu este tocmai pe placul meu fiindcă asemenea oricărei alte forme de studiu spiritual organizat, taie foarte mult din libertatea practicanților. Și mă refer aici la Kabbalah. Totuși, eu mă strădui să învăț ceva de oriunde și sunt deschis noilor abordări. Piatra de temelie în Kabbalah este să conștientizezi dorința din tine de a fi „umplut” de către ceea ce Creatorul oferă. Fără asta, nu mai ai ce studia în Kabbalah. Iar dacă o înțelepciune milenară are piatră de temelie exact deschiderea omului, înseamnă că o fi ceva important în legătură cu asta, nu crezi?
2. Trăiește o săptămână fără să contrazici pe nimeni. Nici măcar mental. S-ar putea să fie greu să controlezi impulsul. Important este să nu reacționezi verbal, iar ulterior să preiei controlul gândurilor tale. În cele ce urmează o să descriu pe scurt procesul prin care te invit să treci. În primă instanță o să îți vină să verbalizezi. Aici începe totul fiindcă trebuie să nu o mai faci. Mai apoi, pasul doi este să observi gândul pe care l-ai creat în mod natural. El poate suna ca „ce prostii vorbește ăsta” sau „știu sigur că nu e așa, trebuie să îi spun că greșește” sau una din celelalte multiple variante. După ce ai observat gândul, întreabă-te cât poți de sincer: „dar dacă este adevărat?”. Nu contează dacă omul din fața ta tocmai ți-a spus că el crede că pământul este plat, focul udă sau că într-o zi i s-a întâmplat să cadă în sus în loc să cadă în jos. Chiar nu contează principiul sau ideea pe care ți-ai dori să o contrazici. Întreabă-te la modul cât se poate de serios: „dar dacă este adevărat?” Acest exercițiu te va ajuta să îți antrenezi deschiderea în mod practic.
3. Fă ceva ce nu ai mai făcut până acum. Experimentează săritul cu parașuta. Gătește ceva ce nu ai mai gătit niciodată. Important este să nu mai fi experimentat niciodată cu activitatea respectivă. Iar dacă se poate să simți puțină frică la gândul a ceea ce urmează să faci este perfect. Dă-ți voie să explorezi. Rupe rutina. Dacă până acum te trezeai dimineața programându-ți alarma, nu mai seta nicio alarmă câteva zile. Dacă te trezești fără alarmă, experimentează cum ar fi să te trezești cu alarmă. Scrie poezia pe care ai vrut dintotdeauna să o scrii. Lasă acea pictură blocată în tine să iasă în lume. Pune mâna pe un instrument muzical și bucură-te de muzică. Poate poezia va suna spart, pictura nu va fi o nouă capodoperă de 1 milion de euro, iar melodia nu va fi hit. Dar ce contează? Va fi creația ta și merită să te bucuri de asta. Să faci lucruri noi în mod constant va fi un excelent antrenament pentru atitudinea deschisă pe care meriți să o dobândești.
Procesul de mai sus ar putea fi mult mai lung de atât, însă ce te invit eu este să fii inventiv. Și am încredere că poți fi inventiv. Folosindu-ți puțin imaginația poți extrapola foarte ușor lista celor 3 recomandări de mai sus pentru a-ți antrena deschiderea.
Acum, hai să vedem care e treaba cu toată această atitudine a deschiderii pe care ți-o propun. La ce îți folosește de fapt să fii deschis?
O viață trăită deschis, este o viață împlinită
În tine și peste tot în jurul tău există o forță. Mie îmi place să îi spun Energie Universală. Minunat este faptul că această energie te susține în permanență pentru ca experiențele tale să fie în armonie cu ceilalți oameni, dar și cu întreg Universul.
Acum imaginează-ți o sticlă de plastic goală care are capacul pus și strâns bine. Sper că nu te-a bufnit râsul din cauza tranziției bruște, dar dacă ai râs să știi că totuși mă bucur. Ce altceva este viața, dacă nu bucurie?
Dar totuși ce-i cu sticla?
Îți spun imediat.
Imaginează-ți că iei respectiva sticlă, așa cum este ea cu dopul pus și te duci cu ea la robinet. Dai drumul apei să curgă și pui sticla în dreptul apei ca și cum ai vrea să o umpli. Ce se întâmplă? Logic că în sticlă nu intră deloc apă că doar are dopul pus. Ce altceva s-ar putea întâmpla? Dacă presiunea la robinet este puternică s-ar putea să uzi totul prin jur, dar aceasta este altă poveste. Cert este, așa cum era și de așteptat, că sticla pur și simplu nu se va umple.
Exact așa stau lucrurile și cu tine, Energia Universală și dechiderea de care dai dovadă. Dacă ești o „sticlă cu dopul pus și strâns bine” oricât de multe vibrații armonioase există în jurul tău, și oricât ar încerca Energia Universală să comunice cu tine, tu vei rămâne pur și simplu impasibil. Iar asta se întâmplă cu toți oamenii care insistă în a se bloca în anumite percepte și concepții fixe. Asta se întâmplă cu oamenii care nu sunt deschiși.
Și te invit să interpretezi mesajul cu grijă. Eu nu îți propun să trăiești o viață în nesiguranță fără a avea sistemul propriu de valori după care să te ghidezi. Nici vorbă. Departe de mine acest gând. Ce te invit eu este să fii deschis celorlalte puncte de vedere. Să le dai o șansă cât mai des posibil, indiferent de cât de stupide s-ar putea să ți se pară acele raționamente. Astfel îți păstrezi atitudinea deschisă și, prin urmare, poți învăța. Poți învăța direct de la cel mai bun profesor: viața.
Iar atunci când „asculți” și ești atent la mesajele frumoase pe care Energia Universală ți le transmite în fiecare secundă din viața ta, vei ajunge inevitabil și fără vreo rețetă specifică să fii fericit, împlinit și 100% satisfăcut de viața ta.
Eu cred cu tărie că ai în tine potențial infinit. Felul în care îți trăiești viața și cât de fericit sau împlinit ești, ține în totalitate numai de tine. Ține de cât de conștient alegi să îți trăiești viața și cât de rapid ești dispus să înveți. Unii oameni mor la 25 de ani, dar sunt îngropați la 75. Sper din toată inima ca tu să nu fii un astfel de om.
Dar pentru a lăsa muzica blocată în tine să iasă la suprafață, este nevoie de deschidere. Trăiește deschis, și inevitabil vei ajunge să iubești atât viața în ansamblul ei, cât și pe tine însuți. Iubind viața și pe tine însuți vei fi fericit și împlinit. Lucrurile sunt simple. Ține de tine să privești atent în viața ta și să aplici ceea ce ai învățat astăzi. Eu sunt convins că o vei face.
***
Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i un share pe rețelele sociale. Astfel îți poți ajuta și prietenii să trăiască deschis și să se bucure de viață. Avem nevoie de o societate care iubește viața.
Cu recunoștință,
Cosmin Constantin-Cîmpanu